USGS Science⌕ Search

Geology topics

Raymond J. Greenwood

Publications and source records attributed to Raymond J. Greenwood.

15 recordsLinked to original sources

Landscape composition, patch size, and distance to edges: Interactions affecting duck reproductive success

Prairies and other North American grasslands, although highly fragmented, provide breeding habitat for a diverse array of species, including species of tremendous economic and ecological importance. Conservation and management of these species requires some understanding of how reproductive success is affected by edge effects, patch size, and characteristics of the landscape. We examined how differences in the percentage of grassland in the landscape influenced the relationships between the success of nests of upland-nesting ducks and (1) field size and (2) distance to nearest field and wetland edges. We collected data on study areas composed of 15–20% grassland and areas composed of 45–55% grassland in central North Dakota, USA during the 1996 and 1997 nesting seasons. Daily survival rates (DSRs) of duck nests were greater in study areas with 45–55% grassland than with 15–20% grassland. Within study areas, we detected a curvilinear relationship between DSR and field size: DSRs were highest in small and large fields and lowest in moderately sized fields. In study areas with 15–20% grassland, there was no relationship between probability of hatching and distance to nearest field edge, whereas in study areas with 45–55% grassland, there was a positive relationship between these two variables. Results of this study support the conclusion that both landscape composition and configuration affect reproductive success of ground-nesting birds. We are prompted to question conservation strategies that favor clustering moderately sized patches of nesting habitat within agricultural landscapes because our results show that such patches would have low nest success, most likely caused by predation. Understanding the pattern of nest success, and the predator–prey mechanisms that produce the pattern, will enable design of patch configurations that are most conducive to meeting conservation goals.

Ecological Applications↗

Population trends for common prairie pothole carnivores

Since settlement of the prairie pothole region of the northern Great Plains by Europeans in the late 1800’s, carnivore populations have changed considerably—mostly due to habitat alteration and humaninflicted mortality. At least 19 species of carnivorous mammals once occurred in the prairie pothole region (Jones et al. 1983). Presently, only eight are common throughout the region—coyote, red fox, raccoon, American badger, striped skunk, mink, ermine, and long-tailed weasel (Sargeant et al. 1993). Other species that occur locally or intermittently are mountain lion, lynx, bobcat, gray wolf, gray fox, swift fox, spotted skunk, and least weasel. Grizzly bears, wolverines, and river otters once occurred in the region but are now extirpated. Competition among species affects the distribution of coyotes, wolves, and foxes (Carbyn 1982; Rudzinski et al. 1982; Sargeant et al. 1987; Bailey 1992). These larger canids are keystone species that suppress the distribution of smaller canids (Johnson and Sargeant 1977; Dekker 1989; Johnson et al. 1989).

Book chapter↗

Wetland use, settling patterns, and recruitment in mallards

The correlation between number of May ponds in the Prairie Pothole Region (PPR) of North America and size of the continental mallard (Anas platyrhynchos) breeding population the following spring weakened from the 1950s to the 1980s, suggesting possible changes in suitability of prairie ponds for meeting reproductive needs. We studied wetland use and preferences of radioequipped female mallards by reproductive stage (1988-90) in eastern North Dakota and westcentral Minnesota and evaluated effect of land use on pair distribution in eastern North Dakota (1987-91). May pond density varied among years and study areas, with changes in number of temporary and seasonal ponds accounting for 93% of variation in total ponds. During all reproductive stages, semipermanent basins were used most by females, but temporary and seasonal ponds were preferred during prenesting and egg production. Accounting for number of relocations, number of ponds used varied by year, by reproductive stage and with pond density during egg production. Numbers of breeding mallard pairs in stratum 46 in eastern North Dakota increased as May ponds increased from 1963 to 1985, but 33,659 fewer breeding pairs on average were present in 1971-85 than in 1963-70. Number of breeding pairs declined relative to May ponds from the 1960s to the 1980s, probably because fewer pairs settle in temporary and seasonal ponds as the percent of landscape in cropland increases. Waterfowl managers in the PPR should target efforts to increase duck production on landscapes where non-cropped temporarily and seasonally flooded wetland habitats are plentiful, thereby increasing cost effectiveness of management actions taken to increase nest success rate.

