USGS Science⌕ Search

SEARCH · USGS Science

Results for “British Birds”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Evaluation of mist-net sampling as an index to productivity in Kirtland's Warblers

Many applied and theoretical investigations require information on how productivity varies in time and space (Temple and Wiens 1989. DeSante 1995). Examples include studies of habitat quality, population trends, life-history tactics, and metapopulation dynamics. From a demographic perspective, productivity is the number of young counted at a given time of year, produced per adult (e.g. Caswell 1989). Various measures have been used to estimate productivity. One of the most attractive is mist netting during the summer after young have left the nest, but ideally before they have left the study area. Several programs use this approach, including the Constant Effort Sites Scheme of the British Trust for Ornithology (Baillie et al. 1986, Bibby et al. 1992) and the Monitoring Avian Productivity and Survivorship (MAPS) program (DeSante et al. 1993) in North America. Hatching-year (HY) and after-hatching-year (AHY) birds are widely believed to have different susceptibilities to netting (DeSante et al. 1995, Peach et al. 1996), so the ratio of HY's to AHY's obtained from netting is not used as an estimate of productivity. Instead, investigators hope that the relative susceptibility to capture is about the same among the samples being compared so that the age ratios in mistnet samples provide a reliable index to productivity (DeSante 1995, DeSante et al. 1995).

The Auk↗

Satellite telemetry and prey sampling reveal contaminant sources to pacific northwest ospreys

Migratory behavior can be an important factor in determining contaminant exposure in avian populations. Accumulation of organochlorine (OC) pesticides while birds are wintering in tropical regions has been cited often as the reason for high concentrations in migrant populations. To explore this issue, we satellite tracked 16 Ospreys (Pandion haliaetus) over the period 1996-2003 from breeding sites in British Columbia, Canada, and integrated the results into a database on 15 Ospreys that were satellite tracked over the period 1995-1999, from breeding locations in Washington and Oregon, USA. Data on wintering sites of 31 Ospreys in Mexico and Central America were used for spatially targeted sampling of prey fish. Concentrations of the main organochlorine contaminant, p,p???-dichloro-diphenyl-dichloroethylene (DDE), in fish composites from Mexico ranged from 0.005 to 0.115 ??g/g wet mass. Significant differences existed among fish families in p,p???-DDE, total dichloro- diphenyltrichloroethane (??DDT), ??chlordanes, and total polychlorinated biphenyls (??PCBs). Catfish (family Ariidae) generally had significantly higher levels of DDT metabolites and other organochlorine contaminants compared to other fish families collected. Differences in prey contaminant levels were detected among the collection sites around coastal Mexico, with fish from Veracruz State generally having higher levels of DDT metabolites, ??chlordanes, ??PCBs, and hexachlorobenzene. Eggs collected from 16 nests throughout the Pacific Northwest (nine from British Columbia, seven from Oregon and Washington) where Ospreys had been satellite tagged, showed marked variation in levels of DDT metabolites (p,p???-DDE; range 0.02-10.14 ??g/g). Wintering site had no significant effect on contaminant concentrations in sample eggs from those specific Ospreys; rather concentrations of p,p???-DDE, were predicted by breeding sites with highest levels in eggs of Ospreys breeding in the lower Columbia River, consistent with published reports of continued high concentrations of DDT and related compounds in that system. ?? 2007 by the Ecological Society of America.

