USGS Science⌕ Search

Geology topics

Richard B. Lanctot

Publications and source records attributed to Richard B. Lanctot.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Prevalence of Influenza A viruses in wild migratory birds in Alaska: Patterns of variation in detection at a crossroads of intercontinental flyways

Background. The global spread of the highly pathogenic avian influenza H5N1 virus has stimulated interest in a better understanding of the mechanisms of H5N1 dispersal, including the potential role of migratory birds as carriers. Although wild birds have been found dead during H5N1 outbreaks, evidence suggests that others have survived natural infections, and recent studies have shown several species of ducks capable of surviving experimental inoculations of H5N1 and shedding virus. To investigate the possibility of migratory birds as a means of H5N1 dispersal into North America, we monitored for the virus in a surveillance program based on the risk that wild birds may carry the virus from Asia. Results. Of 16,797 birds sampled in Alaska between May 2006 and March 2007, low pathogenic avian influenza viruses were detected in 1.7% by rRT-PCR but no highly pathogenic viruses were found. Our data suggest that prevalence varied among sampling locations, species (highest in waterfowl, lowest in passerines), ages (juveniles higher than adults), sexes (males higher than females), date (highest in autumn), and analytical technique (rRT-PCR prevalence = 1.7%; virus isolation prevalence = 1.5%). Conclusion. The prevalence of low pathogenic avian influenza viruses isolated from wild birds depends on biological, temporal, and geographical factors, as well as testing methods. Future studies should control for, or sample across, these sources of variation to allow direct comparison of prevalence rates. ?? 2008 Ip et al; licensee BioMed Central Ltd.

Virology Journal↗

Brood amalgamation in the Bristle-thighed Curlew Numenius tahitiensis : process and function

Alloparental care in birds generally involves nonbreeding adults that help at nests or breeding adults that help raise young in communal nests. A less often reported form involves the amalgamation of broods, where one or more adults care for young that are not their own. We observed this phenomenon among Bristle-thighed Curlew Numenius tahitiensis broods in western Alaska during 1990–1992. Amalgamation of broods generally involved the formation of temporary and extended associations. Temporary associations were formed by the incidental convergence of broods soon after they left their nests. During this period, parents defended distinct brood-rearing areas, were antagonistic to conspecifics and remained together for less than 3 days. Extended associations formed when chicks were 1–2 weeks old. Here, parents and their broods occupied distinct, but adjacent, brood-rearing areas and moved around as a unit. Whether a brood participated in either temporary or extended associations or remained solitary appeared to depend on brood density in the immediate area and on hatching date. When chicks were 3–4 weeks old, aggregations of up to ten broods formed wherein young mixed and parents defended a common brood-rearing area. All broods (n = 48) that survived to fledging joined such aggregations. Alloparental care involved only antipredator defence and was not associated with activities such as feeding and brooding. Most female parents abandoned their broods shortly after the young could fly and when aggregations were forming. The female parent of a pair always deserted its young before or on the same day as the male parent and, in every aggregation, one or two males continued to tend young for about 5 days longer than other male parents. In most cases, adults deserted the young 2–6 days before the young departed the area when about 38 days old. Bristle-thighed Curlews also formed temporary associations with American and Pacific Golden Plover Pluvialis dominica and Pluvialis fulva, Whimbrel Numenius phaeopus, Bar-tailed Godwit Limosa lapponica, Western Sandpiper Cal-idris mauri and Long-tailed Skua Stercorarius longicaudus. Curlews and other larger bodied species commonly attack-mobbed predators together, whereas smaller bodied species generally gave alarm calls and circled the predators. For all species, the intensity of antipredator defence by attending adults gradually decreased as young became older and aggregations formed. We suggest that amalgamation of broods among Bristle-thighed Curlew enhances predator defence, aids in the process of flock formation for migrating young, and allows females and some males to desert their young earlier.

