USGS Science⌕ Search

SEARCH · USGS Science

Results for “Journal of Wildlife Management”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 343 records · Page 19Linked to original sources

Exploring the exploitation of migratory moths by radio-marked grizzly bears in Wyoming

Grizzly bear ( Ursus arctos ) feeding on migratory army cutworm moths ( Euxoa auxiliaris ) was first documented by the Interagency Grizzly Bear Study Team (IGBST) during the early 1980s in the southeastern portion of the Greater Yellowstone Ecosystem (GYE). Since those initial observations, use of this seasonally available food resource by grizzly bears has grown substantially. As of 2023, we have documented 4,754 observations of grizzly bears feeding or digging at high-elevation talus slopes. We used those records to identify 36 unique moth sites in the GYE, assessed geographic characteristics of these sites, and documented chronology and frequency of use by grizzly bears. We used occurrences of radio-collared grizzly bears to identify a sample of bears that foraged at moth sites and investigated characteristics of fidelity, duration, diel activity, and movement patterns. Grizzly bears exhibited high fidelity to specific moth sites within and across years. Bears showed approximately 50% reductions in movement metrics while using sites, albeit with increased activity patterns. Estimates of feeding metrics by females exceeded those of males in intensity and duration of both use and daily activity. Given increasing human impacts and interest in observing this feeding interaction, quantifying metrics that describe the spatial and temporal patterns of moth site use by grizzly bears could be beneficial for future management. Further analyses are needed to fully examine the relationship between caloric influences of moth use on grizzly bear demographic rates.

Idaho, Montana, Wyoming↗

Renesting by dusky Canada geese on the Copper River Delta, Alaska

The population of dusky Canada geese ( Branta canadensis occidentalis ; hereafter duskies) breeding on the Copper River Delta (CRD), Alaska, USA, has been in long-term decline, largely as a result of reduced productivity. Estimates of renesting rates by duskies may be useful for adjusting estimates of the size of the breeding population derived from aerial surveys and for understanding population dynamics. We used a marked population of dusky females to obtain estimates of renesting propensity and renesting interval on the CRD, 1999–2000. Continuation nests, replacement nests initiated without a break in the laying sequence, resulted only after first nests were destroyed in the laying stage with ≤4 eggs laid. Renesting propensity declined with nest age from 72% in mid-laying to 30% in early incubation. Between first nests and renests, mean interval was 11.9 ± 0.6 days, mean distance was 74.5 m (range 0–214 m), and clutch size declined 0.9 ± 0.4 eggs. We incorporated our renesting estimates and available estimates of other nesting parameters into an individual-based model to predict the proportion of first nests, continuation nests, and renests, and to examine female success on the CRD, 1997–2000. Our model predicted that 19–36% of nests each year were continuation nests and renests. Also, through 15 May (the approx. date of breeding ground surveys), 1.1–1.3 nests were initiated per female. Thus, the number of nests per female would have a significant, though relatively consistent, effect on adjusting the relation between numbers of nests found on ground surveys versus numbers of birds seen during aerial surveys. We also suggest a method that managers could use to predict nests per female using nest success of early nests. Our model predicted that relative to observed estimates of nest success, female success was 32–100% greater, due to replacement nests. Thus, although nest success remains low, production for duskies was higher than previously thought. For dusky Canada geese, managers need to consider both continuation nests and renests in designing surveys and in calculating adjustment factors for the expansion of aerial survey data using nest densities.

