Investigations of methods of appraising the abundance of mourning doves
No abstract available.
SEARCH · USGS Science
Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.
Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.
No abstract available.
Explore the source record for details and available documents.
At Midway Naval Station, 1.100 miles west-northwest of Honolulu, military aircraft collide with flying albatrosses at the rate of about 300 to 400 per year. One aircraft out of every five that hits an albatross on takeoff either aborts (stops before it is airborne), or dumps fuel and returns for appraisal of damage. About 70,000 pairs of Laysan albatrosses and 7,000 pairs of blackfooted albatrosses nest at Midway in any given year. The population is declining. Two-thirds or more of the birds of breeding age nest each year. The minimum breeding age recorded is 5 years (each species), but many individuals do not nest until at least 7 years of age. Young birds begin to return to Midway at 3 years of age and are found more frequently as breeding age approaches. They come ashore more frequently in March and April (the high bird strike months) than in midwinter. Even in midwinter the number of 'walkers' (birds not on nests) may comprise more than 40 percent of the albatrosses present on Sand Island, Midway. Maximum longevity of the Laysan albatross is believed to exceed 40 years; 6 out of 99 birds banded as breeding adults (7+ years old) were still alive 24 years after banding. Control methods tested experimentally include disturbance, gunfire, other sounds, radar beams, smoke, odors, destruction of nests, eggs, chicks, and adults, moving of birds, eggs, and chicks, erection of obstacles to flight, and habitat management. Habitat management (leveling and hardsurfacing of shoulders of runways) has been the most effective. Albatrosses were counted over the runways at 10 locations in 1957, 1958, and 1960 to determine the effects of wind direction, wind speed, and topography on the numbers of flying birds. Birds were most concentrated in areas where rising air currents were created as winds blew against dunes or tall trees. Soaring and strike rate both increased with greater wind speeds. There was a highly significant correlation between strike frequency and wind direction. Soaring and strike rate were greatest over runway 6-24 when winds were from a northerly quadrant, and greatest over runway 15-33 when winds were east to southeast. Counts (nearly 7,000 observations) before and after the leveling of dunes along part of the south side of the principal runway, 6-24, showed a 61 percent decrease in soaring over the principal runway as compared with a 4 percent increase over runway 15-33 where no major habitat management had been done. Studies of population dynamics of Laysan and black-footed albatrosses in 4 study plots (totaling 14 1/2 acres) are yielding information on nesting density, changes in nesting population from year to year, frequency of nesting of individual birds, closeness of return, reproductive success, rate of nest loss, age at which young birds begin nesting, age composition of the population, and life expectancy of adults. Recommendations are made for reducing the bird hazard and for protecting birds that are not involved in the hazard.
In the Breeding Bird Survey of North America, cooperators ran 982 survey routes in 1967 and 1,174 in 1968. All States except Hawaii and all Canadian Provinces except Newfoundland were included. Roadside routes are selected at random within 1-degree blocks of latitude and longitude. Each 24 1/2-mile route, with 3-minute stops spaced half a mile apart, is driven by automobile. All birds heard or seen at the stops are recorded on special forms, and the data are transferred to magnetic tape for analysis. The average number of birds of each species per route is tabulated by State and Province, presenting for the first time a record of the comparative abundance of each species across the continent. The sample size is given for each species recorded. A sophisticated analysis program, here employed for the first time, is used to compute weighted mean values of the survey results for selected species at the State, stratum, regional, and continental level. The statistical significance of year-to-year changes at the 80, 90, 95, and 99 percent levels of probability are part of the computer output. An index for comparing populations of each species from year to year is established, with 1968 as the base year. Maps show the breeding range and comparative abundance of selected species.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
In tests of three types of bands -- extra-wide bands, lock-on bands, and regular U.S. Fish and Wildlife Service bands -- little difference was noted in the retention qualities of the three types on waterfowl. Therefore, there appeared to be no advantage in using either the extra-wide or the lock-on type of band rather than the regular band now in use by waterfowl banders on this continent. Waterfowl banded with two bands provided recovery data that were difficult to analyze but suggested that it might be worthwhile to identify banded birds with another type of mark and evaluate the retention of bands through subsequent recapture of the birds.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
The purpose of this study is to determine the extent to which certain species of birds contribute to the hazard to aircraft at Midway; to learn more about the population dynamics and habits of these species to determine what type of control measures might be possible without endangering the species; and to test methods of control which are suggested. Most of the study has been devoted to the two species of albatrosses and the sooty terns nesting at Midway because of the current belief that these species offered the greatest danger to aircraft safety.
Explore the source record for details and available documents.