USGS Science⌕ Search

Geology topics

Thomas R. McCabe

Publications and source records attributed to Thomas R. McCabe.

11 recordsLinked to original sources

Experimental manipulations of snow-depth: Effects on nutrient content of caribou forage

We investigated the potential effects of global climate change on arctic tundra vegetation used as caribou forage. A total of 96 experimental plots was established at six sites on the coastal plain of the Arctic National Wildlife Refuge, Alaska, in 1993 and 1994. We erected snow-fences to increase the amount of snow deposition, and therefore delay the date of the snowmelt on 48 plots (referred to as increased snow/late melting plots). We used black mesh netting on the surface of the snow to increase the rate of melting on 24 plots; the remaining 24 plots served as controls. In July 1994, we collected green leaves from Eriophorum vaginatum, Salix planifolia, and Betula nana and analysed these samples for total carbon and total nitrogen content. Ratios of carbon to nitrogen differed among treatments for all three species. Generally, C:N ratios for B. nana and E. vaginatum on increased snow/late melting plots were lower than on control plots. C:N ratios for S. planifolia on increased snow/late melting plots did not differ from controls, but were lower than on plots which started to melt early. These results may be due to the timing of nitrogen translocation from leaf and stem tissue into storage organs, or due to an increase in available nitrogen input to the system. Further sampling is needed to adequately determine the mechanism responsible for increased nitrogen content of caribou forage in areas with increased amount of snow and delayed snowmelt. ?? 1997 Blackwell Science Ltd.

Global Change Biology↗

Predators

Calving caribou ( Rangifer tarandus ) of the Central Arctic herd, Alaska, have avoided the infrastructure associated with the complex of petroleum development areas from Prudhoe Bay to Kuparuk (Cameron et al. 1992, Nellemann and Cameron 1998, and Section 4 of this document). Calving females of the Porcupine caribou herd may similarly avoid any oil field roads and pipelines developed in areas traditionally used during the calving and post-calving periods. This may displace the caribou females and calves to areas east and south of the 1002 Area of the Arctic National Wildlife Refuge. Increased calf mortality could occur if calving caribou are displaced into areas that have a higher density of predators, higher rates of predation, or where a higher proportion of the predators regularly use caribou as a food source (Whitten et al. 1992). Our study assessed predation risks to caribou calving in the 1002 Area versus calving in potential displacement areas. Due to funding constraints, our research focused on grizzly bears ( Ursus arctos ), with wolves (Camus lupus) and golden eagles ( Aquila chrysaetos ) receiving only cursory attention. Our research objectives were 1) to compare relative abundance of predators within the 1002 Area with that in adjacent peripheral areas, 2) to determine factors affecting predator abundance on the calving grounds, and 3) to quantify the use of caribou as a food source for predators and the importance of caribou to the productivity of predator populations using the coastal plain of the Arctic National Wildlife Refuge.

Alaska, Northwest Territories, Yukon Territory↗

The porcupine caribou herd

Documentation of the natural range of variation in ecological, life history, and physiological characteristics of caribou ( Rangifer tarandus ) of the Porcupine caribou herd is a necessary base for detecting or predicting any potential effects of industrial development on the performance (e.g., distribution, demography, weight-gain of individuals) of the herd. To demonstrate an effect of development, post-development performance must differ from pre-development performance while accounting for any natural environmental trends. We had 2 working hypotheses for our investigations: 1) performance of the Porcupine caribou herd was associated with environmental patterns and habitat quality, and 2) access to important habitats was a key influence on demography. We sought to document the range of natural variation in habitat conditions, herd size, demography (defined here as survival and reproduction), sources and magnitude of mortality, distribution, habitat use, and weight gain and loss, and to develop an understanding of the interactions among these characteristics of the herd. In addition, we investigated ways that we could use this background information, combined with auxiliary information from the adjacent Central Arctic caribou herd, to predict the direction and magnitude of any potential effects of industrial oil development in the 1002 Area of the Arctic National Wildlife Refuge on Porcupine caribou herd calf survival on the herd's calving grounds during June.