Ecological Applications↗

User’s guide to the North Pacific Pelagic Seabird Database 2.0

The North Pacific Pelagic Seabird Database (NPPSD) was created in 2005 to consolidate data on the oceanic distribution of marine bird species in the North Pacific. Most of these data were collected on surveys by counting species within defined areas and at known locations (that is, on strip transects). The NPPSD also contains observations of other bird species and marine mammals. The original NPPSD combined data from 465 surveys conducted between 1973 and 2002, primarily in waters adjacent to Alaska. These surveys included 61,195 sample transects with location, environment, and metadata information, and the data were organized in a flat-file format. In developing NPPSD 2.0, our goals were to add new datasets, to make significant improvements to database functionality and to provide the database online. NPPSD 2.0 includes data from a broader geographic range within the North Pacific, including new observations made offshore of the Russian Federation, Japan, Korea, British Columbia (Canada), Oregon, and California. These data were imported into a relational database, proofed, and structured in a common format. NPPSD 2.0 contains 351,674 samples (transects) collected between 1973 and 2012, representing a total sampled area of 270,259 square kilometers, and extends the time series of samples in some areas—notably the Bering Sea—to four decades. It contains observations of 16,988,138 birds and 235,545 marine mammals and is available on the NPPSD Web site. Supplementary materials include an updated set of standardized taxonomic codes, reference maps that show the spatial and temporal distribution of the survey efforts and a downloadable query tool.

Open-File Report↗

Satellite-marked waterfowl reveal migratory connection between H5N1 outbreak areas in China and Mongolia

The role of wild birds in the spread of highly pathogenic avian influenza H5N1 has been greatly debated and remains an unresolved question. However, analyses to determine involvement of wild birds have been hindered by the lack of basic information on their movements in central Asia. Thus, we initiated a programme to document migrations of waterfowl in Asian flyways to inform hypotheses of H5N1 transmission. As part of this work, we studied migration of waterfowl from Qinghai Lake, China, site of the 2005 H5N1 outbreak in wild birds. We examined the null hypothesis that no direct migratory connection existed between Qinghai Lake and H5N1 outbreak areas in central Mongolia, as suggested by some H5N1 phylogeny studies. We captured individuals in 2007 from two of the species that died in the Qinghai Lake outbreaks and marked them with GPS satellite transmitters: Bar-headed Geese Anser indicus (n = 14) and Ruddy Shelduck Tadorna ferruginea (n = 11). Three of 25 marked birds (one Goose and two Shelducks) migrated to breeding grounds near H5N1 outbreak areas in Mongolia. Our results describe a previously unknown migratory link between the two regions and offer new critical information on migratory movements in the region. ?? 2009 British Ornithologists' Union.

Ibis↗

Growth and development of thermoregulation in nestling San Miguel Island Song Sparrows

Patterns of growth (reviewed by Ricklefs 1968, 1969; O'Connor 1984) and the development of endothermy (reviewed by Dawson and Hudson 1970, Dunn 1975, Hill and Beaver 1982) have been well-studied in altricial wild birds, especially passerines. But few studies compare grown and thermogenesis in separate populations of the same species. Results of such studies with emberizids varied among species. King and Hubbard (1981), for example, found that nestlings from subarctic, subalpine, and low-altitude montane populations of White-crowned Sparrows ( Zonotrichia leucophrys gambelii ) grew at similar rates. In contrast, Rogers (1985) reported that the growth rates of nestlings in different populations of Savannah Sparrows ( Passerculus sandwichensis ) varied in response to the different environmental constraints of the localities in which they were reared. Nice (1937) and Smith et al. (1982) documented patterns of nestling growth in mainland (Ohio) and insular (Mandarte Island, British Columbia, Canada) populations of Song Sparrows ( Melospiza melodia ), respectively, and found that they were similar to those reported for most other passerines by Ricklefs (1968, 1969) and O'Connor (1984). In 1985-1986, we had the opportunity to examine the growth of nestlings from a third race of Song Sparrows, M. m. micronyx , which is endemic to San Miguel Island near Santa Barbara, California. We also studied the development of endothermy in these young birds, a process not hitherto described for nestling Song Sparrows. We report both in this paper.

