USGS Science⌕ Search

Geology topics

T. Lee Tibbitts

Publications and source records attributed to T. Lee Tibbitts.

54 records · Page 3Linked to original sources

Contrasting extreme long-distance migration patterns in bar-tailed godwits Limosa lapponica

Migrating birds make the longest non-stop endurance flights in the animal kingdom. Satellite technology is now providing direct evidence on the lengths and durations of these flights and associated staging episodes for individual birds. Using this technology, we compared the migration performance of two subspecies of bar-tailed godwit Limosa lapponica travelling between non-breeding grounds in New Zealand (subspecies baueri ) and northwest Australia (subspecies menzbieri ) and breeding grounds in Alaska and eastern Russia, respectively. Individuals of both subspecies made long, usually non-stop, flights from non-breeding grounds to coastal staging grounds in the Yellow Sea region of East Asia (average 10 060 ± SD 290 km for baueri and 5860 ± 240 km for menzbieri ). After an average stay of 41.2 ± 4.8 d, baueri flew over the North Pacific Ocean before heading northeast to the Alaskan breeding grounds (6770 ± 800 km). Menzbieri staged for 38.4 ± 2.5 d, and flew over land and sea northeast to high arctic Russia (4170 ± 370 km). The post-breeding journey for baueri involved several weeks of staging in southwest Alaska followed by non-stop flights across the Pacific Ocean to New Zealand (11 690 km in a complete track) or stopovers on islands in the southwestern Pacific en route to New Zealand and eastern Australia. By contrast, menzbieri returned to Australia via stopovers in the New Siberian Islands, Russia, and back at the Yellow Sea; birds travelled on average 4510 ± 360 km from Russia to the Yellow Sea, staged there for 40.8 ± 5.6 d, and then flew another 5680–7180 km to Australia (10 820 ± 300 km in total). Overall, the entire migration of the single baueri godwit with a fully completed return track totalled 29 280 km and involved 20 d of major migratory flight over a round-trip journey of 174 d. The entire migrations of menzbieri averaged 21 940 ± 570 km, including 14 d of major migratory flights out of 154 d total. Godwits of both populations exhibit extreme flight performance, and baueri makes the longest (southbound) and second-longest (northbound) non-stop migratory flights documented for any bird. Both subspecies essentially make single stops when moving between non-breeding and breeding sites in opposite hemispheres. This reinforces the critical importance of the intertidal habitats used by fuelling godwits in Australasia, the Yellow Sea, and Alaska.

Alaska↗

Polymorphic microsatellite loci identified through development and cross-species amplification within shorebirds

We developed microsatellite loci for demographic assessments of shorebirds, a group with limited markers. First, we isolated five dinucleotide repeat microsatellite loci from the Black Oystercatcher (Haematopodidae: Haematopus bachmani), and three from the Bristle-thighed Curlew (Scolopacidae: Numenius tahitiensis); both species are of conservation concern. All eight loci were polymorphic in their respective target species. Hbaμ loci were characterized by two to three alleles with observed heterozygosity ranging from 0.07 to 0.33, and two to nine alleles were detected for Nut loci with observed heterozygosity ranging from 0.08 to 0.72. No linkage disequilibrium or departures from Hardy–Weinberg equilibrium were observed. The eight loci were also tested for cross-species amplification in 12 other species within Charadriidae and Scolopacidae, and the results demonstrated transferability across several genera. We further tested all 14 species at 12 additional microsatellite markers developed for other shorebirds: Dunlin (Calidris alpina; four loci) and Ruff (Philomachus pugnax; eight loci). Two markers ( Hbaμ 4 and Ruff 6) were polymorphic in 13 species, while two ( Calp 6 and Ruff 9) were monomorphic. The remaining eight markers revealed polymorphism in one to nine species each. Our results provide further evidence that locus Ruff 10 is sex-linked, contrary to the initial description. These markers can be used to enhance our understanding of shorebird biology by, for example, helping to determine migratory connectivity among breeding and wintering populations and detecting relatedness among individuals.

