USGS Science⌕ Search

USGS · 70226808

Bar-tailed Godwits Limosa lapponica in Alaska: Revisiting population estimates from the staging grounds

Abstract

Bar-tailed Godwits Limosa lapponica baueri breed in Alaska and spend the nonbreeding season primarily in eastern Australia and New Zealand. Long-term declines spurred recent surveys at nonbreeding sites that yielded a revised population estimate of ~126,000 godwits. We conducted aerial surveys for Bar-tailed Godwits in 2018 and 2019 at pre-migratory staging sites in western Alaska. Counts from similar surveys in 1997 accorded with counts of baueri from the nonbreeding range. Instead of relying on observer estimates of flock sizes, we enumerated 97% of our survey totals using digital photography. Our survey results differed markedly between 2018 (39,751) and 2019 (100,926), differences that reflected a relatively late autumn survey period in 2018, when some godwits were likely to have left the area, compared to 2019. In contrast to the 1997 surveys, we found few Bar-tailed Godwits at estuaries on the Alaska Peninsula. However, we counted nearly 93,000 godwits (~92% of survey total) along ~60 km of coast at the Kuskokwim River Delta in 2019, a value constituting nearly three-quarters of the subspecies’ current population estimate. Our survey totals for 2019 were in agreement with contemporaneous counts at austral nonbreeding sites, demonstrating how aerial surveys from Alaska can provide useful insights into counts conducted elsewhere in the subspecies’ range. When combined with measures of reproductive output, estimates of seasonal survival, and dedicated studies of the movement and survival of juvenile godwits, future surveys from Alaska can further contribute to efforts to determine mechanisms of population changes in baueri Bar-tailed Godwits.

Explore related subjects

90° N90° S · 180° W ← longitude → 180° E
Source-reported bounding extent: 50.98609893339354° to 71.45515260247822° latitude; -178.9453125° to -129.97169494628906° longitude. This indicates report coverage, not an exact sampling location. View area on OpenStreetMap.

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

Daniel R. Ruthrauff, Zak Pohlen, Heather M. Wilson, James Johnson. 2021-11-11. Bar-tailed Godwits Limosa lapponica in Alaska: Revisiting population estimates from the staging grounds. https://doi.org/10.18194/ws.00251

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Migration ecology and stopover population size of Red Knots Calidris canutus rufa at Mingan Archipelago after exiting the breeding grounds

Populations of migratory birds present unique conservation challenges given the often vast distances separating critical resources throughout the annual cycle. Migration areas close to the breeding grounds represent a link between two key stages of the annual cycle, and understanding migration ecology as birds exit the breeding grounds may be particularly informative for successful conservation. We studied migration phenology and stopover ecology of an endangered subspecies of the Red Knot Calidris canutus rufa at a migration area relatively close to its breeding range. Using mark-recapture/resight data and a Jolly-Seber model for open populations, we described the arrival and departure schedules, stopover duration, and passage population size at the Mingan Archipelago, Quebec, Canada. Red Knots arrived at the study area in two distinct waves of birds separated by approximately 22 days. Nearly 30% of the passage population arrived in the first wave of arrivals during 15–18 July, and approximately 22% arrived in a second wave during 8–11 August. The sex-ratio in the stopover population at the time of the first wave was slightly skewed toward females, whereas the second wave was heavily skewed toward males. Because males remain on the breeding grounds to care for young, this may reflect successful breeding in the year of our study. The estimated stopover duration (population mean) was 11 days (95% credible interval: 10.3–11.7 days), but stopover persistence was variable throughout the season. We estimated a passage population size of 9,450 birds (8,355–10,710), a minimum estimate for reasons related to the duration of our sampling. Mingan Archipelago is thus an important migration area for this endangered subspecies and could be a priority in conservation planning. Our results also emphasize the advantages of mark-recapture/resight approaches for estimating migration phenology and stopover persistence.

Quebec↗

Site fidelity of American Oystercatcher Haematopus palliatus in the Cape Romain Region, South Carolina, United States of America

Site fidelity of American Oystercatchers Haematopus palliatus to both high-tide roosts and nesting habitats remains less-well studied than other aspects of their ecology. During high tides, shorebirds concentrate at roosts primarily to sleep and preen, and the loss of high-quality roost habitat has been linked to population declines in several species. Similarly, high-quality nesting habitat reduces risks from predation, flooding, and intraspecific competition. Strong site fidelity provides additional benefits by allowing individuals to become familiar with local resources and threats. We evaluated intra- and inter-annual fidelity to nonbreeding roosts, fidelity to breeding sites, and natal philopatry in a largely undeveloped coastal landscape, the Cape Romain Region in South Carolina. This region supports one of the largest resident breeding populations of American Oystercatchers along the Atlantic coast of the USA and roughly one third of the nation’s wintering population. From 2001–2014, on 713 days, we banded 290 adults and 141 chicks and conducted resighting surveys during spring high tides across beaches and shell rake roosts. Both resident and migrant birds exhibited strong fidelity to nonbreeding sites, while resident birds were even more faithful to their breeding locations. The mean distance between successive nest sites was just over 1 km, compared to an average shift of about 3 km among nonbreeding sites (maximum 43 km). Movements between breeding and nonbreeding sites averaged approximately 4 km. Natal fidelity was also high: birds first observed paired on a breeding site did so on average 5 km from their natal site (maximum 18 km), at a mean age of 5 years. In a region characterized by abundant oyster-reef foraging habitat and low disturbance, these patterns likely reflect the predictability of prey resources and the availability of protected roosts.

South Carolina↗

Post-hatch ecology, diet, and first migration of juvenile Alaskan Bar-tailed Godwits

Life stages between hatching and adult recruitment are poorly described for most migratory shorebird species and represent a critical knowledge gap in understanding long-term population dynamics. We conducted a pilot study on the Seward Peninsula, Alaska, to assess the feasibility of following juvenile Bar-tailed Godwits Limosa lapponica baueri from their breeding grounds to their non-breeding grounds in New Zealand and Australia. Radio-tracked broods were highly mobile and moved hundreds to thousands of meters per day. They used low-elevation wetlands with dense shrub cover when younger, and more open, tundra-dominated ridgetops when older. Using DNA metabarcoding analysis of fecal samples, we found that chick diet consisted largely of flying insects (e.g. Tenthredinidae and Ichneumonidae) and small gastropods and appeared to increase in diversity with chick age. We followed one brood to near-fledging (ca. 26 days old) and deployed 5-g satellite transmitters on three chicks. One of these subsequently moved to the Yukon-Kuskokwim Delta, from where it flew 11 days and an estimated 13,391 km to Tasmania, which is the longest non-stop flight recorded for landbirds. These results provide the first information on the ecology of pre- and post-fledging young Bar-tailed Godwits in Alaska, and will inform future efforts to study this important life stage.

Alaska↗