USGS Science⌕ Search

Geology topics

R.G. Anthony

Publications and source records attributed to R.G. Anthony.

At least 19 recordsLinked to original sources

Behavioral responses of north American Elk to recreational activity

Off-road recreation on public lands in North America has increased dramatically in recent years. Wild ungulates are sensitive to human activities, but the effect of off-road recreation, both motorized and nonmotorized, is poorly understood. We measured responses of elk (Cervus elaphus) to recreational disturbance in northeast Oregon, USA, from April to October, 2003 and 2004. We subjected elk to 4 types of recreational disturbance: all-terrain vehicle (ATV) riding, mountain biking, hiking, and horseback riding. Motion sensors inside radiocollars worn by 13 female elk recorded resting, feeding, and travel activities at 5-minute intervals throughout disturbance and control periods. Elk fed and rested during control periods, with little time spent traveling. Travel time increased in response to all 4 disturbances and was highest in mornings. Elk travel time was highest during ATV exposure, followed by exposure to mountain biking, hiking, and horseback riding. Feeding time decreased during ATV exposure and resting decreased when we subjected elk to mountain biking and hiking disturbance in 2003. Our results demonstrated that activities of elk can be substantially affected by off-road recreation. Mitigating these effects may be appropriate where elk are a management priority. Balancing management of species like elk with off-road recreation will become increasingly important as off-road recreational uses continue to increase on public lands in North America.

Journal of Wildlife Management↗

Survival rates of female greater sage-grouse in autumn and winter in Southeastern Oregon

We estimated survival rates of 135 female greater sage-grouse (Centrocercus urophasianus) on 3 study areas in southeastern Oregon, USA during autumn and winter for 3 years. We used known-fate models in Program MARK to test for differences among study areas and years, investigate the potential influence of weather, and compute estimates of overwinter survival. We found no evidence for differences in survival rates among study areas, which was contrary to our original hypothesis. There also were no declines in survival rates during fallwinter, but survival rates varied among years and time within years. Average survival rate from October through February was 0.456 (SE 0.062). The coefficient of variation for this estimate was 13.6% indicating good precision in our estimates of survival. We found strong evidence for an effect of weather (i.e., mean daily min. temp, extreme min. temp, snow depth) on bi-weekly survival rates of sage-grouse for 2 of the study areas in one year. Extremely low (<-15?? C) temperatures over an 8-week period and accumulation of snow had a negative effect on survival rates during the winter of 19901991 on the 2 study areas at the higher (>1,500 m) elevations. In contrast, we found no evidence for an influence of weather on the low-elevation study area or during the winters of 19891990 and 19911992. Extreme weather during winter can cause lower survival of adult female sage-grouse, so managers should be aware of these potential effects and reduce harvest rates accordingly.

Journal of Wildlife Management↗

Population trends in northern spotted owls: Associations with climate in the Pacific Northwest

We used reverse time capture-mark-recapture models to describe associations between rate of population change (??) and climate for northern spotted owls (Strix occidentalis caurina) at six long-term study areas in Washington and Oregon, USA. Populations in three of six areas showed strong evidence of declining populations, while populations in two additional areas were likely declining as well. At four areas, ?? was positively associated with wetter-than-normal conditions during the growing season, which likely affects prey availability. Lambda was also negatively associated with cold, wet winters and nesting seasons, and the number of hot summer days. The amount of annual variation in ?? accounted for by climate varied across study areas (3-85%). Rate of population change was more sensitive to adult survival than to recruitment; however, there was considerable variation among years and across study areas for all demographic rates. While annual survival was more closely related to regional climate conditions, recruitment was often associated with local weather. In addition to climate, declines in recruitment at four of six areas were associated with increased presence of barred owls. Climate change models predict warmer, wetter winters and hotter, drier summers for the Pacific Northwest in the first half of the 21st century. Our results indicate that these conditions have the potential to negatively affect annual survival, recruitment, and consequently population growth rates for northern spotted owls. ?? 2010 Elsevier Ltd.

Biological Conservation↗

Bald eagles and sea otters in the Aleutian Archipelago: indirect effects of trophic cascades.

