USGS Science⌕ Search

SEARCH · USGS Science

Results for “Wilson Journal of Ornithology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Insular and migrant species, longevity records, and new species records on Guana Island, British Virgin Islands

We conducted mist netting each October from 1994 to 2004 on Guana Island, British Virgin Islands, and recorded bird sightings to develop a more complete inventory of the island's resident and migrant species. During our study, we recorded four new species for the British Virgin Islands: Magnolia Warbler (Dendroica magnolia; 1996), Golden-winged Warbler (Vermivora chrysoptera; 1997), Swainson's Thrush (Catharus ustulatus; 2000), and Red-necked Phalarope (Phalaropus lobatus; 2004). Blackpoll Warbler (Dendroica striata) was the most frequently captured Neotropical migrant landbird, despite only being first detected in the region in 1989. Captures and detections of other Neotropical migrant landbirds suggest that many species may be more common in the region than previously believed, or, as speculated by other researchers, that migrant routes may be shifting eastward due to habitat degradation on western Caribbean islands. We also used recapture data to establish longevity records of resident species, including Caribbean Elaenia (Elaenia martinica; ??? 7 years), Bananaquit (Coereba flaveola; 7 years), Black-faced Grassquit (Tiaris bicolor; ???9 years), and Zenaida Dove (Zenaida aurita; 5 years). Longevities of other resident species were similar to, or slightly less than, those reported elsewhere.

Wilson Journal of Ornithology↗

Golden-cheeked warbler males participate in nest-site selection

Nest-site selection behaviors have rarely been described for songbirds. Furthermore, male involvement in nest-site selection is generally assumed to be minimal among most species, especially those predominantly exhibiting female nest building. This assumption has held true for the federally endangered Golden-cheeked Warbler (Dendroica chrysoparia), a breeding resident of central Texas. We observed Golden-cheeked Warbler males and females searching for nest sites together on three separate occasions, 2001-2003. Although rare, such observations add to our knowledge of the life history of songbirds.

Wilson Journal of Ornithology↗

Effects of human recreation on the incubation behavior of American Oystercatchers

Human recreational disturbance and its effects on wildlife demographics and behavior is an increasingly important area of research. We monitored the nesting success of American Oystercatchers (Haematopus palliatus) in coastal North Carolina in 2002 and 2003. We also used video monitoring at nests to measure the response of incubating birds to human recreation. We counted the number of trips per hour made by adult birds to and from the nest, and we calculated the percent time that adults spent incubating. We asked whether human recreational activities (truck, all-terrain vehicle [ATV], and pedestrian traffic) were correlated with parental behavioral patterns. Eleven a priori models of nest survival and behavioral covariates were evaluated using Akaike's Information Criterion (AIC) to see whether incubation behavior influenced nest survival. Factors associated with birds leaving their nests (n = 548) included ATV traffic (25%), truck traffic (17%), pedestrian traffic (4%), aggression with neighboring oystercatchers or paired birds exchanging incubation duties (26%), airplane traffic (1%) and unknown factors (29%). ATV traffic was positively associated with the rate of trips to and away from the nest (??1 = 0.749, P < 0.001) and negatively correlated with percent time spent incubating (??1 = -0.037, P = 0.025). Other forms of human recreation apparently had little effect on incubation behaviors. Nest survival models incorporating the frequency of trips by adults to and from the nest, and the percentage of time adults spent incubating, were somewhat supported in the AIC analyses. A low frequency of trips to and from the nest and, counter to expectations, low percent time spent incubating were associated with higher daily nest survival rates. These data suggest that changes in incubation behavior might be one mechanism by which human recreation affects the reproductive success of American Oystercatchers.