Journal of Ornithology↗

Small population size of Pribilof Rock Sandpipers confirmed through distance-sampling surveys in Alaska

The Rock Sandpiper ( Calidris ptilocnemis ) is endemic to the Bering Sea region and unique among shorebirds in the North Pacific for wintering at high latitudes. The nominate subspecies, the Pribilof Rock Sandpiper ( C. p. ptilocnemis ), breeds on four isolated islands in the Bering Sea and appears to spend the winter primarily in Cook Inlet, Alaska. We used a stratified systematic sampling design and line-transect method to survey the entire breeding range of this population during springs 2001-2003. Densities were up to four times higher on the uninhabited and more northerly St. Matthew and Hall islands than on St. Paul and St. George islands, which both have small human settlements and introduced reindeer herds. Differences in density, however, appeared to be more related to differences in vegetation than to anthropogenic factors, raising some concern for prospective effects of climate change. We estimated the total population at 19 832 birds (95% CI 17 853–21 930), ranking it among the smallest of North American shorebird populations. To determine the vulnerability of C. p. ptilocnemis to anthropogenic and stochastic environmental threats, future studies should focus on determining the amount of gene flow among island subpopulations, the full extent of the subspecies' winter range, and the current trajectory of this small population.

Alaska↗

Coelomic implantation of satellite transmitters in the bar-tailed godwit ( Limosa lapponica ) and the bristle-thighed curlew ( Numenius tahitiensis ) using propofol, bupivacaine, and lidocaine

Intravenous propofol was used as a general anesthetic with a 2∶1 (mg∶mg) adjunctive mixture of lidocaine and bupivacaine as local anesthetics infiltrated into the surgical sites for implantation of satellite transmitters into the right abdominal air sac of 39 female and 4 male bar-tailed godwits ( Limosa lapponica baueri and Limosa lapponica menzbeiri ) and 11 female and 12 male bristle-thighed curlews ( Numenius tahitiensis ). The birds were captured on nesting grounds in Alaska, USA, and on overwintering areas in New Zealand and Australia from 2005 through 2008. As it was developed, the mass of the transmitter used changed yearly from a low of 22.4 ± 0.2 g to a high of 27.1 ± 0.2 g and weighed 25.1 ± 0.2 g in the final year. The mean load ratios ranged from 5.2% to 7.7% for godwits and from 5.7% to 7.5% for curlews and exceeded 5% for all years, locations, and genders of both species. The maximum load ratio was 8.3% for a female bar-tailed godwit implanted in Australia in 2008. Three godwits and no curlews died during surgery. Most birds were hyperthermic upon induction but improved during surgery. Two godwits (one in New Zealand and one in Australia) could not stand upon release, likely due to capture myopathy. These birds failed to respond to treatment and were euthanized. The implanted transmitters were used to follow godwits through their southern and northern migrations, and curlews were followed on their southern migration.

Alaska↗

Winter movement dynamics of black brant

Although North American geese are managed based on their breeding distributions, the dynamics of those breeding populations may be affected by events that occur during the winter. Birth rates of capital breeding geese may be influenced by wintering conditions, mortality may be influenced by timing of migration and wintering distribution, and immigration and emigration among breeding populations may depend on winter movement and timing of pair formation. We examined factors affecting movements of black brant ( Branta bernicla nigricans ) among their primary wintering sites in Mexico and southern California, USA, (Mar 1998–Mar 2000) using capture–recapture models. Although brant exhibited high probability (>0.85) of monthly and annual fidelity to the wintering sites we sampled, we observed movements among all wintering sites. Movement probabilities both within and among winters were negatively related to distance between sites. We observed a higher probability both of southward movement between winters (Mar to Dec) and northward movement between months within winters. Between-winter movements were probably most strongly affected by spatial and temporal variation in habitat quality as we saw movement patterns consistent with contrasting environmental conditions (e.g., La Niña and El Niño southern oscillation cycles). Month-to-month movements were related to migration patterns and may also have been affected by differences in habitat conditions among sites. Patterns of winter movements indicate that a network of wintering sites may be necessary for effective conservation of brant.

Baja California, California↗

Change in abundance of Pacific brant wintering in Alaska: Evidence of a climate warming effect?