Because sea otters ( Enhydra lutris ) exert a wide array of direct and indirect effects on coastal marine ecosystems throughout their geographic range, we investigated the potential influence of sea otters on the ecology of Bald Eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) in the Aleutian Islands, Alaska, USA. We studied the diets, productivity, and density of breeding Bald Eagles on four islands during 1993–1994 and 2000–2002, when sea otters were abundant and scarce, respectively. Bald Eagles depend on nearshore marine communities for most of their prey in this ecosystem, so we predicted that the recent decline in otter populations would have an indirect negative effect on diets and demography of Bald Eagles. Contrary to our predictions, we found no effects on density of breeding pairs on four islands from 1993–1994 to 2000–2002. In contrast, diets and diet diversity of Bald Eagles changed considerably between the two time periods, likely reflecting a change in prey availability resulting from the increase and subsequent decline in sea otter populations. The frequency of sea otter pups, rock greenling ( Hexagammus lagocephalus ), and smooth lumpsuckers ( Aptocyclus ventricosus ) in the eagle's diet declined with corresponding increases in Rock Ptarmigan ( Lagopus mutus ), Glaucous-winged Gulls ( Larus glaucescens ), Atka mackerel ( Pleurogrammus monopterygius ), and various species of seabirds during the period of the recent otter population decline. Breeding success and productivity of Bald Eagles also increased during this time period, which may be due to the higher nutritional quality of avian prey consumed in later years. Our results provide further evidence of the wide-ranging indirect effects of sea otter predation on nearshore marine communities and another apex predator, the Bald Eagle. Although the indirect effects of sea otters are widely known, this example is unique because the food-web pathway transcended five species and several trophic levels in linking one apex predator to another.

Ecology↗

Environmental contaminants in bald eagle eggs from the Aleutian archipelago

We collected 136 fresh and unhatched eggs from bald eagle (Haliaeetus leucocephalus) nests and assessed productivity on eight islands in the Aleutian archipelago, 2000 to 2002. Egg contents were analyzed for a broad spectrum of organochlorine (OC) contaminants, mercury (Hg), and stable isotopes of carbon (??13C) and nitrogen (??15N). Concentrations of polychlorinated biphenyls (??PCBs), p,p???- dichlorodiphenyldichloroethylene (DDE), and Hg in bald eagle eggs were elevated throughout the archipelago, but the patterns of distribution differed among the various contaminants. Total PCBs were highest in areas of past military activities on Adak and Amchitka Islands, indicating local point sources of these compounds. Concentrations of DDE and Hg were higher on Amchitka Island, which was subjected to much military activity during World War II and the middle of the 20th century. Concentrations of ??PCBs also were elevated on islands with little history of military activity (e.g., Amlia, Tanaga, Buldir), suggesting non-point sources of PCBs in addition to point sources. Concentrations of DDE and Hg were highest in eagle eggs from the most western Aleutian Islands (e.g., Buldir, Kiska) and decreased eastward along the Aleutian chain. This east-to-west increase suggested a Eurasian source of contamination, possibly through global transport and atmospheric distillation and/or from migratory seabirds. Eggshell thickness and productivity of bald eagles were normal and indicative of healthy populations because concentrations of most contaminants were below threshold levels for effects on reproduction. Contrary to our predictions, contaminant concentrations were not correlated with stable isotopes of carbon (??13C) or nitrogen (??15N) in eggs. These latter findings indicate that contaminant concentrations were influenced more by point sources and geographic location than trophic status of eagles among the different islands. ?? 2007 SETAC.

Environmental Toxicology and Chemistry↗

Effect of lipid extraction on analyses of stable carbon and stable nitrogen isotopes in coastal organisms of the Aleutian archipelago

We tested whether extracting lipids reduced confounding variation in ??13C and ??15N values by analyzing paired lipid-extracted (LE) and non-lipid-extracted (NLE) samples of bald eagle (Haliaeetus leucocephalus (L., 1766)) whole eggs, muscle tissue from nine seabird and one terrestrial bird species, muscle tissue from four marine fish species, and blue mussels (Mytilus edulis L., 1758) collected from the Aleutian archipelago, Alaska. Lipid extraction significantly increased ??13C by an average of 2.0??? in whole eggs, 0.8??? in avian muscle, 0.2??? in fish muscle, and 0.6??? in blue mussels. Lower ??13C values in NLE samples covaried positively with lipid content across all sample types. Lower ??13C values in NLE samples were not correlated with lipid content within bald eagle eggs and blue mussels, but covaried positively with percent lipid in avian and fish muscles. Neither lipid extraction nor percent lipid significantly changed ??15N values for any sample type. Lower ??13C values in most NLE avian and fish muscle tissues should not confound interpretation of pelagic versus nearshore sources of primary production, but lipid extraction may be necessary when highly precise estimates of ??13C are needed. Lipid extraction may not be necessary when only ??15N is of interest. ?? 2007 NRC.

