USGS Science⌕ Search

SEARCH · USGS Science

Results for “The Wilson Journal of Ornithology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Freeze-frame fruit selection by birds

The choice of fruits by an avian frugivore is affected by choices it makes at multiple hierarchical levels (e.g., species of fruit, individual tree, individual fruit). Factors that influence those choices vary among levels in the hierarchy and include characteristics of the environment, the tree, and the fruit itself. Feeding experiments with wild-caught birds were conducted at El Tirol, Departamento de Itapua, Paraguay to test whether birds were selecting among individual fruits based on fruit size. Feeding on larger fruits, which have proportionally more pulp, is generally more efficient than feeding on small fruits. In trials (n = 56) with seven species of birds in four families, birds selected larger fruits 86% of the time. However, in only six instances were size differences significant, which is likely a reflection of small sample sizes.

Wilson Journal of Ornithology↗

Lesser snow geese and ross's geese form mixed flocks during winter but differ in family maintenance and social status

Smaller species are less likely to maintain families (or other forms of social groups) than larger species and are more likely to be displaced in competition with larger species. We observed mixed-species flocks of geese in southwest Louisiana and compared frequencies of social groups and success in social encounters of Lesser Snow Geese (Chen caerulescens caerulescens; hereafter Snow Geese) with that of the smaller, closely- related Ross's Geese (C. rossii). Less than 7% of adult and <l4% of juvenile Ross's Geese were in families, whereas 10-22% of adult and 12-15% of juvenile Snow Geese were in families. Snow Geese won 70% of interspecific social encounters and had higher odds of success against Ross's Geese than against individuals of their own species. The larger Snow Geese maintain families longer than Ross's Geese, which probably contributes to their dominance over Ross's Geese during winter. Predator vigilance probably is an important benefit of mixed flocking for both species. We suggest the long-standing association with Snow Geese (along with associated subordinate social status) has selected against family maintenance in Ross's Geese.

Wilson Journal of Ornithology↗

Influence of grazing and available moisture on breeding densities of grassland birds in the central platte river valley, Nebraska

We investigated the relationship between grassland breeding bird densities and both grazing and available moisture in the central Platte River Valley. Nebraska between 1980 and 1996. We also compared species richness and community similarity of breeding birds in sedge (Carex spp.) meadows and mesic grasslands. Densities of two species had a significant relationship with grazing and six of seven focal species had a significant relationship with available moisture. Bobolink (Dolichonyx oryzivorus) and Brown-headed Cowbird (Molothrus ater) densities were lower in grazed plots compared to ungrazed plots, whereas Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus) densities were greater in sedge-meadow plots compared to mesic grassland plots. Bobolink, Dickcissel (Spiza americana). and Brown-headed Cowbird were negatively associated with available moisture with breeding densities peaking during the driest conditions. Our results suggest that wet conditions increase species richness for the community through addition of wetland-dependant and wetland-associated birds, but decrease densities of ground-nesting grassland birds in wet-meadow habitats, whereas dry conditions reduce species richness but increase the density of the avian assemblage. We propose that wet-meadow habitats serve as local refugia for grassland-nesting birds during local or regional droughts.

Wilson Journal of Ornithology↗

Avifauna of the Pongos Basin, Amazonas Department, Peru

We provide an inventory of the avifauna of the Pongos Basin, northern Amazonas Department, Peru based on museum specimens collected during expeditions spanning >60 years within the 20th century. Four hundred and thirty-eight species representing 52 families are reported. Differences between lowland and higher elevation avifaunas were apparent. Species accounts with overviews of specimen data are provided for four species representing distributional records, two threatened species, and 26 species of Nearctic and Austral migrants, of which six are considered probable migrants.