Winter distribution of Pacific Flyway brant ( Branta bernicla nigricans ) has shifted northward from low-temperate areas to sub-Arctic areas over the last 42 years. We assessed the winter abundance and distribution of brant in Alaska to evaluate whether climate warming may be contributing to positive trends in the most northern of the wintering populations. Mean surface air temperatures during winter at the end of the Alaska Peninsula increased about 1°C between 1963 and 2004, resulting in a 23% reduction in freezing degree days and a 34% decline in the number of days when ice cover prevents birds from accessing food resources. Trends in the wintering population fluctuated with states of the Pacific Decadal Oscillation, increasing during positive (warm) phases and decreasing during negative (cold) phases, and this correlation provides support for the hypothesis that growth in the wintering population of brant in Alaska is linked to climate warming. The size of the wintering population was negatively correlated with the number of days of strong northwesterly winds in November, which suggests that the occurrence of tailwinds favorable for migration before the onset of winter was a key factor in whether brant migrated from Alaska or remained there during winter. Winter distribution of brant on the Alaska Peninsula was highly variable and influenced by ice cover, particularly at the heavily used Izembek Lagoon. Observations of previously marked brant indicated that the Alaska wintering population was composed primarily of birds originating from Arctic breeding colonies that appear to be growing. Numbers of brant in Alaska during winter will likely increase as temperatures rise and ice cover decreases at high latitudes in response to climate warming.

Alaska↗

Extreme endurance flights by landbirds crossing the Pacific Ocean: Ecological corridor rather than barrier?

Mountain ranges, deserts, ice fields and oceans generally act as barriers to the movement of land-dependent animals, often profoundly shaping migration routes. We used satellite telemetry to track the southward flights of bar-tailed godwits (Limosa lapponica baueri), shorebirds whose breeding and non-breeding areas are separated by the vast central Pacific Ocean. Seven females with surgically implanted transmitters flew non-stop 8117-11680km (10153??1043 s.d.) directly across the Pacific Ocean; two males with external transmitters flew non-stop along the same corridor for 7008-7390km. Flight duration ranged from 6.0 to 9.4 days (7.8??1.3 s.d.) for birds with implants and 5.0 to 6.6 days for birds with externally attached transmitters. These extraordinary non-stop flights establish new extremes for avian flight performance, have profound implications for understanding the physiological capabilities of vertebrates and how birds navigate, and challenge current physiological paradigms on topics such as sleep, dehydration and phenotypic flexibility. Predicted changes in climatic systems may affect survival rates if weather conditions at their departure hub or along the migration corridor should change. We propose that this transoceanic route may function as an ecological corridor rather than a barrier, providing a wind-assisted passage relatively free of pathogens and predators. ?? 2008 The Royal Society.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sci↗

Brood amalgamation in the Bristle-thighed Curlew Numenius tahitiensis : process and function

Alloparental care in birds generally involves nonbreeding adults that help at nests or breeding adults that help raise young in communal nests. A less often reported form involves the amalgamation of broods, where one or more adults care for young that are not their own. We observed this phenomenon among Bristle-thighed Curlew Numenius tahitiensis broods in western Alaska during 1990–1992. Amalgamation of broods generally involved the formation of temporary and extended associations. Temporary associations were formed by the incidental convergence of broods soon after they left their nests. During this period, parents defended distinct brood-rearing areas, were antagonistic to conspecifics and remained together for less than 3 days. Extended associations formed when chicks were 1–2 weeks old. Here, parents and their broods occupied distinct, but adjacent, brood-rearing areas and moved around as a unit. Whether a brood participated in either temporary or extended associations or remained solitary appeared to depend on brood density in the immediate area and on hatching date. When chicks were 3–4 weeks old, aggregations of up to ten broods formed wherein young mixed and parents defended a common brood-rearing area. All broods (n = 48) that survived to fledging joined such aggregations. Alloparental care involved only antipredator defence and was not associated with activities such as feeding and brooding. Most female parents abandoned their broods shortly after the young could fly and when aggregations were forming. The female parent of a pair always deserted its young before or on the same day as the male parent and, in every aggregation, one or two males continued to tend young for about 5 days longer than other male parents. In most cases, adults deserted the young 2–6 days before the young departed the area when about 38 days old. Bristle-thighed Curlews also formed temporary associations with American and Pacific Golden Plover Pluvialis dominica and Pluvialis fulva, Whimbrel Numenius phaeopus, Bar-tailed Godwit Limosa lapponica, Western Sandpiper Cal-idris mauri and Long-tailed Skua Stercorarius longicaudus. Curlews and other larger bodied species commonly attack-mobbed predators together, whereas smaller bodied species generally gave alarm calls and circled the predators. For all species, the intensity of antipredator defence by attending adults gradually decreased as young became older and aggregations formed. We suggest that amalgamation of broods among Bristle-thighed Curlew enhances predator defence, aids in the process of flock formation for migrating young, and allows females and some males to desert their young earlier.

