USGS Science⌕ Search

Geology topics

Linda S. Schueck

Publications and source records attributed to Linda S. Schueck.

6 recordsLinked to original sources

Land treatment exploration tool

Overview Land managers make decisions regarding restoration and rehabilitation actions that influence landscapes and ecosystems. Many of these decisions involve soil and vegetation manipulations, often known as land treatments. Historically, treatments were planned on a case by case basis with decisions derived from personal experience of past successes or failures. Current adaptive management strategies require a more structured and robust approach to the planning and implementation of land treatments. The U.S. Geological Survey partnered with the Bureau of Land Management to create the Land Treatment Exploration Tool to facilitate adaptive management of land treatments . The Exploration Tool taps into a wealth of information about past treatments in the Land Treatment Digital Library (LTDL, https://www.usgs.gov/apps/ltdl ). The Exploration Tool is designed for use by resource managers during the land treatment planning stage. This tool summarizes environmental characteristics of planned treatment areas and facilitates adaptive management practices by comparing those characteristics to similar legacy treatments.

Fact Sheet↗

Migration patterns, use of stopover areas, and austral summer movements of Swainson's hawks

From 1995 to 1998, we tracked movements of adult Swainson's Hawks ( Buteo swainsoni ), using satellite telemetry to characterize migration, important stopover areas, and movements in the austral summer. We tagged 46 hawks from July to September on their nesting grounds in seven U.S. states and two Canadian provinces. Swainson's Hawks followed three basic routes south on a broad front, converged along the east coast of central Mexico, and followed a concentrated corridor to a communal area in central Argentina for the austral summer. North of 20° N, southward and northward tracks differed little for individuals from east of the continental divide but differed greatly (up to 1700 km) for individuals from west of the continental divide. Hawks left the breeding grounds mid-August to mid-October; departure dates did not differ by location, year, or sex. Southbound migration lasted 42 to 98 days, northbound migration 51 to 82 days. Southbound, 36% of the Swainson's Hawks departed the nesting grounds nearly 3 weeks earlier than the other radio-marked hawks and made stopovers 9.0–26.0 days long in seven separate areas, mainly in the southern Great Plains, southern Arizona and New Mexico, and north-central Mexico. The birds stayed in their nonbreeding range for 76 to 128 days. All used a core area in central Argentina within 23% of the 738 800-km 2 austral summer range, where they frequently moved long distances (up to 1600 km). Conservation of Swainson's Hawks must be an international effort that considers habitats used during nesting and non-nesting seasons, including migration stopovers.

The Condor↗

Influence of military activities on raptor abundance and behavior

We investigated the influence of military training on the abundance and behavior of raptors at a military training area in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in Idaho during the breeding seasons of 1991a??1994. Raptor counts on military training ranges did not differ when we compared all training days to all non-training days. However, during one period of intensive military training in one breeding season, raptor counts were lower during training than on non-training days. During training, Northern Harriers (Circus cyaneus) did not alter their behavior on training days. In years when prey numbers were low, falcons, hawks, and eagles perched and flew at low levels less often and flew at higher altitudes more often during training than they did when training did not occur. We observed fewer prey capture attempts on ranges on days with training than on days without training. Specific types of military training activity affected counts of raptors on ranges. The lowest raptor counts were associated with firing of artillery, small arms, and main turret guns or machine guns on tanks. Raptor counts associated with tank preparation (i.e., assembling and loading ammunition), driving, laser training, and convoy traffic were similar to non-training periods.

