USGS Science⌕ Search

Geology topics

Vasily V. Baranyuk

Publications and source records attributed to Vasily V. Baranyuk.

10 recordsLinked to original sources

The dynamics of avian influenza in western Arctic snow geese: implications for annual and migratory infection patterns

Wild water birds are the natural reservoir for low-pathogenic avian influenza viruses (AIV). However, our ability to investigate the epizootiology of AIV in these migratory populations is challenging, and despite intensive worldwide surveillance, remains poorly understood. We conducted a cross-sectional, retrospective analysis in Pacific Flyway lesser snow geese Chen caerulescens to investigate AIV serology and infection patterns. We collected nearly 3,000 sera samples from snow geese at 2 breeding colonies in Russia and Canada during 1993-1996 and swab samples from > 4,000 birds at wintering and migration areas in the United States during 2006-2011. We found seroprevalence and annual seroconversion varied considerably among years. Seroconversion and infection rates also differed between snow goose breeding colonies and wintering areas, suggesting that AIV exposure in this gregarious waterfowl species is likely occurring during several phases (migration, wintering and potentially breeding areas) of the annual cycle. We estimated AIV antibody persistence was longer (14 months) in female geese compared to males (6 months). This relatively long period of AIV antibody persistence suggests that subtype-specific serology may be an effective tool for detection of exposure to subtypes associated with highly-pathogenic AIV. Our study provides further evidence of high seroprevalence in Arctic goose populations, and estimates of annual AIV seroconversion and antibody persistence for North American waterfowl. We suggest future AIV studies include serology to help elucidate the epizootiological dynamics of AIV in wild bird populations.

Ecological Applications↗

Winter fidelity and apparent survival of lesser snow goose populations in the Pacific flyway

The Beringia region of the Arctic contains 2 colonies of lesser snow geese (Chen caerulescens caerulescens) breeding on Wrangel Island, Russia, and Banks Island, Canada, and wintering in North America. The Wrangel Island population is composed of 2 subpopulations from a sympatric breeding colony but separate wintering areas, whereas the Banks Island population shares a sympatric wintering area in California, USA, with one of the Wrangel Island subpopulations. The Wrangel Island colony represents the last major snow goose population in Russia and has fluctuated considerably since 1970, whereas the Banks Island population has more than doubled. The reasons for these changes are unclear, but hypotheses include independent population demographics (survival and recruitment) and immigration and emigration among breeding or wintering populations. These demographic and movement patterns have important ecological and management implications for understanding goose population structure, harvest of admixed populations, and gene flow among populations with separate breeding or wintering areas. From 1993 to 1996, we neckbanded molting birds at their breeding colonies and resighted birds on the wintering grounds. We used multistate mark-recapture models to evaluate apparent survival rates, resighting rates, winter fidelity, and potential exchange among these populations. We also compared the utility of face stain in Wrangel Island breeding geese as a predictor of their wintering area. Our results showed similar apparent survival rates between subpopulations of Wrangel Island snow geese and lower apparent survival, but higher emigration, for the Banks Island birds. Males had lower apparent survival than females, most likely due to differences in neckband loss. Transition between wintering areas was low (<3%), with equal movement between northern and southern wintering areas for Wrangel Island birds and little evidence of exchange between the Banks and northern Wrangel Island populations. Face staining was an unreliable indicator of wintering area. Our findings suggest that northern and southern Wrangel Island subpopulations should be considered a metapopulation in better understanding and managing Pacific Flyway lesser snow geese. Yet the absence of a strong population connection between Banks Island and Wrangel Island geese suggests that these breeding colonies can be managed as separate but overlapping populations. Additionally, winter population fidelity may be more important in lesser snow geese than in other species, and both breeding and wintering areas are important components of population management for sympatric wintering populations.

Journal of Wildlife Management↗

Effects of avian cholera on survival of Lesser Snow geese Anser caerulescens: An experimental approach

Avian cholera, caused by the bacterium Pasteurella multocida , is one of the most important diseases affecting waterfowl in North America but little is known about the epizootiology of this disease or its impacts on annual survival rates. We ringed Lesser Snow Geese Anser caerulescens nesting at Wrangel Island, Russia and Banks Island, Canada with metal rings and individually coded plastic neck-collars or radio-transmitters to determine survival, movement and cause of death. We vaccinated half of the neck-collared and radiotagged geese to provide protection from avian cholera for up to one year following ringing and thus experimentally determine the impacts of this disease on survival. We found that vaccination did not reduce short-term survival of the experimental birds, compared with control geese. Neck-collared geese vaccinated in 1993 at Wrangel Island had higher survival during winter 1993–94 than control birds. In contrast, we found similar survival during winter 1994–95 between vaccinated and control geese neck-collared in 1994 at Wrangel and Banks Islands. Survival of radiotagged geese on wintering areas during 1994–95 was consistent with the vaccination versus control results for neck-collared geese during the same winter. However, we found that radiotagged geese that were vaccinated had better survival than control geese during winter 1995–96. We believe that harvest and avian cholera are the two principal causes of mortality for Lesser Snow Geese wintering in the Pacific Flyway and that avian cholera may be one of the factors affecting these populations.