Alaska, Northwest Territories, Yukon Territory↗

Effects of recent climate warming on caribou habitat and calf survival

Migratory Barren-Ground Caribou Rangifer tarandus granti are the most important subsistence resource for northern indigenous peoples. They are likely to respond to global climatic changes that affect the distribution of their forage resources and the availability of forage through the year. The Porcupine Caribou herd is a large, internationally migratory herd of about 128,000 individuals that occupies the Alaska-Canada borderlands and uses a 300,000 km 2 annual range. The calving ground is a traditionally-used portion of the annual range that comprises 23,000 km 2 at approximately 70° north. Caribou migrate several hundred kilometres from winter ranges to the calving ground, arriving in mid- to late-May each year. Calves are born during the first week of June, and cows and calves remain on the calving ground for 4-6 weeks before dispersing to late-summer, fall, and winter ranges. We measured the relative amount of green vegetation using data from polar orbiting satellites (Figure 1) to assess decade-long temporal trends in large scale habitat conditions on the calving ground and to investigate Caribou response to this habitat change. The vegetation index has shown a tendency toward earlier greening in spring and later plant senescence (dying off) in much of the northern hemisphere the 1980s, concurrent with independent estimates of climate change. High density calving was consistently located where the daily rate of increase in the amount of green plant biomass during lactation was greatest, in the period 1985-1996. This was probably because of the lactating cows' need for highly digestible new plant growth. Nutritional requirements of lactating cows are about double those during the remainder of the year.

Alaska, Yukon Territory↗

Grizzly bears and calving caribou: What is the relation with river corridors?

Researchers have debated the effect of the Trans-Alaska Pipeline (TAP) and associated developments to caribou ( Rangifer tarandus ) of the central Arctic herd (CAH) since the 1970s. Several studies have demonstrated that cows and calves of the CAH avoided the TAP corridor because of disturbance associated with the pipeline, whereas others have indicated that female caribou of the CAH avoided riparian habitats closely associated with the pipeline. This avoidance was explained as a predator-avoidance strategy. We investigated the relation between female caribou and grizzly bear ( Ursus arctos ) use of river corridors on the yet undisturbed calving grounds of the Porcupine caribou herd (PCH) in northeastern Alaska. On the coastal plain, caribou were closer to river corridors than expected (P = 0.038), but bear use of river corridors did not differ from expected (P = 0.740). In the foothills, caribou use of river corridors did not differ from expected (P = 0.520), but bears were farther from rivers than expected (P = 0.001). Our results did not suggest an avoidance of river corridors by calving caribou or a propensity for bears to be associated with riparian habitats, presumably for stalking or ambush cover. We propose that PCH caribou reduce the risks of predation to neonates by migrating to a common calving grounds, where predator swamping is the operational antipredator strategy. Consequently, we hypothesize that nutritional demands, not predator avoidance strategies, ultimately regulate habitat use patterns (e.g., use of river corridors) of calving PCH caribou.

Alaska↗

Grizzly bear predation rates on caribou calves in northeastern Alaska

During June 1993 and 1994, 11 radiocollared and 7 unmarked grizzly bears (Ursus arctos) were monitored visually (observation) from fixed-wing aircraft to document predation on calves of the Porcupine Caribou (Rangifer tarandus) Herd (PCH) in northeastern Alaska. Twenty-six (72%) grizzly bear observations were completed (???60 min) successfully (median duration = 180 min; ??95% CI = 136-181 min; range = 67-189 min) and 10 were discontinued (duration ???24 min) due to disturbance to the bear, or unfavorable weather conditions. Of the 26 successfully completed observations, 15 (58%) included predatory activity (encounter) directed at caribou calves and 8 (31%) included kills. Of 32 encounters, 9 resulted in kills, for a success rate of 28%. The median duration of encounters was 1 minute (??95% CI = 1-2 min; range = 1-6 min; n = 32;), and the median time spent at a kill was 14 minutes (??95% CI = 9-23 min; range = 6-56 min; n = 9). Sows with young (n = 4) killed more frequently (75%; P = 0.0178) than barren sows, boars, and consorting pairs combined (17%; n = 18). Estimated kill rate was highest for sows with young (6.3 kills/bear/day; n = 4), followed by barren sows (4.6 kills/bear/day; n = 5), boars (1.9 kills/bear/day; n = 5), and, finally, consorting pairs (1.0 kills/bear/day; n = 8). Estimated kill rate obtained via conventional radiotracking point surveys (4.8 kills/bear/day) was higher than that obtained via concurrent bear observations (3.1 kills/bear/day). Our research provides baseline estimates of predation rates by grizzly bears on caribou calves that will enhance the capability of wildlife professionals in managing populations of both predators and their prey.