California↗

Winter distribution, movements, and annual survival of radiomarked Vancouver Canada geese in southeast Alaska

Management of Pacific Flyway Canada geese ( Branta canadensis ) requires information on winter distribution of different populations. Recoveries of tarsus bands from Vancouver Canada geese ( B. canadensis fulva ) marked in southeast Alaska, USA, &ge;4 decades ago suggested that &ge;83% of the population was non-migratory and that annual adult survival was high (Ŝ = 0.836). However, recovery distribution of tarsus bands was potentially biased due to geographic differences in harvest intensity in the Pacific Flyway. Also, winter distribution of Vancouver Canada geese could have shifted since the 1960s, as has occurred for some other populations of Canada geese. Because winter distribution and annual survival of this population had not recently been evaluated, we surgically implanted very high frequency radiotransmitters in 166 adult female Canada geese in southeast Alaska. We captured Vancouver Canada geese during molt at 2 sites where adults with goslings were present (breeding areas) and 2 sites where we observed nonbreeding birds only. During winter radiotracking flights in southeast Alaska, we detected 98% of 85 females marked at breeding areas and 83% of 70 females marked at nonbreeding sites, excluding 11 females that died prior to the onset of winter radiotracking. We detected no radiomarked females in coastal British Columbia, or western Washington and Oregon, USA. Most (70%) females moved &le;30 km between November and March. Our model-averaged estimate of annual survival (Ŝ = 0.844, SE = 0.050) was similar to the estimate of annual survival of geese marked from 1956 to 1960. Likely <2% of Vancouver Canada geese that nest in southeast Alaska migrate to winter areas in Oregon or Washington where they could intermix with Canada geese from other populations in the Pacific Flyway. Because annual survival of adult Vancouver Canada geese was high and showed evidence of long-term consistency, managers should examine how reproductive success and recruitment may affect the population.

Alaska↗

Barbiturates

Barbiturate products are commonly used to euthanize domestic animals. The primary active component in euthanasia solutions is sodium pentobarbital, but some products also contain other minor ingredients (Fig. 48.1). Euthanasia solutions are generally injected intravenously in domestic animals; therefore, after death, the solutions will be most concentrated in the blood and the highly vascularized organs, such as the liver or spleen, of the euthanized animal. Euthanized carcasses that are available as carrion pose a hazard to scavenging birds and mammals. Large domestic animal carcasses, such as horses, that are not used for food or rendering but that are sufficiently valuable (monetarily or psychologically) to warrant veterinary services and euthanasia drugs are the most common sources of barbiturate poisoning in scavengers. In one instance in British Columbia, a single cow carcass was responsible for poisoning 29 bald eagles. Circumstances that interfere with burial, such as frozen winter soil or bulky carcasses, result in euthanized carcasses being available for scavenger species. This problem could increase in the future if more stringent air-quality standards restrict carcass incineration.

Information and Technology Report↗

Black brant from Alaska staging and wintering in Japan

Black brant (Branta bernicla nigricans) nest in colonies in arctic Canada, Alaska, and Russia (Derksen and Ward 1993, Sedinger et al. 1993). Virtually the entire population stages in fall at Izembek Lagoon near the tip of the Alaska Peninsula (Bellrose 1976) before southward migration (Dau 1992) to winter habitats in British Columbia, Washington, Oregon, California, and Baja California (Subcommittee on Black Brant 1992). A small number of black brant winter in Japan, Korea, and China (Owen 1980). In Japan 3,000&ndash;5,000 brant of unknown origin stop over in fall, and a declining population (<1,000) of birds winter here, primarily in the northern islands (Brazil 1991, Miyabayashi et al. 1994). Here, we report sightings of brant in Japan that were marked in Alaska and propose a migration route based on historical and recent observations and weather patterns.

Alaska↗

Strong evidence for two disjunct populations of Black Scoters Melanitta americana in North America

Black Scoters Melanitta americana were marked with satellite transmitters on Atlantic and Pacific coasts of North America to examine continental-scale population delineation. Scoters marked on the different coasts did not overlap at any stage of the annual cycle, suggesting that birds in the two regions could be monitored and managed as separate populations: 1) an Atlantic population, which winters along the Atlantic coast and Great Lakes and breeds from northeast continental Canada westward to the Northwest Territories, and 2) a Pacific population, which winters along the Pacific coasts of Alaska, British Columbia and the Pacific northwest states, and breeds in western Alaska. Range maps for Black Scoter could reflect these distributions revealed by satellite telemetry. Our data provide new information on the distribution of Black Scoters in North America, which can be used to improve the design of future surveys.

