USGS Science⌕ Search

SEARCH · USGS Science

Results for “Journal of Avian Biology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Variation in spring migration routes and breeding distribution of northern pintails Anas acuta that winter in Japan

In North America, spring migration routes and breeding distribution of northern pintails Anas acuta vary because some individuals opportunistically nest at mid-latitudes in years when ephemeral prairie wetlands are available, whereas others regularly nest in arctic and sub-arctic regions where wetland abundance is more constant. Less was known about migration routes and breeding distribution of pintails in East Asia. From 2007–2009 we marked 198 pintails on their wintering areas in Japan with satellite transmitters to: 1) document spring migration routes and summer distribution, 2) evaluate migratory connections and breeding season sympatry with North American pintails, and 3) determine if pintails used the same migration routes in fall as in spring. Most pintails (67%) migrated to the Kamchatka or Chukotka peninsulas in eastern Russia either directly from Japan or via Sakhalin Island, Russia. Remaining pintails primarily migrated to the Magadan region or Kolyma River Basin in eastern Russia via Sakhalin Island. The Chukotka Peninsula was the most common summer destination, with highest densities in the Anadyr Lowlands; a region also used by pintails that migrate from North America. One pintail migrated to St. Lawrence Island, Alaska, in spring and another briefly migrated to the western coast of Alaska in fall. Autumn migration routes generally mirrored spring migration although most pintails bypassed Sakhalin Island in fall. Compared to North American pintails, pintails that winter in Japan exhibited less variation in migration routes and breeding distribution, and nested at higher latitudes. In the Russian Far East there is no region with habitats comparable in extent to the ephemeral mid-latitude wetlands of North America. Consequently, East Asian pintails mainly nest in arctic and sub-arctic regions where annual consistency in wetlands promotes constancy in migration routes and breeding distribution. Breeding season sympatry between pintails from different continents results more from North American pintails migrating to eastern Russia than from Japanese pintails migrating to North America.

Journal of Avian Biology↗

Endogenous contributions to egg protein formation in lesser scaup Aythya affinis

Lesser scaup Aythya affinis populations have declined throughout the North American continent for the last three decades. It has been hypothesized that the loss and degradation of staging habitats has resulted in reduced female body condition on the breeding grounds and a concomitant decline in productivity. We explored the importance of body (endogenous) reserves obtained prior to arrival on the breeding ground in egg protein formation in southwestern Montana during 2006–2008 using stable-carbon (δ 13 C) and nitrogen (δ 15 N) isotope analyses of scaup egg components, female tissue, and local prey items. From arrival on the breeding grounds through the egg-laying period, δ 15 N values of scaup red blood cells decreased while δ 13 C values became less variable; a pattern consistent with endogenous tissues equilibrating with local (freshwater) dietary sources. In 2006 and 2008, isotopic values for egg albumen and yolk protein indicated that most (>90%) protein used to produce these components was obtained on the breeding grounds. However, in 2007, a year with an exceptionally warm and dry spring, endogenous reserves contributed on average 41% of yolk and 29% of albumen. Results from this study suggest that female scaup can meet the protein needs of egg production largely from local dietary food sources. This highlights the importance of providing high-quality breeding habitats for scaup. Whether this pattern holds in areas with similar breeding season lengths but longer migration routes, such as those found in the western boreal forest, should be investigated.

Montana↗

Contrasting extreme long-distance migration patterns in bar-tailed godwits Limosa lapponica

