USGS Science⌕ Search

Geology topics

Michael R. Miller

Publications and source records attributed to Michael R. Miller.

25 records · Page 2Linked to original sources

Fall and winter foods of northern pintails in the Sacramento Valley, California

Food habits of northern pintails ( Anas acuta ) were investigated on 3 national wildlife refuges in the western portion of the Sacramento Valley, California, from August to March 1979-82. Pintails consumed >97% (aggregate % dry wt) plant food during diurnal foraging on national wildlife refuge rice, summer- irrigated, and summer-dry habitats from August through January. Invertebrate use increased to 28.9-65.6% of the diet in these habitats during February and March. Rice, swamp timothy ( Heleochloa schoenoides ), flatsedges ( Cyperus spp.), common barnyardgrass ( Echinochloa crusgalli ), southern naiad ( Najas guadalupensis ), and smartweed ( Polygonum spp.) seeds, miscellaneous vegetation, snails (Gastropoda), and midge (Diptera) and water beetle (Coleoptera) larvae were most important. These foods usually were taken proportional to or greater than availability. Rice was the most important food of pintails feeding nocturnally off the refuges in harvested rice fields from October through January (99.7%) and February and March (63%; barnyardgrass formed 31% of the diet). In August and October, some pintails consumed invertebrates or bulrush ( Scirpus spp.) seedlings in marshes soon after feeding in refuge rice (Aug) or harvested commercial rice fields (Oct), thereby increasing dietary protein. In late winter, females and males obtained similar (P > 0.05) percentages of invertebrates from refuge habitats. Important dietary seeds and invertebrates contained high protein or metabolizable energy content. Management should maintain adequate seed production in fall and mid-winter and invertebrate biomass in late winter.

California↗

Molt chronology of northern pintails in California

Intensity and chronology of molt in 10 feather groups (head, neck, breast, belly, back, rump, side, scapular, tertial, and tail) were measured using percentages of developing feathers (pinfeathers) converted to molt scores (0-100) in samples plucked monthly from northern pintails ( Anas acuta ) collected by shooting from August through March 1980-82 in the Sacramento Valley, California. Data to supplement sample size of immatures were obtained from October 1982 through January 1983. Molt scores of the prealternate molt peaked (30-40% pinfeathers) in immature and adult females and adult males in October when nearly all feather groups were molting. The prealternate molt in immature males did not peak until November. Adult males nearly completed this molt by December; no new feather growth occurred after January. Immature males were still growing new neck, side, rump, scapular, and tertial feathers in December. Molt scores of the prebasic molt among adult and immature females peaked (30-40% new growth) in February in both years. The prealternate molt of breast and belly feathers (both sexes) peaked earlier (Sep) than molt of most other feathers (Oct). Increased molt scores in peak months were a function of a disproportionate increase of molt activity within each feather group and the number of feather groups with molt. Molt scores of the prebasic molt in adult females were less during December and January of the dry (1980-81) than the wet (1981-82) winter. Restriction or delay of molt may conserve energy or other nutrients during poor habitat conditions.

California↗

Northern pintail body condition during wet and dry winters in the Sacramento Valley, California

Body weights and carcass composition of male and female adult northern pintails ( Anas acuta ) were investigated in the Sacramento Valley, California, from August to March 1979-82. Pintails were lightweight, lean, and had reduced breast, leg, and heart muscles during August-September. Ducks steadily gained weight after arrival; and body, carcass (body wt minus feathers and gastrointestinal content), fat protein, and muscle weights peaked in October-November. Fat-free dry weight remained high but variable the rest of the winter, whereas body and carcass weight and fat content declined to lows in December or January, then increased again in February or March. Gizzard weights declined from early fall to March. Males were always heavier than females, but females were fatter (percentage) than males during mid-winter. Mid-winter body weight, carcass fat, and protein content were significantly (P < 0.01) lower in the dry winter of 1980-81 than in 2 wet winters (1979-80 and 1981-82). Changes in pintail body weight and composition during winter are probably adaptations to mild climate, predictable food supplies, and requirements for pair formation and molt.

California↗

Comparative ability of northern pintails, gadwalls, and northern shovelers to metabolize foods

Feeding trials were used to compare the ability of northern pintails ( Anas acuta ), gadwalls ( A. strepera ), and northern shovelers ( A. clypeata ) to metabolize energy from a turkey starter ration, alfalfa pellets, and common barnyardgrass ( Echinochloa crusgalli ) seeds. No differences (P > 0.05) were detected among the three species for any of the three foods (kg body weight/day basis), for dry matter intake (DMI), body weight gain (BWG), apparent metabolizable energy (AME), or metabolized energy (MEE) on any given diet consumed in quantities large enough to promote body weight gain. The AME content of alfalfa was 57% less than the value for turkey starter and 50% less than for barnyardgrass seeds. All three species metabolized more energy and gained weight faster when fed turkey starter. Energy modeling may be facilitated if additional research verifies that all species of dabbling ducks have equal ability to obtain energy from foods available to them in the wild. Behavioral and morphological factors may be more important in defining feeding niches than digestive physiology, at least for the three duck species tested, at the time of year of the experiments, and within the limits of the quality of foods used.

Journal of Wildlife Management↗

Organochlorine contaminants in California waterfowl

Concern has been expressed that the extensive use of organochlorine pesticides in California may be exposing waterfowl to hazardous contaminant levels. The objectives of our study were to: (1) determine concentrations of organochlorines in northern pintails ( Anas acuta ) from five important waterfowl wintering areas in California; (2) compare concentrations of organochlorines in selected species with emphasis on relationships to their diets; and (3) determine the relationship between concentrations of organochlorines in wings and carcasses of pintails. In the 1980-81 hunting season, we obtained wings of pintails, canvasbacks ( Aythya valisineria ), and lesser scaups ( A. affinis ) from the Pacific Flyway survey of waterfowl productivity, and we collected additional pintails and northern shovelers ( Anas clypeata ) in the Sacramento Valley. Concentrations of all compounds in pintail wings were below 1 ppm (wet weight), but residues were higher in wings from pintails shot late in the hunting season than early in the season, suggesting that accumulation of chemicals occurs while ducks are wintering in California. Highest concentrations were found in pintails from the southern regions and lowest in those from the northern regions of the state. DDE was significantly higher in males than in females. Wings of diving ducks were too few to enable statistical comparisons. Carcasses of shovelers contained residues of a wide array of organochlorines and significantly (P < 0.001) higher mean concentrations of DDE (0.68 ppm) than did pintails (0.12 ppm) collected at the same time and place. On a wet-weight basis, concentrations of DDE and DDT in the wings of pintails were about half those in the carcasses. Overall, concentrations of organochlorines were relatively low in all species and probably would have no effect on population survival or reproduction. However, some individuals contained elevated and possibly harmful levels of certain chemicals.

California↗

Foraging dives by post-breeding northern pintails

Dabbling ducks (Anatini), including Northern Pintails ( Anas acuta ), typically feed by “tipping-up” (Bellrose, Ducks, Geese, and Swans of North America, Stackpole Books, Harrisburg, Pennsylvania, 1976) in shallow water. Pintails are not as adapted for diving as members of Aythyini or Oxyurini (Catlett and Johnston, Comp. Biochem. Physiol. 47A:925-931, 1974); however, incidents of foraging dives by small numbers of pintails have been reported (Chapman et al., Br. Birds 52:60, 1959; Bourget and Chapdelaine, Wildfowl 26:55-57, 1975). This paper reports on forage diving by a flock of several hundred pintails. Ecological explanations are suggested to account for the behavior and comparisons with tip-up feeding are presented.

California↗