Wilson Journal of Ornithology↗

Site fidelity, mate fidelity, and breeding dispersal in American kestrels

We assessed mate fidelity, nest-box fidelity, and breeding dispersal distances of American Kestrels (falco sparverius) nesting in boxes in southwestern Idaho from 1990 through 2006. Seventy-seven percent of boxes had different males and 87% had different females where nest-box occupants were identified in consecutive years. High turnover rates were partly a result of box-switching. Forty-eight percent of males and 58% of females that nested within the study area in successive years used different boxes. The probability of changing boxes was unrelated to gender, nesting success in the prior year, or years of nesting experience. Breeding dispersal distances for birds that moved to different boxes averaged 2.2 km for males (max = 22 km) and 3.2 km for females (max = 32 km). Approximately 70% of birds that nested in consecutive years on the study area had a different mate in the second year. Mate fidelity was related to box fidelity but not to prior nesting success or years of nesting experience. Mate changes occurred 32% of the time when the previous mate was known to be alive and nesting in the area. Kestrels that switched mates and boxes did not improve or decrease their subsequent nesting success. Kestrels usually switched to mates with less experience and lower lifetime productivity than their previous mates. The costs of switching boxes and mates were low, and there were no obvious benefits to fidelity. The cost of "waiting" for a previous mate that might have died could be high in species with high annual mortality.

Wilson Journal of Ornithology↗

Long-term pair bonds in the Laysan Duck

We describe long-term pair bonds in the endangered Laysan Duck (Anas laysanensis), a dabbling duck endemic to the Hawaiian Archipelago. Individually marked birds were identified on Laysan Island between 1998 and 2006 (n = 613 marked adults). We recorded pair bonds while observing marked birds, and documented within and between year mate switches and multi-year pair bonds. Twenty pairs banded before 2001 had stable pair bonds lasting ???5 years with a maximum enduring pair bond of nine breeding seasons. Understanding reproductive strategy, including mate retention, would aid conservation planning and management efforts for the Laysan Duck. Further study is needed to characterize the social system of this endangered species.

Wilson Journal of Ornithology↗

Behavior and reproductive success of rock sandpipers breeding on the Yukon-Kuskokwim river delta, Alaska

We studied Rock Sandpiper ( Calidris ptilocnemis ) breeding behavior and monitored reproductive success from 1998 to 2005 on the Yukon-Kuskokwim River Delta, Alaska, USA. We banded 24 adults and monitored 45 nests. Annual return rate of adults ranged between 67 and 100%. Six pairs of Rock Sandpipers bred at our study site for ≥2 years, and among these we did not observe mate change (i.e., when both members of a pair returned and each mated with a new individual). Nests were typically initiated by mid-May and 53% of females laid second clutches if first clutches were lost through mid-June. Males regularly incubated clutches during the morning (0800–1259 hrs AKDT) and afternoon (1300–1759 hrs) and rarely during the evening (1800– 2300 hrs), whereas female incubation was relatively consistent throughout the day. Apparent nest success (percent of known nests successfully hatching >1 chick) among first and second nests was 19 and 44%, respectively ( n = 45). A minimum of 44% of hatching nests fledged at least one young. Males cared for young but half of females deserted mate and brood 1–7 days post-hatch. This first description of North American Rock Sandpiper breeding behavior from a color-marked population complements previous work on this species on the Chukotsky Peninsula, Russia.

Wilson Journal of Ornithology↗

Low prevalence of Trichomonas gallinae in urban and migratory Cooper's Hawks in northcentral North America

Trichomoniasis is a digestive tract disease caused by ingestion of the protozoan Trichomonas gallinae . This disease can be a significant source of mortality. No deaths of nestlings could be attributed to trichomoniasis in Cooper's Hawks ( Accipiter cooperii ) breeding in urban and rural environs in Wisconsin, North Dakota, and British Columbia. We detected T. gallinae in four (5.2%) of 77 nestling Cooper's Hawks during 2006 and 2007 among 42 urban nests on new study areas in southeast Wisconsin and eastern North Dakota/western Minnesota. All four infected young fledged. We did not detect T. gallinae in 52 breeding adult Cooper's Hawks on two urban study sites, nor in 28 migrant hatching year ( n = 24) and adult ( n = 4) Cooper's Hawks at Hawk Ridge Nature Reserve, Duluth, Minnesota in 2006&ndash;2007. Overall, we detected T. gallinae in only 2.5% of 157 Cooper's Hawks in northcentral North America. These results suggest a low prevalence of T. gallinae in Cooper's Hawks in the northern part of this hawk's breeding range.