Migrating birds make the longest non-stop endurance flights in the animal kingdom. Satellite technology is now providing direct evidence on the lengths and durations of these flights and associated staging episodes for individual birds. Using this technology, we compared the migration performance of two subspecies of bar-tailed godwit Limosa lapponica travelling between non-breeding grounds in New Zealand (subspecies baueri ) and northwest Australia (subspecies menzbieri ) and breeding grounds in Alaska and eastern Russia, respectively. Individuals of both subspecies made long, usually non-stop, flights from non-breeding grounds to coastal staging grounds in the Yellow Sea region of East Asia (average 10 060 ± SD 290 km for baueri and 5860 ± 240 km for menzbieri ). After an average stay of 41.2 ± 4.8 d, baueri flew over the North Pacific Ocean before heading northeast to the Alaskan breeding grounds (6770 ± 800 km). Menzbieri staged for 38.4 ± 2.5 d, and flew over land and sea northeast to high arctic Russia (4170 ± 370 km). The post-breeding journey for baueri involved several weeks of staging in southwest Alaska followed by non-stop flights across the Pacific Ocean to New Zealand (11 690 km in a complete track) or stopovers on islands in the southwestern Pacific en route to New Zealand and eastern Australia. By contrast, menzbieri returned to Australia via stopovers in the New Siberian Islands, Russia, and back at the Yellow Sea; birds travelled on average 4510 ± 360 km from Russia to the Yellow Sea, staged there for 40.8 ± 5.6 d, and then flew another 5680–7180 km to Australia (10 820 ± 300 km in total). Overall, the entire migration of the single baueri godwit with a fully completed return track totalled 29 280 km and involved 20 d of major migratory flight over a round-trip journey of 174 d. The entire migrations of menzbieri averaged 21 940 ± 570 km, including 14 d of major migratory flights out of 154 d total. Godwits of both populations exhibit extreme flight performance, and baueri makes the longest (southbound) and second-longest (northbound) non-stop migratory flights documented for any bird. Both subspecies essentially make single stops when moving between non-breeding and breeding sites in opposite hemispheres. This reinforces the critical importance of the intertidal habitats used by fuelling godwits in Australasia, the Yellow Sea, and Alaska.

Alaska↗

Range-wide patterns of migratory connectivity in the western sandpiper Calidris mauri

Understanding the population dynamics of migratory animals and predicting the consequences of environmental change requires knowing how populations are spatially connected between different periods of the annual cycle. We used stable isotopes to examine patterns of migratory connectivity across the range of the western sandpiper Calidris mauri . First, we developed a winter isotope basemap from stable-hydrogen (δD), -carbon (δ 13 C), and -nitrogen (δ 15 N) isotopes of feathers grown in wintering areas. δD and δ 15 N values from wintering individuals varied with the latitude and longitude of capture location, while δ 13 C varied with longitude only. We then tested the ability of the basemap to assign known-origin individuals. Sixty percent of wintering individuals were correctly assigned to their region of origin out of seven possible regions. Finally, we estimated the winter origins of breeding and migrant individuals and compared the resulting empirical distribution against the distribution that would be expected based on patterns of winter relative abundance. For breeding birds, the distribution of winter origins differed from expected only among males in the Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta and Nome, Alaska. Males in the Y-K Delta originated overwhelmingly from western Mexico, while in Nome, there were fewer males from western North America and more from the Baja Peninsula than expected. An unexpectedly high proportion of migrants captured at a stopover site in the interior United States originated from eastern and southern wintering areas, while none originated from western North America. In general, we document substantial mixing between the breeding and wintering populations of both sexes, which will buffer the global population of western sandpipers from the effects of local habitat loss on both breeding and wintering grounds.