Bird Study↗

Trace element concentrations in two subpopulations of lesser snow geese from Wrangel Island, Russia

Lesser snow geese ( Anser c. caerulescens ) from the Wrangel Island, Russia breeding colony spend the winter in two widely separated areas: the northern subpopulation in southern British Columbia and northern Washington and the southern subpopulation in the Central Valley of California. We examined 19 trace elements in the eggs and livers of geese from these two subpopulations to examine whether geese from the different wintering areas have similar trace element burdens. Eggs collected at the breeding colony from geese of the southern subpopulation had slightly higher levels of manganese, an element that can cause neurological damage and behavioral changes in chicks, than geese of the northern subpopulation. Livers from adult geese collected on the two wintering areas showed significant differences in trace elements including copper, iron, magnesium, molybdenum, and zinc. Copper concentrations in the livers of geese from the southern subpopulation were much higher than those from the northern subpopulation (x¯ = 116 vs. 46 ppm; dry weight). Elevated levels of copper may induce anemia in birds. The differences in trace element concentrations of these two subpopulations may be related to farming practices in their wintering areas. Geese from the northern subpopulation feed in pastures and coastal marshes and migrate along the coast, but geese from the southern subpopulation feed predominantly in rice fields and migrate over farm land. Copper and manganese are major components of fertilizers and fungicides commonly applied during rice cultivation.

Archives of Environmental Contamination and Toxico↗

Genetic differentiation between wintering populations of lesser snow geese nesting on Wrangel Island, Russia

Arctic breeding populations of Lesser Snow Geese ( Chen c. caerulescens ) range from Baffin Island in eastern Canada to Wrangel Island, Russia, which is located 650 km west of Alaska (Bellrose 1980). Although hundreds of thousands of Lesser Snow Geese may have occupied the Russian arctic in the mid1800s (see Takekawa et al., 1994), the Wrangel Island birds constitute the only remnant colony on the Asian continent (Syroechkovsky and Litvin 1986) and may represent a matriarchal population for the species (Quinn 1992). In the past 30 years, the Wrangel Island colony has declined from more than 200,000 to less than 75,000 breeding adults (Pacific Flyway Technical Subcommittee 1992, V. Baranyuk unpubl. data), which has resulted in increasing concern about its conservation and management. The Wrangel Island colony consists of two wintering populations that migrate to different regions and are faithful to their wintering areas (McKelvey et al. 1989). The larger northern population (about 60% of the total from Wrangel) migrates to the Fraser River delta of British Columbia and the Skagit River delta of northern Washington, whereas the southern population flies 600 km farther south to the Central Valley of California (Rienecker 1965, Teplov and Shev. aryova 1965, Jeffrey and Kaiser 1979, Priklonsky and Sapetin 1979). The northern population is isolated from other Lesser Snow Geese during the winter, but the southern population mixes with geese from Banks Island, Canada and from the smaller Anderson and Sagaviriniktok River deltas (Dzubin 1974, Johnson 1995, Syroechkovsky et al. 1994).

The Auk↗

Status of Pacific Black Brant Branta bernicla nigricans on Wrangel Island, Russian Federation

Abundance, distribution, and habitat selection of breeding and moulting Pacific Black Brant were studied on Wrangel Island in 1989-91. Two nests and <10 family flocks of Brant were found during ground searches in previously known nesting areas. The breeding population has declined from 1000-2000 pairs to probably <100 pairs. An estimated 4200 50 (Cl) moulting Brant were counted during the first aerial and photographic survey of the island in 1990. This population includes moult migrants from Alaska and mainland Russia. Most (67%) of the moulting flocks were concentrated in freshwater lakes and usually within 2 km of the coast. Lakes with low relief shorelines and adjacent preferred grasses were important habitats used by moulting birds. Breeding and moulting populations of Wrangel Island Brant are dependent on Izembek Lagoon Alaska, in autumn and disperse over the rest of eastern Pacific Flyway in winter and spring.

Wrangel Island↗