USGS Science⌕ Search

Geology topics

Research about Yukon-Kuskokwim Delta

Source-linked reports with geographic coverage including Yukon-Kuskokwim Delta.

42 records · Page 3Linked to original sources

The importance of subarctic intertidal habitats to shorebirds: A study of the central Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

A 6-year study of shorebird use of intertidal habitats of the Yukon-Kuskokwim Delta revealed this area to be one of the premiere sites for shorebirds throughout the Holarctic and worthy of designation as a Hemispheric Shorebird Reserve in the Western Hemisphere Shorebird Reserve Network. The study area, which covered 10% (300 km 2 ) of the delta's intertidal flats, regularly hosted 17 species of shorebirds between late April and mid-October. The greatest use was during the postbreeding period (late June-October), when Dunlins ( Calidris alpina ), Western Sandpipers ( C. mauri ), and Rock Sandpipers ( C. ptilocnemis ), each with large local nesting populations, accounted for 95% of the shorebirds recorded. Peak counts during autumn approached 300,000 birds. Considering the seasonal occurrence and turnover of populations, we estimate 1-2 million shorebirds use the central delta each year. The delta supports large fractions of the Pacific Rim or world populations of Bar-tailed Godwits ( Limosa lapponica ), Black Turnstones ( Arenaria melanocephala ), Red Knots ( C. canutus ), Western Sandpipers, Dunlins, and Rock Sandpipers. Densities of shorebirds using the central delta's four major bays and connecting coastal areas peaked at 950 shorebirds/km 2 in early September. Hazen Bay frequently hosted more than 1,200 shorebirds/km 2 . Postbreeding shorebirds used intertidal habitats in three distinct patterns according to age class. For most species (n = 7), there was a period when adults appeared first, followed by a brief interval when adults and juveniles mixed, then by a prolonged period when only juveniles remained. In the second pattern (n = 3 species), adults moved onto the intertidal flats first, were later joined by juveniles for a prolonged staging period, then migrated with them. In the third pattern (n = 3 species), only juveniles used the delta's intertidal habitat. Temporal segregation among species and age groups may minimize competition for food and thereby allow the delta to support high diversity and numbers of shorebirds.

Alaska↗

Extra-pair copulation in the greater white-fronted goose

Controlled experiments and quantitative field studies with both captive and wild waterfowl (Family Anatidae) have demonstrated that extra-pair copulations (EPCs, both forced and unforced) may be a viable alternative reproductive strategy for males (Mineau and Cooke 1979; Burns et al. 1980; Cheng et al. 1982, 1983; Afron 1985; Evarts and Williams 1987). In a review of EPCs in waterfowl, McKinney et al. (1983) stressed the need for additional information on the extent of such behavior in seemingly monogamous species of birds. Such information would increase our understanding of the extent of mixed reproductive strategies as formally hypothesized by Trivers (1972). Extra-pair copulations have been reported for only three of 22 (14%) species of geese and swans (Tribe Anserini), but are known to occur in 37 of 122 (30%) of the remaining species of waterfowl (McKinney et al. 1983, 1984; Welsh 1988). Socioecological differences between Anserini and most other anatids may provide insight into the evolution of extra-pair copulatory behavior, as male Anserini (unlike most other Anatidae) provide extensive parental care and maintain long-term pair bonds (Owen 1980, p. 76). Cuckolded male Anserini thus stand to lose more in the form of reproductive investment than other male anatids, which may invest less in a given clutch and generally have short-term pair bonds. I describe here an observation of extra-pair copulation in wild Greater White-fronted Geese (A nser albifrons frontalis ). The observation is significant not only because it augments our meager documentation of this behavior within the Anserini, but it is the first observation of such behavior in a noncolonial goose (Mineau and Cooke 1979, McKinney et al. 1983). The occurrence of EPC behavior in a dispersal-nesting goose is important, as proximity to potential mates has been hypothesized as a factor possibly selecting for EPC behavior in geese (McKinney et al. 1983) and other species of monogamous birds (Gladstone 1979, but see Westneat 1987).