Alaska↗

An integrated population model for harvest management of Atlantic brant

Atlantic brant ( Branta bernicla hrota ) are important game birds in the Atlantic Flyway and several long-term monitoring data sets could assist with harvest management, including a count-based survey and demographic data. Considering their relative strengths and weaknesses, integrated analysis to these data would likely improve harvest management, but tools for integration have not yet been developed. Managers currently use an aerial count survey on the wintering grounds, the mid-winter survey, to set harvest regulations. We developed an integrated population model (IPM) for Atlantic brant that uses multiple data sources to simultaneously estimate population abundance, survival, and productivity. The IPM abundance estimates for data from 1975–2018 were less variable than annual mid-winter survey counts or Lincoln estimates, presumably reflecting better accounting for observer error and incorporation of demographic estimates by the IPM. Posterior estimates of adult survival were high (0.77–0.87), and harvest rates of adults and juveniles were positively correlated with more liberal hunting regulations (i.e., hunting days and the daily bag limit). Productivity was variable, with the percent of juveniles in the winter population ranging from 1% to >40%. We found no evidence for environmental relationships with productivity. Using IPM-predicted population abundances rather than mid-winter survey counts alone would have meant fewer annual changes to hunting regulations since 2004. Use of the IPM could improve harvest management for Atlantic brant by providing the ability to predict abundance before annual hunting regulations are set, and by providing more stable hunting regulations, with fewer annual changes.

Journal of Wildlife Management↗

Density surface and excursion sets modeling as an approach to estimating population densities

Effective species management and conservation require knowledge of species distribution and status. We used point-transect distance sampling surveys of the endangered palila ( Loxioides bailleui ), a honeycreeper currently found only on the Island of Hawai'i, USA, to generate robust estimates of total abundance and simultaneously model the distribution, abundance, and spatial correlation of the species as a density surface model (DSM). Point-transect distance sampling is a widely applied method to estimate bird densities accounting for imperfect detection probability. For the DSM we used a generalized additive model framework and soap film smoothers to control the effects of boundary features. This modeling approach allowed us to account for imperfect detection and propagate detection probability uncertainty. We compared the uncertainty in palila abundance estimates using standard point-transect distance sampling to estimates from the DSM. The DSM, accounting for both distance-sampling-derived detection probability variance and the generalized additive model density estimate variance, did not improve population estimator precision; however, it provided insight into the species' distribution, density, and uncertainty. We also applied excursion sets analysis to objectively identify areas where the species occurs in high densities. The 2017 global population of <2,000 individuals was limited to an excursion area of 1,500 ha. Our findings can help management and regulatory agencies by simultaneously mapping a species' distribution and density, improving survey protocols, and providing information important to species conservation.

Hawaii↗

Impact of experimental habitat manipulation on northern bobwhite survival

Habitat management for northern bobwhite ( Colinus virginianus ) should affect vital rates, but direct linkages with survival are not well documented; therefore, we implemented an experiment to evaluate those responses. We conducted our experiment on a reclaimed surface mine, a novel landscape where conditions were considered sub-optimal because of the dominance of non-native vegetation, such as sericea lespedeza ( Lespedeza cuneata ), which has been reported to provide marginal habitat for northern bobwhite and may negatively affect survival. Nonetheless, these areas have great potential for contributing to bobwhite conservation because of the amount of early successional cover they provide. Our study site, a 3,330-ha reclaimed surface mine in western Kentucky, consisted of 2 tracts (Sinclair and Ken, 1,471&thinsp;ha and 1,853&thinsp;ha, respectively) that served as replicates with each randomly divided into a treatment (i.e., habitat manipulation through a combination of disking, burning, and herbicide application) and an undisturbed control ( n &thinsp;=&thinsp;4 experimental units). Habitat treatments were applied October 2009 to September 2013. We used radio telemetry to monitor northern bobwhite ( n &thinsp;=&thinsp;1,198) during summer (1 Apr&ndash;30 Sep) and winter (1 Oct&ndash;31 Mar), 2009&ndash;2013. We used the known-fate model in Program MARK to evaluate treatment effects on seasonal survival rates. We included biological, home-range, landscape, and microhabitat metrics as covariates to help improve model sensitivity and further elucidate experimental impacts. Survival varied annually, ranging from 0.139 (SE&thinsp;=&thinsp;0.031) to 0.301 (SE&thinsp;=&thinsp;0.032), and seasonally (summer, 0.148 [SE&thinsp;=&thinsp;0.015]; winter, 0.281 [SE&thinsp;=&thinsp;0.022]). We found a treatment effect ( &beta; &thinsp;=&thinsp;0.256, 95% CI&thinsp;=&thinsp;0.057&ndash;0.456) with a seasonal interaction ( &beta; &thinsp; =&thinsp;&minus;0.598, 95% CI&thinsp;=&thinsp;&minus;0.898 to &minus;0.298) with survival being higher in summer (0.179 [SE&thinsp;=&thinsp;0.022] vs. 0.109 [SE&thinsp;=&thinsp;0.019]) and lower in winter (0.233 [SE&thinsp;=&thinsp;0.025] vs. 0.355 [SE&thinsp;=&thinsp;0.035]) on treatment than control units. Among habitat covariates, litter depth ( &beta; &thinsp;=&thinsp;&minus;0.387, 95%CI&thinsp;=&thinsp;&minus;0.5809 to &minus;0.1930) was the most influential effect (negative) on survival. Additional experiments across a wider range of habitat conditions may be required to determine management intensity or duration thresholds required to elicit greater changes in survival for northern bobwhite populations.

