USGS Science⌕ Search

SEARCH · USGS Science

Results for “Ardea”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

63 records · Page 4Linked to original sources

Predation of Lost River and Shortnose suckers by piscivorous colonial waterbirds in the Upper Klamath Basin: An analysis of predation effects during 2021–2023

Previously published research indicated that predation by piscivorous colonial waterbirds in the Upper Klamath Basin was a source of mortality for Lost River suckers ( Deltistes luxatus ) and Shortnose suckers ( Chasmistes brevirostris ), including mortality of Sucker Assisted Rearing Program (SARP) fish. Avian predation on recently released Chinook Salmon ( Oncorhynchus tshawytscha ) in the Upper Klamath Basin has not been studied. To provide fisheries managers with the most up-to-date information, we estimated predation rates on passive integrated transponder tagged (PIT) suckers and Chinook Salmon by breeding colonies of American White Pelicans ( Pelecanus erythrorhynchos ), Double-crested Cormorants ( Nannopterum auritum ), Caspian Terns ( Hydroprogne caspia ), California Gulls ( Larus californicus ), Ring-billed Gulls ( L. delawarensis ), Great Blue Herons ( Ardea herodias ), and Great Egrets ( A. alba ) during 2021–2023. Predation rate estimates were variable depending on the fish species, age-class (juvenile, adult), waterbody (Upper Klamath Lake, Clear Lake Reservoir, Sheepy Lake), and year. Results indicated that avian predation rates were highest on juvenile suckers and on suckers in Clear Lake Reservoir. SARP fish released in the spring/summer were more likely to be consumed by breeding birds than those released in the fall/winter, although the number of fish released in the fall/winter that survived to the spring/summer was unknown and could bias predation estimates low. Predation rate estimates on Chinook Salmon varied by year, release timing (spring/summer, fall/winter), release location (Upper Klamath Lake, Klamath River), and age-class (subyearling, yearling). The location and size of colonies were also highly variable depending on the bird species, colony location, and year. Future research could focus on identifying biotic and abiotic factors associated with sucker susceptibility to piscivorous colonial waterbirds and determining to what degree avian predation limits the recovery of suckers in the Upper Klamath Basin.

California, Oregon↗

Predation of Lost River and Shortnose Suckers by piscivorous colonial waterbirds in the Upper Klamath Basin: An analysis of predation effects in 2024

The recovery of endangered fish requires an understanding of the sources of mortality that regulate population dynamics. We estimated avian predation rates on passive integrated transponder tagged (PIT) adult and juvenile Lost River Suckers ( Deltistes luxatus ), Shortnose Suckers ( Chasmistes brevirostris ), Klamath Largescale Suckers ( C. snyderi ), and juvenile Chinook Salmon ( Oncorhynchus tshawytscha ) by breeding colonies of American White Pelicans ( Pelecanus erythrorhynchos ), Doublecrested Cormorants ( Nannopterum auritum ), Caspian Terns ( Hydroprogne caspia ), California Gulls ( Larus californicus ), Ring-billed Gulls ( L. delawarensis ), Great Blue Herons ( Ardea herodias ), Great Egrets ( A. alba ), and Black-crowned Night Herons ( Nycticorax nycticorax ) in the Upper Klamath Basin (UKB) in 2024. Results from 2024 contribute to a long-term (2009–2023) avian predation dataset in the UKB. The largest numbers of pelicans (1,422 breeding adults), terns (610 adults), and gulls (3,872) were nesting on islands in Clear Lake Reservoir. The largest number of cormorants (787 adults) were on an island in Sheepy Lake, and the largest numbers of herons (450 adults) were at arboreal sites adjacent to Upper Klamath Lake. Predation rate estimates in 2024 were highly variable depending on the fish species, ageclass (juvenile, adult), waterbody (Upper Klamath Lake, Clear Lake Reservoir, Sheepy Lake, Tule Lake), and release or reencounter date for juveniles (spring/summer or fall/winter). Results indicated that avian predation rates were the highest on wild and hatchery juvenile suckers. An estimated 19.4% (95% credible interval = 15.7–24.0) of Sucker Assisted Rearing Program (SARP) hatchery fish, released or reencountered during the spring and summer, were consumed by the colonies included in the study. Predation was also appreciable on wild juvenile suckers in Clear Lake Reservoir (13.4% [9.9–17.7]) and SARP juvenile suckers released or reencountered in Upper Klamath Lake in the fall/winter (11.2% [9.6 13.2]). Predation rate estimates on adult suckers were significantly lower than those of juvenile suckers, with predation ranging from 0.3% (0.2–0.7) to 2.6% (1.9–3.5) in adult Lost River Suckers in Upper Klamath Lake and adult Shortnose Suckers-Klamath Largescale Suckers in Clear Lake Reservoir, respectively. Predation rate estimates on juvenile Chinook Salmon, which were released in fall/winter, were 2.9% (2.2–3.6). Pelican (312 adults) and cormorant (301 adults) colonies in Upper Klamath Lake, however, were not scanned for fish PIT tags following breeding season, resulting in minimum estimates of predation on UKB fishes (both suckers and Chinook Salmon) in 2024. Future research could examine what biotic and abiotic factors best explain variation in predation and to what degree predation limits sucker survival using the long-term dataset that has been complied to date.