Alaska↗

Seasonal occurrence of migrant whimbrels and bristle-thighed curlews on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

Migrant Whimbrels ( Numenius phaeopus ) and Bristle-thighed Curlews ( N. tahitiensis ) were recorded during five summers along coastal tundra of the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska. From June to September, 1975-1979, 358 flocks totalling 1,265 curlews were observed; an additional 54 flocks were identified by vocalization alone. Among the 359 flocks identified to species, 52% were of Whimbrels, 47% were of Bristle-thighed Curlews, and 1% were of both species. Flocks as large as 48 Whimbrels and 33 Bristle-thighed Curlews were recorded, but 87% of the flocks contained five or fewer birds. During 2 years with early springs a few Whimbrels and Bristle-thighed Curlews were recorded on the delta in early June; these may have been late spring migrants, oversummering nonbreeders, or very early failed breeders. Whimbrel numbers peaked twice each summer, first in middle to late July and again in late August. These peaks probably consisted mainly of late failed breeders and of successful breeders with juveniles, respectively. The patterns of occurrence of Bristle-thighed Curlews were more complex, with up to three peaks in abundance each season, probably consisting of the following populational subclasses: (1) early failed breeders from late June to mid-July, (2) late failed breeders in late July, and (3) successful breeders and juveniles in early August. Most Bristle-thighed Curlews were gone by mid-August and Whimbrels, by early September. For both species the earliest juveniles were seen in late July in flocks with adults. The Yukon-Kuskokwim Delta is conservatively estimated to support several thousands of both Whimbrels and Bristle-thighed Curlews. This area is considered to be particularly important for Bristle-thighed Curlews because it is the primary of only two known areas used during migration between their nesting grounds in Alaska and the first known stop on their wintering grounds in the Hawaiian Island chain, a transoceanic distance of 3,800 km. Whimbrels are more ubiquitous in their distribution and use of habitats, and their migration strategy may provide more flexibility in choice of timing and routes.

Alaska↗

Factors influencing predation associated with visits to artificial goose nests

Artificial goose nests were used to determine what factors might increase predation after visits to nests of Cackling Canada Geese ( Branta canadensis minima ). We tested whether leaving the nest uncovered, marking the nest location with a flag, or placing the nest on an island or peninsula would increase the rate of predation. Predators destroyed significantly more of the nests with eggs exposed to view (61%) than of the nests with eggs covered with goose down (35%) (P < 0.05). However, the rate of predation was only slightly higher among nests located on peninsulas than on islands and equal proportions of flagged and unflagged nests were destroyed. We also determined that investigators attracted predators to the study area and caused an increase in predation at uncovered nests immediately after the visit. Covering the eggs with down essentially negated the effect of attracting predators when visiting the nest. Among the 46 nests destroyed, 78% were destroyed by birds and 22% by mammals. Results of our study suggested that visibility of exposed eggs rather than nest markers provided important cues to avian predators and that islands probably provided some refuge from mammalian predators. Investigators can take steps to minimize their impact on nesting success and should incorporate a measure of that impact in their studies.

Alaska↗

Aggressive encounters between tundra swans and greater white-fronted geese during brood rearing

Interspecific aggression in waterfowl (Anatidae) is relatively common (McKinney 1965; Kear 1972; Savard 1982, 1984), but interactions leading to mortality of one of the combatants are rarely-observed in the wild. A recent debate (Livezey and Humphrey 1985a, 1985b; Nuechterlein and Storer 1985a, 1985b; Murray 1985) has centered on the proximate and ultimate causes of interspecific territoriality and killing in steamer-ducks ( Tachyeres spp.), a group of large-bodies antids. We report here aggressive encounters between Greater White-fronted Geese ( Anser albifrons ) and Tundra Swans ( Cygnus columbianus ) during brood rearing on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska, which on two occasions resulted in the death of a White-fronted Goose gosling.

Alaska↗

Breeding biology of Pacific white-fronted geese

Nesting ecology of Pacific white-fronted geese ( Anser albifrons frontalis ) was studied on a 9.9-km 2 area on the Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, Alaska, during 1977-79. Availability of nesting habitat varied considerably among years because of differences in time of snow- and icemelt. Mean clutch size was 3.7 eggs in the late spring thaw year and 5.2 and 5.7 eggs in early snowmelt years. Peak (and duration) of nest initiation was 1-2 June (16 days) in the late spring and 15-18 May (20-21 days) during early springs. When nest sites were available early, the time interval between arrival and date of nest initiation closely approximated the time required for rapid yolk development. This suggests that whitefronts may be physiologically prevented from nesting earlier in such years. The duration of nest initiation was comparable to that of other goose species nesting on the Y-K Delta, but longer than for goose populations of several species nesting farther north or in the midcontinent. Overall, 68% of whitefront nests were in lowland habitat, 23% in intermediate habitat, and 10% in upland habitat, but habitat use varied significantly between early and late years. Whitefronts most commonly nested on slough banks (55%), lake shores (23%), and grass-sedge meadows (11%). A quantitative description of vegetation associated with nest sites is given. Major causes of nest destruction were flooding (28%) and predation (9%). Nesting success over the 3-year period averaged 62%.

Alaska↗