Alaska↗

Shorebird abundance and distribution on the coastal plain of the Arctic National Wildlife Refuge

The coastal plain of the Arctic National Wildlife Refuge hosts seven species of migratory shorebirds listed as highly imperiled or high priority by the U.S. Shorebird Conservation Plan and five species listed as Birds of Conservation Concern by the U.S. Fish and Wildlife Service. During the first comprehensive shorebird survey of the 674 000 ha "1002 Area" on the coastal plain, we recorded 14 species of breeding shorebirds at 197 rapidly surveyed plots during June 2002 and 2004. We also estimated detection ratios with a double counting technique, using data collected at 37 intensively studied plots located on the North Slope of Alaska and northern Canada. We stratified the study area by major habitat types, including wetlands, moist areas, uplands, and riparian areas, using previously classified Landsat imagery. We developed population estimates with confidence limits by species, and estimated the total number of shorebirds in the study area to be 230 000 (95% CI: 104 000-363 000), which exceeds the biological criterion for classification as both a Western Hemisphere Shorebird Reserve Network Site of International Importance (100 000 birds) and a Ramsar Wetland of International Importance (20 000 birds), even when conservatively estimated. Species richness and the density of many species were highest in wetland or riparian habitats, which are clustered along the coast. ?? The Cooper Ornithological Society 2007.

Condor↗

Do females trade copulations for food? An experimental study on kittiwakes (Rissa tridactyla)

Females of many species copulate more frequently than necessary to fertilize their eggs despite the potential costs. Several studies, particularly on socially monogamous birds, have suggested that females obtain immediate material benefits by trading copulations for nutrients or other resources. We experimentally tested this hypothesis by manipulating the food resources available to prelaying female black-legged kittiwakes ( Rissa tridactyla ). If female kittiwakes trade copulations for courtship feeding because they need the extra resources, well-fed females (experimental group) should be less willing to copulate compared with females that are more food limited (control group). Contrary to our predictions, we found that close to the start of laying experimental females copulated more frequently with their mate than control females. We also observed that males from the experimental group fed their mate at least as often as males from the control group. In experimental pairs, we still observed a positive correlation between the rate of copulation and the rate of courtship feeding. Our results thus refute the immediate material benefits hypothesis. Currently available data are consistent with the hypothesis that prelaying courtship feeding is a form of mating effort. We suggest that the rate of courtship feeding might be a sexually selected trait, on which females base decisions about timing and frequency of copulations, but this remains to be tested.

Alaska↗

Contaminants in molting long-tailed ducks and nesting common eiders in the Beaufort Sea

In 2000, we collected blood from long-tailed ducks (Clangula hyemalis) and blood and eggs from common eiders (Somateria mollissima) at near-shore islands in the vicinity of Prudhoe Bay, Alaska, and at a reference area east of Prudhoe Bay. Blood was analyzed for trace elements and egg contents were analyzed for trace elements, organochlorine pesticides, polychlorinated biphenyls, and polycyclic aromatic hydrocarbons. Except for Se (mean=36.1 ??g/g dry weight (dw) in common eiders and 48.8 ??g/g dw in long-tailed ducks), concentrations of trace elements in blood were low and, although several trace elements differed between areas, they were not consistently higher at one location. In long-tailed ducks, Se in blood was positively correlated with activities of two serum enzymes, suggestive of an adverse effect of increasing Se levels on the liver. Although common eiders had high Se concentrations in their blood, Se residues in eggs were low (mean=2.28 ??g/g dw). Strontium and Ni were higher in eggs near Prudhoe Bay than at the reference area, but none of the other trace elements or organic contaminants in eggs differed between locations. Concentrations of Ca, Sr, Mg, and Ni differed among eggs having no visible development, early-stage embryos, or late-stage embryos. Residues of 4,4???-DDE, cis-nonachlor, dieldrin, hexachlorobenzene, oxychlordane, and trans-nonachlor were found in 100% of the common eider eggs, but at low concentrations (means of 2.35-7.45 ??g/kg wet weight (ww)). The mean total PCB concentration in eggs was 15.12 ??g/kg ww. Of PAHs tested for, residues of 1- and 2-methylnaphthalene and naphthalene were found in 100% of the eggs, at mean concentrations of 0.36-0.89 ??g/kg ww.

