USGS Science⌕ Search

SEARCH · USGS Science

Results for “The Wilson Journal of Ornithology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 73 records · Page 4Linked to original sources

Arctic foxes, lemmings, and canada goose nest survival at cape Churchill, Manitoba

We examined factors influencing Canada Goose ( Branta canadensis interior ) annual nest success, including the relative abundance of collared lemmings ( Dicrostonyx richardsoni ), arctic fox ( Alopex lagopus ) den occupancy, nest density, and spring phenology using data collected during annual Canada Goose breeding area surveys at Cape Churchill, Manitoba. Nest density and arctic fox den occupancy strongly influenced Canada Goose nest success. High nest density resulted in higher nest success and high den occupancy reduced nest success. Nest success was not influenced by lemming abundance in the current or previous year as predicted by the “bird-lemming” hypothesis. Reducing arctic fox abundance through targeted management increased nest survival of Canada Geese; a result that further emphasizes the importance of arctic fox as nest predators in this system. The spatial distribution of nest predators, at least for dispersed-nesting geese, may be most important for nest survival, regardless of the abundance of small mammals in the local ecosystem. Further understanding of the factors influencing the magnitude and variance in arctic fox abundance in this region, and the spatial scale at which these factors are realized, is necessary to fully explain predator-prey-alternative prey dynamics in this system.

Manitoba↗

Interactions of raptors and Lesser Prairie-Chickens at leks in the Texas Southern High Plains

We examined behavioral interactions of raptors, Chihuahuan Ravens ( Corvus cryptoleucus ), and Lesser Prairie-Chickens ( Tympanuchus pallidicinctus ) at leks in the Texas Southern High Plains. Northern Harriers ( Circus cyaneus ) and Swainson's Hawks ( Buteo swainsoni ) were the most common raptors observed at leks. Only 15 of 61 (25%) raptor encounters at leks (0.09/hr) resulted in a capture attempt (0.02/hr). Mean (± SD) time for Lesser Prairie-Chickens to return to lekking behavior following a raptor encounter was 4.2 ± 5.5 min suggesting the disturbance had little influence on lekking behaviors. Lesser Prairie-Chickens engaged in different escape behaviors depending on raptor species and, generally, did not respond to ravens suggesting they are able to assess different predation risks. The raptors in our study area posed little predation risk to lekking prairie-chickens. Behavioral disturbance at leks appears minimal due to the lack of successful predation events, low raptor encounter rates, and short time to return to lekking behavior.

Texas↗

Grassland bird communtiy response to large wildfires

We studied breeding season communities of grassland birds on short-grass and mixed-grass prairie sites during the second and third breeding seasons following two large wildfires in March 2006 in the Texas panhandle, USA. There was an apparent temporary shift in avian community composition following the fires due to species-specific shifts associated with life-history traits and vegetation preferences. Species that prefer sparse vegetation and bare ground on short-grass sites, such as Horned Lark ( Eremophila alpestris ), benefited from wildfires, while others, such as Western Meadowlark ( Sturnella neglecta ), that prefer more dense vegetation, were negatively impacted. Mixed-grass sites had species-specific shifts in 2007, two breeding seasons after the fires; grassland bird communities on burned plots were similar by 2008 to those on unburned plots. Avian communities appeared to return to pre-burn levels within 3 years following wildfires. Many of the responses in our study of wildfire were similar to those reported following prescribed fires elsewhere. Prescribed fires appear to have similar effects on the avian community despite differences in intensity and environmental conditions during wildfires.

Wilson Journal of Ornithology↗

First record of interspecific breeding of Least Bell's Vireo and White-eyed Vireo

We provide the first known documentation of a male Least Bell's Vireo ( Vireo bellii pusillus ) breeding with a female White-eyed Vireo ( V. griseus ) and the first report of a White-eyed Vireo breeding in California at the San Luis Rey River, Oceanside, San Diego County. We discovered the pair building a nest on 12 May 2010. The female laid four eggs, and the pair successfully raised and fledged four nestlings. We collected DNA samples from each nestling and the female during the nestling stage and banded them with a numbered federal leg band for future identification. We obtained detailed nest measurements after fledging and monitored the territory for further nesting attempts. No additional nesting attempts were detected.