Kentucky↗

Changing migratory patterns in the Jackson elk herd

Migratory behavior in ungulates has declined globally and understanding the causative factors (environmental change vs. human mediated) is needed to formulate effective management strategies. In the Jackson elk herd of northwest Wyoming, demographic differences between summer elk ( Cervus elaphus ) population segments have led to changes in migratory patterns over a 35-year time period. The proportion of short-distance migrants (SDM) has increased and the proportion of long-distance migrants (LDM) has concurrently declined. The probability of winter-captured elk on the National Elk Refuge being LDM decreased from 0.99 (95% CI&thinsp;=&thinsp;0.97&ndash;1.00) to 0.59 (95% CI&thinsp;=&thinsp;0.47&ndash;0.70) from 1978 to 2012. We tested 4 hypotheses that could contribute toward the decline in the LDM segment: behavioral switching from LDM to SDM, differential survival, harvest availability, and calf recruitment. Switching rates from LDM to SDM were very low (0.2% each elk-year). Survival rates were similar between LDM and SDM, although harvest availability was relatively low for SDM that tended to use areas close to human development during the hunting season. Average summer calf/cow ratios of LDM declined from 42 to 23 calves per 100 cows from 1978&ndash;1984 to 2006&ndash;2012. Further, during 2006&ndash;2012, LDM summer calf/cow ratios were less than half of SDM (23 vs. 47 calves per 100 cows). Our data suggest recruitment is the driving factor behind the declining proportion of LDM in this region. Effectiveness of altering harvest management strategies to conserve the LDM portion of the Jackson elk herd may be limited.

Wyoming↗

Factors influencing reporting and harvest probabilities in North American geese

We assessed variation in reporting probabilities of standard bands among species, populations, harvest locations, and size classes of North American geese to enable estimation of unbiased harvest probabilities. We included reward (US10,20,30,50, or100) and control (0) banded geese from 16 recognized goose populations of 4 species: Canada (Branta canadensis), cackling (B. hutchinsii), Ross's (Chen rossii), and snow geese (C. caerulescens). We incorporated spatially explicit direct recoveries and live recaptures into a multinomial model to estimate reporting, harvest, and band-retention probabilities. We compared various models for estimating harvest probabilities at country (United States vs. Canada), flyway (5 administrative regions), and harvest area (i.e., flyways divided into northern and southern sections) scales. Mean reporting probability of standard bands was 0.73 (95 CI 0.690.77). Point estimates of reporting probabilities for goose populations or spatial units varied from 0.52 to 0.93, but confidence intervals for individual estimates overlapped and model selection indicated that models with species, population, or spatial effects were less parsimonious than those without these effects. Our estimates were similar to recently reported estimates for mallards (Anas platyrhynchos). We provide current harvest probability estimates for these populations using our direct measures of reporting probability, improving the accuracy of previous estimates obtained from recovery probabilities alone. Goose managers and researchers throughout North America can use our reporting probabilities to correct recovery probabilities estimated from standard banding operations for deriving spatially explicit harvest probabilities.