Alaska↗

Colonization, population growth, and nesting success of Black Oystercatchers following a seismic uplift

We present data on the colonization of Middleton Island, Alaska, by Black Oystercatchers ( Haematopus bachmani ) following the creation of an extensive rocky intertidal zone after the Alaskan earthquake of 1964. The first pair of oystercatchers was detected in 1976, and it was another 5 years before the population increased to three pairs. Oystercatcher numbers increased steadily thereafter, with a population explosion occurring in the 1990s. By 2002, there were 171 territorial pairs on the island. The total number of birds increased from two in 1976 to 718 in 2002. Breeding-pair densities on Middleton Island are the highest recorded for any portion of Alaska, averaging more than 5 pairs per km of shoreline in 2002. Nesting success in 2001 and 2002 was greater (83% or more of the eggs laid hatched) than that reported for any other population of oystercatchers in Alaska or along the Pacific Coast. We attribute this exponential growth rate and exceptionally high reproductive success to the large area of available and suitable habitat, the low number of avian predators and the complete lack of mammalian predators, low rate of nest loss to high tides and storm surges, and a low level of human disturbance. We propose nominating Middleton Island as a regional Western Hemisphere Shorebird Reserve Network site because a high percentage of the world's and region's population of Black Oystercatchers resides there during the breeding season. Further, since Middleton Island may be the single most important site in Alaska for Black Oystercatchers, we suggest it be protected from future development.

Alaska↗

Movements of flightless long-tailed ducks during wing molt

We examined the movements of flightless Long-tailed Ducks ( Clangula hyemalis ) during the wing molt in the near-shore lagoons of the Beaufort Sea in Alaska. Estimates of site fidelity during the 21-day flightless period ranged from 1-100%, with considerable variation among locations and within locations among years. There was no effect of low-level experimental disturbance or an underwater seismic survey on site fidelity of molting Long-tailed Ducks. Birds molting along a relatively consistent habitat gradient were more likely to move than those molting in a fragmented habitat. While flocks of birds are consistently observed in the same locations, these data suggest considerable turnover within these aggregations. These results, in conjunction with other studies, suggest that forage is relatively uniformly distributed within lagoons. We conclude that habitat selection by molting Long-tailed Ducks is likely influenced by protection from wind and associated waves.

Waterbirds↗

Are corticosterone levels a good indicator of food availability and reproductive performance in a kittiwake colony?

We evaluated the use of corticosterone to gauge forage availability and predict reproductive performance in black-legged kittiwakes ( Rissa tridactyla ) breeding in Alaska during 1999 and 2000. We modeled the relationship between baseline levels of corticosterone and a suite of individual and temporal characteristics of the sampled birds. We also provided supplemental food to a sample of pairs and compared their corticosterone levels with that of pairs that were not fed. Corticosterone levels were a good predictor of forage availability in some situations, although inconsistencies between corticosterone levels and reproductive performance of fed and unfed kittiwakes suggested that this was not always the case. In general, higher corticosterone levels were found in birds that lacked breeding experience and in birds sampled shortly after arriving from their wintering grounds. All parameters investigated, however, explained only a small proportion of the variance in corticosterone levels. We also investigated whether corticosterone, supplemental feeding, year of the study, breeding experience, body weight, and sex of a bird were able to predict laying, hatching, and fledging success in kittiwakes. Here, breeding experience, year of the study, and body weight were the best predictors of a bird’s performance. Corticosterone level and supplemental feeding were good predictors of kittiwake reproductive performance in some cases. For example, corticosterone levels of birds sampled during the arrival stage reliably predicted laying success, but were less reliable at predicting hatching and fledging success. Counts of active nests with eggs or chicks may be more reliable estimates of the actual productivity of the colony. Supplemental feeding had strong effects on kittiwake productivity when natural forage was poor, but had little effect when natural forage was plentiful.

Alaska↗

An adenovirus linked to mortality and disease in long-tailed ducks (Clangula hyemalis) in Alaska

An adenovirus was isolated from intestinal samples of two long-tailed ducks (Clangula hyemalis) collected during a die-off in the Beaufort Sea off the north coast of Alaska in 2000. The virus was not neutralized by reference antiserum against known group I, II, or III avian adenoviruses and may represent a new serotype. The prevalence of the virus was determined in live-trapped long-tailed ducks at the mortality site and at a reference site 100 km away where no mortality was observed. Prevalence of adenovirus antibodies in serum samples at the mortality site was 86% compared to 10% at the reference site. Furthermore, 50% of cloacal swabs collected at the mortality site and only 7% of swabs from the reference site were positive for adenoviruses. In 2001, no mortality was observed at either of the study areas, and virus prevalence in both serum and cloacal samples was low, providing further evidence that the adenovirus was linked to the mortality event in 2000. The virus was used to infect long-tailed ducks under experimental conditions and resulted in lesions previously described for avian adenovirus infections and similar to those observed in long-tailed duck carcasses from the Beaufort Sea. The status of long-tailed ducks has recently become a concern in Alaska due to precipitous declines in breeding populations there since the mid-1970s. Our findings suggest that the newly isolated adenovirus is a disease agent and source of mortality in long-tailed ducks, and thus could be a contributing factor in population declines.

