USGS Science⌕ Search

SEARCH · USGS Science

Results for “Journal of Wildlife Management”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 361 records · Page 20Linked to original sources

Forster's tern chick survival in response to a managed relocation of predatory California gulls

Gull populations can severely limit the productivity of waterbirds. Relocating gull colonies may reduce their effects on nearby breeding waterbirds, but there are few examples of this management strategy. We examined gull predation and survival of Forster's tern (Sterna forsteri) chicks before (2010) and after (2011) the managed relocation of the largest California gull (Larus californicus) colony (24,000 adults) in San Francisco Bay, California. Overall, survival of radio-marked Forster's tern chicks from hatching to fledging was 0.22 ± 0.03 (mean ± SE), and daily survival rates increased with age. Gulls were the predominant predator of tern chicks, potentially causing 54% of chick deaths. Prior to the gull colony relocation, 56% of radio-marked and 20% of banded tern chicks from the nearest tern colony were recovered dead in the gull colony, compared to only 15% of radio-marked and 4% of banded chicks recovered dead from all other tern colonies. The managed relocation of the gull colony substantially increased tern chick survival (by 900%) in the nearby (<1 km) colony from 0.04 ± 0.02 in 2010 to 0.40 ± 0.12 in 2011 but not at the more distant (>3.8 km) reference tern colony (0.29 ± 0.10 in 2010 and 0.25 ± 0.09 in 2011). Among 19 tern nesting islands, fledging success was higher when gull abundance was lower at nearby colonies and when gull colonies were farther from the tern colony. Our results indicate that the managed relocation of gull colonies away from preferred nesting areas of sensitive waterbirds can improve local reproductive success, but this conservation strategy may shift gull predation pressure to other areas or species.

California↗

Survival of dusky Canada goose goslings in relation to weather and annual nest success

The dusky Canada goose ( Branta canadensis occidentalis ) population has been in long‐term decline, likely due to reduced breeding productivity, but gosling survival of this population had not been examined. We studied gosling survival in broods of radiomarked adult females on the western Copper River Delta, Alaska, USA, during 1997–1999 and 2001–2003. Survival estimates for dusky Canada goose goslings to 45 days (x̄ = 0.32) were below estimates from most previous studies of geese. Daily survival of goslings increased with age and decreased with date of hatch. Precipitation during the first 3 days post‐hatch was negatively related to gosling survival and this effect increased with date. Annual estimates of gosling survival were positively correlated with annual estimates of nest success, suggesting overlap in factors affecting nest and gosling survival. Nest success probably also directly affected gosling survival, because survival decreased with hatch date and more broods hatched from renests during years with low nest success. Gosling survival appears to play an important role in limiting current productivity of this population. Management directed at increasing nest success would likely also improve gosling survival. We recommend additional research directed at examining sources of gosling mortality and the link between nest success and gosling survival.

Alaska↗

Duck nest depredation, predator behavior, and female response using video

Depredation plays an important role in determining duck nest success and predator and female duck behavior during nest depredation can influence nest fate. We examined depredation of mallard ( Anas platyrhynchos ) and gadwall ( A. strepera ) nests in Suisun Marsh, California, USA, in 2015–2016 with continuous infrared video monitoring to identify nest predators and characterize predator and female duck behavior during depredation events. We recorded predators at 44% of 147 nests monitored. Raccoons ( Procyon lotor ) were the most frequent predator observed at nests (40% of nests visited and 53% of depredated eggs) followed by striped skunks ( Mephitis mephitis ; 27% and 27%), coyotes ( Canis latrans ; 4% and 9%), common ravens ( Corvus corax ; 4% and 9%), gopher snakes ( Pituophis catenifer catenifer ; 19% and 0%), and western yellow‐bellied racers ( Coluber constrictor mormon ; 1% and 0%). The number of eggs depredated per depredation bout varied among predators (raccoons: 7.3 eggs; skunks: 2.5; coyotes: 7.4; ravens: 7.7; and snakes: 0.0). Mammal depredation occurred between 1600 and 0400, whereas snakes and ravens were observed at nests during the day (snakes: 1000–2100; ravens: 1700). Females flushed from nests immediately before predator arrival ( = 29.0 ± 16.6 [SD] sec), and this timing did not vary among predators. However, the length of nest depredation bouts varied among predators. Nest visits by gopher snakes were longer (18.6 ± 19.4 min) than depredation bouts by other predators (12.3 ± 10.7 min), but snakes did not successfully consume any eggs. Females took more time to return to nests when nests were depredated by raccoons (239 ± 137 min), whereas females returned more quickly when nests were visited by skunks (81 ± 163 min) or gopher snakes (15 ± 128 min). Partial clutch depredation occurred at 15% of depredated nests, but only 23% of partially depredated nests successfully hatched ≥1 egg. Our results indicate that predator type and behavior can influence female behavior and nest fate, and that management actions that reduce the effectiveness of raccoons and skunks encountering waterfowl nests may benefit these nesting populations.