California↗

Innate immune response development in nestling tree swallows

We tracked the development of innate immunity in nestling Tree Swallows ( Tachycineta bicolor ) and compared it to that of adults using blood drawn from nestlings during days 6, 12, and 18 of the ∼20-day nestling period and from adults. Innate immunity was characterized using an in vitro assay of the ability of whole blood to kill Escherichia coli . The ability of whole blood to kill E. coli increased as nestlings matured. Neither this component of innate immunity nor right wing chord length on day18 were as developed as in adults indicating that development of the innate immune system and growth both continued after fledging. Narrow sense heritability analyses suggest that females with strong immune responses produced nestlings with strong immune responses. These data suggest nestling Tree Swallows allocated sufficient energy to support rapid growth to enable fledging by day 18, but that further development of innate immunity occurred post-fledging.

Michigan↗

Effects of brood parasitism by brown-headed cowbirds may persist in the post fledging period

Brood parasitism by Brown-headed Cowbirds ( Molothrus ater ) typically decreases the number of host juveniles that fledge: however, little information exists regarding the effect of cowbird parasitism during the post-fledging period. We monitored 115 Ovenbird ( Seiurus aurocapilla ) nests in 2006&ndash;2008 in northcentral Minnesota, six of which were parasitized. We used radiotelemetry to monitor movements of 36 Ovenbird fledglings (nine additional fledglings depredated <24 hrs after fledging were excluded from the movement analysis) from non-parasitized nests and one fledgling from a parasitized nest. Clutch sizes and productivity were lower in parasitized Ovenbird nests than non-parasitized nests, similar to populations at other locations. The fledgling we tracked from a parasitized nest (in 2008) died after 26 days. It was the only fledgling in our study that died ( n = 20) with no sign of predation and an empty stomach. That fledgling took 12 days to travel >50 m from its nest and 25 days to travel >100 m from its nest. Fledglings from non-parasitized broods tracked for &ge;25 days during 2008 ( n = 16) took 4.1 &plusmn; 0.71 and 9.5 &plusmn; 1.14 days to travel the same distances. Our observations suggest that negative effects of brood parasitism may persist into the post-fledging period, possibly confirming observations of cowbird-only survival compiled from the literature.

Minnesota↗

Avian mortality associated with a volcanic gas seep at Kiska Island, Aleutian Islands, Alaska

We identified natural pits associated with avian mortality at the base of Kiska Volcano in the western Aleutian Islands, Alaska in 2007. Living, moribund, and dead birds were regularly found at low spots in a canyon between two lava flows during 2001&ndash;2006, but the phenomenon was attributed to natural trapping and starvation of fledgling seabirds (mostly Least Auklets, Aethia pusilla ) at a colony site with >1 million birds present. However, 302 birds of eight species, including passerines, were found dead at the site during 2007&ndash;2010, suggesting additional factors were involved. Most carcasses showed no signs of injury and concentrations of dead birds had accumulated in a few distinctive low pits in the canyon. Gas samples from these locations showed elevated CO 2 concentrations in late 2010. Analysis of carcasses indicated no evidence of blunt trauma or internal bleeding. Volcanic gases accumulating at these poorly ventilated sites may have caused the observed mortality, but are temporally variable. Most auklets breeding in the Aleutian Islands do so in recent lava flows that provide breeding habitat; our study documents a cost of this unusual habitat selection.