California, Oregon↗

Space use by Black-necked Stilts Himantopus mexicanus in the San Francisco Bay estuary

We examined space use by Black-necked Stilts Himantopus mexicanus in the San Francisco Bay estuary, USA, to better understand how shorebirds use their Pacific Flyway landscape. These efforts are particularly important in the San Francisco Bay estuary where ongoing large-scale restoration projects are rapidly changing the mosaic of wetland habitats. We radio-marked 59 stilts and tracked individuals for up to four months and found no difference in home range size by sex or between North and South Bay subregions. We did find differences in home range size by capture site. Mean home range was 283.5 ha and movement from capture sites was 4.5 km. We used cluster analysis to calculate number of focal areas for individuals and found that overall space requirements were larger for stilts with multiple centres of activity. Birds with multiple use areas were often those that bred in vegetated marshes and moved into salt ponds when their nests failed or after chicks hatched. In the South Bay subregion, salt pond use was greater than availability in core use home range areas despite comprising the largest proportion of available habitat. Tidal salt marsh restoration from former salt ponds may reduce available habitat of invertebrate prey species that depend on hypersaline habitats; retention of some shallow, mid-salinity managed ponds may mitigate this loss. A better understanding of the space use and habitat requirements of stilts will provide for more specific habitat and management recommendations in areas targeted for wetland restoration, contributing to better conservation of shorebird populations along the Pacific Flyway.

Ardea↗

Colony attendance patterns by mated Forster's Terns Sterna forsteri using an automated data-logging receiver system

In order to examine 24-hour colony attendance patterns by mated Forster's Terns Sterna forsteri in South San Francisco Bay, California, during incubation and chick-rearing stages, we radio-marked 10 individuals consisting of five pairs and recorded colony attendance using an automated data-logging receiver system. We calculated and analyzed five variables: the total attendance time by pairs and individuals, the duration of individual attendance bouts, and the duration both members of a pair either overlapped in colony attendance or were both absent from the colony. The percentage of time spent on the colony by at least one individual of a pair was highest during incubation and declined during chick rearing. Overall, male terns spent a greater proportion of time diurnally attending the colony than females. Females spent a greater proportion of time on colony at night, and without these nocturnal records, we would have reported overall female colony attendance rates as being much lower. Despite sex-specific differences in attendance rates, the length of attendance bouts did not differ between the sexes. Simultaneous colony attendance by both members of a pair was high at night, but during the day, pairs infrequently overlapped in their colony attendance and both members were frequently absent. Our datalogging system functioned well, and our data illustrates the importance of collecting 24-hour records when considering attendance rates.