Journal of Wildlife Management↗

Reassessing perennial cover as a driver of duck nest survival in the Prairie Pothole Region

Conservation plans designed to sustain North American duck populations prominently feature a key hypothesis stating that the amount of the landscape in perennial cover surrounding upland duck nests positively influences nest survival rates. Recent conflicting research testing this hypothesis creates ambiguity regarding which management actions to pursue and where to prioritize conservation delivery. We compared existing models and new formulations of existing models explaining spatiotemporal variation in nest survival using independent data documenting the fate of >20,000 duck nests within the Drift Prairie, Missouri Coteau, and Prairie Coteau physiographic regions of the United States Prairie Pothole Region during 2002–2018. Our results suggest an inconsistent relationship between perennial cover and survival of upland duck nests, which depended upon physiographic region and current and time-lagged landscape and environmental conditions. The magnitude and direction of how perennial cover correlated with daily nest survival depended on its dominance as a landcover type. A positive relationship existed when perennial cover was a minor component of landcover in all physiographic regions (<30% of a 10.4-km 2 area) and, in the Drift Prairie and Prairie Coteau, when perennial cover was the dominant landcover type (>60%). A constant or negative relationship was predicted at locations of about 30–60% perennial cover. Additionally, environmental conditions (i.e., density of wetlands and estimated gross primary productivity in the previous year) moderated or enhanced the effect of perennial cover on nest survival, depending on physiographic region. Our finding of inconsistency in the relationship between perennial cover and nest survival contradicts the conservation premise that nest survival universally increases linearly when uplands are converted to perennial cover. Promoting policies and management actions designed to increase perennial cover can be expected to be situationally but not consistently associated with higher survival of upland duck nests.

Montana, North Dakota, South Dakota↗

Greater sage-grouse winter habitat use on the eastern edge of their range

Greater sage-grouse (Centrocercus urophasianus) at the western edge of the Dakotas occur in the transition zone between sagebrush and grassland communities. These mixed sagebrush (Artemisia sp.) and grasslands differ from those habitats that comprise the central portions of the sage-grouse range; yet, no information is available on winter habitat selection within this region of their distribution. We evaluated factors influencing greater sage-grouse winter habitat use in North Dakota during 2005–2006 and 2006–2007 and in South Dakota during 2006–2007 and 2007–2008. We captured and radio-marked 97 breeding-age females and 54 breeding-age males from 2005 to 2007 and quantified habitat selection for 98 of these birds that were alive during winter. We collected habitat measurements at 340 (177 ND, 163 SD) sage-grouse use sites and 680 random (340 each at 250 m and 500 m from locations) dependent sites. Use sites differed from random sites with greater percent sagebrush cover (14.75% use vs. 7.29% random; P < 0.001), percent total vegetation cover (36.76% use vs. 32.96% random; P ≤ 0.001), and sagebrush density (2.12 plants/m 2 use vs. 0.94 plants/m 2 random; P ≤ 0.001), but lesser percent grass cover (11.76% use vs. 16.01% random; P ≤ 0.001) and litter cover (4.34% use vs. 5.55% random; P = 0.001) and lower sagebrush height (20.02 cm use vs. 21.35 cm random; P = 0.13) and grass height (21.47 cm use vs. 23.21 cm random; P = 0.15). We used conditional logistic regression to estimate winter habitat selection by sage-grouse on continuous scales. The model sagebrush cover + sagebrush height + sagebrush cover × sagebrush height (w i = 0.60) was the most supported of the 13 models we considered, indicating that percent sagebrush cover strongly influenced selection. Logistic odds ratios indicated that the probability of selection by sage-grouse increased by 1.867 for every 1% increase in sagebrush cover (95% CI = 1.627–2.141) and by 1.041 for every 1 cm increase in sagebrush height (95% CI = 1.002–1.082). The interaction between percent sagebrush canopy cover and sagebrush height (β = −0.01, SE ≤ 0.01; odds ratio = 0.987 [95% CI = 0.983–0.992]) also was significant. Management could focus on avoiding additional loss of sagebrush habitat, identifying areas of critical winter habitat, and implementing management actions based on causal mechanisms (e.g., soil moisture, precipitation) that affect sagebrush community structure in this region.