Journal of Wildlife Management↗

Spatial ecology and resource selection of eastern box turtles

Eastern box turtles ( Terrapene carolina carolina ) are widely distributed throughout the eastern United States. Although once common throughout much of its distribution, the species has experienced declines in local populations. Understanding resource selection is important for the conservation of this species; however, few data exist on resource selection for eastern box turtles in the southeastern United States. We estimated home range and resource selection for 100 individual turtles in the Blue Ridge, Ridge and Valley, and Cumberland Plateau and Mountains physiographic regions in Tennessee, USA, from 2016 to 2018. We used step‐selection functions to investigate eastern box turtle resource selection during May–August 2017 and May–August 2018 at 2 spatial scales. We classified vegetation type, measured vegetation composition and structure, recorded time since fire, and measured coarse woody debris abundance at 1,225 used telemetry locations and 1,225 associated available points. Home range sizes averaged 9.3 ha ± 3.0 (SE) using minimum convex polygon analysis, 8.25 ha ± 2.88 using 95% kernel density analysis, and 1.50 ha ± 0.56 using 50% kernel density analysis. Box turtles selected areas with greater visual obstruction at the 0–0.25‐m level, greater amounts of 10‐hour and 100‐hour fuels (timelag categories used in fire‐danger ratings), and greater litter depths compared to available locations. Box turtles were more likely to select areas with greater cover of brambles and coarser woody debris and were less likely to select areas with less vegetation cover. Vegetation type and time since last fire did not affect selection. Our data suggest that management activities that encourage greater understory vegetation cover, greater visual obstruction at the 0–0.25‐m level, and greater bramble cover will enhance habitat quality for eastern box turtles.

Journal of Wildlife Management↗

Translocation as a conservation tool for Agassiz's desert tortoises: survivorship, reproduction, and movements

We translocated 120 Agassiz's desert tortoises to 5 sites in Nevada and Utah to evaluate the effects of translocation on tortoise survivorship, reproduction, and habitat use. Translocation sites included several elevations, and extended to sites with vegetation assemblages not typically associated with desert tortoises in order to explore the possibility of moving animals to upper elevation areas. We measured survivorship, reproduction, and movements of translocated and resident animals at each site. Survivorship was not significantly different between translocated and resident animals within and among sites, and survivorship was greater overall during non-drought years. The number of eggs produced by tortoises was similar for translocated and resident females, but differed among sites. Animals translocated to atypical habitat generally moved until they reached vegetation communities more typical of desert tortoise habitat. Even within typical tortoise habitat, tortoises tended to move greater distances in the first year after translocation than did residents, but their movements in the second or third year after translocation were indistinguishable from those of resident tortoises. Our data show that tortoises translocated into typical Mojave desert scrub habitats perform well; however, the large first-year movements of translocated tortoises have important management implications. Projects that employ translocations must consider how much area will be needed to contain translocated tortoises and whether roads need fencing to prevent the loss of animals.

Journal of Wildlife Management↗

Demographics of an experimentally released population of elk in Great Smoky Mountains National Park

We assessed the potential for reestablishing elk ( Cervus elaphus ) in Great Smoky Mountains National Park (GSMNP), USA, by estimating vital rates of experimentally released animals from 2001 to 2006. Annual survival rates for calves ranged from 0.333 to 1.0 and averaged 0.592. Annual survival for subadult and adult elk (i.e., &ge;1 yr of age) ranged from 0.690 to 0.933, depending on age and sex. We used those and other vital rates to model projected population growth and viability using a stochastic individual-based model. The annual growth rate (&lambda;) of the modeled population over a 25-year period averaged 0.996 and declined from 1.059 the first year to 0.990 at year 25. The modeled population failed to attain a positive 25-year mean growth rate in 46.0% of the projections. Poor calf recruitment was an important determinant of low population growth. Predation by black bears ( Ursus americanus ) was the dominant calf mortality factor. Most of the variance of growth projections was due to demographic variation resulting from the small population size ( n = 61). Management actions such as predator control may help increase calf recruitment, but our projections suggest that the GSMNP elk population may be at risk for some time because of high demographic variation.