Alaska↗

Adoption in rock and white-tailed ptarmigan

Reports of adoption in birds are widespread, but few studies report rates of adoption or possible mechanisms for this phenomenon, particularly in the Order Galliformes. We report incidents of adoption in Rock Ptarmigan (Lagopus muta) and White-tailed Ptarmigan (L. leucura) from two sites in western Canada. Adoption rates for White-tailed Ptarmigan on Vancouver Island, British Columbia, and the Ruby Ranges, Yukon Territory were 13% (n = 16 broods) and 4% (n = 27), respectively, while rates for Rock Ptarmigan were 14% (n = 29) in the Ruby Ranges. Low brood densities may result in lower rates of adoption for ptarmigan. ?? 2009 The Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Potential threats facing a globally important population of the magnificent frigatebird Fregata magnificens

Tracking of seabirds has been used to identify foraging hotspots, migratory routes and to assess at-sea threats facing populations. One such threat is the potential negative interaction between seabirds and fisheries through incidental by-catch. In 2012, 60 magnificent frigatebirds Fregata magnificens were found dead, entangled in fishing line, at the globally important breeding site in the British Virgin Islands (BVI). To assess the potential relationship between foraging behaviour and fishing activity, data loggers were deployed on breeding magnificent frigatebirds to record foraging movements. In addition, a survey of local fishers was conducted to assess the scale of incidental by-catch. We recorded 28 complete foraging trips from GPS and GPS-GSM loggers, and 1758 PTT locations. Birds travelled up to 3.3–1067 km from their breeding colony and entered the waters of 10 neighbouring territories. A high percentage of fishers (93% n = 28) reported catching at least one seabird annually, of which the most common were magnificent frigatebirds and brown boobies Sula leucogaster . There are estimated to be at least 1112 vessels in the recreational and artisanal fishing fleets of BVI and its neighbouring islands. Thus, this substantial fishery may have potentially profound effects on seabird populations in the region.

Tropical Zoology↗

The effects of management practices on grassland birds — An introduction to North American grasslands and the practices used to manage grasslands and grassland birds