Journal of Wildlife Management↗

Desert tortoise use of burned habitat in the Eastern Mojave desert

Wildfires burned 24,254&thinsp;ha of critical habitat designated for the recovery of the threatened Mojave desert tortoise ( Gopherus agassizii ) in southern Nevada during 2005. The proliferation of non-native annual grasses has increased wildfire frequency and extent in recent decades and continues to accelerate the conversion of tortoise habitat across the Mojave Desert. Immediate changes to vegetation are expected to reduce quality of critical habitat, yet whether tortoises will use burned and recovering habitat differently from intact unburned habitat is unknown. We compared movement patterns, home-range size, behavior, microhabitat use, reproduction, and survival for adult desert tortoises located in, and adjacent to, burned habitat to understand how tortoises respond to recovering burned habitat. Approximately 45% of home ranges in the post-fire environment contained burned habitat, and numerous observations ( n &thinsp;=&thinsp;12,223) corroborated tortoise use of both habitat types (52% unburned, 48% burned). Tortoises moved progressively deeper into burned habitat during the first 5 years following the fire, frequently foraging in burned habitats that had abundant annual plants, and returning to adjacent unburned habitat for cover provided by intact perennial vegetation. However, by years 6 and 7, the live cover of the short-lived herbaceous perennial desert globemallow ( Sphaeralcea ambigua ) that typically re-colonizes burned areas declined, resulting in a contraction of tortoise movements from the burned areas. Health and egg production were similar between burned and unburned areas indicating that tortoises were able to acquire necessary resources using both areas. This study documents that adult Mojave desert tortoises continue to use habitat burned once by wildfire. Thus, continued management of this burned habitat may contribute toward the recovery of the species in the face of many sources of habitat loss.

Nevada↗

Modeling survival: application of the Andersen-Gill model to Yellowstone grizzly bears

Wildlife ecologists often use the Kaplan-Meier procedure or Cox proportional hazards model to estimate survival rates, distributions, and magnitude of risk factors. The Andersen-Gill formulation (A-G) of the Cox proportional hazards model has seen limited application to mark-resight data but has a number of advantages, including the ability to accommodate left-censored data, time-varying covariates, multiple events, and discontinuous intervals of risks. We introduce the A-G model including structure of data, interpretation of results, and assessment of assumptions. We then apply the model to 22 years of radiotelemetry data for grizzly bears ( Ursus arctos ) of the Greater Yellowstone Grizzly Bear Recovery Zone in Montana, Idaho, and Wyoming, USA. We used Akaike's Information Criterion (AIC c ) and multi-model inference to assess a number of potentially useful predictive models relative to explanatory covariates for demography, human disturbance, and habitat. Using the most parsimonious models, we generated risk ratios, hypothetical survival curves, and a map of the spatial distribution of high-risk areas across the recovery zone. Our results were in agreement with past studies of mortality factors for Yellowstone grizzly bears. Holding other covariates constant, mortality was highest for bears that were subjected to repeated management actions and inhabited areas with high road densities outside Yellowstone National Park. Hazard models developed with covariates descriptive of foraging habitats were not the most parsimonious, but they suggested that high-elevation areas offered lower risks of mortality when compared to agricultural areas.