Minnesota, North Dakota, Wisconsin↗

Survival rates and lifetime reproduction of breeding male Cooper’s Hawks in Wisconsin, 1980-2005

There are few published data on annual survival and no reports of lifetime reproduction for breeding Cooper's Hawks ( Accipiter cooperii ). Breeding males ( n = 105) in central and southeastern Wisconsin had an annual mortality rate of 19%, or a survival rate of 81% for birds &le;10 years of age. We did not detect significant differences in mortality rates between urban and rural habitats, nor between the earlier 13 years and later 13 years of this study. Male Cooper's Hawks produced from zero to 32 nestlings during their lifetimes. Body mass or size appeared unrelated to annual survivorship and lifetime reproduction, although lifetime reproduction was correlated strongly with longevity of breeding males. Fifteen of 66 males (23%) produced most (53%) of the nestlings. Our studies occurred in an area where breeding populations may be increasing with some of the highest reported productivity indices and nesting densities for this species. Habitat used for nesting on our Wisconsin study areas may be less important for survivorship and lifetime reproduction than acquisition of a nesting area in which a male will breed throughout his life.

Wisconsin↗

Home-range size and site tenacity of overwintering Le Conte's Sparrows in a fire managed prairie

We evaluated home-range size and site tenacity of Le Conte's Sparrows ( Ammodramus lecontii ) during winter 2002–2003 at Brazoria National Wildlife Refuge, Texas. Twenty-six wintering Le Conte's Sparrows were radiomarked in 1- and 2-year post-burn units, and monitored for ∼10 days. Additionally, 1-ha plots on each 1-, 2- and 3-year ( n = 15) post-burn units were flush-netted once monthly. Telemetry results indicated Le Conte's Sparrows were sedentary during winter with a 50% probability mean home-range of 2.41 ha (72% < 1 ha) and a 95% probability mean home range of 10.31 ha (44% < 1 ha and 55% < 1.5 ha). Home-range size did not differ between post-burn year 1 and 2 ( P = 0.227). Le Conte's Sparrows appeared to exhibit a behavioral response to flush-netting ( P < 0.001) with estimated capture probability of 0.462 and recapture probability of 0.056. Our findings suggest Le Conte's Sparrows remain fairly sedentary throughout the winter.

Texas↗

Influence of cover and food resource variation on postbreeding bird use of timber harvests with residual canopy trees

We investigated avian use of clearcuts and two-age harvests during the post-breeding period in 2006 in the central Appalachians, West Virginia, USA with an information-theoretic approach to model selection. Cover variables appeared to be most important; e.g., vegetative vertical complexity had a strong positive relation with capture rates of mature forest birds and molting adults, as well as physical condition which supports a predator-avoidance hypothesis for habitat use. Basal area was a poor predictor of captures; residual trees near nets tended to depress capture rates. Food variables best explained capture rates for some species groups (e.g., early-successional insectivores and granivores, mature forest nesting adults, molting birds), but post-breeding habitat quality was based primarily on vegetative cover. Habitat use may depend on the bird's physical condition and molt status, and we found evidence for age-specific differences which may impact survival. Our study suggests important links between post-breeding habitat quality, molt status, physical condition, and bird age, and indicates a variety of response variables (relative abundance, survival, body condition) should be measured to assess avian habitat quality during the post-breeding period.

West Virginia↗

Regional variation in diets of breeding Red-shouldered hawks

We collected data on breeding season diet composition of Red-shouldered Hawks (Buteo lineatus) in south Texas and compared these data, and those reported from studies elsewhere to examine large scale spatial variation in prey use in eastern North America. Red-shouldered Hawk diets aligned into two significantly different groups, which appear to correlate with latitude. The diets of Red-shouldered Hawks in group 1, which are of more northern latitudes, had significantly more mammalian prey and significantly less amphibian prey than those in group 2, which are at more southerly latitudes. Our meta-analysis demonstrated the dietary flexibility of Red-shouldered Hawks, which likely accounts for their broad distribution by exploiting regional variations in taxon-specific prey availability.

