USGS Science⌕ Search

Geology topics

S.G. Sovern

Publications and source records attributed to S.G. Sovern.

3 recordsLinked to original sources

Status and trends in demography of northern spotted owls, 1985-2003

We analyzed demographic data from northern spotted owls (Strix occidentalis caurina) from 14 study areas in Washington, Oregon, and California for 1985-2003. The purpose of our analyses was to provide an assessment of the status and trends of northern spotted owl populations throughout most of their geographic range. The 14 study areas made up approximately 12% of the range of the subspecies and included federal, tribal, private, and mixed federal and private lands. The study areas also included all the major forest types that the subspecies inhabits. The analyses followed rigorous protocols that were developed a priori and were the result of extensive discussions and consensus among the authors. Our primary objectives were to estimate fecundity, apparent survival (??), and annual rate of population change (??) and to determine if there were any temporal trends in these population parameters. In addition to analyses of data from individual study areas, we conducted 2 meta-analyses on each demographic parameter. One meta-analysis was conducted on all 14 areas, and the other was restricted to the 8 areas that constituted the Effectiveness Monitoring Plan for northern spotted owls under the Northwest Forest Plan. The average number of years of reproductive data per study area was 14 (range = 5-19), and the average number of recapture occasions per study area was 13 (range = 4-18). Only 1 study area had <12 years of data. Our results were based on 32,054 captures and resightings of 11,432 banded individuals for estimation of survival and 10,902 instances in which we documented the number of young produced by territorial females. The number of young fledged (NYF) per territorial female was analyzed by testing a suite of a priori models that included (1) effects of age, (2) linear or quadratic time trends, (3) presence of barred owls (Strix varia) in spotted owl territories, and (4) an even-odd year effect. The NYF varied among years on most study areas with a biennial cycle of high reproduction in even-numbered years and low reproduction in odd-numbered years. These cyclic fluctuations did not occur on all study areas, and the even-odd year effect waned during the last 5 years of the study. Fecundity was highest for adults (x??=0.372, SE=0.029), lower for 2-year-olds (x??=0.208, SE=0.032), and very low for 1-year-olds (x??=0.074, SE = 0.029). Fecundity was stable over time for 6 areas (Rainier, Olympic, Warm Springs, H. J. Andrews, Klamath, and Marin), declining for 6 areas (Wenatchee, Cle Elum, Oregon Coast Range, Southern Oregon Cascades, Northwest California, and Simpson), and slightly increasing for 2 areas (Tyee, Hoopa). We found little association between NYF and the proportion of northern spotted owl territories where barred owls were detected, although results were suggestive of a negative effect of barred owls on the Wenatchee and Olympic study areas. The meta-analysis on fecundity indicated substantial annual variability with no increasing or decreasing trends. Fecundity was highest in the mixed-conifer region of eastern Washington (x??=0.560, SE=0.041) and lowest in the Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii) region of the Oregon coast (x??=0.306, SE=0.039). We used Cormack-Jolly-Seber open population models and Program MARK to estimate apparent survival rates of owls >1 year old. We found no differences in apparent survival rates between sexes except for 1 area (Marin), which had only 6 years of data. Estimates of apparent survival from individual study areas indicated that there were differences among age classes with adults generally having higher survival than 1- and 2-year-olds. Apparent survival rates ranged from 0.750 (SE=0.026) to 0.886 (SE=0.010) for adults, 0.626 (SE=0.073) to 0.886 (SE=0.010) for 2-year-olds, and 0.415 (SE=0.111) to 0.860 (SE=0.017) for 1-year-olds. These estimates were comparable to survival rates from previous studies on the subspecies. We found evidence for negative time trends in survival rate