The Great Plains of North America is defined as the land mass that encompasses the entire central portion of the North American continent that, at the time of European settlement, was an unbroken expanse of primarily herbaceous vegetation. The Great Plains extend from central Saskatchewan and Alberta to central Mexico and from Indiana to the Rocky Mountains. The expanses of herbaceous vegetation are often referred to as native prairie or native grasslands. Native grasslands share the characteristics of a general uniformity in vegetation structure, dominance by grasses and forbs, a near absence of trees and shrubs, annual precipitation ranging from 25 to 100 centimeters, extreme intra-annual fluctuations in temperature and precipitation, and a flat to rolling topography over which fires can spread. To the west of the Great Plains lie the sagebrush communities of the Great Basin, which extend from British Columbia and Saskatchewan to northern Arizona and New Mexico and from the eastern slopes of the Sierra Nevada and Cascade mountain ranges to western South Dakota. Sagebrush communities share similar characteristics to native grasslands, but their location east of the Rocky Mountains creates a more moderating influence from prevailing westerly winds that affect timing of peak precipitation and growth form of dominant vegetation. Native grasslands and sagebrush communities harbor a diverse array of grassland, wetland, and woodland plant and animal communities that are uniquely adapted to the natural forces of the Great Plains and Great Basin, namely the interactive forces of climate, fire, and grazing. The arrival of European settlers to North America brought profound change to native grassland and sagebrush communities, including the establishment of permanent towns and cities, the proliferation of cropland-based agricultural systems, and the suppression of wildfires. The near extirpation of bison by the 1860s paved the way for dramatic changes in the dominant grazers and a shift in the disturbance patterns that historically influenced vegetation structure. The greatest threat to native grasslands and sagebrush communities in modern times is their loss due to conversion to rowcrop agriculture and to urbanization. Concomitant with habitat loss is a precipitous decline in populations of bird species that evolved with, and are uniquely adapted to, the native grassland and sagebrush habitats. Avian population trends are linked strongly to agricultural land use. Besides outright loss of suitable breeding habitat, agricultural practices affect birds through factors such as pesticide exposure, habitat fragmentation, shifts in predator community composition, and occurrence of brood parasites. Bird populations face other stressors, such as loss of habitat to and behavioral avoidance of urbanized areas, roads, and infrastructure associated with energy production. Despite the many anthropogenic changes to North American grassland and sagebrush communities, some bird species are adaptable and opportunistic in their habitat selection and now utilize one or more human-created habitats. Human-created habitats include pastures, hayfields, agricultural terraces, crop buffer strips, field borders, grassed waterways, fencerows, road rights-of-way, airports, reclaimed coal mines, and planted wildlife cover. Fields of seeded grasslands enrolled in Federal long-term set-aside programs, such as the Conservation Reserve Program in the United States and the Permanent Cover Program in Canada, provide important nesting habitat for grassland bird species. The array of habitats used by birds makes habitat and avian management a complex undertaking, and the scale (for example, local, regional, international) at which management actions can be implemented are such that a universal approach to managing grasslands for the conservation of the entire suite of bird species does not exist. Experienced land managers recognize that it is impossible to manage for all bird species simultaneously, and thus, prioritization is necessary towards those habitats or bird species that the manager or management agency ranks highest for a specific region or management unit. The primary tools available for management are burning, grazing, mowing, herbicide application, and idling, but before choosing a particular practice, a manager will want to consider issues of seasonality, intensity, and frequency. Despite the thousands of studies that are cited in this compendium, much remains unknown about the effects of management practices on bird species. The series of species accounts in this compendium review the current state of knowledge regarding management of grassland and sagebrush bird species and summarize information on the effects of management practices on individual species. The accounts do not give definitive statements on the effects of management practices for any particular species, primarily because there are very few replicated studies in which identical management practices have been applied in the same geographical area with consistent results, which are elements necessary to provide concrete recommendations for the management of a particular species in a particular area. Documentation of the effects of management treatments on individual species through statistically sound methods that incorporate multiple years and locations will further scientists’ and land managers’ knowledge far more than 1–2-year studies that are limited in scope as well as time, but studies of that scope and breadth are rare.

Professional Paper↗

Flexibility in the parental effort of an Arctic-breeding seabird

Parental investment strategies are considered to represent a trade-off between the benefits of investment in current offspring and costs to future reproduction. Due to their high residual reproductive value, long-lived organisms are predicted to be more reluctant to increase parental effort. 2. We tested the hypothesis that breeding little auks (Alle alle) have a fixed level of reproductive investment, and thus reduce parental effort when costs associated with reproduction increase. 3. To test this hypothesis we experimentally increased the flight costs of breeding little auks via feather clipping. In 2005 we examined changes in the condition of manipulated parents, of the mates of manipulated parents, and of their chick as direct measures of change in parental resource allocation between self-maintenance and current reproduction. In 2007 we increased sample sizes to determine whether there was a physiological cost (elevated corticosterone, CORT) associated with the manipulation. 4. We found that: (i) clipped birds and their mates lost more body mass than controls, but there was no difference in mass loss between members of a pair; (ii) clipped birds had higher CORT levels than control birds; (iii) there were no inter-annual differences in body mass and CORT levels between clipped individuals and their mates at recapture, and (iv) chicks with a clipped parent had lower peak and fledging mass, and higher CORT levels than control chicks in both years. 5. Contrary to our hypothesis, the reduction in body mass of partners to clipped birds suggests that little auks can increase parental effort to some extent. Nonetheless, the lower fledging mass and higher CORT of chicks with a clipped parent indicates provisioning rates may not have been fully maintained. 6. As predicted by life-history theory, there may be a threshold to the additional reproductive costs breeders will accept, with parents prioritizing self-maintenance over increased provisioning effort when foraging costs become too high. ?? 2008 British Ecological Society.