Canadian Journal of Zoology↗

Responses of California Brown Pelicans to disturbances at a large Oregon roost

Numbers of California Brown Pelicans (Pelecanus occidentalis californicus) along the coast of Oregon and Washington have increased sharply in recent years. We identified East Sand Island in the Columbia River estuary as the site of the largest pelican roost within this region. Numbers of pelicans roosting on East Sand Island have increased from less than 100 during 1979-1986 to a high count of 10,852 in 2002. The East Sand Island roost is currently the site of a major non-breeding aggregation of this endangered subspecies. Total numbers of pelicans roosting on East Sand Island increased seasonally from April to September or October, and then declined sharply with the onset of winter storms. Pelicans appeared to forage more during low tides, and return to the roost during high tides; therefore, pelican numbers on the island were positively associated with tide height. Land-based human disturbance was negatively associated with total pelican numbers, whereas water-based human disturbance had no significant effect on total pelican numbers on the island. Natural disturbances, although more frequent than human disturbances, apparently did not influence the total number of pelicans on the island.

Waterbirds↗

Comment on 'Are survival rates for northern spotted owls biased?'

Loehle et al. recently estimated survival rates from radio-telemetered northern spotted owls (Strix occidentalis caurina (Merriam, 1898)) and suggested that survival rates estimated for this species from capture-recapture studies were negatively biased, which subsequently resulted in the negatively biased estimates of rates of population change (lambda) reported by Anthony et al. (Wildl. Monogr. No. 163, pp. 1-47 (2006)). We argue that their survival estimates were inappropriate for comparison with capture-recapture estimates because (i) the manner in which they censored radio-telemetered individuals had the potential to positively bias their survival estimates, (ii) their estimates of survival were not valid for evaluating bias, and (iii) the size and distribution of their radiotelemetry study areas were sufficiently different from capture-recapture study areas to preclude comparisons. In addition, their inferences of negative bias in rates of population change estimated by Anthony et al. were incorrect and reflected a misunderstanding about those estimators.

Canadian Journal of Zoology↗

Status and trends in demography of northern spotted owls, 1985-2003

We analyzed demographic data from northern spotted owls (Strix occidentalis caurina) from 14 study areas in Washington, Oregon, and California for 1985-2003. The purpose of our analyses was to provide an assessment of the status and trends of northern spotted owl populations throughout most of their geographic range. The 14 study areas made up approximately 12% of the range of the subspecies and included federal, tribal, private, and mixed federal and private lands. The study areas also included all the major forest types that the subspecies inhabits. The analyses followed rigorous protocols that were developed a priori and were the result of extensive discussions and consensus among the authors. Our primary objectives were to estimate fecundity, apparent survival (??), and annual rate of population change (??) and to determine if there were any temporal trends in these population parameters. In addition to analyses of data from individual study areas, we conducted 2 meta-analyses on each demographic parameter. One meta-analysis was conducted on all 14 areas, and the other was restricted to the 8 areas that constituted the Effectiveness Monitoring Plan for northern spotted owls under the Northwest Forest Plan. The average number of years of reproductive data per study area was 14 (range = 5-19), and the average number of recapture occasions per study area was 13 (range = 4-18). Only 1 study area had <12 years of data. Our results were based on 32,054 captures and resightings of 11,432 banded individuals for estimation of survival and 10,902 instances in which we documented the number of young produced by territorial females. The number of young fledged (NYF) per territorial female was analyzed by testing a suite of a priori models that included (1) effects of age, (2) linear or quadratic time trends, (3) presence of barred owls (Strix varia) in spotted owl territories, and (4) an even-odd year effect. The NYF varied among years on most study areas with a biennial cycle of high reproduction in even-numbered years and low reproduction in odd-numbered years. These cyclic fluctuations did not occur on all study areas, and the even-odd year effect waned during the last 5 years of the study. Fecundity was highest for adults (x??=0.372, SE=0.029), lower for 2-year-olds (x??=0.208, SE=0.032), and very low for 1-year-olds (x??=0.074, SE = 0.029). Fecundity was stable over time for 6 areas (Rainier, Olympic, Warm Springs, H. J. Andrews, Klamath, and Marin), declining for 6 areas (Wenatchee, Cle Elum, Oregon Coast Range, Southern Oregon Cascades, Northwest California, and Simpson), and slightly increasing for 2 areas (Tyee, Hoopa). We found little association between NYF and the proportion of northern spotted owl territories where barred owls were detected, although results were suggestive of a negative effect of barred owls on the Wenatchee and Olympic study areas. The meta-analysis on fecundity indicated substantial annual variability with no increasing or decreasing trends. Fecundity was highest in the mixed-conifer region of eastern Washington (x??=0.560, SE=0.041) and lowest in the Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii) region of the Oregon coast (x??=0.306, SE=0.039). We used Cormack-Jolly-Seber open population models and Program MARK to estimate apparent survival rates of owls >1 year old. We found no differences in apparent survival rates between sexes except for 1 area (Marin), which had only 6 years of data. Estimates of apparent survival from individual study areas indicated that there were differences among age classes with adults generally having higher survival than 1- and 2-year-olds. Apparent survival rates ranged from 0.750 (SE=0.026) to 0.886 (SE=0.010) for adults, 0.626 (SE=0.073) to 0.886 (SE=0.010) for 2-year-olds, and 0.415 (SE=0.111) to 0.860 (SE=0.017) for 1-year-olds. These estimates were comparable to survival rates from previous studies on the subspecies. We found evidence for negative time trends in survival rate