Wilson Journal of Ornithology↗

Habitat relationships of birds overwintering in a managed coastal prairie

Grassland birds are considered to be rapidly declining in North America. Management approaches for grassland birds frequently rely on prescribed burning to maintain habitat in suitable condition. We evaluated the relationships among years since burn, vegetation structure, and overwintering grassland bird abundance in coastal prairie. Le Conte's Sparrows (Ammodramus leconteii) were most common in areas that had: (1) been burned within the previous 2 years, (2) medium density herbaceous vegetation, and (3) sparse shrub densities. Savannah Sparrows (Passerculus sandwichensis) were associated with areas: (1) burned within 1 year, (2) with sparse herbaceous vegetation, and (3) with sparse shrub densities. Sedge Wrens (Cistothorus platensis) were most common in areas that had: (1) burned greater than 2 years prior and (2) dense herbaceous vegetation. Swamp Sparrows (Melospiza georgiana): (1) were most common in areas of dense shrubs, (2) not related to time since burnings, and (3) demonstrated no relationship to herbaceous vegetation densities. The relationships to fire histories for all four bird species could be explained by the associated vegetation characteristics indicating the need for a mosaic of burn rotations and modest levels of woody vegetation.

Wilson Journal of Ornithology↗

First description of the nest, eggs, and breeding behavior of the Mérida Tapaculo ( Scytalopus meridanus )

We provide the first description of the nest, eggs, and breeding behavior of the M&eacute;rida Tapaculo ( Scytalopus meridanus ). Data are from one pair in the moist cloud forest of Yacambu National Park, Venezuela during April&ndash;May 2004. Two nests, constructed by the same pair, were globular in structure and consisted of mossy material placed in a rock crevice of a muddy rock wall. The eggs were cream colored with an average mass of 4.19 g. Clutch sizes were one in the first nest and two in the second. The species showed bi-parental care in nest building and incubation. Nest attentiveness (percent time spent on the nest incubating) averaged 83.4 &plusmn; 14% (SD). Average on and off bouts were 33.24 and 6.34 min, respectively.

Yacambu National Park↗

Post-breeding season habitat use and movements of eastern meadowlarks in southwestern Wisconsin

We used radio telemetry to study post-breeding movements of adult female and juvenile Eastern Meadowlarks (Sturnella magna) in southwestern Wisconsin in 2002-2004. Twenty-one adult females were found 58% of the time in their nest field regardless of nest fate. Three adult females were not found outside of the field where their nests were located. Fifteen of 18 females that moved from the nest field at least once moved to Conservation Reserve Program fields or pasture. The average maximum distance females moved was 662 m. Once females left the nest field, 61% did not return. Twelve juveniles from different broods survived to the end of the post-breeding season. Two juveniles did not move from their nest fields during the monitoring period. Eight of 10 juveniles that moved at least once moved into Conservation Reserve Program fields, remnant prairie or pasture. The average maximum distance moved by juveniles was 526 m. Once juveniles started to leave the nest field, 67% did not return. Grassy habitats appear to be important in the post-breeding period for Eastern Meadowlarks. Management should be directed toward maintaining or enhancing the amount and quality of those habitats.

Wilson Journal of Ornithology↗

Nesting habitat relationships of sympatric Crested Caracaras, Red-tailed Hawks, and White-tailed Hawks in South Texas

We quantified nesting-site habitats for sympatric White-tailed Hawks (Buteo albicaudatus) (n = 40), Red-tailed Hawks (B. jamaicensis) (n = 39), and Crested Caracaras (Caracara cheriway) (n = 24) in the Coastal Sand Plain of south Texas. White-tailed Hawks and Crested Caracara nest sites occurred in savannas, whereas Red-tailed Hawk nest sites occurred in woodlands on the edge of savannas. White-tailed Hawk nest sites were in shrubs and trees that were shorter (3.5 ?? 1.0 m) and had smaller canopy diameters (5.5 ?? 2.1 m) than those of Red-tailed Hawks (10.1 ?? 2.0 m, 13.7 ?? 5.8 m) and Crested Caracaras (5.6 ?? 1.7 m, 8.5 ?? 3.5 m). Red-tailed Hawk nest sites had higher woody densities (15.7 ?? 9.6 plants) and more woody cover (84 ?? 19%) than those of White-tailed Hawks (5.6 ?? 5.8 plants, 20 ?? 21%) and Crested Caracaras (9.9 ?? 6.7 plants, 55 ?? 34%). Crested Caracara nest sites were in dense, multi-branched shrubs composed of more living material (97 ?? 3%) than those of White-tailed (88 ?? 18%) and Red-tailed hawks (88 ?? 18%). Nest sites of White-tailed Hawks, Red-tailed Hawks, and Crested Caracaras were similar to random samples from the surrounding habitat indicating that preferred nesting habitat was available for each of these species at least within 60 m of active nest sites. Nest tree height, along with woody plant and native grass cover best discriminated nest sites among the three raptor species. There was no overlap at Red-tailed and White-tailed hawk nest sites in vegetation structure, while Crested Caracara nests were in habitat intermediate between the two other species. Partitioning of nesting habitat may be how these raptor species co-exist at the broader landscape scale of our study area in the Coastal Sand Plain of Texas.