Wildlife Monographs↗

Natal and breeding dispersal of northern spotted owls

We studied the dispersal behavior of 1,475 northern spotted owls (Strix occidentalis caurina) during banding and radio-telemetry studies in Oregon and Washington in 1985-1996. The sample included 324 radio-marked juveniles and 1,151 banded individuals (711 juveniles, 440 non-juveniles) that were recaptured or resighted after dispersing from the initial banding location. Juveniles typically left the nest during the last week in May and the first two weeks in June (x?? ?? SE = 8 June ?? 0.53 days, n = 320, range = 15 May-1 July), and spent an average of 103.7 days in the natal territory after leaving the nest (SE = 0.986 days, n = 137, range = 76-147 days). The estimated mean date that juveniles began to disperse was 19 September in Oregon (95% CI = 17-21 September) and 30 September in Washington (95% CI = 25 September-4 October). Mean dispersal dates did not differ between males and females or among years. Siblings dispersed independently. Dispersal was typically initiated with a series of rapid movements away from the natal site during the first few days or weeks of dispersal. Thereafter, most juveniles settled into temporary home ranges in late October or November and remained there for several months. In February-April there was a second pulse of dispersal activity, with many owls moving considerable distances before settling again in their second summer. Subsequent dispersal patterns were highly variable, with some individuals settling permanently in their second summer and others occupying a series of temporary home ranges before eventually settling on territories when they were 2-5 years old. Final dispersal distances ranged from 0.6-111.2 km for banded juveniles and 1.8-103.5 km for radio-marked juveniles. The distribution of dispersal distances was strongly skewed towards shorter distances, with only 8.7% of individuals dispersing more than 50 km. Median natal dispersal distances were 14.6 km for banded males, 13.5 km for radio-marked males, 24.5 km for banded females, and 22.9 km for radio-marked females. On average, banded males and females settled within 4.2 and 7.0 territory widths of their natal sites, respectively. Maximum and final dispersal distances were largely independent of the number of days that juveniles were tracked. Although statistical tests of dispersal direction based on all owls indicated that direction of natal dispersal was non-random, the mean angular deviations and 95% CI's associated with the samples were large, and r-values (vector length) were small. This lead us to conclude that significant test results were the result of large sample size and were not biologically meaningful. Our samples were not large enough to test whether dispersal direction from individual territories was random. In the sample of radio-marked owls, 22% of males and 44% of females were paired at 1 year of age, but only 1.5% of males and 1.6% of females were actually breeding at 1 year of age. At 2 years of age, 68% of males and 77% of females were paired, but only 5.4% of males and 2.6% of females were breeding. In contrast to the radio-marked owls, most juveniles that were banded and relocated at 1 or 2 years of age were paired, although few were breeding. Although recruitment into the territorial population typically occurred when owls were 1-5 years old, 9% of banded juveniles were not recaptured until they were > 5 years old. We suspect that our estimates of age at recruitment of banded owls are biased high because of the likelihood that some individuals were not recaptured in the first year that they entered the territorial population. A minimum of 6% of the banded, non-juvenile owls on our demographic study areas changed territories each year (breeding dispersal). The likelihood of breeding dispersal was higher for females, young owls, owls that did not have a mate in the previous year, and owls that lost their mate from the previous year through death or divorce. Mean and median distances dispersed by adults were

Wildlife Monographs↗

Spatial and temporal variation in diets of Spotted Owls in Washington

We studied diets of Northern Spotted Owls (Strix occidentalis caurina) in three different regions of Washington State during 1983-96. Northern flying squirrels (Glaucomys sabrinus) were the most important prey in most areas, comprising 29-54% of prey numbers and 45-59% of prey biomass. Other important prey included snowshoe hares (Lepus americanus), bushy-tailed woodrats (Neoloma cinerea), boreal red-backed voles (Clethrionomys gapperi), and mice (Peromyscus maniculatus, P. oreas). Non-mammalian prey generally comprised less than 15% of prey numbers and biomass. Mean prey mass was 111.4 ?? 1.5 g on the Olympic Peninsula, 74.8 ?? 2.9 g in the Western Cascades, and 91.3 ?? 1.7 g in the Eastern Cascades. Diets varied among territories, years, and seasons. Annual variation in diet was characterized by small changes in relative occurrence of different prey types rather than a complete restructuring of the diet. Predation on snowshoe hares was primarily restricted to small juveniles captured during spring and summer. Mean prey mass did not differ between nesting and nonnesting owls in 19 of 21 territories examined. However, the direction of the difference was positive in 15 of the 21 cases (larger mean for nesting owls), suggesting a trend toward larger prey in samples collected from nesting owls. We suggest that differences in diet among years, seasons, and territories are probably due primarily to differences in prey abundance. However, there are other factors that could cause such differences, including individual variation in prey selection, variation in the timing of pellet collections, and variation in prey accessibility in different cover types. ?? 2001 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