The Condor↗

Routes and travel rates of migrating Peregrine Falcons Falco peregrinus and Swainson's Hawks Buteo swainsoni in the Western Hemisphere

We describe and compare the migration routes, length of migration, and duration of migration of Peregrine Falcons Falco peregrinus tundrius and Swainson's Hawks Buteo swainsoni in the Western Hemisphere. We radio tracked migrants using the Argos satellite system. Our initial samples were 34 Swainson's Hawks from representative areas of their breeding range, and 61 Peregrine Falcons captured at nest sites across the North American boreal forest and low Arctic or on the migration routes along the mid-Atlantic and Gulf of Mexico coasts. The average distance of migration for Peregrines was 8,624 km southward, and 8,247 km northward. Peregrines travelled at an average rate of 172 km/d southward and 198 km/d going north. Peregrine Falcons used at least three broad, general routes south from the breeding areas, and individuals stopped migrating as far north as the U.S.A. mid-Atlantic coast and as far south as central Argentina. The radiomarked Peregrine Falcons used coastal routes, mid-continental routes, and water-crossing routes: the Davis Strait and Caribbean Sea. During northward migration, Peregrines migrating through at Padre Island, Texas diverged for destinations from central Alaska across the continent to central West Greenland. Swainson's Hawks migrated an average of about 13,504 km southward and 11,952 km northward, and travelled 188 km/d southward and 150 km/d northward. Swainson's Hawks converged in eastern Mexico on the Gulf of Mexico coast. Southward, these hawks followed a narrow, well-defined path through Central America, across the Andes Mountains in Columbia, and east of the Andes to central Argentina where they all spent the austral summer. Swainson's Hawks northward migration largely retraced their southward route.

Journal of Avian Biology↗

The influence of habitat, prey abundance, sex, and breeding success on the ranging behavior of Prairie Falcons

We studied the ranging behavior and habitat selection of radio-tagged Prairie Falcons (Falco mexicanus) during the breeding season in southwestern Idaho. The distribution and numbers of Townsend's ground squirrels (Spermophilus townsendii), the primary prey of Prairie Falcons in our study area, varied in response to drought during the study period. Prairie Falcons ranged over large areas (ca. 300 km2) and increased their foraging ranges in response to declining ground squirrels. Reptiles and birds were preyed upon most frequently when squirrels were rare. Males and females differed little in their use of space. Successful pairs ranged over smaller areas than non-nesters and unsuccessful pairs. Falcons nesting near habitat most suitable for ground squirrels ranged over smaller areas than those nesting farther from such habitat. Home ranges contained significantly more winterfat (Ceratoides lanata) and native perennial grasses (especially Poa secunda), and significantly less salt desert shrubs and exotic annual grasses than expected based on availability. Salt desert shrubs were found less than expected, based on availability in core areas within home ranges. Selection for winterfat and bluegrass in core areas was contingent upon selection at the larger scale of the home range; falcons with home ranges containing more winterfat and bluegrass than expected based on availability were less selective in their placement of core areas with respect to these habitats. We believe salient features of Prairie Falcon home ranges result largely from patchy distribution of landscape features associated with different densities and availabilities of Townsend's ground squirrels.

The Condor↗

Spatial use and habitat selection of golden eagles in southwestern Idaho

We measured spatial use and habitat selection of radio-tagged Golden Eagles ( Aquila chrysaetos ) at eight to nine territories each year from 1992 to 1994 in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area. Use of space did not vary between years or sexes, but did vary among seasons (home ranges and travel distances were larger during the nonbreeding than during the breeding season) and among individuals. Home ranges were large, ranging from 190 to 8,330 ha during the breeding season and from 1,370 to 170,000 ha outside of the breeding season, but activity was concentrated in small core areas of 30 to 1,535 ha and 485 to 6,380 ha during the breeding and nonbreeding seasons, respectively. Eagles selected shrub habitats and avoided disturbed areas, grasslands, and agriculture. This resulted in selection for habitat likely to contain their principal prey, black-tailed jackrabbits ( Lepus californicus ). Individuals with home ranges in extensive shrubland (n = 3) did not select for shrubs in the placement of their core areas or foraging points, but individuals in highly fragmented or dispersed shrublands (n = 5) concentrated their activities and foraged preferentially in jackrabbit habitats (i.e. areas with abundant and large shrub patches). As home ranges expanded outside of the breeding season, individuals selected jackrabbit habitats within their range. Shrubland fragmentation should be minimized so that remaining shrub patches are large enough to support jackrabbits.

The Auk↗