Wildlife Monographs↗

Changes in productivity and contaminants in bald eagles nesting along the lower Columbia River, USA

Previous studies documented poor productivity of bald eagles (Haliaeetus leucocephalus) in the lower Columbia River (LCR), USA, and elevated p,p???-dichlorodiphenyldichloroethylene (DDE), polychlorinated biphenyls (PCBs), dioxins, and furans in eagle eggs. From 1994 to 1995, we collected partially incubated eggs at 19 of 43 occupied territories along the LCR and compared productivity and egg contaminants to values obtained in the mid-1980s. We found higher productivity at new nesting sites along the river, yet productivity at 23 older breeding territories remained low and was not different (p = 0.713) between studies. Eggshell thickness at older territories had not improved (p = 0.404), and eggshells averaged 11% thinner than shells measured before dichlorodiphenyltrichloroethane use. Decreases in DDE (p = 0.022) and total PCBs (p = 0.0004) in eggs from older breeding areas occurred between study periods. Productivity was not correlated to contaminants, but DDE, PCBs, and dioxin-like chemicals exceeded estimated no-effect values. Some dioxin-like contaminants in eggs were correlated to nest location, with highest concentrations occurring toward the river's mouth where productivity was lowest. Although total productivity increased due to the success of new nesting pairs in the region, egg contaminants remain high enough to impair reproduction at older territories and, over time, may alter productivity of new pairs nesting near the river's mouth. ?? 2005 SETAC.

Oregon, Washington↗

Influence of thinning of Douglas-fir forests on population parameters and diet of northern flying squirrels

We investigated the effects of thinning young (35- to 45-yr-old) Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii) forests on density, survival, body mass, movements, and diets of northern flying squirrels (Glaucomys sabrinus) in the northern coast range of Oregon. We used a repeated measures, randomized block design with 3 treatments (control, moderate thinning, and heavy thinning) and 4 replicates to study diets and population characteristics from 1994-1997. Densities of flying squirrels were variable in space and time, but they were positively correlated to biomass and frequency of fungal sporocarps, suggesting they were responding to food resources rather than forest structure. Fungal sporocarps comprised a major portion of the squirrel's diet, and other vegetative material made up the remainder of the diet. Several fungal genera including Gautieria, Geopora, Hymenogaster, Hysterangium, Melanogaster, and Rhizopogon were found more frequently in diets than on the trapping grids and therefore appeared to be selected by the squirrels. Flying squirrel movements were negatively correlated with the frequency of occurrence of fungal sporocarps at trap stations, suggesting that squirrels traveled greater distances to find fungal sporocarps where these food items were more sparsely distributed. We hypothesized that flying squirrel densities would be relatively low in these young, structurally simple forests; however, densities on some of the grids were >1.5 squirrels/ha, which was comparable to densities described for the species in late-successional forests. Our results indicated that commercial thinning did not have measurable short-term effects on density, survival, or body mass of flying squirrels.