Journal of Wildlife Management↗

Population and movement characteristics of radio-collared striped skunks in North Dakota during an epizootic of rabies

We observed a total of 102 striped skunks ( Mephitis mephitis ) from March to July of both 1991 and 1992 in Stutsman County, North Dakota (USA) during an experiment with food supplementation. Twenty-three apparently healthy skunks in 1991 and 56 in 1992 were equipped with radio-collars. In 1991, one of the 23 was tested and found to be rabid. In 1992, 50 of 56 were tested; 35 (70%) were rabid. Of skunks with ages estimated, 19 (66%) of 29 were first year animals in 1991 compared with nine (22%) of 41 first year animals in 1992. All 18 females captured in 1991 were pregnant or parous compared with 21 (60%) of 35 in 1992. The estimated survival rate of skunks was 0.85 during April to June 1991, but only 0.17 during April to July 1992. In 1992, the survival rate of first year skunks was 0.08, compared with 0.35 for older animals. Eleven (31%) of 36 skunks found dead of rabies or in late clinical stage were located below ground. We detected no differences in 1992 between healthy and rabid skunks in estimated mean (±SE) rate of travel (232 ± 14 m/hr), distance traveled (2,047 ± 141 m/night), or home range size (1.6 ± 0.4 km 2 ) during half-month periods from April through June. Among rabid skunks, mean rate of travel tended to decrease from 298 ± 48 m/hr during the 14 days preceding the clinical period of rabies (pre-clinical) to 174 ± 48 m/hr during the clinical period of rabies (14 days immediately before death). Similar decrease occurred in distance traveled in a night (2,318 ± 281 m, pre-clinical; 1,497 ± 281 m, clinical). Mean home range size of males (2.8 ± 0.4) was greater than of females (1.2 ± 0.4) during the pre-clinical period, but during the clinical period home range sizes of males (1.8 ± 0.4) and females (1.8 ± 0.4) were similar. Mean home range size of females did not differ between pre-clinical (1.2 ± 0.4) and clinical (1.8 ± 0.4) periods ( P = 0.22). Deaths of skunks from rabies in 1992 tended to be more spatially clumped than expected had they been random, mostly due to deaths detected before 8 May. We detected no correlation between locations of animals found dead of rabies and dates of death.

Journal of Wildlife Diseases↗

Factors associated with duck nest success in the prairie pothole region of Canada

Populations of some dabbling ducks have declined sharply in recent decades and information is needed to understand reasons for this. During 1982-85, we studied duck nesting for 1-4 years in 17 1.6 by 16.0-km, high-density duck areas in the Prairie Pothole Region (PPR) of Canada, 9 in parkland and 8 in prairie. We estimated nest-initiation dates, habitat preferences, nest success, and nest fates for mallards ( Anas platyrhynchos ), gadwalls ( A. strepera ), blue-winged teals ( A. discors ), northern shovelers ( A. clypeata ), and northern pintails ( A. acuta ). We also examined the relation of mallard production to geographic and temporal variation in wetlands, breeding populations, nesting effort, and hatch rate. Average periods of nest initiation were similar for mallards and northern pintails, and nearly twice as long as those of gadwalls, blue-winged teals, and northern shovelers. Median date of nest initiation was related to presence of wet wetlands (contained visible standing water), spring precipitation, and May temperature. Length of initiation period was related to presence of wet wetlands and precipitation in May, June temperature, and nest success; it was negatively related overall to drought that prevailed over much of Prairie Canada during the study, especially in 1984. Mallards, gadwalls, and northern pintails nested most often in brush in native grassland, blue-winged teals in road rights-of-way, and northern shovelers in hayfields and small (< 2 ha) untilled tracts of upland habitat (hereafter called Odd area). Among 8 habitat classes that composed all suitable nesting habitat of each study area, nest success estimates averaged 25% in Woodland, 19% in Brush, 18% in Hayland, 16% in Wetland, 15% in Grass, 11% in Odd area, 8% in Right-of-way, and 2% in Cropland. We detected no significant difference in nest success among species: mallard (11%), gadwall (14%), blue-winged teal (15%), northern shoveler (12%), and northern pintail (7%). Annual nest success (pooled by study area and averaged [unweighted] over all study areas) was 17% in 1982, 15% in 1983, 7% in 1984, and 14% in 1985. We estimated that predators destroyed 72% of mallard, gadwall, blue-winged teal, and northern shoveler nests and 65% of northern pintail nests. In prairie, average nest success decreased about 4 percentage points for every 10 percentage points increase in Cropland, suggesting that under conditions of 1982-85, local populations of these species probably were not stable when Cropland exceeded about 56% of available habitat. We found recent remains of 573 dead ducks during 1983-85; most were females (Anas spp.) apparently killed by predators. In some years, mallards and northern pintails were more numerous among dead ducks than we expected. More females than males were found dead among mallards and northern shovelers, suggesting higher vulnerability of females. Of factors we examined, nest-success rate appeared to be the most influential factor in determining mallard production. Nest success varied both geographically and annually.