Wilson Journal of Ornithology↗

Metabolizable energy in Chinese tallow fruit for Yellow-rumped Warblers, Northern Cardinals, and American Robins

The invasive exotic Chinese tallow tree (Triadica sebifera) produces an abundant fruit crop, which is primarily bird-dispersed. The fruit pulp of tallow is lipid-rich, high in saturated fatty acids, and consumed by many bird species. Long-chained fatty acids can be difficult for many birds to digest and we investigated the ability of tallow consumers to assimilate energy in the pulp. We used the total collection method and compared apparent metabolizable energy (AME) of tallow fruit for three species of birds with differing fruit composition in their natural diets. All birds exhibited nitrogen deficits and lost body mass during the trials. Northern Cardinals (Cardinalis cardinalis) lost more mass (8.73%/day) than Yellow-rumped Warblers (Dendroica coronata) (5.29%/day) and American Robins (Turdus migratorius) (5.48%/day), and had larger nitrogen deficits (-120.1 mg N/g diet) than both species as well (-36.4 mg N/g diet and -68.9 mg N/g diet, respectively). Food intake relative to metabolic body mass was highest in Yellow-rumped Warblers (0.70 g-dry/g 0.75??day). Northern Cardinal and American Robin food intake was lower and did not differ from each other (both species: 0.13 g-dry/g 0.75??day). Nitrogen corrected values of AME were used to make species comparisons. Yellow-rumped-Warblers exhibited the highest values of AME (30.00 kJ/g), followed by American Robins (23.90 kJ/g), and Northern Cardinals (14.34 kJ/g). We suggest tallow may be an important winter food source for Yellow-rumped Warblers where their ranges overlap.

Wilson Journal of Ornithology↗

Effects of experimental egg composition on rejection by Village Weavers (Ploceus cucullatus)

We experimentally parasitized nests of the Village Weaver (Ploceus cucullatus) in Hispaniola using real and artificial eggs made from wood and modeling clay. Artificial eggs were similar in size and shape to real weaver eggs and were coated with acrylic paint and glazed. Real eggs were actual weaver eggs taken from Village Weaver nests. Experimental parasitic eggs (1) mimicked natural weaver eggs, (2) differed in color only, (3) differed in spotting only, or (4) mimicked Shiny Cowbird (Molothrus bonariensis) egg color and spotting pattern. Parasitized nests were checked after 2-6 days. Real eggs were ejected from weaver nests with increasing frequency as they became less similar to the eggs in the nest with cowbirds eggs having the highest rejection (81%). However, for artificial egg types there were no significant within-composition differences in patterns of rejection. Clay eggs were usually ejected from the nests, whereas nests containing wood eggs often ended empty, or with only the artificial egg remaining in the nest. These patterns may reflect the differential ability of weavers to recognize and remove foreign eggs of different compositions from their nests. Researchers undertaking egg-rejection experiments should use real eggs either in addition or in place of artificial eggs to assess the cost of rejection and the coevolutionary relationships between parasite and host.

Wilson Journal of Ornithology↗

Yellow-throated and Red-eyed Vireos foraging on green anoles during migration

Yellow-throated ( Vireo flavifrons ) and Red-eyed vireos ( V. olivaceus ) were observed feeding on green anoles ( Anolis carolinensis carolinensis ) at two localities in Florida and one in South Carolina. Vireos are long-distance migrants that require foods high in fatty acid content, especially when engaging in migration. It is not unlikely that vireos have an opportunistic foraging strategy to obtain the necessary food requirements, including attacking and consuming prey items such as small lizards. This note provides the first published reports of lizards taken as prey by these two species.

