USGS Science⌕ Search

Geology topics

M.C. Woodin

Publications and source records attributed to M.C. Woodin.

8 recordsLinked to original sources

Species richness, relative abundance, and habitat associations of nocturnal birds along the rio grande in Southern texas

The segment of the Rio Grande between International Falcon Reservoir and Del Rio, Texas (distance ca. 350 km), remains largely unexplored ornithologically. We surveyed nocturnal birds monthly during February-June 1998 at 19 stations along the Rio Grande (n = 6) and at upland stock ponds (n = 13) in Webb County, Texas. We conducted 10-min point counts (n = 89) after sunset and before moonset. Four species of owls and five species of nightjars were detected. Nightjars, as a group, were nearly five limes more abundant (mean number/count = 2.63) than owls (mean number = 0.55). The most, common owl, the great horned owl (Bubo virginianus), had a mean number of 0.25/point count. The mean for elf owls (Micrathene whitneyi) was 0.16/point count. The most common nightjars were the common poorwill (Phalaenoptilus nuttallii; 1.21/point count) and lesser nighthawk (Chordeiles acutipennir, 1.16/point count). Survey sites on the river supported more species (mean = 2.2) than did upland stock ponds (mean = 1.4). However, only one species (common pauraque, Nyctidromus albicollis) showed a preference for the river sites. Our results establish this segment of the Rio Grande in southern Texas as an area of high diversity of nightjars in the United States, matched (in numbers of species) only by southeastern Arizona and southwestern New Mexico.

Southwestern Naturalist↗

Rodents new to the diet of the western burrowing owl(athene CUNICULARIA HYPUGAEA )

The northern pygmy mouse (Baiomys taylori), fulvous harvest mouse (Reithrodontomys fulvescens), and Merriam's pocket mouse (Pemgnathus merriami) are new to the diet of the western burrowing owl (Athene cuniculana hypugaed). All three species were identified from remains in regurgitated pellets collected from roost sites of burrowing owls in southern Texas over a period of 4 winters. Together, northern pygmy mice and fulvous harvest mice represented 58% of mammals identified in 182 pellets regurgitated by western burrowing owls. Merriam's pocket mouse accounted for only 4% of identified mammalian prey. Frequency of occurrence in pellets was 16% for northern pygmv mice, 11% for fulvous harvest mice, and 3% for Merriam's pocket mice. The primary reason for absence of these species in previous studies of foods of western burrowing owls is that most were conducted in latitudes north of these southern-distributed species of mammals.

Southwestern Naturalist↗

Characteristics of roost sites used by burrowing owls (Athene cunicularia) wintering in Southern Texas

The western burrowing owl (Athene cunicularia hypugaea) is threatened in Mexico, endangered in Canada, and declining in most of the western United States. Most previous research has focused on burrowing owl breeding biology, and little is known about its winter ecology. We determined characteristics of roost sites used by western burrowing owls in southern Texas during winter. Data on 46 winter roost sites were collected from 15 November 2001 to 15 February 2002. Of these roost sites, 87% were located on agricultural land, 80% were along roads, and 74% were concrete, steel, or cast-iron culverts. Mean diameter (??SE) of roost site openings was 22 ?? 1.5 cm. Most roost sites (70%) were located on inaccessible private lands. Bare ground comprised 61% of ground cover within a 10-m radius of roost sites. We recommend that landowners and public-land managers should be encouraged to use smaller-diameter culverts when building roads or replacing old or damaged culverts and to graze livestock or mow around these culverts during winter.

Texas↗

Diet of western Burrowing Owls wintering in southern Texas

Winter diets of the western Burrowing Owl (Athene cunicularia hypugaea) are little known. We determined the diet of western Burrowing Owls wintering in southern Texas by analyzing the contents of 182 pellets collected over four winters (1999-2000, 2001-2002, 2002-2003, and 2003-2004) in three habitat types (agricultural, mainland grassland, and barrier island). Remains of a total of 7476 prey items were recovered, 98% of which were arthropods. Gryllidae (crickets) formed the largest component (50%) of the prey, followed by lepidopteran larvae (13%), beetles (8%), spiders (7%), and earwigs (6%). Although vertebrates, primarily small mammals and birds, represented only 2% of prey items by number, they represented most (71%) of the biomass. Northern pygmy mice (Baiomys taylori) and fulvous harvest mice (Reithrodontomys fulveccens) were the two most frequently consumed vertebrate species. In all habitats, arthropods, especially orthopterans, were the primary prey item by number, whereas vertebrates, primarily small mammals, were the most important by biomass. Greater consumption of arthropods by Burrowing Owls in agricultural areas may be a factor contributing to owl use of these highly altered environments. ?? 2007 The Raptor Research Foundation, Inc.