Journal of Wildlife Management↗

Technical review of the status of Northern Goshawks in the western United States

The U.S. Fish and Wildlife Service (FWS) was petitioned in 1997 to consider listing Northern Goshawks (Accipiter gentilis atricapillus) under the Endangered Species Act of 1973, west of the 100th meridian of the contiguous United States. In their 12-mo finding issued in June 1998, the FWS determined that listing this population as threatened or endangered was not warranted and based that decision on review existing population and habitat information. Because the status of goshawks in the western U.S. continues to be contentious and the FWS finding has been challenged, the Raptor Research Foundation, Inc. and The Wildlife Society jointly formed a committee to review information regarding the status of the goshawk population in the contiguous U.S. west of the 100th meridian. The committee was requested to: (1) determine if there is evidence of a population trend in goshawks in the western U.S., excluding Alaska; (2) determine if there is evidence that goshawks nesting in the eastern and western U.S. represent distinctive, genetically unique populations; and (3) evaluate evidence for goshawk-habitat relations, including any association with large, mostly-unbroken tracts of old growth and mature forests. Based on existing information, the committee concluded: (1) existing data are not adequate to assess population trend in goshawks west of the 100th meridian; (2) existing analyses of phylogeography have not provided evidence of genetic differences among recognized (atricapillus, laingi) or putative (apache) subspecies, and the genetic distinctness of atricapillus goshawks in western and eastern North America is not known; and (3) at present, assessing the status of goshawks solely using distribution of late-successional forests is not appropriate, based on the current understanding of goshawk-habitat relations, although goshawks clearly use and often select late-successional forests for nesting and foraging. We provide recommendations on information needs to assess status and population trend of goshawks in the western U.S. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Diets and foraging behavior of northern Spotted Owls in Oregon

We describe local, regional, and annual variation in diets of northern Spotted Owls (Strix occidentalis caurina) in Oregon based on 24 497 prey collected at 1118 owl territories in 1970-2003. The sample included 91.5% mammals, 4.3% birds, 4.1% insects, and 0.1% other prey. The diet included ???131 species, including 49 mammals, 41 birds, 3 reptiles, 1 frog, 1 crayfish, 1 scorpion, 2 snails, and 33 species of insects. On average, 91.9 ?? 0.3% (SE) of prey in the diet were nocturnal animals, 3.3 ?? 0.2% were diurnal, and 4.8 ?? 0.2% were active both day and night. Of the prey captured, 50.5 ?? 0.8% were arboreal, 18.7 ?? 0.7% were scansorial, 4.8 ?? 0.2% were aerial, and 26.0 = 0.7% were terrestrial. Mean mass of prey was 116.6 ?? 6.5 g. Diets varied among owl territories, geographic regions, and years; but were generally dominated by four to six species of nocturnal mammals, including northern flying squirrels (Glaucomys sabrinus), woodrats (Neotoma fuscipes and N. cinerea), red tree voles (Arborimus longicaudus), western red-backed voles (Clethrionomys californicus), deer mice (Peromyscus maniculatus), or gophers (Thomomys spp.). Estimates of dietary evenness were low, indicating diets dominated by a few species of mammals. Forest management practices that produce healthy populations of arboreal and scansorial mammals such as flying squirrels, woodrats, and red tree voles should benefit northern Spotted Owls in Oregon and Washington. ?? 2004 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Observations of a live Glaucous-winged Gull chick in an active Bald Eagle nest

We report an apparent nonlethal predation attempt on and subsequent adoption of a Glaucous-winged Gull ( Larus glaucescens ) chick by a pair of Bald Eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) in the Aleutian Archipelago, Alaska. To the best of our knowledge, this is the first report of a live Glaucous-winged Gull chick in a Bald Eagle nest. We describe our observations of this occurrence and offer explanations on how it may have occurred.