Prairie pothole region↗

Age-related reproduction in striped skunks ( Mephitis mephitis ) in the upper Midwest

Reproductive data from the upper Midwest are meager for the striped skunk ( Mephitis mephitis ), a common North American carnivore. We provide data on some age-related reproductive attributes of 178 female striped skunks collected at 19 sites in eastcentral North Dakota and westcentral Minnesota in 1979–1981 and 1987–1991. Seventy-four percent of the females were 1 year old; 95% were pregnant or parous when collected. Thirteen of 873 (1.5%) embryos in 123 pregnant females were being resorbed. The overall mean (±1 SE ) litter size estimated from live embryos was 7.2 ± 0.4. Means of litter-size estimates were similar for females ≥1 year old, but annual estimates of litter size differed among years for all females combined. For females from the interval 1979–1981 and 1990, the mean implantation date based on embryo size was 4 March (±1.6 days). Potential litters were composed of a mean of 55 ± 3% females. Estimates of litter size based on counts of corpora lutea averaged 0.9 young per female less than estimates for the same females based on counts of live embryos, indicating that some skunks may have produced polyovular follicles or identical twins.

Journal of Mammalogy↗

Effects of harness transmitters on behavior and reproduction of wild mallards

Radio telemetry has been an important research tool in waterfowl studies for >20 years, yet little effort has been made to evaluate potential effects of transmitters on the birds that carry them. As part of a 4-year mallard (Anas platyrhynchos) study in the prairie pothole region of North Dakota and Minnesota, we compared radio-marked and unmarked female mallards in terms of percent time observed feeding, resting, and preening; nest initiation date; and clutch size and egg volume. Radio-marked females carried a 23-g back-mounted transmitter attached with a 2-loop harness (Dwyer 1972). On average, radio-marked females tended to feed less, rest and preen more, initiate nests later, and lay smaller clutches and eggs than unmarked females. Thus, behavioral and reproductive data from ducks marked with back-mounted harness-attached transmitters may be biased. We recommend that new designs of radio packages be field tested and caution that effects may be masked under extreme environmental conditions.

Journal of Wildlife Management↗

Effects of radio transmitters on nesting captive mallards

Radio packages may subtly affect bird behavior and condition, and thus could bias results from studies using this technique. To assess effects on reproduction of mallards (Anas platyrhynchos), we tested 3 types of back-mounted radio packages on captive females. Eight paired females were randomly assigned to each of 4 treatments: 4-g transmitter attached with sutures and glue, 10-g or 18-g transmitter attached with a harness, and no transmitter (control). All mallards were fed ad libitum. No differences were detected among treatments in number of clutches, clutch size, nesting interval, egg mass, or body mass; powers (range = 0.15-0.48) of tests were low. Feather wear and skin irritation around radio packages were minimal. Birds retained sutured transmitters for an average of 43.5 days (range = 3-106 days) and harness transmitters for the duration of the study (106 days). Sutures were not reliable and presently are not recommended as an attachment method. Caution is advised in applying these results to radio-equipped mallards in the wild.

Journal of Wildlife Management↗

Importance of individual species of predators on nesting success of ducks in the Canadian prairie pothole region

We followed 3094 upland nests of several species of ducks. Clutches in most nests were lost to predation. We related daily nest predation rates to indices of activity of eight egg-eating predators, precipitation during the nesting season, and measures of wetland conditions. Activity indices of red fox (Vulpes vulpes), striped skunk (Mephitis mephitis), and raccoon (Procyon lotor) activity were positively correlated, as were activity indices of coyote (Canis latrans), Franklin's ground squirrel (Spermophilus franklinii), and black-billed magpie (Pica pica). Indices of fox and coyote activity were strongly negatively correlated (r = -0.51), as were those of badger (Taxidea taxus) and skunk (r = -0.46). Nest predation rates in the early part of the breeding season were positively related to indices of fox, American crow (Corvus brachyrhynchos), and badger activity. Predation rates in the latter part of the season were positively related to indices of fox and skunk activity. Predation rates on early-season nests were lower in areas and years in which larger fractions of seasonal wetlands contained water. For late-season nests, a similar relationship held involving semipermanent wetlands. We suspect that the wetland measures, which reflect precipitation during some previous period, also indicate vegetation growth and the abundance of buffer prey, factors that may influence nest predation rates.