Alaska↗

Sexual selection and mating chronology of Lesser Prairie-Chickens

Little is known about mate selection and lek dynamics of Lesser Prairie-Chickens (Tympanuchus pallidicinctus). We collected data on male territory size and location on leks, behavior, and morphological characteristics and assessed the importance of these variables on male Lesser Prairie-Chicken mating success during spring 2008 and 2009 in the Texas Southern High Plains. We used discrete choice models and found that males that were less idle were chosen more often for mating. Our results also suggest that males with smaller territories obtained more copulations. Morphological characteristics were weaker predictors of male mating success. Peak female attendance at leks occurred during the 1-week interval starting 13 April during both years of study. Male prairie-chickens appear to make exploratory movements to, and from, leks early in the lekking season; 13 of 19 males banded early (23 Feb–13 Mar) in the lekking season departed the lek of capture and were not reobserved (11 yearlings, 2 adults). Thirty-three percent (range = 26–51%) of males on a lek mated (yearlings = 44%, adults = 20%) and males that were more active experienced greater mating success.

Wilson Journal of Ornithology↗

Behavioral activities of male Cerulean Warblers in relation to habitat characteristics

Activities of 29 male Cerulean Warblers ( Setophaga cerulea ) were quantified on two sites in West Virginia during May&ndash;June 2005. Singing and foraging were the most common of 11 observed behavioral activities (81.6%), while maintenance and mating behaviors were uncommonly observed. Male activity differed among vegetative strata ( P = 0.02) with lower- and mid-canopy strata used most often (70% of observations), especially for foraging, perching, and preening. The upper-canopy was used primarily for singing, particularly within core areas of territories and in association with canopy gaps. Foraging occurred more than expected outside of core areas. Males were associated with canopy gaps during 30% of observations, but the distribution of behavioral activities was not significantly related ( P = 0.06) to gap presence. Males used 23 different tree species for a variety of activities with oaks ( Quercus spp.) used most often on the xeric site and black cherry ( Prunus serotina ) and black locust ( Robinia pseudoacacia ) on the mesic site. Tree species used for singing differed between core and non-core areas ( P < 0.0001) but distribution of singing and foraging activity did not differ among tree species ( P = 0.13). Cerulean Warblers appear to be flexible in use of tree species. Their use of different canopy strata for different behavioral activities provides an explanation for the affinity this species exhibits for a vertically stratified forest canopy.

Wilson Journal of Ornithology↗

Provisioning of nestling Dickcissels in native warm-season grass field buffers

We used video cameras in 2008–2009 to record provisioning activities at Dickcissel (Spiza americana) nests in and around Conservation Reserve Program field buffers in north-central Mississippi, USA. We simultaneously observed foraging flight distances of parents. Provisioning rate (P = 0.412), biomass (P = 0.161), and foraging distance (P = 0.159) did not increase with nestling age. Parents delivered larger items to meet demand associated with older nestlings (P = 0.010–0.001). This suggests energetic costs of changes in prey selection were less than costs of increasing the number or distance of provisioning trips. Presence of male helpers increased provisioning rate (P < 0.001) but not biomass (P = 0.992) because males brought smaller prey items (P = 0.001–0.021). Presence of observers 30 m from the nest reduced provisioning rates (P = 0.005) and biomass delivered (P = 0.066). Lack of habitat effects for any aspect of provisioning suggests grass field buffers provided nestling food resources similar to surrounding habitats. Use of continuous video monitoring of nest activity allows well-concealed activities including provisioning and male helping to be directly observed and better quantified.

Mississippi↗

Restoration of movement patterns of the Hawaiian Goose

We used visual observations of banded individuals and satellite telemetry from 2007 to 2011 on Hawai&prime;i Island to document movement patterns of the Hawaiian Goose (Branta sandvicensis), commonly known as Nene. Visual observations of numbered leg bands identified >19% and &le;10% of 323 geese at one of two breeding sites and one of two distant non-breeding areas during 2007-2011. We used satellite telemetry to document movement patterns of 10 male Nene from 2009 to 2011, and log-linear models to quantify the magnitude and individual differences in altitudinal migration. Two subpopulations of Nene moved 974.4 m (95% CI &plusmn; 22.0) and 226.4 m (95% CI &plusmn; 40.7) in elevation between seasons on average, from high-elevation shrublands during the non-breeding season of May-August, to lower-elevation breeding and molting areas in September-April. Traditional movement patterns were thought to be lost until recently, but the movement pattern we documented with satellite telemetry was similar to altitudinal migration described by early naturalists in Hawai&prime;i prior to the severe population decline of Nene in the 20th century.