Journal of Wildlife Management↗

Will an "island" population of voles be recolonized if eradicated? Insights from molecular genetic analyses

We performed genetic analyses of Microtus longicaudus populations within the Crook Point Unit of the Oregon Islands National Wildlife Refuge. A M. longicaudus population at Saddle Rock (located approx. 65 m off‐shore from the Crook Point mainland) is suspected to be partially responsible for declines of a Leach's storm‐petrel colony at this important nesting site. Using Amplified Fragment Length Polymorphism markers and mitochondrial DNA, we illustrate that Saddle Rock and Crook Point function as separate island and mainland populations despite their close proximity. In addition to genetic structure, we also observed reduced genetic diversity at Saddle Rock, suggesting that little individual movement occurs between populations. If local resource managers decide to perform an eradication at Saddle Rock, we conclude that immediate recolonization of the island by M. longicaudus would be unlikely. Because M. longicaudus is native to Oregon, we also consider the degree with which the differentiation of Saddle Rock signifies the presence of a unique entity that warrants conservation rather than eradication

Oregon↗

Seasonal habitat use and selection by grizzly bears in Northern British Columbia

We defined patterns of habitat use and selection by female grizzly bears (Ursus arctos) in the Besa-Prophet watershed of northern British Columbia. We fitted 13 adult females with Geographic Positioning System (GPS) radio-collars and monitored them between 2001 and 2004. We examined patterns of habitat selection by grizzly bears relative to topographical attributes and 3 potential surrogates of food availability: land-cover class, vegetation biomass or quality (as measured by the Normalized Difference Vegetation Index), and selection value for prey species themselves (moose [Alces alces], elk [Cervus elaphus], woodland caribou [Rangifer tarandus]. Stone's sheep [Ovis dalli stonei]). Although vegetation biomass and quality, and selection values for prey were important in seasonal selection by some individual bears, land-cover class, elevation, aspect, and vegetation diversity most influenced patterns of habitat selection across grizzly bears, which rely on availability of plant foods and encounters with ungulate prey. Grizzly bears as a group avoided conifer stands and areas of low vegetation diversity, and selected for burned land-cover classes and high vegetation diversity across seasons. They also selected mid elevations from what was available within seasonal ranges. Quantifying relative use of different attributes helped place selection patterns within the context of the landscape. Grizzly bears used higher elevations (1,595 ± 31 m SE) in spring and lower elevations (1,436 ± 27 m) in fall; the range of average elevations used among individuals was highest (500 m) during the summer. During all seasons, grizzly bears most frequented aspects with high solar gain. Use was distributed across 10 land-cover classes and depended on season. Management and conservation actions must maintain a diverse habitat matrix distributed across a large elevational gradient to ensure persistence of grizzly bears as levels of human access increase in the northern Rocky Mountains.

Northern British Columbia↗

Monitoring arctic habitat and goose production by satellite imagery

Spacecraft imagery, especially from the National Atmospheric and Oceanic Administration's Improved TIROS (Television Infra-Red Observational Satellite) Operational Satellites, permits timely evaluations of snow and ice conditions encountered by arctic nesting geese. Imagery from the TIROS satellite for 5 wide]y scattered locations in arctic North America was obtained for three 3-day intervals in June 1973 and 1974. These pictures were used to expand fragmentary habitat data available from ground observations. Late disappearance of snow and ice may prevent or retard nesting effort and reproductive success. Our immediate aim is to recognize years of catastrophic or very good production; however, supporting information from ground studies, LANDSAT imagery, analyses of banding data, and studies of age ratios in popu]ations and harvests eventua]]y may permit assessment of relative reproductive success. Satellite images from both Multi-Spectral Scanner and Very High Resolution Radiomder sensors were first used as management tools for consideration in setting the U.S. and Canadian regulations for the 1975-76 goose hunting season. Preliminary age ratio data from field observations and harvests substantiated the prediction of good production during the 1975 breeding season.