Great Smoky Mountains National Park↗

Incorporating harvest rates into the sex-age-kill model for white-tailed deer

Although monitoring population trends is an essential component of game species management, wildlife managers rarely have complete counts of abundance. Often, they rely on population models to monitor population trends. As imperfect representations of real-world populations, models must be rigorously evaluated to be applied appropriately. Previous research has evaluated population models for white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ); however, the precision and reliability of these models when tested against empirical measures of variability and bias largely is untested. We were able to statistically evaluate the Pennsylvania sex-age-kill (PASAK) population model using realistic error measured using data from 1,131 radiocollared white-tailed deer in Pennsylvania from 2002 to 2008. We used these data and harvest data (number killed, age-sex structure, etc.) to estimate precision of abundance estimates, identify the most efficient harvest data collection with respect to precision of parameter estimates, and evaluate PASAK model robustness to violation of assumptions. Median coefficient of variation (CV) estimates by Wildlife Management Unit, 13.2% in the most recent year, were slightly above benchmarks recommended for managing game species populations. Doubling reporting rates by hunters or doubling the number of deer checked by personnel in the field reduced median CVs to recommended levels. The PASAK model was robust to errors in estimates for adult male harvest rates but was sensitive to errors in subadult male harvest rates, especially in populations with lower harvest rates. In particular, an error in subadult (1.5-yr-old) male harvest rates resulted in the opposite error in subadult male, adult female, and juvenile population estimates. Also, evidence of a greater harvest probability for subadult female deer when compared with adult (&ge;2.5-yr-old) female deer resulted in a 9.5% underestimate of the population using the PASAK model. Because obtaining appropriate sample sizes, by management unit, to estimate harvest rate parameters each year may be too expensive, assumptions of constant annual harvest rates may be necessary. However, if changes in harvest regulations or hunter behavior influence subadult male harvest rates, the PASAK model could provide an unreliable index to population changes.

Journal of Wildlife Management↗

Female and male grizzly bears differ in their responses to low-intensity recreation in a protected area

Strategies animals use to navigate human-dominated landscapes frequently mimic anti-predator responses employed by prey species. Understanding how large carnivores respond to outdoor recreation is important for conservation, particularly in protected areas with preservation mandates. Visitation to Yellowstone National Park doubled from 1980 to 2015, increasing the need to examine potential changes in behavior of grizzly bears ( Ursus arctos ) in relation to human recreation sites (trails, backcountry campsites). We developed integrated step-selection functions to explore how recreation sites influenced the movement rate and selection by male and female grizzly bears. Further, we tested whether time of day (diurnal, crepuscular, nocturnal) and restrictions to human access (i.e., restricted, unrestricted) modified bear responses and then compared behaviors based on proximity to recreation sites. Male grizzly bears used trails to travel during crepuscular and nocturnal hours and exhibited more pronounced behavior in restricted areas compared with unrestricted areas, suggesting recreation in unrestricted areas influenced the behavior of male bears. In contrast, female bears varied their movement rate and selection of trails in restricted areas much more than in unrestricted areas, suggesting females may make security tradeoffs between male bears and people. Both sexes used trails, likely as energetically efficient travel corridors; however, our analyses did not indicate that bears spent time near backcountry campsites. The sex-based differences in selection and movement patterns associated with trails and campsites suggest a single management approach for recreation may not equally benefit all bears. Recreation impacts on wildlife are complex to characterize and predict, but simultaneously modeling movement and selection provides a more comprehensive assessment of strategies animals use to navigate perceived risk.

Montana, Wyoming↗

Predicting minimum habitat characteristics for the Indiana bat in the Champlain Valley

Predicting potential habitat across a landscape for rare species is extremely challenging. However, partitioned Mahalanobis D2 methods avoid pitfalls commonly encountered when surveying rare species by using data collected only at known species locations. Minimum habitat requirements are then determined by examining a principal components analysis to find consistent habitat characteristics across known locations. We used partitioned D 2 methods to examine minimum habitat requirements of Indiana bats (Myotis sodalis) in the Champlain Valley of Vermont and New York, USA, across 7 spatial scales and map potential habitat for the species throughout the same area. We radiotracked 24 female Indiana bats to their roost trees and across their nighttime foraging areas to collect habitat characteristics at 7 spatial scales: 1) roost trees, 2) 0.1-ha circular plots surrounding the roost trees, 3) home ranges, and 4-7) 0.5-km, 1-km, 2-km, and 3-km buffers surrounding the roost tree. Roost trees (n = 50) typically were tall, dead, large-diameter trees with exfoliating bark, located at low elevations and close to water. Trees surrounding roosts typically were smaller in diameter and shorter in height, but they had greater soundness than the roost trees. We documented 14 home ranges in areas of diverse, patchy land cover types that were close to water with east-facing aspects. Across all landscape extents, area of forest within roost-tree buffers and the aspect across those buffers were the most consistent features. Predictive maps indicated that suitable habitat ranged from 4.7-8.1% of the area examined within the Champlain Valley. These habitat models further understanding of Indiana bat summer habitat by indicating minimum habitat characteristics at multiple scales and can be used to aid management decisions by highlighting potential habitat. Nonetheless, information on juvenile production and recruitment is lacking; therefore, assessments of Indiana bat habitat quality in the region are still incomplete.