Canadian Journal of Zoology↗

Evaluation of marked-recapture for estimating striped skunk abundance

The mark-recapture method for estimating striped skunk ( Mephitis mephitis ) abundance was evaluated by systematically livetrapping a radio-equipped population on a 31.4-km2 study area in North Dakota during late April of 1977 and 1978. The study population was 10 females and 13 males in 1977 and 20 females and 8 males in 1978. Skunks were almost exclusively nocturnal. Males traveled greater nightly distances than females (3.3 vs. 2.6 km, P < 0.05) and had larger home ranges (308 vs. 242 ha) although not significantly so. Increased windchill reduced night-time activity. The population was demographically but not geographically closed. Frequency of capture was positively correlated with time skunks spent on the study area. Little variation in capture probabilities was found among trap-nights. Skunks exhibited neither trap-proneness nor shyness. Capture rates in 1977 were higher for males than for females; the reverse occurred in 1978. Variation in individual capture rates was indicated among males in 1977 and among females in 1978. Ten estimators produced generally similar results, but all underestimated true population size. Underestimation was a function of the number of untrapped skunks, primarily those that spent limited time on the study area. The jackknife method produced the best estimates of skunk abundance.

North Dakota↗

Nocturnal activity and foraging of prairie raccoons (Procyon lotor) in North Dakota

Nocturnal activity and foraging of 39 radio-equipped raccoons ( Procyon lotor ) in eastern North Dakota were studied from April-July in 1974-1976. Sixteen of the raccoons were collected after foraging bouts for stomach content analysis. Raccoon activity consisted of running (13%), walking (49%) and local movement in confined areas (38%). Local movement was foraging on large or locally abundant food items. Adult males traveled farther in a night, ran twice as often, and moved locally only half as often as adult females and yearlings. Differences in activity patterns between adult females and yearlings were not detected. There was no difference among age-sex groups in use of foraging habitats. All raccoons foraged extensively in farmyards and wetlands. Stomach content analysis substantiated foraging determinations obtained by radiotelemetry. Principal foods were grain, aquatic animals, rodents, birds and bird eggs.

North Dakota↗

Relating residue in raccoon feces to food consumed

Feeding tests were conducted with captive raccoons ( Procyon lotor ) to permit more meaningful interpretation of food habit data obtained from fecal analysis. Ten diverse types of natural foods were offered in 20 tests. Digestibility coefficients were calculated that ranged from 3.6 for dry sunflowers, where considerable residue was recovered, to infinity for earthworms and boned meat where no residue was recovered. The influence of differences in both food and animal behavior on digestibility coefficients was significant (ANOVA, F<0.001). The use of digestibility coefficients to adjust quantitative estimates of fecal residue or to predict biomass consumed is of questionable value with raccoons due to variability in foods consumed and behavior of individual animals.

American Midland Naturalist↗

Insecticide residues in big game mammals of South Dakota

An analysis was made of eight insecticide residues in the renal fat tissue of 23 white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ), 13 mule deer ( O. hemionus ), 9 pronghorns ( Antilocapra americana ), and 2 elk ( Cervus canadensis ) collected in South Dakota during the fall of 1964. Identification and quantitative analysis of the insecticide residues were accomplished by thin-layer and gas-liquid chromatography. Eighty-five percent of the samples had residues of DDT with an average of 0.13 ppm. DDD residues were found in 11 percent of the samples, DDE in 38 percent, dieldrin in 38 percent, and lindane in 15 percent, with an average of 0.07, 0.04, 0.03, and 0.04 ppm, respectively. Heptachlor, heptachlor epoxide, and aldrin were not detected in concentrations above the limits of the experiment set by the investigators.

South Dakota↗