Journal of Wildlife Management↗

Influence of age and selected environmental factors on reproductive performance of canvasbacks

Age, productivity, and other factors affecting breeding performance of canvasbacks (Aythya valisineria) are poorly understood. Consequently, we tested whether reproductive performance of female canvasbacks varied with age and selected environmental factors in southwestern Manitoba from 1974 to 1980. Neither clutch size, nest parasitism, nest success, nor the number of ducklings/brood varied with age. Return rates, nest initiation dates, renesting, and hen success were age-related. Return rates averaged 21% for second-year (SY) and 69% for after-second-year (ASY) females (58% for third-year and 79% for after-third-year females). Additionally, water conditions and spring temperatures influenced chronology of arrival, timing of nesting, and reproductive success. Nest initiation by birds of all ages was affected by minimum April temperatures. Clutch size was higher in nests initiated earlier. Interspecific nest parasitism did not affect clutch size, nest success, hen success, or hatching success. Nest success was lower in dry years (17%) than in moderately wet (54%) or wet (60%) years. Nests per female were highest during wet years. No nests of SY females were found in dry years. In years of moderate to good wetland conditions, females of all ages nested. Predation was the primary factor influencing nest success. Hen success averaged 58% over all years. The number of ducklings surviving 20 days averaged 4.7/brood. Because SY females have lower return rates and hen success than ASY females, especially during drier years, management to increase canvasback populations might best be directed to increasing first year recruitment (no. of females returning to breed) and to increasing overall breeding success by reducing predation and enhancing local habitat conditions during nesting.

Journal of Wildlife Management↗

Survival of mountain quail translocated from two distinct source populations

Translocation of mountain quail (Oreortyx pictus) to restore viable populations to their former range has become a common practice. Because differences in post-release vital rates between animals from multiple source populations has not been well studied, wildlife and land managers may arbitrarily choose the source population or base the source population on immediate availability when planning translocation projects. Similarly, an understanding of the optimal proportion of individuals from different age and sex classes for translocation would benefit translocation planning. During 2006 and 2007, we captured and translocated 125 mountain quail from 2 ecologically distinct areas: 38 from southern California and 87 from southwestern Oregon. We released mountain quail in the Bennett Hills of south-central Idaho. We radio-marked and monitored a subsample of 58 quail and used them for a 2-part survival analysis. Cumulative survival probability was 0.23 ± 0.05 (SE) at 150 days post-release. We first examined an a priori hypothesis (model) that survival varied between the 2 distinct source populations. We found that source population did not explain variation in survival. This result suggests that wildlife managers have flexibility in selecting source populations for mountain quail translocation efforts. In a post hoc examination, we pooled the quail across source populations and evaluated differences in survival probabilities between sex and age classes. The most parsimonious model indicated that adult male survival was substantially less than survival rates of other mountain quail age and sex classes (i.e., interaction between sex and age). This result suggests that translocation success could benefit by translocating yearling males rather than adult males, perhaps because adult male breeding behavior results in vulnerability to predators

Journal of Wildlife Management↗

Long-term lesser prairie-chicken nest ecology in response to grassland management

Long-term population and range declines from habitat loss and fragmentation caused the lesser prairie-chicken ( Tympanuchus pallidicinctus ) to be a species of concern throughout its range. Current lesser prairie-chicken range in New Mexico and Texas is partially restricted to sand shinnery oak ( Quercus havardii ; hereafter shinnery oak) prairies, on which cattle grazing is the main socioeconomic driver for private landowners. Cattle producers within shinnery oak prairies often focus land management on shrub eradication using the herbicide tebuthiuron to promote grass production for forage; however, herbicide application alone, and in combination with grazing, may affect nest site selection and nest survival of lesser prairie-chickens through the reduction of shinnery oak and native grasses. We used a controlled, paired, completely randomized design study to assess the influence of grazing and tebuthiuron application and their combined use on nest site selection and nest survival from 2001 to 2010 in Roosevelt County, New Mexico, USA at 2 spatial scales (i.e., treatment and microhabitat) in 4 treatments: tebuthiuron with grazing, tebuthiuron without grazing, no tebuthiuron with grazing, and a control of no tebuthiuron and no grazing. Grazing treatment was a short-duration system in which plots were grazed once during the dormant season and once during the growing season. Stocking rate was calculated each season based on measured forage production and applied to remove &le;25% of available herbaceous material per season. At the treatment scale, we compared nest site selection among treatments using 1-way &chi; 2 tests and nest survival among treatments using a priori candidate nest survival models in Program MARK. At the microhabitat scale, we identified important habitat predictors of nest site selection and nest survival using logistic regression and a priori candidate nest survival models in Program MARK, respectively. Females typically used treatments as expected and we did not detect trends in selection. Nest survival did not differ among treatments. At the microhabitat scale, nest sites had less bare ground ( P&thinsp; =&thinsp;0.001) and greater angles of obstruction ( P &thinsp;&le;&thinsp;0.001) compared to random sites. There was a high degree of model selection uncertainty among our candidate models at the microhabitat scale and survival estimates were similar among habitat covariates. Results suggest a tebuthiuron application rate of 0.60&thinsp;kg/ha, short-duration grazing, and a combination of these management techniques were not detrimental to lesser prairie-chicken nest site selection or nest survival. However, intensified management that increases bare ground or reduces overhead cover may negatively affect lesser prairie-chicken nesting habitat and nest survival.