Hawai'i↗

Nestling diets and provisioning rates of sympatric Golden-fronted and Ladder-backed Woodpeckers

We examined comparative food use and provisioning of Golden-fronted ( Melanerpes aurifrons ) and Ladder-backed ( Picoides scalaris ) woodpeckers at the Rob and Bessie Welder Wildlife Foundation Refuge, in San Patricio County, Texas. We combined video surveillance and direct observations to monitor provisioning rates and identify items delivered by adult woodpeckers to nestlings. We collected 328 hours of data at Ladder-backed Woodpecker nest cavities and 230 hours of data at Golden-fronted Woodpecker nest cavities. Ladder-backed Woodpecker nestling diets consisted of 100% animal matter, comprised of invertebrate larvae (99%) and invertebrate adults (< 1%). Diets of Golden-fronted Woodpecker nestlings were also high in animal matter (77%) with more invertebrate adults (55%) and fewer invertebrate larvae (27%), but also included vegetable matter (16%). Morisita's measure of overlap suggested a relatively low dietary overlap of 31% between nestlings of these two sympatric woodpecker species. Foraging methods used by these species may explain their low dietary overlap and facilitate their coexistence.

Texas↗

Breeding biology of an afrotropical forest understory bird community in northeastern Tanzania

Many aspects of the breeding biology of Afrotropical forest birds are poorly known. Here we provide a description based on the monitoring of 1461 active nests over eight breeding seasons about one or more aspects of the breeding biology for 28 coexisting understory bird species on the Amani Plateau in the East Usambara Mountains, Tanzania. Mean nest height and mean distance of nest from forest edge varied widely among species with most species constructing nests across a broad vertical and forest edge to interior gradient. However, there were important exceptions with all sunbird species and several dove and waxbill species constructing nests in close proximity to the forest edge. For 17 common species for which we recorded two or more active nests, mean clutch size across species was 1.9 eggs per clutch, the lowest site-specific mean clutch size yet reported for a tropical forest bird community. For nine bird species, a subset of the 17 common species, length of breeding season, defined as the difference between the earliest and latest recorded incubation onset date, ranged from 88–139 days. Most of these nine species displayed a unimodal distribution in incubation onset dates across a breeding season which extended from the end of August through middle January. In summary, a wide variation exists in most aspects of the breeding biology within an understory forest bird community in the East Usambara Mountains.

Wilson Journal of Ornithology↗

Novel foraging in the swash zone on Pacific sand crabs ( Emerita analoga , Hippidae) by mallards

Mallards ( Anas platyrhynchos ) have been observed foraging on intertidal Pacific sand crabs (Hippidae, Emerita analoga ) in the swash zone of sandy beaches around Coal Oil Point Reserve, California, and several other beaches on the west coast since at least November 2010. Unlike foraging shorebirds, Mallards do not avoid incoming swashes. Instead, the incoming swash lifts and deposits them down the beach. Shorebirds and diving ducks commonly feed on sand crabs, but sand crabs appear to be a novel behavior and food source for Mallards. Previous surveys of beaches did not report foraging Mallards on regional beaches, whereas foraging Mallards were common in contemporary (recent) surveys and anecdotal reports. Observations of this potentially new behavior were separated by as much as 1,300 km, indicating that this was not a local phenomenon. Mallards foraged singly, in pairs, and in flocks. An expansion of diet to sand crabs carries risks of exposure to surf, human disturbance, high salt intake, and transmission of acanthocephalan and trematode parasites for Mallards but has the benefit of providing a dependable source of animal protein.

