USGS Science⌕ Search

Geology topics

R.L. Bentzen

Publications and source records attributed to R.L. Bentzen.

4 recordsLinked to original sources

Factors influencing nesting success of king eiders on northern Alaska's Coastal Plain

King eider (Somateria spectabilis) populations have declined markedly in recent decades for unknown reasons. Nest survival is one component of recruitment, and a female's chance of reproductive success increases with her ability to choose an appropriate nesting strategy. We estimated variation in daily nest survival of king eiders at 2 sites, Teshekpuk and Kuparuk, Alaska, USA, 2002-2005. We evaluated both a priori and exploratory competing models of nest survival that considered importance of nest concealment, seclusion, and incubation constancy as strategies to avoid 2 primary egg predators, avian (Larus spp., Stercorarius spp., and Corvus corax) and fox (Alopex lagopus). We used generalized nonlinear techniques to examine factors affecting nest survival rates and information-theoretic approaches to select among competing models. Estimated nest survival, accounting for a nest visitation effect, varied considerably across sites and years (0.21-0.57); however, given our small sample size, much of this variation maybe attributable to sampling variation (??process = 0.007, 95% CI: 0.003-0.070). Nest survival was higher at Kuparuk than Teshekpuk in all years; however, due to the correlative nature of our data, we cannot determine the underlying causes with any certainty. We found mixed support for the concealed breeding strategy, females derived no benefit from nesting in areas with more willow (Salix spp.; measure of concealment) except that the observer effect diminished as willow cover increased. We suggest these patterns are due to conflicting predation pressures. Nest survival was not higher on islands (measure of seclusion) or with increased incubation constancy but was higher post-fox removal, indicating that predator control on breeding grounds could be a viable management option. Nest survival was negatively affected by our nest visitations, most likely by exposing the nest to avian scavengers. We recommend precautions be taken to limit the effects of nest visits in future studies and to consider them as a possible negative bias in estimated nest survival. Future models of the impacts of development within the breeding grounds of king eider should consider the influence of humans in the vicinity of nests.

Journal of Wildlife Management↗

Strategies for nest-site selection by king eiders

Nest site selection is a critical component of reproduction and has presumably evolved in relation to predation, local resources, and microclimate. We investigated nest-site choice by king eiders (Somateria spectabilis) on the coastal plain of northern Alaska, USA, 2003-2005. We hypothesized that nest-site selection is driven by predator avoidance and that a variety of strategies including concealment, seclusion, and conspecific or inter-specific nest defense might lead to improved nesting success. We systematically searched wetland basins for king eider nests and measured habitat and social variables at nests (n = 212) and random locations (n = 493). King eiders made use of both secluded and concealed breeding strategies; logistic regression models revealed that females selected nests close to water, on islands, and in areas with high willow (Salix spp.) cover but did not select sites near conspecific or glaucous gull (Larus hyperboreus) nests. The most effective nest-placement strategy may vary depending on density and types of nest predators; seclusion is likely a mammalian-predator avoidance tactic whereas concealment may provide protection from avian predators. We recommend that managers in northern Alaska attempt to maintain wetland basins with islands and complex shorelines to provide potential nest sites in the vicinity of water. ?? The Wildlife Society.

Journal of Wildlife Management↗

Incubation behavior of king eiders on the coastal plain of Northern Alaska

Incubating birds balance their energetic demands during incubation with the needs of the developing embryos. Incubation behavior is correlated with body size; larger birds can accumulate more endogenous reserves and maintain higher incubation constancy. King eiders (Somateria spectabilis) contend with variable and cold spring weather, little nesting cover, and low food availability, and thus are likely to rely heavily on endogenous reserves to maintain high incubation constancy. We examined the patterns of nest attendance of king eiders at Teshekpuk and Kuparuk, Alaska (2002-2005) in relation to clutch size, daily temperature, and endogenous reserves to explore factors controlling incubation behavior. Females at Kuparuk had higher constancy (98.5 ?? 0.2%, n = 30) than at Teshekpuk (96.9 ?? 0.8%, n = 26), largely due to length of recesses. Mean recess length ranged from 21.5 to 23.7 min at Kuparuk, and from 28.5 to 51.2 min at Teshekpuk. Mean body mass on arrival at breeding grounds (range; Teshekpuk 1,541-1,805, Kuparuk 1,616-1,760), and at the end of incubation (Teshekpuk 1,113-1,174, Kuparuk 1,173-1,183), did not vary between sites or among years (F < 1.1, P > 0.3). Daily constancy increased 1% with every 5??C increase in minimum daily temperature (??min = 0.005, 95% CI 0.002, 0.009). Higher constancy combined with similar mass loss at Kuparuk implies that females there met foraging requirements with shorter recesses. Additionally, females took more recesses at low temperatures, suggesting increased maintenance needs which were potentially ameliorated by feeding during these recesses, indicating that metabolic costs and local foraging conditions drove incubation behavior. ?? 2010 US Government.

Polar Biology↗

Characterizing the nutritional strategy of incubating king eiders Somateria spectabilis in northern Alaska

We measured plasma concentrations of variables associated with lipid metabolism (free fatty acids, glycerol, triglyceride, and ??- hydroxybutyrate), protein metabolism (uric acid), and baseline corticosterone to characterize the nutritional state of incubating king eiders Somateria spectabilis and relate this to incubation constancy at two sites, Kuparuk and Teshekpuk, in northern Alaska. King eiders at both sites appeared to employ a partial-income incubation strategy, relying on both endogenous and exogenous energy resources. Females maintained high invariant levels of free fatty acids, ??-hydroxybutyrate, and glycerol throughout incubation, indicating that fat reserves were a major energy source, and not completely depleted during incubation. Similarly, uric acid did not increase, suggesting effective protein sparing or protein ingestion and adequate lipid reserves throughout incubation. Baseline corticosterone and triglyceride levels increased during incubation, indicative of an increase in foraging during late stages of incubation. Incubating females at Kuparuk had higher triglyceride concentrations but also had higher ??-hydroxybutyrate concentrations than females at Teshekpuk. This dichotomy may reflect a short-term signal of feeding overlaying the longer-term signal of reliance on endogenous lipid reserves due to higher food intake yet higher metabolic costs at Kuparuk because of its colder environment. Incubation constancy was not correlated with plasma concentrations of lipid or protein metabolites. ?? 2008 The Authors.

Journal of Avian Biology↗