Alaska↗

Sensitivity of breeding parameters to food supply in Black-legged Kittiwakes Rissa tridactyla

We fed Herring Clupea pallasi to pairs of Black-legged Kittiwakes Rissa tridactyla throughout the breeding season in two years at a colony in the northern Gulf of Alaska. We measured responses to supplemental feeding in a wide array of breeding parameters to gauge their relative sensitivity to food supply, and thus their potential as indicators of natural foraging conditions. Conventional measures of success (hatching, fledging and overall productivity) were more effective as indicators of food supply than behavioural attributes such as courtship feeding, chick provisioning rates and sibling aggression. However, behaviour such as nest relief during incubation and adult attendance with older chicks were also highly responsive to supplemental food and may be useful for monitoring environmental conditions in studies of shorter duration. On average, the chick-rearing stage contained more sensitive indicators of food availability than prelaying or incubation stages. Overall, rates of hatching and fledging success, and the mean duration of incubation shifts were the most food-sensitive parameters studied.

Alaska↗

Genetic similarity between mates and extra-pair parentage in three species of shorebirds

Matings between close relatives often reduce the fitness of offspring, probably because homozygosity leads to the expression of recessive deleterious alleles 1 , 2 , 3 , 4 , 5 . Studies of several animals have shown that reproductive success is lower when genetic similarity between parents is high 4 , 5 , 6 , 7 , and that survival and other measures of fitness increase with individual levels of genetic diversity 8 , 9 , 10 , 11 . These studies indicate that natural selection may favour the avoidance of matings with genetically similar individuals. But constraints on social mate choice, such as a lack of alternatives, can lead to pairing with genetically similar mates. In such cases, it has been suggested that females may seek extra-pair copulations with less related males 4 , but the evidence is weak or lacking 4 , 5 . Here we report a strong positive relationship between the genetic similarity of social pair members and the occurrence of extra-pair paternity and maternity (‘quasi-parasitism’) in three species of shorebirds. We propose that extra-pair parentage may represent adaptive behavioural strategies to avoid the negative effects of pairing with a genetically similar mate.

Nature↗

Does food availability affect energy expenditure rates of nesting seabirds? A supplemental-feeding experiment with Black-Legged Kittiwakes ( Rissa tridactyla )

We used a supplemental-feeding experiment, the doubly labeled water technique, and a model-selection approach based upon the Akaike Information Criterion to examine effects of food availability on energy expenditure rates of Black-legged Kittiwakes ( Rissa tridactyla ) raising young. Energy expenditure rates of supplementally fed females ( n = 14) and males ( n = 16) were 34 and 20% lower than those of control females ( n = 14) and males ( n = 18), respectively. Energy expenditure rates of females were more responsive to fluctuations in food availability than those of males. Fed males likely expended more energy while off the nest than fed females, possibly because of nest defense. Energy expenditure rates of fed kittiwakes were similar to values reported for kittiwakes that were either not raising young or not foraging. Parent kittiwakes, therefore, adjusted parental effort in response to variation in breeding conditions due to changes in food availability. Adjustments in reproductive effort in response to variable foraging conditions may have significant effects on the survival and productivity of individuals, and thus provide substantial fitness benefits for long-lived seabirds such as Black-legged Kittiwakes.

Canadian Journal of Zoology↗

Genetic parentage and mate guarding in the Arctic-breedng Western Sandpiper

Extrapair copulations and fertilizations are common among birds, especially in passerines. So far, however, few studies have examined genetic mating systems in socially monogamous shorebirds. Here, we examine parentage in the Western Sandpiper ( Calidris mauri ). Given that Western Sandpipers nest at high densities on the Arctic tundra, have separate nesting and feeding areas, and show high divorce rates between years, we expected extrapair paternity to be more common in this species compared to other monogamous shorebirds. However, DNA fingerprinting of 98 chicks from 40 families revealed that only 8% of broods contained young sired by extrapair males, and that 5% of all chicks were extrapair. All chicks were the genetic offspring of their social mothers. We found that males followed females more often than the reverse. Also, cuckolded males were separated from their mates for longer than those that did not lose paternity. Although these results suggest a role for male mate guarding, we propose that high potential costs in terms of reduced paternal care likely constrain female Western Sandpipers from seeking extrapair copulations.