Journal of Wildlife Management↗

Feral horse space use and genetic characteristics from fecal DNA

Feral horses ( Equus ferus caballus ) in the western United States are managed by the Bureau of Land Management (BLM) and United States Forest Service in designated areas on public lands with a goal of maintaining populations in balance with multiple uses of the landscape. Small, isolated populations can be at risk of extirpation from stochastic events and deleterious genetic effects resulting from inbreeding and reduced heterozygosity. The genetic diversity of feral horse herds is periodically monitored using blood or hair samples collected during management gathers (i.e., occasions when the herd is rounded up). We conducted a study to examine genetic characteristics of the feral horse population at the BLM Little Book Cliffs Herd Management Area (HMA) in Colorado, USA, using non-invasively collected fecal samples. Additionally, we explored whether genotypes could be used to document space use and potential sub-population development. We used a random sampling scheme, walking transects in sampling areas covering most of the HMA to find and collect fecal samples of all ages, except those that were deteriorating. We collected >1,800 fecal samples from across the study area in May, August, and October 2014. We then identified unique individuals using a suite of microsatellite loci. Our estimates of genetic diversity from fecal samples were higher than those reported from blood and hair samples taken during recent horse gathers, likely because our sample size and spatial distribution was larger. Genotypes revealed that some individuals were found only in certain parts of the study area and at a higher proportion than random; thus, they could be considered residents in those sampling areas. Using discriminant function analyses, we detected 5 genetic groups in the sample population, but these did not correspond to individuals in specific parts of the study area. Our results support the use of fecal DNA to augment direct observations of horse presence and could be used to detect habitat use and areas of high density. Non-invasive techniques such as fecal DNA sampling can help managers decide whether new individuals need to be translocated to a closed population to maintain genetic diversity without the human safety and animal welfare concerns associated with gathers and invasive techniques.

Colorado↗

Effects of elk herbivory on vegetation and nitrogen processes

We used 35-year and 4-year ungulate exclosures to determine the effects of elk ( Cervus elaphus ) herbivory on above-ground and below-ground production and soil fertility on the elk winter range in Rocky Mountain National Park (RMNP), Colorado, USA. We used paired grazed and ungrazed plots to evaluate ungulate herbivory effects in short and tall willow ( Salix spp.), aspen ( Populus spp.), and upland grass/shrub vegetation associations. We measured nitrogen (N) fluxes (litter deposition, fecal and urinary deposition from elk, movements of N by elk, N mineralization, soil N availability, elk consumption rates) within the elk winter, above-ground and below-ground N pools (herbaceous, shrub and root biomass, %N in plants, roots, and soil), and N fluxes on and off the elk winter range (seasonal movement of N by elk). Nitrogen mineralization and soil nitrate (NO 3 ) pools were reduced in the short willow community ( P = 0.07 and 0.10, respectively; n = 4 sites) in grazed plots, but not in the upland grass/shrub community or tall willow sites ( P >0.10). Annual growth of willows was reduced by 98% in grazed plots, relative to 35-year exclosures, and 66% relative to 4-year exclosures. Thus, height, canopy size, and litter biomass of willows were reduced, and N yield of willows was 64% less in grazed plots. We evaluated movement of N by elk among 6 major vegetation associations and found that elk grazed more and bedded less in willow vegetation association compared to mixed conifer, mesic meadow, and grassland/shrub associations ( P = 0.014, 0.001, and 0.026, respectively), suggesting that elk herbivory and movement led to a net loss of N in the willow vegetation association. Elk spent less total time in willows than mesic meadow association, yet they consumed large amounts of willow plant biomass. We recommend management of elk numbers and elk herbivory that takes into consideration impacts to N process function, as negative effects from current levels of herbivory were observed in ≥1 of 3 vegetation associations studied.