Journal of Wildlife Management↗

Evaluating growth of the Porcupine Caribou Herd using a stochastic model

Estimates of the relative effects of demographic parameters on population rates of change, and of the level of natural variation in these parameters, are necessary to address potential effects of perturbations on populations. We used a stochastic model, based on survival and reproduction estimates of the Porcupine Caribou (Rangifer tarandus granti) Herd (PCH), during 1983-89 and 1989-92 to obtain distributions of potential population rates of change (r). The distribution of r produced by 1,000 trajectories of our simulation model (1983-89, r̄ = 0.013; 1989-92, r̄ = 0.003) encompassed the rate of increase calculated from an independent series of photo-survey data over the same years (1983-89, r = 0.048; 1989-92, r = -0.035). Changes in adult female survival had the largest effect on r, followed by changes in calf survival. We hypothesized that petroleum development on calving grounds, or changes in calving and post-calving habitats due to global climate change, would affect model input parameters. A decline in annual adult female survival from 0.871 to 0.847, or a decline in annual calf survival from 0.518 to 0.472, would be sufficient to cause a declining population, if all other input estimates remained the same. We then used these lower survival rates, in conjunction with our estimated amount of among-year variation, to determine a range of resulting population trajectories. Stochastic models can be used to better understand dynamics of populations, optimize sampling investment, and evaluate potential effects of various factors on population growth.

Alaska↗

Nesting by Golden Eagles on the North Slope of the Brooks Range in Northeastern Alaska

T wenty-two Golden Eagle ( Aquila chrysaetos ) nesting territories and 31 occupied eagle nests were documented on the north slope of the Brooks Range in northeastern Alaska, 1988-1990, in an area previously thought to be marginal breeding habitat for eagles. The mean number of young/successful nest was 1.25 in 1988, 1.27 in 1989, and 1.13 in 1990; means did not differ significantly among years. Eighty percent (20/25) of the nestlings for which age was estimated were assumed to have successfully fledged. Nesting success was 79% (11/14) in 1989, the only year nesting success could be determined. Laying dates ranged from 23 March (1990) to 11 May (1989) with mean estimated laying dates differing significantly among years. Annual variation in nesting phenology coincided with annual differences in snow accumulations during spring. These results indicate that Golden Eagles consistently and successfully breed at the northern extent of their range in Alaska, although, productivity may be lower than that for eagles at more southern latitudes.

Alaska↗

Reproductive ecology of tundra swans on the Arctic National Wildlife Refuge, Alaska

Management of tundra swans ( Cygnus columbianus ) is hampered by a lack of information on their nesting and brood-rearing ecology. We studied tundra swan nesting and brood-rearing ecology on the Arctic National Wildlife Refuge (ANWR), Alaska, 1988-90. Nest success was 58% (n = 31) in 1988, 83% (n = 36) in 1989, 84% (n = 43) in 1990, and 76% (n = 110) for the 3 years. Nests were located predominately in marshes dominated by sheathed pondweed ( Potamogeton vaginatus ), mare's tail ( Hippuris vulgaris ), and Hoppner sedge ( Carex subspathacea ), or by pendent grass ( Arctophila fulva ), water sedge ( C. aquatilis ), and tall cotton grass ( Eriophorum angustifolium ). Nests were seldom located in upland or partially vegetated habitats and were near coastal lagoons or large coastal lakes. Incubating swans were easily disturbed by ground observers and left their nests when we were 500-2,000 m from the nest. Swans did not cover eggs with nest material prior to departure; thus, eggs were vulnerable to avain predation and thermal stress. Brood-foraging sites on the Kongakut Delta (n = 41) were frequently in aquatic-marsh (59%) and saline graminoid-shrub (29%) habitats, occasionally in graminoid-marsh (7%) and partially vegetated (5%) habitats, and absent from upland, graminoid-shrub-water sedge, and graminoid-shrub-cotton grass habitats. Brood-foraging sites on the Canning Delta (n = 35) were frequently in graminoid-marsh (46%), graminoid-shrub-water sedge (26%), and aquatic-marsh (23%) habitats, occasionally in graminoid-shrub-cotton grass (3%) and upland habitats (3%), and absent from saline graminoid-shrub and partially vegetated habitats. Young cygnets grazed in terrestrial habitats more frequently than older broods on the Kongakut (P = 0.003) and Canning (P = 0.053) deltas. Wetlands with sheathed pondweed were uncommon but preferred by broods (P = 0.001). Using field experiments, we evaluated effects of swan grazing and fertilization from feces on aboveground biomass production and plant-species composition. Fertilization from swan feces did not have an overall effect (P = 0.991) or interact with clipping (simulated grazing with hand shears) (P = 0.881) for any response variable investigated. Clipping increased total vegetational biomass the year of clipping (P = 0.001), decreased biomass the year after clipping (P = 0.001), and increased total shoot densities (P = 0.017). Shoot densities after clipping increased for Hoppner sedge (P = 0.010), did not change for tundra grass ( Dupontia fischeri ) (P = 0.296), and decreased for chickweed ( Dupontia fischeri ) (P = 0.006). Traditional use of foraging sites may enhance grazing areas by increasing plant production the year of grazing and densities of plant species that tolerate grazing. Protection of aquatic-marsh, graminoid-marsh, and saline graminoid-shrub habitats, particularly those supporting sheathed pondweed and traditionally used nesting areas, is important for maintaining current swan populations on ANWR.