Journal of Avian Biology↗

Relative contribution of lipid sources to eggs of lesser scaup

Studies of how birds mobilize nutrients to eggs have traditionally considered a continuum of possible allocation strategies ranging from income breeding (rely on food sources found on the breeding grounds) to capital breeding (rely on body reserves stored prior to the breeding season). For capital breeding, stored body reserves can be acquired either on or away from the breeding grounds, but it has been difficult to quantify the relative contribution of each, precluding identification of key habitats for acquiring nutrients for clutch formation. During 2006–2009, we explored the importance of spring-staging habitats versus breeding-area habitats for egg-lipid formation in female lesser scaup Aythya affinis using stable carbon (δ 13 C) isotope analyses. Although δ 13 C values for abdominal lipid reserves brought to the breeding grounds overlapped those of local amphipods, we were able to quantify the importance of local plant carbohydrates (seeds of emergent wetland plants) to the production of eggs. We compared the importance of local wetland seeds (overall δ 13 C: −29.1 ± 0.9‰ SD) to combined lipid stores and lipids from local amphipods (overall δ 13 C: −23.8 ± 2.2‰). Local seeds and stored body lipids contributed equally to egg lipid formation across years but we found evidence of annual variation in their relative importance. Wetland seeds contributed 39% (SE = 10%) to egg lipid production, and the importance of this source varied by year (90% CI = 47–75% in 2006, 13–42% in 2007, 29–65% in 2008, and 7–30% in 2009). In contrast to earlier studies that suggest lesser scaup predominantly employ a capital breeding strategy, our results suggest that in some years females may attain half of their energy for clutch formation from foods on the breeding grounds.

Journal of Avian Biology↗

Spatial structure in the diet of imperial eagles Aquila heliaca in Kazakhstan

We evaluated the relationship between spatial variability in prey and food habits of eastern imperial eagles Aquila heliaca at a 90,000 ha national nature reserve in north-central Kazakhstan. Eagle diet varied greatly within the population and the spatial structure of eagle diet within the population varied according to the scale of measurement. Patterns in dietary response were inconsistent with expectations if either ontogenetic imprinting or competition determined diet choice, but they met expectations if functional response determined diet. Eagles nesting near a high-density prey resource used that resource almost exclusively. In contrast, in locations with no single high-density prey species, eagles' diet was more diverse. Our results demonstrate that spatial structuring of diet of vertebrate predators can provide important insight into the mechanisms that drive dietary decisions. ?? OIKOS.

Journal of Avian Biology↗

Survey trends of North American shorebirds: Population declines or shifting distributions?

We analyzed data from two surveys of fall migrating shorebirds in central and eastern North America to estimate annual trends in means per survey and to determine whether trends indicate a change in population size or might have been caused by other factors. The analysis showed a broad decline in means per survey in Atlantic Canada and the northeastern United States (North Atlantic region). For example, 9 of 9 significant trends in this region were <1 (P=0.004), and the mean, annual rate of change among 30 species was 0.9783, a decline of −2.17% per year (P<0.001). Trends in the midwestern United States (Midwest region) showed no clear pattern. The mean among 29 species was 1.0090 (P=0.35). Only 4 of the trends were significant. Several hypotheses were evaluated to identify causes of the declining means per survey in the North Atlantic region. The most likely hypothesis appears to be a decline in the breeding populations that supply migrants to the North Atlantic region, but a change in movements, for example passing through the region more quickly in recent years, cannot be excluded as an explanation. Further surveys of arctic breeding areas coupled with analysis of long‐term survey data from western North America would be helpful in determining whether the declines found in this analysis are also occurring in other areas.

Journal of Avian Biology↗

Occupancy of yellow-billed and Pacific loons: evidence for interspecific competition and habitat mediated co-occurrence

Interspecific competition is an important process structuring ecological communities, however, it is difficult to observe in nature. We used an occupancy modelling approach to evaluate evidence of competition between yellow-billed ( Gavia adamsii ) and Pacific ( G. pacifica ) loons for nesting lakes on the Arctic Coastal Plain of Alaska. With multiple years of data and survey platforms, we estimated dynamic occupancy states (e.g. rates of colonization or extinction from individual lakes) and controlled for detection differences among aircraft platforms and ground survey crews. Results indicated that yellow-billed loons were strong competitors and negatively influenced the occupancy of Pacific loons by excluding them from potential breeding lakes. Pacific loon occupancy was conditional on the presence of yellow-billed loons, with Pacific loons having almost a tenfold decrease in occupancy probability when yellow-billed loons were present and a threefold decrease in colonization probability when yellow-billed loons were present in the current or previous year. Yellow-billed and Pacific loons co-occurred less than expected by chance except on very large lakes or lakes with convoluted shorelines; variables which may decrease the cost of maintaining a territory in the presence of the other species. These results imply the existence of interspecific competition between yellow-billed and Pacific loons for nesting lakes; however, habitat characteristics which facilitate visual and spatial separation of territories can reduce competitive interactions and promote species co-occurrence.