Ardea↗

Post-breeding migration of Dutch-breeding black-tailed godwits: timing, routes, use of stopovers, and nonbreeding destinations

Conservation of long-distance migratory shorebirds is complex because these species use habitats spread across continents and hemispheres, making identification of critical habitats and potential bottlenecks in the annual cycle especially difficult. The population of Black-tailed Godwits that breeds in Western Europe, Limosa limosa limosa , has declined precipitously over the past few decades. Despite significant efforts to identify the root causes of this decline, much remains unclear. To better understand the migratory timing, use of stopover and nonbreeding sites, and the potential impact of breeding success on these parameters, we attached 15 Argos satellite transmitters and 10 geolocation tracking devices to adult godwits nearing completion of incubation at breeding sites in southwest Friesland, The Netherlands during the spring of 2009. We successfully tracked 16 adult godwits for their entire southward migration and two others for part of it. Three migration patterns and four regions of use were apparent. Most godwits left their breeding sites and proceeded south directly to stopover sites in the Mediterranean — e.g. Spain, Portugal, and Morocco — before flying on to non-breeding sites in West Africa. Other individuals spent the entire nonbreeding season in the Mediterranean. A third pattern included a few individuals that flew nonstop from their Dutch breeding sites to nonbreeding sites in West Africa. Tracking data from this study will be immediately useful for conservation efforts focused on preserving the dispersed network of sites used by godwits during their southward migration.

Friesland↗

Habitat edges have weak effects on duck nest survival at local spatial scales

Edge effects on nesting success have been documented in breeding birds in a variety of contexts, but there is still uncertainty in how edge type and spatial scale determine the magnitude and detectability of edge effects. Habitat edges are often viewed as predator corridors that surround or penetrate core habitat and increase the risk of predation for nearby nests. We studied the effects of three different types of potential predator corridors (main perimeter roads, field boundaries, and ATV trails within fields) on waterfowl nest survival in California. We measured the distance from duck nests to the nearest edge of each type, and used distance as a covariate in a logistic exposure analysis of nest survival. We found only weak evidence for edge effects due to predation. The best supported model of nest survival included all three distance categories, and while all coefficient estimates were positive (indicating that survival increased with distance from edge), 85% coefficient confidence intervals approached or bounded zero indicating an overall weak effect of habitat edges on nest success. We suggest that given the configuration of edges at our site, there may be few areas far enough from hard edges to be considered ‘core’ habitat, making edge effects on nest survival particularly difficult to detect.

Ardea↗

Differential spring migration by male and female Western Sandpipers at interior and coastal stopover sites

Western Sandpipers Calidris mauri are differential migrants on their non-breeding areas, with females wintering farther south. Earlier passage of males in the spring has been explained by sexual differences in winter latitude (male-biased sex ratios at more northerly areas) and onset of migration (males departing earlier). We investigated sex differences during spring migration by capturing and radio-marking Western Sandpipers at two Pacific coast sites, San Francisco Bay, California and Grays Harbor, Washington and at a Great Basin interior wetland, Honey Lake, California. We monitored northward migration of 132 radio-marked birds at a network of 12 major stopover sites and 4 breeding areas. At the banding sites, we observed differences in sex by date and site, with males preceding females. We found sex differences in departure time of radio-marked birds from the banding site. their arrival time at the Copper River Delta, Alaska (our most frequently used stopover site), and in the likelihood that a stopover was used. Our data suggest that by mid to late April, migration timing becomes more compressed and sex differences are less pronounced and harder to detect.

Ardea↗

An isotopic assessment of protein from diet and endogenous stores: Effects on egg production and incubation behaviour of geese

Little empirical information exists to assess to what degree geese use a capital versus income breeding strategy for investing nutrients into eggs. We used stable isotope methods to directly estimate the sources of protein deposited into egg yolks of Brent Branta bernicla and Emperor Geese Anser canagicus on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska, USA. Approximately 59 and 45% of protein in egg yolks of Brent and Emperor Geese, respectively, was derived from exogenous sources (i.e. food plants on the local breeding area). Within clutches of Brent Goose eggs, first-laid eggs exhibited slightly higher contributions from endogenous reserves than last-laid eggs. This pattern was less clear for Emperor Geese, which may have been a consequence of possibly analyzing eggs that were laid by intraspecific nest parasites rather than by hosts. For both these species, individuals exhibited large variability in the percent contribution of exogenous versus endogenous stores to eggs, and future studies should identify ecological factors related to this variation. Those Emperor Geese in poor body condition incubated their nests less constantly, and based on δ13C values, they fed on terrestrial foods while off their nests. Although not a pure capital breeder, Emperor Geese used nutrients garnered on spring staging areas to fuel virtually all their own maintenance during incubation and to contribute half or more of the nutrients in eggs. These results highlight the ecological importance of these spring staging habitats to geese.

Alaska↗