Texas↗

Foraging behavior of redheads (Aythya americana) wintering in Texas and Louisiana

Redheads, Aythya americana, concentrate in large numbers annually in traditional wintering areas along the western and northern rim of the Gulf of Mexico. Two of these areas are the Laguna Madre of Texas and Chandeleur Sound of Louisiana. We collected data on 54,340 activities from 103 redhead flocks in Texas and 51,650 activities from 57 redhead flocks in Louisiana. Males and females fed similarly, differing neither in levels of feeding (percent of all birds in flock that were feeding) (p>0.90) nor in percentages of birds feeding by diving, tipping, dipping, or gleaning from the surface (p>0.10). The foraging level of redheads in the upper Laguna Madre region was relatively constant throughout two winters. Foraging of redheads in early winter in Louisiana was significantly greater than redhead foraging in the upper Laguna Madre, but by late winter, foraging by redheads in Louisiana had declined to the same level as that shown by redheads foraging in the upper Laguna Madre. The overall foraging level of redheads from Chandeleur Sound was greater (41%) than that of redheads in the upper Laguna Madre (26%), yet it was quite similar to the 46% foraging level reported for redheads from the lower Laguna Madre. Redheads in the upper Laguna Madre region of Texas fed more by diving than did those in the Chandeleur Sound and the lower Laguna Madre. Diving increased in frequency in late winter. Greater reliance by redheads on diving in January and February indicates that the birds altered their foraging to feed in deeper water, suggesting that the large concentrations of redheads staging at this time for spring migration may have displaced some birds to alternative foraging sites. Our results imply that the most likely period for food resources to become limiting for wintering redheads is when they are staging in late winter. ?? Springer 2006.

Conference Paper↗

Diurnal time-activity budgets of redheads (Aythya americana) wintering in seagrass beds and coastal ponds in Louisiana and Texas

Diurnal time-activity budgets were determined for wintering redheads ( Aythya americana ) from estuarine seagrass beds in Louisiana (Chandeleur Sound) and Texas (Laguna Madre) and from ponds adjacent to the Laguna Madre. Activities differed ( p <0.0001) by location, month, and diurnal time period. Resting and feeding were the most frequent activities of redheads at the two estuarine sites, whereas drinking was almost nonexistent. Birds on ponds in Texas engaged most frequently in resting and drinking, but feeding was very infrequent. Redheads from the Louisiana estuarine site rested less than birds in Texas at either the Laguna Madre or freshwater ponds. Redheads in Louisiana fed more than birds in Texas; this was partially because of weather differences (colder temperatures in Louisiana), but the location effect was still significant even when we adjusted the model for weather effects. Redheads in Louisiana showed increased resting and decreased feeding as winter progressed, but redheads in Texas did not exhibit a seasonal pattern in either resting or feeding. In Louisiana, birds maintained a high level of feeding activity during the early morning throughout the winter, whereas afternoon feeding tapered off in mid- to late-winter. Texas birds showed a shift from morning feeding in early winter to afternoon feeding in late winter. Males and females at both Chandeleur Sound and Laguna Madre showed differences in their activities, but because the absolute difference seldom exceeded 2%, biological significance is questionable. Diurnal time-activity budgets of redheads on the wintering grounds are influenced by water salinities and the use of dietary fresh water, as well as by weather conditions, tides, and perhaps vegetation differences between sites. The opportunity to osmoregulate via dietary freshwater, vs. via nasal salt glands, may have a significant effect on behavioral allocations.

Louisiana, Texas↗

Ectoparasites of Burrowing Owls (Athene cunicularia hypugaea) wintering in southern Texas

Fifteen Western Burrowing Owls (Athene cunicularia hypugaea) were captured over two winters (2001-2003) in southern Texas and examined for ectoparasites. Four of the 15 owls (27%) harbored feather lice, and the maximum number of lice found on any individual was ??? three. Two species of feather lice were found: Colpocephalum pectinatum occurred on three of the owls, and Strigiphilus speotyti was found on four owls. No fleas or other ectoparasites were found on any of the Burrowing Owls. The low diversity and numbers of ectoparasites suggest that ectoparasites are not threatening the health of wintering Burrowing Owls in southern Texas.

Texas Journal of Science↗