Alaska↗

Inventory of montane-nesting birds in Katmai and Lake Clark national parks and preserves

As part of the National Park Service’s Inventory and Monitoring Program, biologists from the U. S. Geological Survey’s Alaska Science Center conducted an inventory of birds in montane regions of Katmai and Lake Clark National Parks and Preserves during 2004–2006. We used a stratified random survey design to allocate samples by ecological subsection. To survey for birds, we conducted counts at 468 points across 29, 10-km x 10-km (6.2-mi x 6.2-mi) sample plots in Katmai and 417 points across 25, 10-km x 10-km sample plots in Lake Clark. We detected 92 and 104 species in Katmai and Lake Clark, respectively, including 40 species of conservation concern. We detected three species not previously recorded in Katmai (Ring-necked Duck [ Aythya collaris ], Lesser Scaup [ Aythya affinis ], and White-tailed Ptarmigan [ Lagopus leucurus ]) and two species not previously recorded in Lake Clark (Northern Flicker [ Colaptes auratus ] and Olive-sided Flycatcher [ Contopus cooperi ]). The most commonly detected species in both parks was Golden-crowned Sparrow ( Zonotrichia atricapilla ); Fox Sparrow ( Passerella iliaca ) and American Pipit ( Anthus rubescens ) were abundant and widely-distributed as well. We defined sites as low (100–350 m), middle (351–600 m), or high (601–1,620 m) elevation based on the distribution of vegetation cover, and similarly categorized the 34 most-commonly detected species based on the mean elevation of sample points at which they were detected. High elevation (i.e., alpine) sites were characterized by high percent cover of dwarf shrub and bare ground habitat and supported species like Rock Ptarmigan ( L. mutus ), American Golden-Plover ( Pluvialis dominica ), Wandering Tattler ( Tringa incana ), Surfbird ( Aphriza virgata ), and Snow Bunting ( Plectrophenax nivalis ), all species of conservation concern. This inventory represents the first systematic survey of birds nesting in montane regions of both parks. Results from this inventory can form the foundation of subsequent monitoring efforts

Alaska↗

Pelagic seabird surveys in the Tuamotu and Gambier Archipelagos, French Polynesia

We conducted pelagic seabird surveys in the Gambier and Tuamotu Archipelagos in the southeastern Pacific Ocean totaling 40 hours during 7-27 March 2003 and 22.5 hours during 22-27 July 2001. We used a 300-m-wide strip transect to estimate seabird density, and we estimated relative abundance of birds at all distances. In 2001, we observed a total of 326 birds of 18 species. The mean relative abundance of all birds was 14.3 ?? 3.1/h. Red-footed Booby Sula sula was the most abundant species (5.6/h), followed by White Tern Gygis alba (3.4/h), and Great Crested or Swift Tern Sterna bergii (1.2/h). In 2003, we observed a total of 1463 birds of 25 species. The mean relative abundance of all birds was 36.6 ?? 11.4/h and the mean density of all birds was 4.14 ?? 0.72/km2. Brown Noddy Anous stolidus was the most abundant species (17.6/h, 1.5/km2), followed by White Tern (8.4/h, 1.3/km2), and Red-footed Booby (4.6/h, 0.8/km2). Several globally or locally rare species were observed infrequently, including Phoenix Petrel Pterodroma alba (0.1/h, 0.03/km2). Distribution of birds was uneven, with long periods of no birds punctuated by occasional feeding flocks. In 2003, species diversity was related to length of observation period, with more species observed on longer segments (r2 = 0.58, F1.5 = 6.03, P = 0.05). Although the duration and extent of our surveys were limited, these data are valuable because little published information is available on pelagic seabirds in southeastern Polynesia.