Alaska↗

Nutritional stress affects corticosterone deposition in feathers of Caspian tern chicks

Stressful environmental conditions affect the adrenocortical function of developing animals, which can have consequences for their fitness. Discovery of the avian stress hormone corticosterone (CORT) in feathers has the potential to broaden the application of endocrine research in ecological and evolutionary studies of wild birds by providing a long-term measure of CORT secretion. Mechanisms of CORT deposition in feathers are not well known and few studies have related feather CORT to circulating plasma CORT during feather growth. Our objective was to experimentally test the validity of using feather CORT as a measure of CORT secretion in developing birds experiencing nutritional stress. Caspian tern Hydroprogne caspia chicks were fed ad libitum or restricted (35% less than ad libitum) diets for four weeks. We measured CORT in feathers from these chicks to examine the relationship between feather CORT concentrations and nutritional limitation, circulating plasma CORT, and feather development. We found that feather CORT was higher in controls fed ad libitum than in restricted individuals, despite higher levels of plasma CORT in restricted chicks compared to controls. Feather mass and growth rates were strongly and positively related to feather CORT concentrations in both treatments. This is the first experimental study to show that feather CORT concentrations can be lower in response to nutritional stress, even when plasma CORT concentrations are elevated. Our results indicate that CORT deposition in feathers may be confounded when feather mass and growth rates are compromised by nutritional stress. We conclude that feather CORT can be used for assessing nutritional stress in growing birds, but the direction of response depends on how strongly stress affects feather development.

Journal of Avian Biology↗

Re-colonization by common eiders Somateria mollissima in the Aleutian Archipelago following removal of introduced arctic foxes Vulpes lagopus

Islands provide refuges for populations of many species where they find safety from predators, but the introduction of predators frequently results in elimination or dramatic reductions in island-dwelling organisms. When predators are removed, re-colonization for some species occurs naturally, and inter-island phylogeographic relationships and current movement patterns can illuminate processes of colonization. We studied a case of re-colonization of common eiders Somateria mollissima following removal of introduced arctic foxes Vulpes lagopus in the Aleutian Archipelago, Alaska. We expected common eiders to resume nesting on islands cleared of foxes and to re-colonize from nearby islets, islands, and island groups. We thus expected common eiders to show limited genetic structure indicative of extensive mixing among island populations. Satellite telemetry was used to record current movement patterns of female common eiders from six islands across three island groups. We collected genetic data from these and other nesting common eiders at 14 microsatellite loci and the mitochondrial DNA control region to examine population genetic structure, historical fluctuations in population demography, and gene flow. Our results suggest recent interchange among islands. Analysis of microsatellite data supports satellite telemetry data of increased dispersal of common eiders to nearby areas and little between island groups. Although evidence from mtDNA is suggestive of female dispersal among island groups, gene flow is insufficient to account for recolonization and rapid population growth. Instead, near-by remnant populations of common eiders contributed substantially to population expansion, without which re-colonization would have likely occurred at a much lower rate. Genetic and morphometric data of common eiders within one island group two and three decades after re-colonization suggests reduced movement of eiders among islands and little movement between island groups after populations were re-established. We predict that re-colonization of an island group where all common eiders are extirpated could take decades.

