USGS Science⌕ Search

USGS · 70030505

Relation of fish communities to environmental conditions in urban streams of the Wasatch Front, Utah

Abstract

Twenty-eight sites along the Wasatch Front, north central Utah, representing the range ot urban land use intensity for wadeable streams of the area, were sampled in September 2000. Fish communities were assessed by single-pass electrofishing, and physical habitat and water-quality characteristics were measured. On average, nonnative species comprised 54% of species richness and 53% of relative abundance, although only Salmo trutta and Pimephales promelas were very abundant at any 1 site. Salmo trutta and Catostomus platyrhynchus, a native species, were the most widely distributed and abundant species captured. Analysis of fish communities using nonmetric multidimensional scaling (NMDS) revealed a community gradient from sites dominated by Salmo trutta and Cottus species (C. bairdi, C. beldingi) to sites dominated by Catostomus platyrhynchus. Sites dominated by C. platyrhynchus were smaller in size and had less habitat cover, smaller average substrate size, higher concentrations of dissolved constituents, and higher water temperature than sites dominated by S. trutta. Sites dominated by C. platyrhynchus were located in more intensely urbanized watersheds at lower elevations. Stream size and associated instream habitat availability appear to limit S. trutta distribution and abundance, while native species appear more tolerant of decreased water quality and increased water temperatures in more urbanized streams. Most of the study sites are affected by development of water infrastructure for human water use (e.g., dams and diversions), and this infrastructure may play a role in dispersal of species.

Explore related subjects

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

E.M. Giddings, L. R. Brown, T.M. Short, M. R. Meador. 2006. Relation of fish communities to environmental conditions in urban streams of the Wasatch Front, Utah. https://pubs.usgs.gov/publication/70030505

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Northern Yellowstone mule deer seasonal movement, habitat selection, and survival patterns

We determined the movement patterns and survival rates of 85 radio-marked adult female Rocky Mountain mule deer ( Odocoileus hemionus hemionus ) wintering on the Northern Yellowstone Winter Range (NYWR). We assessed seasonal movement and distribution patterns and individual fidelity to those patterns, along with seasonal habitat selection and survival rates. Twenty-three percent of the deer were nonmigratory, remaining on the winter range year-round, and 77% were migratory, moving 10–104 km from winter to summer ranges. No deer switched between migratory and nonmigratory status. All migratory deer that were monitored for ≥ 2 years exhibited traditional movement patterns and utilized the same winter and summer ranges in all years. Mean winter and summer home range sizes for migratory deer were 1076 ha (SE 129) and 1527 ha (SE 249), respectively, and mean home range size for resident deer was 3100 ha (SE 902). There was a dichotomy in winter habitat use, with one group of deer selecting cultivated and grassland vegetation land cover classes and a second group of deer selecting shrubland and grassland vegetation land cover classes. A dichotomy in summer habitat use was evident between those deer selecting for unburned forest and avoiding all burned land cover classes and those deer selecting for moderate and high burn intensity land cover classes and avoiding unburned forest. We estimated annual mean survival at 0.813 (SE 0.028) and found no differences in survival rates among migratory deer, nonmigratory deer, or deer exhibiting differences in winter or summer habitat selection patterns.

Idaho, Montana, Wyoming↗

Interspecific brood parasitism of a greater sage-grouse brood by chukar in Nevada

Greater sage-grouse ( Centrocercus urophasianus ; hereafter, sage-grouse) populations have declined across their range, resulting in high conservation concerns among state and federal wildlife managers. While interspecific nest parasitism by chukar ( Alectoris chukar ) on sage-grouse nests has been observed previously, the parasitic effects benefiting or harming the reproduction of either species are unknown. Additionally, while chukar eggs have been documented in sage-grouse nests previously, we know of no documented occurrences of chukar chicks parasitizing sage-grouse broods. Here, we report a novel observation of interspecific brood parasitism on a 9-day-old sage-grouse brood by a chukar chick in the Virginia Mountains of northwestern Nevada. Because chukar are an introduced exotic species whose western North American distribution largely overlaps sage-grouse distribution, understanding the dynamics and implications of brood parasitism may inform wildlife management strategies and conservation efforts for sage-grouse throughout their range.

Nevada↗

Pleistocene porcupine (Erethizontidae) records in arid southwestern North America and comparisons with the modern distribution of Erethizon dorsatum in southern California and Arizona

he North American porcupine ( Erethizon dorsatum ) is widely distributed throughout many ecosystems on the continent from northern Mexico to the Arctic Ocean, except for the southeastern portion of the United States. Habi­tats include the arid Desert Southwest region where modern records are generally sparse. The paleogeographic range in the Desert Southwest is not unlike the modern distribution of Erethizon , with some exceptions. Although there are early Pleistocene records of Erethizon for southern California, no late Pleistocene records (Rancholabrean North American Land Mammal Age [NALMA]) are known for Imperial, Inyo, Riverside, or San Bernardino Counties in southern California or in Mexico. This is surprising given late-Pleistocene records in Arizona, Nevada, and New Mexico and modern records from southern California and Mexico. Pleistocene habitats for porcupines were similar to those occupied today, just at different elevations due to differing climates. Modern preferred habitats in the Desert Southwest include conifer-clad high-elevation areas and associated pinyon pine / juniper belts, and occasionally riparian corridors in desert environments. The overall rarity of porcupines today in arid parts of the Desert Southwest is likely due to the combination of increasing aridity in the region during the Holocene, past persecution by humans, and increasing predator populations.

Arizona, California↗