Alaska↗

Tracking wildlife by satellite: Current systems and performance

Since 1984, the U.S. Fish and Wildlife Service has used the Argos Data Collection and Location System (DCLS) and Tiros-N series satellites to monitor movements and activities of 10 species of large mammals in Alaska and the Rocky Mountain region. Reliability of the entire system was generally high. Data were received from instrumented caribou ( Rangifer tarandus ) during 91% of 318 possible transmitter-months. Transmitters failed prematurely on 5 of 45 caribou, 2 of 6 muskoxen ( Ovibos moschatus ), and 1 of 2 gray wolves ( Canis lupus ). Failure rates were considerably higher for polar ( Ursus maritimus ) and brown ( U. arctos ) bears than for caribou ( Rangifer tarandus ). Efficiency of gathering both locational and sensor data was related to both latitude and topography. Mean error of locations was estimated to be 954 m (median = 543 m) for transmitters on captive animals; 90% of locations were <1,732 m from the true location. Argos's new location class zero processing provided many more locations than normal processing, but mean location error was much higher than locations estimated normally. Locations were biased when animals were at elevations other than those used in Argos's calculations. Long-term and short-term indices of animal activity were developed and evaluated. For several species, the long-term index was correlated with movement patterns and the short-term index was calibrated to specific activity categories (e.g., lying, feeding, walking). Data processing and sampling considerations were evaluated. Algorithms for choosing the most reliable among a series of reported locations were investigated. Applications of satellite telemetry data and problems with lack of independence among locations are discussed.

Fish and Wildlife Technical Report↗

Applications of satellite telemetry to wildlife research and management in Alaska

Since 1984, the Alaska Fish and Wildlife Research Center, in cooperation with the Alaska Department of Fish and Game and several other agencies, has used the Argos Data Collection and Location System to address wildlife research and management problems in Alaska and other parts of North America. The use of satellite telemetry has overcome some of the logistical problems of working in remote areas in an arctic environment, where harsh weather, darkness, worker safety considerations, extensive movements by some species, and high costs of locating study animals often result in small incomplete data sets. As of September 1988, 241 satellite transmitters (PPTs) have been deployed on large mammals, including 109 on polar bears in the Bering, Beaufort and Chukchi seas; 74 on caribou in northern Alaska and northwestern Canada; 22 on brown bears in northern Alaska and Kodiak Island, Alaska; 12 on muskoxen in northeastern Alaska and Greenland; 7 on wolves in northern Alaska; 7 on walrus in the Bering and Chuckchi seas; 4 on mule deer in Idaho; 2 on elk in Wyoming; 2 on moose in southcentral Alaska; and 2 on Dall sheep int the Brooks Range of northern Alaska. The Argos DCLS has provided more than 19,000 and 66,000 locations for polar bears and caribou, respectively, and has been used to document the international ranges of these species and to address specific management questions in a cost-effective manner. The precision of locations provided by the Argos DCLS was examined using transmitters placed on the ground or on buildings and compared to the precision from that prior to deployment, presumably because of the proximity of the antenna to the animal's body. The mean error of locations for PTTs on captive animals was 954 m(+or- 1324 SD; median -553 m; n -330). Sensors for determining ambient temperature, short- and long-term indices of animal activity immersion of transmitters in saltwater, and dive depths, were developed and tested. The long-term activity index indicated animal mortality and was correlated with movement patterns for the three species we examined ; caribou, moose and mountain sheep. The short-term index was calibrated to specific activities for captive caribou, moose, mule deer and elk, and was used to determine qualitative trends in activity budgets for free-ranging caribou.

Alaska↗