French Polynesia↗

Shorebird avoidance of nearshore feeding and roosting areas at night correlates with presence of a nocturnal avian predator

We here report two anecdotes about avian interactions relevant to the interpretation of differences in shorebird habitat use between day and night . Several studies have reported that shorebirds avoid feeding and roosting along nearshore areas at night yet commonly use these sites during daytime. This suggests that nighttime avoidance of nearshore places is a response to increased danger of predation. When mist-netting during autumn 2005 on nearshore intertidal habitats along South Spit, Egegik Bay (Alaska Peninsula), Alaska, we discovered that shorebirds that occurred there in large numbers during daytime low tides and roosted there during daytime high tides (especially Dunlin Calidris alpina, Rock Sandpipers Calidris ptilocnemis, Black-bellied Plover Pluvialis squatarola, and Surfbirds Aphriza virgata), were absent at night . Their avoidance of the area correlated with Short-eared Owls Asio flammeus concurrently hunting over the beach and adjacent intertidal habitats. Spotlighting over nearby expansive intertidal mudflats confirmed that the same suite of species continued to forage or roost nearby at night. To bring the story full circle, the morning following one mist-netting effort we found a Short-eared Owl on the beach that had been killed earlier by a Gyrfalcon Falco rusticolus. In the owl’s stomach were remains of a freshly devoured Dunlin.

Wader Study Group Bulletin↗

Inventory of montane-nesting birds in the Arctic Network of National Parks, Alaska

The Alaska Science Center of the U.S. Geological Survey conducted an inventory of birds in montane areas of the four northern parks in the Arctic Network of National Parks, Alaska. This effort represents the first comprehensive assessment of breeding range and habitat associations for the majority of avian species in the Arctic Network. Ultimately, these data provide a framework upon which to design future monitoring programs. A stratified random sampling design was used to select sample plots (n = 73 plots) that were allocated in proportion to the availability of ecological subsections. Point counts (n = 1,652) were conducted to quantify abundance, distribution, and habitat associations of birds. Field work occurred over three years (2001 to 2003) during two-week-long sessions in late May through early June that coincided with peak courtship activity of breeding birds. Totals of 53 species were recorded in Cape Krusenstern National Monument, 91 in Noatak National Preserve, 57 in Kobuk Valley National Park, and 96 in Gates of the Arctic National Park and Preserve. Substantial proportions of species in individual parks are considered species of conservation concern (18 to 26%) or species of stewardship responsibility of the land managers in the region (8 to 18%). The most commonly detected passerines on point counts included Redpoll spp. ( Carduelis flammea and C. hornemanni ), Savannah Sparrow ( Passerculus sandwichensis ), and American Tree Sparrow ( Spizella arborea ). The most numerous shorebirds were American Golden-Plover ( Pluvialis dominica ), Wilson’s Snipe ( Gallinago delicata ), and Whimbrel ( Numenius phaeopus ). Most species were detected at low rates, reflecting the low breeding densities (and/or low detectabilities) of birds in the montane Arctic. Suites of species were associated with particular ranges of elevation and showed strong associations with particular habitat types.

Alaska↗

Use of digital multispectral videography to assess seagrass distribution in San Quintin Bay, Baja California, Mexico

Apparent threats to the spatial distribution of seagrass in San Quintín Bay prompted us to make a detailed assessment of habitats in the bay. Six coastal habitats and three seagrass subclasses were delineated using airborne digital multispectral videography (DMSV). Eelgrass, Zostera marina, was the predominant seagrass and covered 40% (1949 ha) of the areal extent of the bay in 1999. Eelgrass grew over a wide range of tidal depths from about –3.0 m mean lower low water (MLLW) to about 1.0 m MLLW, but greatest spatial extent occurred in intertidal areas –0.6 m to 1.0 m MLLW. Exposed-continuous (i.e., high density) eelgrass was the most abundant habitat in the bay. Widgeongrass, Ruppia maritima , was the only other seagrass present and covered 3% (136 ha) of the areal extent of the entire bay. Widgeongrass grew in single species stands in the upper intertidal (≥ 0.4 MLLW) and intermixed with eelgrass at lower tidal depths. Overall accuracy of the six habitat classes and three subclasses in the DMSV map was relatively high at 84%. Our detailed map of San Quintín Bay can be used in future change detection analyses to monitor the health of seagrasses in the bay.