Functional Ecology↗

Bird population density estimated from acoustic signals

Many animal species are detected primarily by sound. Although songs, calls and other sounds are often used for population assessment, as in bird point counts and hydrophone surveys of cetaceans, there are few rigorous methods for estimating population density from acoustic data. 2. The problem has several parts - distinguishing individuals, adjusting for individuals that are missed, and adjusting for the area sampled. Spatially explicit capture-recapture (SECR) is a statistical methodology that addresses jointly the second and third parts of the problem. We have extended SECR to use uncalibrated information from acoustic signals on the distance to each source. 3. We applied this extension of SECR to data from an acoustic survey of ovenbird Seiurus aurocapilla density in an eastern US deciduous forest with multiple four-microphone arrays. We modelled average power from spectrograms of ovenbird songs measured within a window of 0??7 s duration and frequencies between 4200 and 5200 Hz. 4. The resulting estimates of the density of singing males (0??19 ha -1 SE 0??03 ha -1 ) were consistent with estimates of the adult male population density from mist-netting (0??36 ha -1 SE 0??12 ha -1 ). The fitted model predicts sound attenuation of 0??11 dB m -1 (SE 0??01 dB m -1 ) in excess of losses from spherical spreading. 5.Synthesis and applications. Our method for estimating animal population density from acoustic signals fills a gap in the census methods available for visually cryptic but vocal taxa, including many species of bird and cetacean. The necessary equipment is simple and readily available; as few as two microphones may provide adequate estimates, given spatial replication. The method requires that individuals detected at the same place are acoustically distinguishable and all individuals vocalize during the recording interval, or that the per capita rate of vocalization is known. We believe these requirements can be met, with suitable field methods, for a significant number of songbird species. ?? 2009 British Ecological Society.

Journal of Applied Ecology↗

Migration patterns of Western High Arctic (Grey-belly) Brant Branta bernicla

This study describes the seasonal migration patterns of Western High Arctic Brant (WHA, or Grey-belly Brent Geese), Branta bernicla , an admixed population that breeds in the Canadian High Arctic and winters along the Pacific coast of North America. Adult WHA Brant were captured in family groups on Melville Island (75°23’N, 110°50’W) in 2002 and 2005 and marked with satellite platform transmitting terminal (PTT) transmitters or very high frequency (VHF) transmitters. During autumn migration, all PTT-tagged Brant followed a coastal route around Alaska and staged for variable lengths of time at the following sites on the north and west coasts of Alaska: Kasegaluk Lagoon (69°56’N, 162°40’W), Ikpek Lagoon (65°55’N, 167°03’W), and Izembek Lagoon (55°19’N, 162°50’W). Izembek Lagoon was the most important staging area in terms of length of stay (two months on average) and the majority (67–93%) of PTT and VHF detections occurred in Moffet Bay (55°24’N, 162°34’W). After departing Izembek Lagoon, the PTT-tagged geese followed a c. 2,900 km trans-oceanic route to overwinter in the southern part of the Salish Sea (i.e. from north Puget Sound, Washington to south Strait of Georgia, British Columbia; centred at c. 48°45’N, 122°40’W). Most (c. 45%) PTT detections in the southern Salish Sea occurred in Samish Bay (48°36’N, 122°30’W) followed by Padilla Bay (48°30’N, 122°31’W; c. 26%). Brant migrated north from the Salish Sea along the coast to southeast Alaska and then followed either an interior route across the Yukon or a coastal route around Alaska. The “interior” birds staged for c. four days at Liverpool Bay (69°20’N, 133°55’W) in the Northwest Territories before flying on to Melville Island. They also departed the Salish Sea two weeks later than the coastal migrants and arrived at Melville Island two weeks earlier. This study and previous research suggest that WHA Brant use similar migration routes each year and are faithful to their breeding, staging, and wintering grounds. Because WHA Brant constitute one of the smallest breeding stocks in the world (8,000–11,000 individuals), concentrate in only a few areas, and are likely highly site-faithful, they are susceptible to a range of threats such as excessive harvesting, habitat loss and/or degradation, and petroleum spills.