The Auk↗

Conservation status of the buff-breasted sandpiper: Historic and contemporary distribution and abundance in south America

We present historic and contemporary information on the distribution and abundance of Buff-breasted Sandpipers ( Tryngites subruficollis ) in South America. Historic information was collated from the literature, area ornithologists, and museums, whereas contemporary data were derived from surveys conducted throughout the main wintering range in Argentina, Uruguay, and Brazil during the austral summers of 1999 and 2001. Variable circular plot sampling was used to estimate population densities. During 1999, the highest concentration of Buff-breasted Sandpipers in Argentina was in southern Bahía Samborombón (General Lavalle District) and areas north of Mar Chiquita coastal lagoon. During 2001, the highest concentrations in Brazil were at Ilha da Torotama and Lagoa do Peixe National Park. During 1999 and 2001, the highest concentrations of Buff-breasted Sandpipers in Uruguay were found along three lagoons (Laguna de Rocha, Laguna de Castillos, and Laguna Garzón) bordering the Atlantic Ocean. Population densities (birds/ha) of Buff-breasted Sandpipers were 0.11 (95% C.I. = 0.04–0.31) in Argentina, 1.62 (0.67–3.93) in Brazil, and 1.08 (0.37–3.18) in Uruguay. High turnover rates at survey sites, due to the formation of large, mobile flocks, contributed to moderately large confidence intervals around our population density estimates. Nevertheless, compared with historic accounts of Buff-breasted Sandpipers, our survey data indicate the population size of this species has declined substantially since the late 1800s and contemporary information suggests the species has continued to decline during the past three decades. Buff-breasted Sandpipers were found almost exclusively in pasturelands and appear to depend heavily upon intensive grazing by livestock, which maintain suitable short grass conditions. We discuss the need for protection of critical areas and proper range management to ensure appropriate habitat remains available for the species, and provide suggestions for future research needs.

The Wilson Bulletin↗

Ecological correlates of mate fidelity in two Arctic-breeding sandpipers

Monogamous birds exhibit considerable interspecific variation in rates of mate fidelity between years, but the reasons for this variation are still poorly understood. In a 4-year study carried out in western Alaska, mate-fidelity rates in Semipalmated Sandpipers ( Calidris pusilla ; mate fidelity was 47% among pairs where at least one mate returned and 94% among pairs where both mates returned) were substantially higher than in Western Sandpipers ( Calidris mauri ; 25 and 67%, respectively), despite the similar breeding biology of these sibling species. Divorce was not a response to nesting failure in Western Sandpipers, and mate change had no effect on the reproductive performance of either species. Nor were mate-fidelity rates related to differential rates of breeding dispersal, because the species did not differ in site fidelity. Reunited pairs and males that changed mates showed strong site tenacity, while females that changed mates moved farther. Differences in local survival rates or habitat are also unlikely to explain mate fidelity, since the two species did not differ in local survival rates, ϕ (Western Sandpipers: ϕ –hat = 0.57 ± 0.05 (mean ± SE), Semipalmated Sandpipers: ϕ –hat = 0.66 ± 0.06), and they bred in the same area, sometimes using the same nest cups. Although we were able to reject the above explanations, it was not possible to determine whether mate retention was lower in Western Sandpipers than in Semipalmated Sandpipers because of interspecific differences in mating tactics, time constraints imposed by migration distance, or a combination of these factors. Western Sandpipers exhibited greater sexual size dimorphism, but also migrated for shorter distances and tended to nest earlier and more asynchronously than Semipalmated Sandpipers. Finally, we show that conventional methods underestimate divorce rates, and interspecific comparisons may be biased if breeding-dispersal and recapture rates are not considered.