Florida, South Carolina↗

Gender identification of Grasshopper Sparrows comparing behavioral, morphological, and molecular techniques

Correct gender identification in monomorphic species is often difficult especially if males and females do not display obvious behavioral and breeding differences. We compared gender specific morphology and behavior with recently developed DNA techniques for gender identification in the monomorphic Grasshopper Sparrow (Ammodramus savannarum). Gender was ascertained with DNA in 213 individuals using the 2550F/2718R primer set and 3% agarose gel electrophoresis. Field observations using behavior and breeding characteristics to identify gender matched DNA analyses with 100% accuracy for adult males and females. Gender was identified with DNA for all captured juveniles that did not display gender specific traits or behaviors in the field. The molecular techniques used offered a high level of accuracy and may be useful in studies of dispersal mechanisms and winter assemblage composition in monomorphic species.

Wilson Journal of Ornithology↗

Natural history and breeding biology of the Rusty-breasted Antpitta (Grallaricula ferrugineipectus)

We provide substantial new information on the breeding biology of the Rusty-breasted Antpitta (Grallaricula ferrugineipectus ferrugineipectus) from 40 nests during four consecutive breeding seasons at Yacambu National Park in Venezuela. Vocalizations are quite variable in G. ferrugineipectus. Nesting activity peaked in April when laying began for half of all nests monitored. The date of nest initiation pattern suggests this species is single-brooded. Both parents incubate and the percent of time they incubate is high (87-99%) throughout the incubation period. The incubation period averaged (?? SE) 17.0 ?? 0.12 days, while the nestling period averaged 13.37 ?? 0.37 days. G. f. ferrugineipectus has the shortest developmental time described for its genus. Time spent brooding nestlings decreased as nestlings grew, but was still greater at pin feather break day than observed in north temperate species. The growth rate constant based on mass (k = 0.41) and tarsus length (k = 0.24) was lower than the k for north temperate species of similar adult mass. All nesting mortality was caused by predation and overall daily survival rate (?? SE) was relatively low (0.94 ?? 0.01) yielding an estimated 15% nest success.

Wilson Journal of Ornithology↗

First description of the breeding biology and natural history of the ochre-breasted brush finch atlapetes semirufus in venezuela

We provide the first description of the eggs, breeding biology, and natural history of the Ochre-breasted Brush Finch (Atlapetes semirufus). We found 37 nests over four breeding seasons (2004-2007) in Yacamb?? National Park, Venezuela. Nesting activity started in late April and continued until early June suggesting single-brooded behavior despite a typical tropical clutch size of two eggs (x?? = 1.89) that were laid on consecutive days. Egg mass averaged 3.38 g and 11.6% of adult female mass. The incubation and nestling periods averaged 14.9 and 10.5 days, respectively. Only females incubated and the percent time they spent incubating did not change between early and late incubation. Females brooded 42.7% of the time when nestlings were 2 days of age and 20.5% when 9 days of age. Both parents provisioned young at a low rate (3.9 trips/hr) and nestling growth rate (k = 0.45) was also slow. Nest predation rates were relatively high with daily mortality rates of 0.058 and 0.067 during incubation and nestling stages, respectively.

Wilson Journal of Ornithology↗

First observed instance of polygyny in Flammulated Owls

We document the first observed instance of polygyny in Flammulated Owls (Otus flammeolus) and the first among insectivorous raptors. Chronologies of the male's two nests, which were 510 m apart, were separated by nearly 2 weeks. Each brood initially consisted of three owlets, similar to the mean brood size in monogamous pairs. The male delivered considerably fewer prey to the secondary nest, compared with prey-delivery rates at nests of monogamous males during the nestling period. Evidence suggested that all owlets fledged from the primary brood, but only one fledged from the secondary brood. We were uncertain of the cause of polygyny, but a possible explanation is the Hayman Fire shifted the operational sex ratio of the owls in favor of females. The extent of polygyny in Flammulated Owls may be limited by costs to the reproductive success of secondary females.