Wilson Journal of Ornithology↗

Temporal and spatial shifts in habitat use by Black Brant immediately following flightless molt

Each year thousands of Pacific Black Brant ( Branta bernicla nigricans ) undergo flightless wing molt in the Teshekpuk Lake Special Area (TLSA), Alaska, in two distinct habitats: inland, freshwater lakes and coastal, brackish wetlands. Brant lose body mass during wing molt and likely must add reserves upon regaining flight to help fuel their 2,500 km migration to autumn staging areas. We characterized movements and habitat use by Brant during post-molt (the period immediately following the recovery of flight) by (1) marking individual Brant with GPS (global positioning system) transmitters, and (2) conducting a series of replicate aerial surveys. Individuals molting in inland habitats promptly abandoned their molt wetland during the post-molt and moved into coastal habitats. Consequently, inland habitats were nearly deserted by early August when Brant had regained flight, a decrease of >5,000 individuals from the flightless period of early July. Conversely, coastal molting Brant largely remained in coastal habitats during the post-molt and many coastal wetlands were occupied by large flocks (>1,000 birds). Our results indicate that inland, freshwater wetlands were less suitable post-molt habitats for Brant, while coastal wetlands were preferred as they transitioned from flightless molt. The immediacy with which Brant vacated inland habitats upon regaining flight suggests that food may be limiting during molt and they are not selecting inland molt sites strictly for food resources, but rather a balance of factors including predator avoidance and acquisition of protein for feather growth. Our data clearly demonstrate that patterns of habitat use by Brant in the TLSA change over the course of the molt season, an important consideration for management of future resource development activities in this area.

Alaska↗

Effects of stop-level habitat change on cerulean warbler detections along breeding bird survey routes in the central appalachians

- We examined the effects of habitat change on Cerulean Warbler ( Dendroica cerulea) populations at stops along Breeding Bird Survey (BBS) routes in the central Appalachians. We used aerial photographs to compare early (1967/1971), middle (1982/1985), and late (2000/2003) periods and compared 1992 and 2001 National Land Cover Data (NLCD). Mean Cerulean Warbler detections per stop decreased at 68 BBS stops between the early (0.05) and middle (0.01) time periods and their distribution became more restricted (15 vs. 3% of stops), but the amount of deciduous/mixed forest increased. Mean detections at 240 stops decreased from the middle (0.09) to the late (0.06) time periods, but the deciduous/ mixed forest land cover and fragmentation metrics did not change. The amounts of deciduous/mixed forest, core forest area, and edge density in the NLCD analysis decreased from 1992 to 2001, whereas the amount of non-forest land cover increased. The number of Cerulean Warbler detections did not change (1992 = 0.08, 2001 = 0.10; P = 0.11). The lack of concordance between Cerulean Warbler detections and broad habitat features suggests that smaller, microhabitat features may be most important in affecting Cerulean Warbler breeding habitat suitability. Received 10 October 2009. Accepted 31 March 2011.

Appalachian Mountains↗

Cruise ships as a source of avian mortality during fall migration

A Avian mortality during fall migration has been studied at many anthropogenic structures, most of which share the common feature of bright lighting. An additional, unstudied source of avian mortality during fall migration is recreational cruise ships that are brightly lit throughout the night. I documented a single mortality event of eight Common Yellowthroats ( Geothlypis trichas ) on one ship during part of one night in fall 2003, but suggest this is a more wide-spread phenomenon. The advertised number of ship-nights for 50 cruise ships in the Caribbean Sea during fall migration in 2003 was 2,981. This may pose a significant, additional, anthropogenic source of mortality that warrants further investigation, particularly because impacts could be minimized if this source of avian mortality is recognized.