Wilson Journal of Ornithology↗

The relationship of blue crab abundance to winter mortality of Whooping Cranes

We sampled blue crab (Callinectes sapidus) numbers in marshes on the Aransas National Wildlife Refuge, Texas from 1998-2006, while simultaneously censusing the wintering population of Whooping Cranes (Grus americana) on the refuge and surrounding habitats. This was done to determine whether mortality of wintering Whooping Cranes was related to the availability of this food source. Yearly variation in crab numbers was high, ranging from a low of 0.1 crabs to a high of 3.4 crabs per 100-m transect section. Significant non-linear increases in both juvenile and adult mortality in relation to decreasing crab abundance was observed. Results suggest that some threshold of crab abundance exists in which Whooping Cranes have higher survival on their wintering grounds.

Texas↗

Bird mortality during nocturnal migration over Lake Michigan: A case study

Millions of birds die each year during migration. Most of this mortality goes unobserved and conditions surrounding the actual events are often not thoroughly documented. We present a case study of substantial migrant casualties along the shores of southwestern Lake Michigan during May 1996 when we found 2,981 dead birds of 114 species, mostly migrant passerines. An unusual sequence of events allowed us to document the circumstances surrounding this migratory bird kill. Bird carcasses appeared on the southwestern shores of Lake Michigan in the days following storm systems that produced high rain and in one case, hail. Encounters between birds and precipitation over open water were recorded by weather radar, and were followed by winds that drifted dead birds toward highly populated shorelines where the kill was observed and documented. Climatologically, May 1996 was exceptional for producing weather conditions that both killed birds en masse and allowed the mortality to be documented. As a result, this is one of the more thoroughly documented instances of a weather-related mass mortality event during migration.

Lake Michigan↗

Food availability in exotic grasslands: a potential mechanism for depauperate breeding assemblages

We investigated the influence of Old World bluestem ( Bothriochloa ischaemum ; OWB) monocultures on grassland bird abundance through analysis of vegetation structure and food availability. We compared breeding bird density, vegetation structure and composition, and arthropod biomass between six native grass and six OWB fields in the southern Great Plains. The OWB fields supported 1.70 &plusmn; 0.27 (mean &plusmn; SE) Grasshopper Sparrows ( Ammodramus savannarum ) per ha compared to 0.95 &plusmn; 0.25 in native grass fields, but total species richness was greater in native grass fields (40 versus 28 species). Density of some bird species was correlated with vegetation structure regardless of field type, suggesting that management practices may be more influential than plant species composition. Mean arthropod biomass was 3.39&times; greater in native grass fields than in OWB monocultures. Native grass fields provided habitat for a larger complement of birds than did OWB monocultures, and reduced food availability in OWB fields suggests a mechanism for that difference.

Wilson Journal of Ornithology↗

Home range characteristics of Mexican Spotted Owls in the Rincon Mountains, Arizona

We studied a small isolated population of Mexican Spotted Owls ( Strix occidentalis lucida ) from 1996–1997 in the Rincon Mountains of Saguaro National Park, southeastern Arizona, USA. All mixed-conifer and pine-oak forest patches in the park were surveyed for Spotted Owls, and we located, captured, and radio-tagged 10 adult birds representing five mated pairs. Using radio-telemetry, we examined owl home range characteristics, roost habitat, and monitored reproduction within these five territories. Breeding season (Mar–Sep) home range size for 10 adult owls (95% adaptive kernel isopleths) averaged 267 ha (±207 SD), and varied widely among owls (range 34–652 ha). Mean home range size for owl pairs was 478 ha (±417 ha SD), and ranged from 70–1,160 ha. Owls that produced young used smaller home ranges than owls that had no young. Six habitat variables differed significantly between roost and random sites, including: percent canopy cover, number of trees, number of vegetation layers, average height of trees, average diameter of trees, and tree basal area. Radio-marked owls remained in their territories following small prescribed management fires within those territories, exhibiting no proximate effects to the presence of prescribed fire.

Arizona↗