USGS Science⌕ Search

Geology topics

P.M. Meyers

Publications and source records attributed to P.M. Meyers.

4 recordsLinked to original sources

Seasonal movements and pelagic habitat use of Murres and Puffins determined by satellite telemetry

We tracked the movements of Common Murres ( Uria aalge ), Thick-billed Murres ( U. lomvia ), and Tufted Puffins ( Fratercula cirrhata ) using surgically implanted satellite transmitters. From 1994–1996, we tagged 53 birds from two colonies in the Gulf of Alaska (Middleton Island and Barren Islands) and two colonies in the Chukchi Sea (Cape Thompson and Cape Lisburne). Murres and puffins ranged 100 km or farther from all colonies in summer, but most instrumented birds had abandoned breeding attempts and their movements likely differed from those of actively breeding birds. However, murres whose movements in the breeding period suggested they still had chicks to feed foraged repeatedly at distances of 50–80 km from the Chukchi colonies in 1995. We detected no differences in the foraging patterns of males and females during the breeding season, nor between Thick-billed and Common Murres from mixed colonies. Upon chick departure from the northern colonies, male murres—some believed to be tending their flightless young—drifted with prevailing currents toward Siberia, whereas most females flew directly south toward the Bering Sea. Murres from Cape Thompson and Cape Lisburne shared a common wintering area in the southeastern Bering Sea in 1995, and birds from Cape Lisburne returned to the same area in the winter of 1996. We conclude that differences in foraging conditions during summer rather than differential mortality rates in winter account for contrasting population trends previously documented in those two colonies.

Alaska↗

Performance of implantable satellite transmitters in diving seabirds

We report on the first deployment of satellite transmitters in large alcids. In 1995 and 1996, we surgically implanted 51 transmitters in Common and Thick-billed murres ( Uria aalge and U. lomvia ) and Tufted Puffins ( Fratercula cirrhata ) at three colonies in Alaska. These devices furnished more than 2,900 locations over succeeding months (eight months maximum transmitter life), some 30-40% of which had calculated errors of <1,000 m. We considered other data to be reliable if locations were repetitive within a short period of time. As measures of data collection efficiency, we calculated location indices (number of locations per hour of transmission) of 0.44 during the breeding season and 0.35 overall. Those values compared favorably with satellite transmitters previously deployed on large mammals at similar latitudes. Transmitters did not last as long as expected because lithium batteries tended to self-discharge when kept at the high internal temperature of a bird. Most importantly, we encountered high mortality of instrumented birds, especially in the interval from 11-20 days after release. Our results suggest that radio transmission itself somehow impaired normal feeding behavior or otherwise compromised the birds' health. Those two problems (battery life and bird mortality) will need to be solved before implantable devices can be applied effectively to the same or similar species in the future.

Alaska↗

Effect of implanted satellite transmitters on the nesting behavior of Murres

We implanted 6 Common Murres ( Uria aalge ) and 10 Thick-billed Murres ( Uria lomvia ) with satellite transmitters and compared subsequent presence at the colony, nesting status, and provisioning to a control group that underwent a simple surgical procedure. In the 10 days following implantation, we resighted 10 of 11 control birds at the colony and 6 of 16 implanted birds. Of the birds that returned, 7 of 10 control birds retained breeding status, whereas zero of six implanted birds retained breeding status. We conclude that abdominal implantations alter murre nesting behavior.

Alaska↗

Changes in land use as a possible factor in Mourning Dove population decline in Central Utah

Mourning Dove (Zenaida macroura) population indices for the western United States have declined significantly since 1966. Based on data collected in 1951-1952, in Fillmore, Utah, we examined whether there had been a local decline in the dove population index since the original data were collected. We then determined whether habitat had been altered, identified which foraging habitats doves preferred, and assessed whether changes in land use could be responsible, in part, for a decline in the local population index. We found that dove population indices declined 72% and 82% from 1952-1992 and 1952-1993, respectively. The most dramatic change in habitat was an 82% decline in land devoted to dry land winter wheat production and a decline in livestock feed pens. Doves foraged primarily in harvested wheat fields, feed pens, and weedy patches. We hypothesize that a decrease in wheat availability during the spring and the consolidation of the livestock industry have contributed to a population decline of Mourning Doves in central Utah.

Journal of Field Ornithology↗