USGS Science⌕ Search

USGS · 5223845

Density and habitat of breeding Swallow-tailed Kites in the lower Suwannee ecosystem, Florida

Abstract

Historically the Swallow-tailed Kite (Elanoides forficatus) bred in the United States in at least 16 eastern states. Currently it is restricted to seven southeastern states, with most of its breeding range in Florida. Breeding Bird Surveys indicate a declining trend for this Neotropical migrant in most of Florida. Using a rapid survey technique at the Lower Suwannee NWR on 25-27 Mar. 1997, we scanned for kites from 16 sampling stations above the forest canopy, using 10X binoculars for 45 min per station. An effective detection distance of 2.4 km provided almost complete coverage of kite habitat (excluding salt marsh) on the refuge (14,620 ha) and in a 1.6-km buffer (13,526 ha). A mobile observation platform, extended to heights of 30-34 m provided an unobstructed view above the forest canopy where foraging bouts, feeding, courtship displays, and other activities by this species occur. This technique was found to be efficient in obtaining an estimate of potential breeding pairs. An estimated 19 breeding pairs were observed, with possibly five additional pairs, a density of at least one pair per 1173-1407 ha. There was no opportunity to search for nests so we were unable to correlate number of active nests with the number of kites observed, and linear nature of study area might concentrate birds, including nonbreeders, so our density of kites may or may not be typical for other areas. The refuge has a mosaic of 11 different habitats (7 forest types, freshwater and salt marshes, open water and urban/suburban) providing much linear edge to the matrix of different plant communities that range in height from less than 1 m to greater than 30 m. Such structure provides quality habitat for Swallow-tailed Kites.

Explore related subjects

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

P.W. Sykes, C. B. Kepler, K.L. Litzenberger, H.R. Sansing, E.T.R. Lewis, Jeff S. Hatfield. 1999. Density and habitat of breeding Swallow-tailed Kites in the lower Suwannee ecosystem, Florida. https://pubs.usgs.gov/publication/5223845

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Geolocator devices did not affect chick growth or adult return rates in Wedge-tailed Shearwaters (Ardenna pacifica) despite interannual variation in chick development

Although biologging has transformed seabird ecology, bird-borne devices could alter the behaviors being studied, including parental care. We tested for effects of leg-mounted light-level geolocators (< 1% of body mass) on chick growth and adult return rates in Wedge-tailed Shearwaters (‘ua‘u kani, Ardenna pacifica ) breeding on O‘ahu, Hawai‘i during two consecutive breeding seasons that coincided with contrasting El Niño Southern Oscillation (ENSO) years. Accounting for hatching phenology, we compared three responses of two tagging groups (tagged and non-tagged controls): (1) chick growth rates (mass, wing chord, 10th primary), (2) chick survival to fledging, and (3) adult return rates in the following breeding season. We found a significant effect of year on overall chick growth patterns, but no effect of tagging or sex-specific impacts. Chick survival did not differ between groups in either year. Regardless of the tagging group, all chicks in 2023 grew wing chords more slowly and reached lower peak body mass compared to chicks in 2022. However, growth rates did not differ between tagging groups within either season. Despite these interannual differences in chick growth, geolocator deployments did not impact breeding performance or adult return rates to the colony. These results emphasize the importance of evaluating device effects to avoid misinterpreting interannual variability as a tagging impact, and reinforce the value of even small-scale comparisons of tagged and non-tagged groups.

Hawaii↗

An evaluation of transmitter effects on the return rate of adult and juvenile Common Terns to a breeding colony

Advancements in technology have facilitated a rapid expansion in the range of species for which tracking studies can be implemented. Such efforts often require unique attachment methods or materials for which careful evaluation is required to fully understand potential tagging effects and subsequent implications. During the 2021 breeding season, our research team affixed two types of light-weight transmitters to adult and pre-fledgling juvenile Common Terns ( Sterna hirundo ) with leg-loop harnesses made of elastic cord. Our initial observations of these marked birds detected minimal differences in behavior and nesting success of marked adults, and failed to detect any notable impacts on the growth rate or behavior of marked juveniles, but were limited to a single year of data. To provide further insight into the potential effects of these tagging methods, we evaluated return and nesting rates for the 2022 through 2025 breeding seasons. We found that all individuals observed on the breeding grounds in the years following transmitter attachment had not retained the transmitter. The observed tag loss suggest that tag retention could be considered when planning future efforts, and limits our analyses to understanding lagged effects of the unknown duration of actual attachment. With this limitation in mind, we found that birds marked as adults with center-weighted and rear-weighted tags were 1.00 and 0.76 times as likely, respectively, to return to the colony site, and 1.09 and 0.77 times as likely, respectively, to be observed nesting when compared with unmarked controls. Similarly, birds marked as juveniles with rear-weighted transmitters were 0.54 as likely to return, and 0.72 times as likely to nest in subsequent years. These results suggest no negative impacts of center-weighted attachment on return or nesting rates, but moderate support declines in both metrics for birds marked with rear-weighted transmitters.

Maryland↗

Mortality in the Hawaiian Short-eared Owl (Pueo, Asio flammeus sandwichensis): Causes and spatial trends

Trends in wildlife mortality can be particularly challenging to identify in low-density species where mortalities are less likely to be detected or documented. The Pueo, or Hawaiian Short-eared Owl ( Asio flammeus sandwichensis ), is the only native raptor that breeds on all the main Hawaiian Islands. The Pueo is state-listed as endangered on the island of Oʻahu, but drivers of population dynamics are not well known, including causes of mortality. In this study, existing records from organizations across the Hawaiian Islands were compiled to evaluate the causes of mortality in Pueo. Here, 242 unique records spanning the years 1993 to 2024 from state, federal, and private organizations were evaluated for causes of Pueo death. Trauma due to collisions with vehicles, wind turbines, fences, and other human-made objects was the leading detected cause of death (62%) followed by emaciation (13%) and disease (6%), with 19% of deaths due to unknown causes. The islands of Hawaiʻi and Kauaʻi, both with relatively low human populations, had the highest total number of reported mortalities (n = 77, 32%). The highest number of recorded mortalities was in the month of July (16%), and mortalities were generally higher from June through August. Although our study has detection biases, our results are consistent with global studies suggesting that blunt force trauma from vehicles, wind turbines, and other infrastructure are potentially important sources of mortality in raptors. Similar to other studies, rodenticide effects and infectious disease were potentially underestimated as sources of mortality, because most birds did not undergo a full necropsy. Further, there may be confounding variables due to ad hoc data collection. Development of a state-wide system for reporting and recording wildlife mortality along with future studies that include necropsies may improve our ability to discern which sources of mortality may be mitigated.

Hawaii↗