Alaska↗

Comparative demographics of a Hawaiian forest bird community

Estimates of demographic parameters such as survival and reproductive success are critical for guiding management efforts focused on species of conservation concern. Unfortunately, reliable demographic parameters are difficult to obtain for any species, but especially for rare or endangered species. Here we derived estimates of adult survival and recruitment in a community of Hawaiian forest birds, including eight native species (of which three are endangered) and two introduced species at Hakalau Forest National Wildlife Refuge, Hawaiʻi. Integrated population models (IPM) were used to link mark&ndash;recapture data (1994&ndash;1999) with long-term population surveys (1987&ndash;2008). To our knowledge, this is the first time that IPM have been used to characterize demographic parameters of a whole avian community, and provides important insights into the life history strategies of the community. The demographic data were used to test two hypotheses: 1) arthropod specialists, such as the &lsquo;Akiapōlā&lsquo;au Hemignathus munroi , are &lsquo;slower&rsquo; species characterized by a greater relative contribution of adult survival to population growth, i.e. lower fecundity and increased adult survival; and 2) a species&rsquo; susceptibility to environmental change, as reflected by its conservation status, can be predicted by its life history traits. We found that all species were characterized by a similar population growth rate around one, independently of conservation status, origin (native vs non-native), feeding guild, or life history strategy (as measured by &lsquo;slowness&rsquo;), which suggested that the community had reached an equilibrium. However, such stable dynamics were achieved differently across feeding guilds, as demonstrated by a significant increase of adult survival and a significant decrease of recruitment along a gradient of increased insectivory, in support of hypothesis 1. Supporting our second hypothesis, we found that slower species were more vulnerable species at the global scale than faster ones. The possible causes and conservation implications of these patterns are discussed.

Hawaii↗

Multi-decadal trends in spring arrival of avian migrants to the central Arctic coast of Alaska: Effects of environmental and ecological factors

Warming in the Arctic has caused the transition from winter to summer to occur weeks earlier over the last half century, yet little is known about whether avian migrants have altered their timing of arrival on breeding areas to match this earlier seasonal transition. Over a 50-yr period, we examined trends in the timing of the first arrival for 16 avian migrant species at the terminus of their northward migration along the central Arctic coast of Alaska and compared these trends to factors potentially influencing migration phenology. Date of first arrival occurred an average of 0.12 d yr &minus;1 or 6 d (range = 3&ndash;10 d) earlier across all species and did not differ significantly among species between 1964 and 2013. Local climatic variables, particularly temperature, had a greater effect on a species first arrival date than did large-scale climatic predictors. First arrival date was 1.03 d earlier for every 1&deg;C annual change in temperature, but there was nearly a 2-fold difference in the range of responses across species (0.69&ndash;1.33 d &deg;C &minus;1 ), implying that some species did better than others at timing their arrival with changing temperature. There was weak support for an influence of foraging strategy, migration distance, and flight path on timing of first arrival. Our findings, like others from temperate latitudes, indicate that avian migrants are responsive to changing environmental conditions, though some species appear to be more adaptive than others.

Alaska↗

The relationship between female brooding and male nestling provisioning: does climate underlie geographic variation in sex roles?

Comparative studies of populations occupying different environments can provide insights into the ecological conditions affecting differences in parental strategies, including the relative contributions of males and females. Male and female parental strategies reflect the interplay between ecological conditions, the contributions of the social mate, and the needs of offspring. Climate is expected to underlie geographic variation in incubation and brooding behavior, and can thereby affect both the absolute and relative contributions of each sex to other aspects of parental care such as offspring provisioning. However, geographic variation in brooding behavior has received much less attention than variation in incubation attentiveness or provisioning rates. We compared parental behavior during the nestling period in populations of orange-crowned warblers Oreothlypis celata near the northern (64°N) and southern (33°N) boundaries of the breeding range. In Alaska, we found that males were responsible for the majority of food delivery whereas the sexes contributed equally to provisioning in California. Higher male provisioning in Alaska appeared to facilitate a higher proportion of time females spent brooding the nestlings. Surprisingly, differences in brooding between populations could not be explained by variation in ambient temperature, which was similar between populations during the nestling period. While these results represent a single population contrast, they suggest additional hypotheses for the ecological correlates and evolutionary drivers of geographic variation in brooding behavior, and the factors that shape the contributions of each sex.