Journal of Wildlife Management↗

Potential use of weather radar to study movements of wintering waterfowl

To protect and restore wintering waterfowl habitat, managers require knowledge of routine wintering waterfowl movements and habitat use. During preliminary screening of Doppler weather radar data we observed biological movements consistent with routine foraging flights of wintering waterfowl known to occur near Lacassine National Wildlife Refuge (NWR), Louisiana. During the winters of 2004&ndash;2005 and 2005&ndash;2006, we conducted field surveys to identify the source of the radar echoes emanating from Lacassine NWR. We compared field data to weather radar reflectivity data. Spatial and temporal patterns consistent with foraging flight movements appeared in weather radar data on all dates of field surveys. Dabbling ducks were the dominant taxa flying within the radar beam during the foraging flight period. Using linear regression, we found a positive log-linear relationship between average radar reflectivity ( Z ) and number of birds detected over the study area ( P < 0.001, r 2 = 0.62, n = 40). Ground observations and the statistically significant relationship between radar data and field data confirm that Doppler weather radar recorded the foraging flights of dabbling ducks. Weather radars may be effective tools for wintering waterfowl management because they provide broad-scale views of both diurnal and nocturnal movements. In addition, an extensive data archive enables the study of wintering waterfowl response to habitat loss, agricultural practices, wetland restoration, and other research questions that require multiple years of data.

Louisiana↗

Strengthening links between waterfowl research and management

Waterfowl monitoring, research, regulation, and adaptive planning are leading the way in supporting science-informed wildlife management. However, increasing societal demands on natural resources have created a greater need for adaptable and successful linkages between waterfowl science and management. We presented a special session at the 2016 North American Duck Symposium, Annapolis, Maryland, USA on the successes and challenges of linking research and management in waterfowl conservation, and we summarize those thoughts in this commentary. North American waterfowl management includes a diversity of actions including management of harvest and habitat. Decisions for waterfowl management are structured using decision analysis by incorporating stakeholder values into formal objectives, identifying research relevant to objectives, integrating scientific knowledge, and choosing an optimal strategy with respect to objectives. Recently, the consideration of the value of information has been proposed as a means to evaluate the utility of research designed to meet objectives. Despite these advances, the ability to conduct waterfowl research with direct management application may be increasingly difficult in research institutions for several reasons including reduced funding for applied research and the lower perceived value of applied versus theoretical research by some university academics. In addition, coordination between researchers and managers may be logistically constrained, and communication may be ineffective between the 2 groups. Strengthening these links would help develop stronger and more coordinated approaches for the conservation of waterfowl and the wetlands upon which they depend.

Journal of Wildlife Management↗

Density, distribution, and genetic structure of grizzly bears in the Cabinet-Yaak Ecosystem