Baja California, San Quintin Bay↗

First record of laughing gull (Larus atricilla) in French Polynesia

On 6 March 2003 at 0800 h and again at 1300 h, while preparing for biological surveys in the Tuamotu and Gambier archipelagos of French Polynesia, we observed an immature gull flying in Rikitea harbor on Mangareva in the Gambier Islands. On both occasions we observed the gull for several minutes at distances as close as 20 m while it flew around the waterfront. It was a medium-sized gull, with long, pointed wings. The head was white with dark streaks and smudging on the nape. The bill was dark and of moderate length and thickness. The back and inner secondaries were dark grey, and the outer secondaries and primaries were a mottled dusky grey-brown. There was a complete, broad, dark band across the tip of the tail. These characters, particularly the long, pointed wings and broad tail band, led us to conclude that the bird was a laughing gull ( Larus atricilla ) in first winter plumage. Franklin’s gull ( L. pipixcan ) is similar in appearance and has been reported previously in several Pacific island groups (King 1967; Pratt et al. 1987), but can be distinguished from L. atricilla by its slightly smaller size, smaller bill, and narrower, incomplete tail band (Sibley 2000).

Notornis↗

Long-term change in eelgrass distribution at Bahía San Quintín, Baja California, Mexico, using satellite imagery

Seagrasses are critically important components of many marine coastal and estuarine ecosystems, but are declining worldwide. Spatial change in distribution of eelgrass, Zostera marina L., was assessed at Bahía San Quintín, Baja California, Mexico, using a map to map comparison of data interpreted from a 1987 Satellite Pour l'Observation de la Terre multispectral satellite image and a 2000 Landsat Enhanced Thematic Mapping image. Eelgrass comprised 49% and 43% of the areal extent of the bay in 1987 and 2000, respectively. Spatial extent of eelgrass was 13% less (-321 ha) in 2000 than in 1987 with most losses occurring in subtidal areas. Over the 13-yr study period, there was a 34% loss of submerged eelgrass (-457 ha) and a 13% (+136 ha) gain of intertidal eelgrass. Within the two types of intertidal eelgrass, the patchy cover class (<85% cover) expanded (+250 ha) and continuous cover class (≥85% cover) declined (-114 ha). Most eelgrass losses were likely the result of sediment loading and turbidity caused by a single flooding event in winter of 1992-1993. Recent large-scale agricultural development of adjacent uplands may have exacerbated the effects of the flood. Oyster farming was not associated with any detectable losses in eelgrass spatial extent, despite the increase in number of oyster racks from 57 to 484 over the study period.

Baja California↗

Seasonal shorebird use of intertidal habitats in Cook Inlet, Alaska

Seasonal shorebird use of intertidal habitats of Cook Inlet, Alaska, was studied from February 1997 to February 1999 using aerial surveys as the principal method of assessment. On-ground studies were conducted to validate aerial survey results and to assess shorebird use of vegetated habitats, especially during the breeding season. Twenty-eight species of shorebirds were recorded using the area, ranging from all being present during spring to a single species present during winter. The annual pattern of use was characterized by the sudden occurrence and rapid increase in numbers of birds during early May and their abrupt departure in mid- to late-May. During this period, survey totals frequently exceeded 150,000 birds per day. Comparatively little use occurred during summer and autumn, but use was significant from late autumn to early spring when Rock Sandpipers ( Calidris ptilocnemis ) resided in the Inlet. A single species, the Western Sandpiper ( C. maun ), was by far the numerically dominant shorebird, accounting for three-fourths of all birds recorded. The Pacific flyway population of this species numbers 2-3 million birds of which we estimated 20-47% used Cook Inlet embayments, especially southern Redoubt Bay. Cook .Inlet also supported between 11 and 21% of the Pacific flyway population of Dunlin ( C. alpina pacifica ) and what may be the entire population (ca. 20,000 birds) of the nominate race of the Rock Sandpiper ( C. p. ptilocnemis ). Several areas along the west side of Cook Inlet proved to be extremely important to shorebirds. Southern Redoubt Bay supported 73% of all shorebirds during spring (average 32,000 per day) while Susitna Flats accounted for 82% of use during winter (8,400 per day). International criteria used to assess the conservation importance of particular wetland sites to shorebirds not only place Cook Inlet at the highest level of recognition but afford similar recognition to several individual embayments therein. The large human population and the extent of oil and natural gas production facilities occurring in the Cook Inlet region potentially pose serious risks to shorebirds and intertidal habitats.

Alaska↗