Journal of Avian Biology↗

The effects of heterospecifics and climatic conditions on incubation behavior within a mixed-species colony

Parental incubation behavior largely influences nest survival, a critical demographic process in avian population dynamics, and behaviors vary across species with different life history breeding strategies. Although research has identified nest survival advantages of mixing colonies, behavioral mechanisms that might explain these effects is largely lacking. We examined parental incubation behavior using video-monitoring techniques on Alcatraz Island, California, of black-crowned night-heron Nycticorax nycticorax (hereinafter, night-heron) in a mixed-species colony with California gulls Larus californicus and western gulls L. occidentalis . We first quantified general nesting behaviors (i.e. incubation constancy, and nest attendance), and a suite of specific nesting behaviors (i.e. inactivity, vigilance, preening, and nest maintenance) with respect to six different daily time periods. We employed linear mixed effects models to investigate environmental and temporal factors as sources of variation in incubation constancy and nest attendance using 211 nest days across three nesting seasons (2010&ndash;2012). We found incubation constancy (percent of time on the eggs) and nest attendance (percent of time at the nest) were lower for nests that were located < 3 m from one or more gull nest, which indirectly supports the predator protection hypothesis, whereby heterospecifics provide protection allowing more time for foraging and other self-maintenance activities. To our knowledge, this is the first empirical evidence of the influence of one nesting species on the incubation behavior of another. We also identified distinct differences between incubation constancy and nest attentiveness, indicating that these biparental incubating species do not share similar energetic constraints as those that are observed for uniparental species. Additionally, we found that variation in incubation behavior was a function of temperature and precipitation, where the strength of these effects was dependent on the time of day. Overall, these findings strengthen our understanding of incubation behavior and nest ecology of a colonial-nesting species.

California↗

Movements of four native Hawaiian birds across a naturally fragmented landscape

Animals often increase their fitness by moving across space in response to temporal variation in habitat quality and resource availability, and as a result of intra and inter-specific interactions. The long-term persistence of populations and even whole species depends on the collective patterns of individual movements, yet animal movements have been poorly studied at the landscape level. We quantified movement behavior within four native species of Hawaiian forest birds in a complex lava-fragmented landscape: Hawai‛i ‘amakihi Chlorodrepanis virens , ‘oma‘o Myadestes obscurus , ‘apapane Himatione sanguinea , and ‘i‘iwi Drepanis coccinea . We evaluated the relative importance of six potential intrinsic and extrinsic drivers of movement behavior and patch fidelity: 1) forest fragment size, 2) the presence or absence of invasive rats ( Rattus sp.), 3) season, 4) species, 5) age, and 6) sex. The study was conducted across a landscape of 34 forest fragments varying in size from 0.07 to 12.37 ha, of which 16 had rats removed using a treatment-control design. We found the largest movements in the nectivorous ‘apapane and ‘i‘iwi, intermediate levels in the generalist Hawai‛i ‘amakihi, and shortest average movement for the ‘oma‘o, a frugivore. We found evidence for larger patch sizes increasing patch fidelity only in the ‘oma‘o, and an effect of rat-removal increasing patch fidelity of Hawai‛i ‘amakihi only after two years of rat-removal. Greater movement during the non-breeding season was observed in all species, and season was an important factor in explaining higher patch fidelity in the breeding season for ‘apapane and ‘i‘iwi. Sex was important in explaining patch fidelity in ‘oma‘o only, with males showing higher patch fidelity. Our results provide new insights into how these native Hawaiian species will respond to a changing environment, including habitat fragmentation and changing distribution of threats from climate change.