Colorado↗

Considerations for developing wolf harvesting regulations in the contiguous United States

A s gray wolves ( Canis lupus ) are removed from the federal Endangered Species List, management reverts to the states. Eventually most states will probably allow public wolf harvesting. Open seasons between about 1 November and 1 March accord more with basic wolf biology than during other times. Managers who consider wolf biology and public sensitivities, adapt public-taking regulations accordingly, and adjust harvest regulations as they learn will be best able to maximize the recreational value of wolf harvesting, minimize public animosity toward it, and meet their harvest objectives.

Alaska, Colorado, Idaho, Michigan, Minnesota, Mont↗

Spring-staging ecology of midcontinent greater white-fronted geese

A major part of the midcontinent greater white-fronted goose ( Anser albifrons ) population stages for several weeks in spring in the Rainwater Basin Area (RBA) of south-central Nebraska where substantial mortality from disease occurs periodically. Effective management of this population requires better data on use of habitat, vulnerability to disease, and the role of staging areas in migration and reproduction. We studied use of habitat, foods, nutrient dynamics, and effect of changes in agriculture on food availability and habitat needs in spring 1979-80. During daylight, geese were observed primarily in harvested cornfields (76%) and growing winter wheat (23%). Corn grain and winter wheat shoots composed 90 and 9%, respectively, of foods consumed by collected geese ( n = 42). Feeding activity did not vary among post-harvest cornfield treatments except that little feeding occurred ( P < 0.05) in moldboard-plowed fields (<1%). Fat content for all geese increased ( P ≤ 0.01) with Julian date; protein content increased ( P = 0.03) only among adult females, and there was no evidence ( P > 0.05) of temporal variation in calcium content. Adult geese storing 14.2 g of fat per day deposited approximately 582 g of fat between 22 February and 8 April. Energy requirements for thermal regulation were small compared with requirements for fat synthesis and probably had little effect on nutrient deposition. The 34,000 white-fronted geese present on the Harvard Marsh and Prairie Dog Marsh study areas in March 1980 probably used <20% of the corn available within a 5-km radius. We believe that midcontinent white-fronted geese arrive on Arctic breeding grounds with larger and less variable fat reserves than prior to modern agricultural development. We attribute this response to increased food availability on staging areas where the net effect of agricultural changes has been an increase in corn availability. Waterfowl managers can increase dispersion of geese and provide favorable foraging conditions by maintaining well-distributed wetland roosting habitat and by working with private landowners to ensure access to grain in the vicinity of wetlands.

Nebraska↗

Habitat use by nesting and brood rearing northern pintails on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

We studied habitat use by nesting and brood-rearing northern pintails ( Anas acuta ) on the coastal Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, 1991-93. We used a digital habitat map constructed from color infrared aerial photos to assign habitat types to nest and brood locations and estimate habitat availability. Sixty-nine percent of females nested on slough banks in highly saline, tidally influenced habitats where we observed few mammalian predators. Nesting pintails likely preferred slough banks because they were higher and well drained early in the nesting season. Radiomarked females selected moderately saline habitats that were only occasionally or rarely influenced by tides for brood rearing. Eighty percent of females that nested in saline habitats moved their broods to less saline habitats, and those that nested in preferred brood-rearing habitats never moved to more saline habitats to rear their broods. Managers should be aware that in coastal wetlands the proximity of good-quality nesting and brood rearing habitats is important, and the distribution of nesting pintails may not reflect the distribution of broods and vice versa.

Alaska↗