USGS Science⌕ Search

Geology topics

P.M. Sanzenbacher

Publications and source records attributed to P.M. Sanzenbacher.

6 recordsLinked to original sources

Movements of wintering Dunlin Calidris alpina and changing habitat availability in an agricultural wetland landscape

Few studies have assessed how the dynamics of wetland bird movements relate to changing resource availability, particularly at more than one spatial scale. Within western Oregon's Williamette Valley, we examined winter resident Dunlin Calidris alpina movements in relation to a decrease in availability of preferred shorebird foraging habitat from early to late winter of 1999-2000. By tracking movements of 15 (early winter) and 12 (late winter) radiomarked individuals, we calculated home ranges and characterized presence/absence of a preference for shorebird foraging habitat during each winter period. Between periods, we compared: (1) percentage of shorebird habitat in home ranges to its availability in the landscape (regional preference), (2) percentage of radio locations in shorebird habitat to its availability within home ranges (local preference) and (3) relative use of roost sites. Concurrent with a 75% decrease in available shorebird habitat from early to late winter, average home range sizes increased by a factor of 3.8. At a regional scale, home ranges in early winter included a significantly greater percentage of shorebird foraging habitat than was available in the wider landscape. However, by late winter, the percent of shorebird habitat in home ranges did not match availability in the landscape. At the local scale, for both winter periods Dunlin were located in shorebird foraging habitat more often than expected given availability of habitat within home ranges [Correction added after online pub-lication 23 May 2008: sentence amended]. An increase in the number of roosts used from early to late winter implies possible reliance on additional sites in late winter for foraging opportunities. Results suggest that wet, unvegetated habitat is sought by Dunlin throughout winter, but individuals could not select home ranges in late winter that fully compensated for seasonal loss of habitat. ?? 2008 The Authors.

Ibis↗

Residency and movement patterns of wintering dunlin in the Willamette Valley of Oregon

In the winters of 1998–1999 and 1999–2000, we tracked 67 radio-marked Dunlin ( Calidris alpina ) throughout the complex agricultural landscape of the Willamette Valley of Oregon. Individual birds were tracked across 8-week sampling periods and indicated a high degree of regional fidelity throughout the three winter sampling periods. Birds exhibited varied degrees of fidelity to specific wetland sites and were detected at an average of nine different sites. Distances traveled within the region were extensive and greatest during late winter. Females ranged farther from capture sites than males, and movement from capture sites for all birds was greatest during late winter. Mean home-range size (95% minimum convex polygons) of birds was 258.2 ± 44.8 km 2 (SE) and was greatest during late winter. Diurnal roosts were identified as centers of activities and daily movements were most pronounced during crepuscular periods. These data represent the most extensive documentation of winter movements for a shorebird at an inland site. Findings indicate Dunlin were winter residents, and extensive local movements suggest a high degree of functional connectivity of habitats.

Oregon↗

Space use, migratory connectivity, and population segregation among Willets breeding in the western Great Basin

Western Willets ( Catoptrophorus semipalmatus inornatus ) were banded (n = 146 breeding adults and chicks) and radio-marked (n = 68 adults) at three western Great Basin wetland complexes to determine inter- and intraseasonal space use and movement patterns (primarily in 1998 and 1999). Birds were then tracked to overwintering sites where migratory connectivity and local movements were documented. Willets arrived synchronously at breeding sites during mid-April and spent less than 12 weeks in the Great Basin. There were no movements to other sites in the Great Basin during the breeding or postbreeding season. However, most breeding birds moved locally on a daily basis from upland nest sites to wetland foraging sites. The mean distance breeding birds were detected from nests did not differ between sexes or between members of a pair, although these distances were greater among postbreeding than breeding birds. Home-range estimates did not differ significantly between paired males and females during breeding or postbreeding. However, female home ranges were larger following breeding than during breeding. Shortly after chicks fledged, adult Willets left the Great Basin for locations primarily at coastal and estuarine sites in the San Francisco Bay area. Limited data revealed little among-site movements once Willets arrived at the coast, and birds appeared to be site faithful in subsequent winters. Winter sites of western Great Basin Willets differed from those used by birds from other areas in the subspecies' range, suggesting another subspecies or distinct population segment may exist. This study illustrates the importance of understanding movements and space use throughout the annual cycle in conservation planning.

California, Oregon↗