Journal of Avian Biology↗

Divergence and gene flow in the globally distributed blue-winged ducks

The ability to disperse over long distances can result in a high propensity for colonizing new geographic regions, including uninhabited continents, and lead to lineage diversification via allopatric speciation. However, high vagility can also result in gene flow between otherwise allopatric populations, and in some cases, parapatric or divergence-with-gene-flow models might be more applicable to widely distributed lineages. Here, we use five nuclear introns and the mitochondrial control region along with Bayesian models of isolation with migration to examine divergence, gene flow, and phylogenetic relationships within a cosmopolitan lineage comprising six species, the blue-winged ducks (genus Anas), which inhabit all continents except Antarctica. We found two primary sub-lineages, the globally-distributed shoveler group and the New World blue-winged/cinnamon teal group. The blue-winged/cinnamon sub-lineage is composed of sister taxa from North America and South America, and taxa with parapatric distributions are characterized by low to moderate levels of gene flow. In contrast, our data support strict allopatry for most comparisons within the shovelers. However, we found evidence of gene flow from the migratory, Holarctic northern shoveler (A. clypeata) and the more sedentary, African Cape shoveler (A. smithii) into the Australasian shoveler (A. rhynchotis), although we could not reject strict allopatry. Given the diverse mechanisms of speciation within this complex, the shovelers and blue-winged/cinnamon teals can serve as an effective model system for examining how the genome diverges under different evolutionary processes and how genetic variation is partitioned among highly dispersive taxa.

Journal of Avian Biology↗

Habitat selection by postbreeding female diving ducks: Influence of habitat attributes and conspecifics

Habitat selection studies of postbreeding waterfowl have rarely focused on within-wetland attributes such as water depth, escape cover, and food availability. Flightless waterfowl must balance habitat selection between avoiding predation risks and feeding. Reproductively successful female ducks face the greatest challenges because they begin the definitive prebasic molt at or near the end of brood rearing, when their body condition is at a low point. We assessed the relative importance of habitat attributes and group effects in habitat selection by postbreeding female lesser scaup Aythya affinis on a 2332-ha montane wetland complex during the peak flightless period (August) over seven years. Hypothesis-based habitat attributes included percent open water, open water:emergent edge density, water depth, percent flooded bare substrate, fetch (distance wind can travel unobstructed), group size, and several interactions representing functional responses to interannual variation in water levels. Surveys of uniquely marked females were conducted within randomly ordered survey blocks. We fitted two-part generalized linear mixed-effects models to counts of marked females within survey blocks, which allowed us to relate habitat attributes to relative probability of occurrence and, given the presence of a marked female, abundance of marked individuals. Postbreeding female scaup selected areas with water depths > 40 cm, large open areas, and intermediate edge densities but showed no relation to flooded bare substrate, suggesting their habitat preferences were more influenced by avoiding predation risks and disturbances than in meeting foraging needs. Grouping behavior by postbreeding scaup suggests habitat selection is influenced in part by behavioral components and/or social information, conferring energetic and survival benefits (predation and disturbance risks) but potentially also contributing to competition for food resources. This study demonstrates the importance of incorporating group effects and interannual variability in habitat conditions when investigating habitat selection, particularly for seasons when waterfowl are aggregated.

Journal of Avian Biology↗

Contrasting latitudinal patterns of life-history divergence in two genera of new world thrushes (Turdinae)

Several long-standing hypotheses have been proposed to explain latitudinal patterns of life-history strategies. Here, we test predictions of four such hypotheses (seasonality, food limitation, nest predation and adult survival probability) by examining life-history traits and age-specific mortality rates of several species of thrushes (Turdinae) based on field studies at temperate and tropical sites and data gathered from the literature. Thrushes in the genus Catharus showed the typical pattern of slower life-history strategies in the tropics while co-occuring Turdus thrushes differed much less across latitudes. Seasonality is a broadly accepted hypothesis for latitudinal patterns, but the lack of concordance in latitudinal patterns between co-existing genera that experience the same seasonal patterns suggests seasonality cannot fully explain latitudinal trait variation in thrushes. Nest-predation also could not explain patterns based on our field data and literature data for these two genera. Total feeding rates were similar, and per-nestling feeding rates were higher at tropical latitudes in both genera, suggesting food limitation does not explain trait differences in thrushes. Latitudinal patterns of life histories in these two genera were closely associated with adult survival probability. Thus, our data suggest that environmental influences on adult survival probability may play a particularly strong role in shaping latitudinal patterns of life-history traits.

Arizona↗