Wilson Journal of Ornithology↗

Maximizing detection probability of Wetland-dependent birds during point-count surveys in northwestern Florida

We conducted 262 call-broadcast point-count surveys (1-6 replicate surveys on each of 62 points) using standardized North American Marsh Bird Monitoring Protocols between 31 May and 7 July 2006 on St. Vincent National Wildlife Refuge, an island off the northwest coast of Florida. We conducted double-blind multiple-observer surveys, paired morning and evening surveys, and paired morning and night surveys to examine the influence of call-broadcast and time of day on detection probability. Observer detection probability for all species pooled was 75% and was similar between passive (69%) and call-broadcast (65%) periods. Detection probability was higher on morning than evening (t = 3.0, P = 0.030) or night (t = 3.4, P = 0.042) surveys when we pooled all species. Detection probability was higher (but not significant for all species) on morning compared to evening or night surveys for all five focal species detected on surveys: Least Bittern (Ixobrychus exilis), Clapper Rail (Rallus longirostris), Purple Gallinule (Porphyrula martinica), Common Moorhen (Gallinula chloropus), and American Coot (Fulica americana). We detected more Least Bitterns (t = 2.4, P = 0.064) and Common Moorhens (t = 2.8, P = 0.026) on morning than evening surveys, and more Clapper Rails (t = 5.1, P = 0.014) on morning than night surveys.

Wilson Journal of Ornithology↗

Land cover associations of nesting territories of three sympatric buteos in shortgrass prairie

Three species of Buteo hawks nest sympatrically in the southern Great Plains of the United States. Dietary overlap among them is broad and we tested the hypothesis these species partition their breeding habitat spatially. We compared land cover and topography around 224 nests of the three species breeding in shortgrass prairie in 2004 and 2005. Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis) nested almost exclusively in riparian timber surrounded by prairie (95% prairie land cover around nests) and disproportionately used areas with greater topographic relief within prairie landscapes. Swainson's Hawks (B. swainsoni) commonly nested in low-relief areas dominated by small-grain production agriculture but generally used habitats in proportion to availability. Most nest sites of Ferruginous Hawks (B. regalis) were in prairie (78% prairie land cover around nests), but some were in areas that were at least partially agricultural. Ferruginous Hawks had at least two times more sand sagebrush (Artemisia filifolia) around their nests than their two congeners. We conclude that sympatric breeding Buteos on the southern Great Plains spatially partitioned nest sites according to subtle differences in land cover and topography.

Wilson Journal of Ornithology↗

Gender identification of Caspian Terns using external morphology and discriminant function analysis

Caspian Tern (Sterna caspia) plumage characteristics are sexually monochromatic and gender cannot easily be distinguished in the field without extensive behavioral observations. We assessed sexual size dimorphism and developed a discriminant function to assign gender in Caspian Terns based on external morphology. We collected and measured Caspian Terns in San Francisco Bay, California, and confirmed their gender based on necropsy and genetic analysis. Of the eight morphological measurements we examined, only bill depth at the gonys and head plus bill length differed between males and females with males being larger than females. A discriminant function using both bill depth at the gonys and head plus bill length accurately assigned gender of 83% of terns for which gender was known. We improved the accuracy of our discriminant function to 90% by excluding individuals that had less than a 75% posterior probability of correctly being assigned to gender. Caspian Terns showed little sexual size dimorphism in many morphometries, but our results indicate they can be reliably assigned to gender in the field using two morphological measurements.

Wilson Journal of Ornithology↗

Palila (Loxioides bailleui) fledgling fed by Hawai'i 'Amakihi (Hemignathus virens)

We observed an adult male Hawai'i 'Amakihi (Hemignathus virens) repeatedly feed a fledgling Palila (Loxioides bailleui). We observed 16-19 food provisions during 14 hrs of observation between 21 and 29 June 2006. The presumed biological parents were frequently seen nearby, but adult Palila were not observed feeding the fledgling.

Wilson Journal of Ornithology↗