Wilson Journal of Ornithology↗

Wintering bird response to fall mowing of herbaceous buffers

Herbaceous buffers are strips of herbaceous vegetation planted between working agricultural land and streams or wetlands. Mowing is a common maintenance practice to control woody plants and noxious weeds in herbaceous buffers. Buffers enrolled in Maryland's Conservation Reserve Enhancement Program (CREP) cannot be mowed during the primary bird nesting season between 15 April and 15 August. Most mowing of buffers in Maryland occurs in late summer or fall, leaving the vegetation short until the following spring. We studied the response of wintering birds to fall mowing of buffers. We mowed one section to 10–15 cm in 13 buffers and kept another section unmowed. Ninety-two percent of birds detected in buffers were grassland or scrub-shrub species, and 98% of all birds detected were in unmowed buffers. Total bird abundance, species richness, and total avian conservation value were significantly greater in unmowed buffers, and Savannah Sparrows ( Passerculus sandwichensis ), Song Sparrows ( Melospiza melodia ), and White-throated Sparrows ( Zonotrichia albicollis ) were significantly more abundant in unmowed buffers. Wintering bird use of mowed buffers was less than in unmowed buffers. Leaving herbaceous buffers unmowed through winter will likely provide better habitat for wintering birds.

Maryland↗

Seasonal fecundity and source-sink status of shrub-nesting birds in a southwestern riparian corridor

Saltcedar ( Tamarix spp.) has increasingly dominated riparian floodplains relative to native forests in the southwestern U.S., but little is known about its impacts on avian productivity or population status. We monitored 86 Arizona Bell's Vireo ( Vireo bellii arizonae ), 147 Abert's Towhee ( Melozone aberti ), and 154 Yellow-breasted Chat ( Icteria virens ) nests to assess reproductive parameters in cottonwood-willow ( Populus-Salix ), saltcedar, and mesquite ( Prosopis spp.) stands along the San Pedro River, Arizona during 1999–2001. We also assessed source-sink status for each species in each vegetation type using field data combined with data from the literature. There were no significant differences in reproductive parameters between vegetation types for Abert's Towhee or Yellow-breasted Chat, although seasonal fecundity was quite low across vegetation types for the latter (0.75 ± 0.14; mean ± SE). Bell's Vireo had extremely low seasonal fecundity in saltcedar (0.10 ± 0.09) and significantly fewer fledglings per nest in saltcedar (0.09 ± 0.09) compared with cottonwood (1.07 ± 0.32). Point estimates of λ were substantially <1 for all three focal species in all habitats indicating the entire study area may be performing as a sink; 90% CI of included 1 only for Abert's Towhee across vegetation types and Bell's Vireo in cottonwood vegetation. These results are surprising given the San Pedro is considered to be one of the best remaining occurrences of lowland native riparian vegetation in the southwestern United States.

Arizona↗

Search behavior of arboreal insectivorous migrants at gulf coast stopover sites in spring

Search behavior of arboreal insectivorous migrants was studied at three stopover sites along the northern coast of the Gulf of Mexico during spring migrations, 1993–1995. We examined if search behavior was affected by phylogeny, or by environmental factors. A sequence of search movements (hop, flutter, or flight) in a foraging bout was recorded for each migrant encountered. Search rate, frequency, and distance of movements were calculated for each species. Search rate was positively correlated with proportion of hop, but negatively correlated to flight distance. Hop distance was positively correlated to tarsus length, as was flight distance to wing length for the 31 species of migrants. Cluster analysis indicated closely related species generally have similar foraging modes, which range from “sit-and-wait” of flycatchers to “widely foraging” of warblers. Migrants tended to use more hops in dense vegetation, but more flights in areas with sparse vegetation. Migrants also used more flights when foraging in mixed-species flocks and during periods of high migrant density. Logistic models indicated warblers were more influenced by environmental factors than vireos, possibly because warblers are near-perch searchers and more affected by these factors.

Wilson Journal of Ornithology↗