The conservation status of the 2 threatened grizzly bear ( Ursus arctos ) populations in the Cabinet-Yaak Ecosystem (CYE) of northern Montana and Idaho had remained unchanged since designation in 1975; however, the current demographic status of these populations was uncertain. No rigorous data on population density and distribution or analysis of recent population genetic structure were available to measure the effectiveness of conservation efforts. We used genetic detection data from hair corral, bear rub, and opportunistic sampling in traditional and spatial capture–recapture models to generate estimates of abundance and density of grizzly bears in the CYE. We calculated mean bear residency on our sampling grid from telemetry data using Huggins and Pledger models to estimate the average number of bears present and to correct our superpopulation estimates for lack of geographic closure. Estimated grizzly bear abundance (all sex and age classes) in the CYE in 2012 was 48–50 bears, approximately half the population recovery goal. Grizzly bear density in the CYE (4.3–4.5 grizzly bears/1,000 km 2 ) was among the lowest of interior North American populations. The sizes of the Cabinet ( n = 22–24) and Yaak ( n = 18–22) populations were similar. Spatial models produced similar estimates of abundance and density with comparable precision without requiring radio-telemetry data to address assumptions of geographic closure. The 2 populations in the CYE were demographically and reproductively isolated from each other and the Cabinet population was highly inbred. With parentage analysis, we documented natural migrants to the Cabinet and Yaak populations by bears born to parents in the Selkirk and Northern Continental Divide populations. These events supported data from other sources suggesting that the expansion of neighboring populations may eventually help sustain the CYE populations. However, the small size, isolation, and inbreeding documented by this study demonstrate the need for comprehensive management designed to support CYE population growth and increased connectivity and gene flow with other populations.

Idaho, Montana↗

Sandhill crane roost selection, human disturbance, and forage resources

Sites used for roosting represent a key habitat requirement for many species of birds because availability and quality of roost sites can influence individual fitness. Birds select roost sites based on numerous factors, requirements, and motivations, and selection of roosts can be dynamic in time and space because of various ecological and environmental influences. For sandhill cranes (Antigone canadensis) at their main spring-staging area along the Platte River in south-central Nebraska, USA, past investigations of roosting cranes focused on physical channel characteristics related to perceived security as motivating roost distribution. We used 6,310 roost sites selected by 313 sandhill cranes over 5 spring migration seasons (2003–2007) to quantify resource selection functions of roost sites on the central Platte River using a discrete choice analysis. Sandhill cranes generally showed stronger selection for wider channels with shorter bank vegetation situated farther from potential human disturbance features such as roads, bridges, and dwellings. Furthermore, selection for roost sites with preferable physical characteristics (wide channels with short bank vegetation) was more resilient to nearby disturbance features than more narrow channels with taller bank vegetation. The amount of cornfields surrounding sandhill crane roost sites positively influenced relative probability of use but only for more narrow channels < 100 m and those with shorter bank vegetation. We confirmed key resource features that sandhill cranes selected at river channels along the Platte River, and after incorporating spatial variation due to human disturbance, our understanding of roost site selection was more robust, providing insights on how disturbance may interact with physical habitat features. Managers can use information on roost-site selection when developing plans to increase probability of crane use at existing roost sites and to identify new areas for potential use if existing sites become limited.

Nebraska↗

Use of upland and riparian areas by wintering bald eagles and implications for wind energy

Weather can shape movements of animals and alter their exposure to anthropogenic threats. Bald eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) are increasingly at risk from collision with turbines used in onshore wind energy generation. In the midwestern United States, development of this energy source typically occurs in upland areas that bald eagles use only intermittently. Our objective was to determine the factors that cause wintering bald eagles to occupy riparian areas and riskier, upland areas. We tracked 20 bald eagles using telemetry in the Upper Midwest (MN, IA, MO, WI, IL, USA) during winter 2014–2015 and 2015–2016 and evaluated habitat use by eagles in response to variation in weather and time of year. Eagles used riparian areas more when wind speed and atmospheric pressure were low. Exclusive use of uplands was more frequent during weather systems with low pressure and high humidity and after long periods of cold weather. There was a non‐linear response to time of year (measured by days before migration) in the frequency of exclusive use of uplands or riparian areas. Probability of exclusive use of either landscape was generally constant within 95 days prior to migration. The probability of use of riparian areas, however, was markedly less during dates >100 days before migration. Our results suggest that eagles are most likely to be exposed to wind energy developments located in upland areas during low pressure systems, after long periods of cold weather, and several months before the onset of spring migration. This information helps to better understand the factors influencing bald eagle habitat use in winter and will be useful to managers and developers wishing to establish effective strategies to avoid, minimize, and mitigate take, and to survey for mortalities at wind energy developments.

Illinois, Iowa, Minnesota, Missouri, Wisconsin↗