The Wilson Bulletin↗

Spatial use and habitat associations of Columbian white-tailed deer fawns in southwestern Oregon

Fawns represent a critical life history stage in the dynamics of deer populations, yet little recent information is available on the ecology of neonatal Columbian white-tailed deer (CWTD), a geographically isolated and federally endangered sub-species. We described home ranges, areas of concentrated use, and habitat associations of CWTD fawns in southwestern Oregon during the summers of 1997 and 1998. Spatial use patterns and habitat use within areas of concentrated use were described for 11 radio-marked fawns. Pooled habitat use was described for 24 radio-marked fawns. Areas of concentrated use averaged 2.4 ha, which was 13.3% of mean 95% home range size (18.0 ha). Frequent use of oak-madrone woodland and riparian cover types characterized fawn habitat use patterns. Cover types containing conifers were rarely used and usually not available within home ranges. Although we found no detectable patterns of habitat selection or avoidance among fawns, areas of concentrated use were composed mostly of oak-madrone woodland (35%) and riparian (26%) cover types. Moreover, 74% of concentrated use area was within 200 m of streams. Our results provide useful information on habitat characteristics used frequently by CWTD fawns.

Northwest Science↗

Natal and breeding dispersal of northern spotted owls

We studied the dispersal behavior of 1,475 northern spotted owls (Strix occidentalis caurina) during banding and radio-telemetry studies in Oregon and Washington in 1985-1996. The sample included 324 radio-marked juveniles and 1,151 banded individuals (711 juveniles, 440 non-juveniles) that were recaptured or resighted after dispersing from the initial banding location. Juveniles typically left the nest during the last week in May and the first two weeks in June (x?? ?? SE = 8 June ?? 0.53 days, n = 320, range = 15 May-1 July), and spent an average of 103.7 days in the natal territory after leaving the nest (SE = 0.986 days, n = 137, range = 76-147 days). The estimated mean date that juveniles began to disperse was 19 September in Oregon (95% CI = 17-21 September) and 30 September in Washington (95% CI = 25 September-4 October). Mean dispersal dates did not differ between males and females or among years. Siblings dispersed independently. Dispersal was typically initiated with a series of rapid movements away from the natal site during the first few days or weeks of dispersal. Thereafter, most juveniles settled into temporary home ranges in late October or November and remained there for several months. In February-April there was a second pulse of dispersal activity, with many owls moving considerable distances before settling again in their second summer. Subsequent dispersal patterns were highly variable, with some individuals settling permanently in their second summer and others occupying a series of temporary home ranges before eventually settling on territories when they were 2-5 years old. Final dispersal distances ranged from 0.6-111.2 km for banded juveniles and 1.8-103.5 km for radio-marked juveniles. The distribution of dispersal distances was strongly skewed towards shorter distances, with only 8.7% of individuals dispersing more than 50 km. Median natal dispersal distances were 14.6 km for banded males, 13.5 km for radio-marked males, 24.5 km for banded females, and 22.9 km for radio-marked females. On average, banded males and females settled within 4.2 and 7.0 territory widths of their natal sites, respectively. Maximum and final dispersal distances were largely independent of the number of days that juveniles were tracked. Although statistical tests of dispersal direction based on all owls indicated that direction of natal dispersal was non-random, the mean angular deviations and 95% CI's associated with the samples were large, and r-values (vector length) were small. This lead us to conclude that significant test results were the result of large sample size and were not biologically meaningful. Our samples were not large enough to test whether dispersal direction from individual territories was random. In the sample of radio-marked owls, 22% of males and 44% of females were paired at 1 year of age, but only 1.5% of males and 1.6% of females were actually breeding at 1 year of age. At 2 years of age, 68% of males and 77% of females were paired, but only 5.4% of males and 2.6% of females were breeding. In contrast to the radio-marked owls, most juveniles that were banded and relocated at 1 or 2 years of age were paired, although few were breeding. Although recruitment into the territorial population typically occurred when owls were 1-5 years old, 9% of banded juveniles were not recaptured until they were > 5 years old. We suspect that our estimates of age at recruitment of banded owls are biased high because of the likelihood that some individuals were not recaptured in the first year that they entered the territorial population. A minimum of 6% of the banded, non-juvenile owls on our demographic study areas changed territories each year (breeding dispersal). The likelihood of breeding dispersal was higher for females, young owls, owls that did not have a mate in the previous year, and owls that lost their mate from the previous year through death or divorce. Mean and median distances dispersed by adults were

Wildlife Monographs↗