USGS Science⌕ Search

USGS · 70182088

Low survival rates of Swan Geese (Anser cygnoides) estimated from neck-collar resighting and telemetry

Abstract

Waterbird survival rates are a key component of demographic modeling used for effective conservation of long-lived threatened species. The Swan Goose ( Anser cygnoides ) is globally threatened and the most vulnerable goose species endemic to East Asia due to its small and rapidly declining population. To address a current knowledge gap in demographic parameters of the Swan Goose, available datasets were compiled from neck-collar resighting and telemetry studies, and two different models were used to estimate their survival rates. Results of a mark-resighting model using 15 years of neck-collar data (2001–2015) provided age-dependent survival rates and season-dependent encounter rates with a constant neck-collar retention rate. Annual survival rate was 0.638 (95% CI: 0.378–0.803) for adults and 0.122 (95% CI: 0.028–0.286) for first-year juveniles. Known-fate models were applied to the single season of telemetry data (autumn 2014) and estimated a mean annual survival rate of 0.408 (95% CI: 0.152–0.670) with higher but non-significant differences for adults (0.477) vs. juveniles (0.306). Our findings indicate that Swan Goose survival rates are comparable to the lowest rates reported for European or North American goose species. Poor survival may be a key demographic parameter contributing to their declining trend. Quantitative threat assessments and associated conservation measures, such as restricting hunting, may be a key step to mitigate for their low survival rates and maintain or enhance their population.

Explore related subjects

90° N90° S · 180° W ← longitude → 180° E
Source-reported bounding extent: 30.675715404167743° to 55.07836723201515° latitude; 112.06054687499999° to 141.6796875° longitude. This indicates report coverage, not an exact sampling location. View area on OpenStreetMap.

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

Chang-Yong Choi, Ki-Sup Lee, Nikolay D. Poyarkov, Jin-Young Park, Hansoo Lee, John Y. Takekawa, Lacy M. Smith, Craig R. Ely, Xin Wang, Lei Cao, Anthony D. Fox, Oleg Goroshko, Nyambaya Batbayar, Diann J. Prosser, Xiangming Xiao. 2016. Low survival rates of Swan Geese (Anser cygnoides) estimated from neck-collar resighting and telemetry. https://doi.org/10.1675/063.039.0307

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Annual-cycle movement patterns of Eastern Brown Pelicans (Pelecanus occidentalis carolinensis) from the northern end of their breeding range

Understanding the variability in movement patterns of marine birds throughout their annual cycle is critical to ecosystem-based management in coastal regions. Tracking data from seabirds frequently demonstrates that movement patterns throughout the annual cycle are more complex and extensive than previously thought, and that factors that influence these movements differ throughout the species' range. During May of 2023, we deployed satellite tags on Eastern Brown Pelicans ( Pelecanus occidentalis carolinensis ) breeding in the Chesapeake Bay region, an area that supports commercial fisheries for forage fish, offshore energy production, and lies at the northern end of the species' breeding range. During the breeding season pelicans foraged throughout Chesapeake Bay and along the Atlantic coast up to 75 km from the breeding colony. Interannual shifts in use areas were linked to colony switching. Post-breeding, pelicans consistently staged in the mid-Chesapeake Bay before southward migration. Wintering locations extended from the Chesapeake Bay to Cuba. The study demonstrates that pelicans breeding in the Chesapeake Bay region exhibit high variability in movement patterns within and outside of the breeding season. Therefore, marine spatial plans within and beyond the Chesapeake region may need to account for intra-population variability in movement patterns to ensure long-term success.

Virginia↗

Effects of nest exclosure on nest and adult survival of piping plover (Charadrius melodus) in the lower Platte River System, Nebraska

Conservation of imperiled species often includes management strategies intended to improve specific vital rates. However, some management practices can have unforeseen consequences that negate the intended benefit. For example, nest exclosures are often used for ground-nesting avian species to reduce nest predation but may increase depredation of adults. Tradeoffs between nest survival and adult mortality of nest exclosures likely depend on local predator community dynamics. Therefore, investigations are most informative when assessed in specific settings. Piping Plovers ( Charadrius melodus , hereafter plovers) in the lower Platte River system, Nebraska, nest at off-river sandpit sites, which provide an additional study system and habitat to assess the context-dependent effects of nest exclosures. The Tern and Plover Conservation Partnership monitors plovers at off-river sites by monitoring nests, installing nest exclosures, and banding and resighting. Effects of nest exclosures were tested on both nest survival, from 340 plover nests from 2008–2024, and weekly within-season apparent survival, from 71 breeding adults from 2011–2024. There was weak evidence that nest exclosures marginally improved nest survival but no evidence of an effect for within-season survival of breeding adults. Daily nest survival was slightly higher for exclosed nests (0.99, [85% CI = 0.98–0.99]) than unexclosed nests (0.98, [0.98–0.99]). Within-season apparent weekly survival for breeding plovers was 0.90 (95% CI = 0.83–0.93); cumulative survival over the breeding period was 0.51 (0.33–0.69). Nest exclosures may be used to increase nest survival at off-river sites with minimal threat to adult survival unless considerable concerns arise.

Nebraska↗

Variation in detection distance of Eastern Black Rail (Laterallus jamaicensis jamaicensis) vocalizations by autonomous recording units

Autonomous recording units (ARUs) are an emerging technology that allows for passive monitoring of soniferous animals and soundscapes. Over the past decade, ARUs have become a popular tool for monitoring birds for their potential to reduce the labor and costs of traditional in-person sampling procedures. However, uncertainty surrounding factors affecting detection of avian taxa using ARUs can inhibit their monitoring efficacy. Eastern Black Rails ( Laterallus jamaicensis jamaicensis ) are a secretive marsh bird listed as a federally threatened species in the U.S.A. Eastern Black Rail vocalizations are difficult to detect by field personnel, and numerous in-person surveys can be required to confirm their presence at a site. While ARUs are an alternative for detecting Eastern Black Rails, it is unknown at what maximum distance an ARU can detect their vocalizations. We evaluated factors affecting the detection distance of simulated vocalizations for ARUs in four marsh vegetation types under a range of environmental conditions. Detection distances varied across models, vocalization and vegetation types, and call volume. Kickeedo vocalizations were detected at greater distances, and detection distances increased for all vocalization types in open vegetation. High relative humidity increased detection distances, while louder background noise decreased detection distances. High wind speeds in cordgrass ( Spartina spp .) decreased detection probability disproportionately relative to other vegetation types. Based on these results, considerations of survey area, vegetation type, and site condition can allow land managers and researchers to optimize Eastern Black Rail monitoring using ARUs. Given the substantial staff time needed to monitor this species, ARUs may increase the likelihood of detection and provide an efficient alternative to in-person monitoring.

Waterbirds↗