Alaska↗

Comparisons of methods for determining dominance rank in male and female prairie voles ( Microtus ochrogastor )

Dominance ranks in male and female prairie voles ( Microtus ochrogaster ) were determined from 6 measurements that mimicked environmental situations that might be encountered by prairie voles in communal groups, including agonistic interactions resulting from competition for food and water and encounters in burrows. Male and female groups of 6 individuals each were tested against one another in pairwise encounters (i.e., dyads) for 5 of the measurements and together as a group in a 6th measurement. Two types of response variables, aggressive behaviors and possession time of a limiting resource, were collected during trials, and those data were used to determine cardinal ranks and principal component ranks for all animals within each group. Cardinal ranks and principal component ranks seldom yielded similar rankings for each animal across measurements. However, dominance measurements that were conducted in similar environmental contexts, regardless of the response variable recorded, ranked animals similarly. Our results suggest that individual dominance measurements assessed situation- or resource-specific responses. Our study demonstrates problems inherent in determining dominance rankings of individuals within groups, including choosing measurements, response variables, and statistical techniques. Researchers should avoid using a single measurement to represent social dominance until they have first demonstrated that a dominance relationship between 2 individuals has been learned (i.e., subsequent interactions show a reduced response rather than an escalation), that this relationship is relatively constant through time, and that the relationship is not context dependent. Such assessments of dominance status between all dyads then can be used to generate dominance rankings within social groups.

Journal of Mammalogy↗

Sexing adult black-legged kittiwakes by DNA, behavior, and morphology

We sexed adult Black-legged Kittiwakes ( Rissa tridactyla ) using DNA-based genetic techniques, behavior and morphology and compared results from these techniques. Genetic and morphology data were collected on 605 breeding kittiwakes and sex-specific behaviors were recorded for a sub-sample of 285 of these individuals. We compared sex classification based on both genetic and behavioral techniques for this sub-sample to assess the accuracy of the genetic technique. DNA-based techniques correctly sexed 97.2% and sex-specific behaviors, 96.5% of this sub-sample. We used the corrected genetic classifications from this sub-sample and the genetic classifications for the remaining birds, under the assumption they were correct, to develop predictive morphometric discriminant function models for all 605 birds. These models accurately predicted the sex of 73-96% of individuals examined, depending on the sample of birds used and the characters included. The most accurate single measurement for determining sex was length of head plus bill, which correctly classified 88% of individuals tested. When both members of a pair were measured, classification levels improved and approached the accuracy of both behavioral observations and genetic analyses. Morphometric techniques were only slightly less accurate than genetic techniques but were easier to implement in the field and less costly. Behavioral observations, while highly accurate, required that birds be easily observable during the breeding season and that birds be identifiable. As such, sex-specific behaviors may best be applied as a confirmation of sex for previously marked birds. All three techniques thus have the potential to be highly accurate, and the selection of one or more will depend on the circumstances of any particular field study.

Alaska↗

Do male breeding displays function to attract mates or defend territories? The explanatory role of mate and site fidelity

Many shorebirds show elaborate breeding displays that include aerial flights and ground displays accompanied by song. The mate attraction hypothesis suggests that breeding displays function to attract mates and maintain pair bonds, whereas the territory defense hypothesis suggests breeding displays function in defining and defending nesting and feeding territories. We tested these hypotheses in the Western Sandpiper ( Calidris mauri ) by contrasting the duration and level of male breeding displays among pairs that differed in their mate and site fidelity. As predicted by the mate attraction hypothesis, males performed the highest number of song sequences during pair formation, and males paired with their mate of a prior year sang less than males paired to new mates. Further, sitefaithful males mated to a new but experienced mate displayed significantly more than remated males or males new to the area. This suggests a male's prior familiarity with an area and his neighbors does not lessen his display rate as was predicted under the territory defense hypothesis. Limited support for the territory defense hypothesis came from observations of males performing breeding displays with neighboring males along nest territory boundaries. This behavior was short-lived, however, as males abandoned nesting areas after pair-formation and used adjacent or disjointed feeding areas during egg-laying and incubation. Male aggression (i.e., aerial and ground chases), as opposed to breeding displays, appeared to be the principal means of maintaining territory boundaries. Indeed, the rate at which males chased other males remained fairly constant and high throughout the breeding season. Male chasing behavior may also serve as a paternity guard to protect against extra-pair copulations. Our study also found that a female's prior breeding experience in an area correlated with a reduced display rate by her mate, particularly if that mate was new to the area. This indicates female characteristics may not only drive nest initiation, as has been shown in other studies, but are important in determining the duration and extent of male display.

Alaska↗