USGS Science⌕ Search

USGS · 1001840

Records of northern mockingbird, Mimus polyglottos, occurrences in North Dakota during the Twentieth Century

Abstract

The Northern Mockingbird (Mimus polyglottos) is a common bird in the southern United States that has been expanding its breeding range into the northern United States and southern Canada. During the twentieth century, there were 128 reports of Northern Mockingbird occurrences in North Dakota, including 106 reports during the breeding season (15 April to 31 August) and 22 during the nonbreeding season (1 September to 14 April). The species has been largely absent from North Dakota from January through mid-April. Prior to the 1930s, there was only one record (1916) of the Northern Mockingbird in the state. Observations of Northern Mockingbirds in North Dakota increased markedly between the 1930s and 1990s. On average, there were 0.3 reports of mockingbirds per year in 1931-1940, 0.6 in 1941-1950, 1.1 in 1951-1960, 1.6 in 1961-1970, 2.4 in 1971-1980, 2.3 in 1981-1990, and 4.5 in 1991-2000. The species has been observed in North Dakota nearly annually since 1958. At least six reports during the twentieth century included evidence of nesting (nests or dependent young). Based on mockingbird records during the twentieth century, we designate the current status of the Northern Mockingbird in North Dakota as a rare spring migrant, rare summer visitant, casual nester, and a casual fall and winter visitant.

Explore related subjects

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

L.D. Igl, R.E. Martin. 2002. Records of northern mockingbird, Mimus polyglottos, occurrences in North Dakota during the Twentieth Century. https://pubs.usgs.gov/publication/1001840

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

An observation of incest avoidance in Gray Wolf (Canis lupus)

Free-ranging Gray Wolf ( Canis lupus ) tends to avoid inbreeding, but there is no information about how they manage this avoidance. Our observation of a female wolf in Yellowstone National Park actively rebuffing her father’s sexual advances but then copulating with a distantly related male is the first and only report of one means by which wolf pack members avoid inbreeding.

Wyoming↗

Gray Wolf (Canis lupus) recolonization failure: A Minnesota case study

During the past few decades, Gray Wolves ( Canis lupus ) have recolonized many areas in the United States and Europe. In many other cases, however, although dispersing wolves reached areas with adequate prey, a population failed to recolonize. Herein, we provide a case study detailing how a wolf pack attempted for three years to recolonize an area 55 km from a long-established population and within 25 km of Minneapolis and St. Paul, Minnesota, but failed. The pack produced three litters of pups and at one time included 11–19 members, but it preyed on livestock and dogs and, consequently, was lethally removed. The history of this pack’s attempt to recolonize an area long devoid of wolves exemplifies the issues that have prevented earlier recolonizations in non-wild lands in Minnesota and elsewhere and that promise to do so well into the future.

Minnesota↗

Extinguishing a learned response in a free-ranging gray wolf (Canis lupus)

A free-ranging Gray Wolf (Canis lupus), habituated to human presence (the author) on Ellesmere Island, Canada, learned to anticipate experimental feeding by a human, became impatient, persistent, and bold and exhibited stalking behaviour toward the food source. Only after the author offered the wolf about 90 clumps of dry soil over a period of 45 minutes in three bouts, did the wolf give up this behaviour. To my knowledge, this is the first example of extinguishing a learned response in a free-ranging wolf and provides new insight into the learning behaviour of such animals.

Ellesmere Island↗