Wildfowl↗

Spatial variation in polycyclic aromatic hydrocarbon exposure in Barrow's goldeneye (Bucephala islandica) in coastal British Columbia

Barrow's goldeneyes are sea ducks that winter throughout coastal British Columbia (BC). Their diet consists primarily of intertidal blue mussels, which can accumulate PAHs; accordingly, goldeneyes may be susceptible to exposure through contaminated prey. In 2014/15, we examined total PAH concentrations in mussels from undeveloped and developed coastal areas of BC. At those same sites, we used EROD to measure hepatic CYP1A induction in goldeneyes. We found higher mussel PAH concentrations at developed coastal sites. Regionally, goldeneyes from southern BC, which has relatively higher coastal development, had higher EROD activity compared to birds from northern BC. Our results suggest goldeneyes wintering in coastal BC were exposed to PAHs through diet, with higher exposure among birds wintering in coastal areas with greater anthropogenic influence. These results suggest the mussel-goldeneye system is suitable as a natural, multi-trophic-level indicator of contemporary hydrocarbon contamination occurrence and exposure useful for establishing oil spill recovery endpoints.

British Columbia↗

Canadian Rockies Ecoregion: Chapter 4 in Status and trends of land change in the Western United States--1973 to 2000

The Canadian Rockies Ecoregion covers approximately 18,494 km 2 (7,141 mi 2 ) in northwestern Montana (Omernik, 1987; U.S. Environmental Protection Agency, 1997). The east side of the ecoregion is bordered by the Montana Valley and Foothill Prairies Ecoregion, which also forms a large part of the western border of the ecoregion. In addition, the Northern Rockies Ecoregion wraps around the ecoregion to the northwest and south (fig. 1). As the name implies, the Canadian Rocky Mountains are located mostly in Canada, straddling the border between Alberta and British Columbia. However, this ecoregion only includes the part of the northern Rocky Mountains that is in the United States. This ecoregion is characterized by steep, high-elevation mountain ranges similar to most of the rest of the Rocky Mountains. Compared to the Northern Rockies Ecoregion, however, the Canadian Rockies Ecoregion reaches higher elevations and contains a greater proportion of perennial snow and ice (Omernik, 1987) (fig. 2). Over the years, this section of the Rocky Mountains has garnered many different names, including “Crown of the Continent” by George Bird Grinnell (Waldt, 2008) and “Backbone of the World” by the Blackfeet (Pikuni) Nation. Throughout the ecoregion, montane, subalpine, and alpine ecosystems have distinct flora and fauna elevation zones. Glaciers, permanent snowfields, and seasonal snowpack are found at the highest elevations. Spring and summer runoff fills lakes and tarns that form the headwaters of numerous streams and rivers, including the Columbia and Missouri Rivers that flow west and east, respectively, from the Continental Divide.

Montana↗

Habitat structure mediates predation risk for sedentary prey: Experimental tests of alternative hypotheses

Predation is an important and ubiquitous selective force that can shape habitat preferences of prey species, but tests of alternative mechanistic hypotheses of habitat influences on predation risk are lacking. 2. We studied predation risk at nest sites of a passerine bird and tested two hypotheses based on theories of predator foraging behaviour. The total-foliage hypothesis predicts that predation will decline in areas of greater overall vegetation density by impeding cues for detection by predators. The potential-prey-site hypothesis predicts that predation decreases where predators must search more unoccupied potential nest sites. 3. Both observational data and results from a habitat manipulation provided clear support for the potential-prey-site hypothesis and rejection of the total-foliage hypothesis. Birds chose nest patches containing both greater total foliage and potential nest site density (which were correlated in their abundance) than at random sites, yet only potential nest site density significantly influenced nest predation risk. 4. Our results therefore provided a clear and rare example of adaptive nest site selection that would have been missed had structural complexity or total vegetation density been considered alone. 5. Our results also demonstrated that interactions between predator foraging success and habitat structure can be more complex than simple impedance or occlusion by vegetation. ?? 2008 British Ecological Society.

Journal of Animal Ecology↗