USGS Science⌕ Search

Geology topics

L.B. Carpenter

Publications and source records attributed to L.B. Carpenter.

6 recordsLinked to original sources

Turnover and dispersal of prairie falcons in southwestern Idaho

We studied Prairie Falcon (Falco mexicanus) breeding dispersal, natal dispersal, and turnover at nesting areas in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) from 1971- 95. Of 61 nesting areas where falcons identified one year were known to be present or absent the following year, 57% had a different falcon. This turnover rate was 2-3 times higher than that reported elsewhere for large falcons, and may have been related to high nesting densities in the NCA. Turnover at nesting areas was independent of nesting success in the previous year, but was significantly higher for females nesting on large cliffs. Mean distance between natal and breeding locations for 26 falcons banded as nestlings and later encountered as nesting adults was 8.9 km. Natal dispersal distances were similar for males and females, but more than twice as many males marked as nestlings were later encountered nesting in the NCA. Fourteen adult falcons found on different nesting areas in successive years moved an average of 1.5 km between nesting areas; males dispersed significantly farther than females. Natal and breeding dispersal distances in the NCA were lower than those reported for Prairie Falcons in other study areas. Only four falcons banded as nestlings were found outside NCA boundaries during the breeding period, and only one of these birds was known to be occupying a nesting area. We encountered no falcons banded outside the NCA occupying nesting areas in the NCA during this study.

Journal of Raptor Research↗

Effects of military training activities on shrub-steppe raptors in southwestern Idaho, USA

), northern harriers ( Circus cyaneus ), burrowing owls ( Athene cunicularia ), and short-eared owls ( Asio flammeus ) inside and outside a military training site in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area, southwestern Idaho. The Orchard Training Area is used primarily for armored vehicle training and artillery firing by the Idaho Army National Guard. Relative abundance of nesting pairs inside and outside the training site was not significantly different from 1991 to 1993 but was significantly higher on the training site in 1994 ( P ≤ 0.03). Nesting success varied among years but was not significantly different inside and outside the training site ( P > 0.26). In 1994, short-eared owl and burrowing owl nests were significantly closer to firing ranges used early in the spring before owls laid eggs than were random points ( P < 0.001). In 1993, distances from occupied burrowing owl nests to firing ranges used early in the year were similar to those from random points to the same firing ranges ( P = 0.16). Military activity contributed to some nesting failures from 1992 to 1994, but some pairs nested successfully near military activity.

Idaho↗

Long-term prairie falcon population changes in relation to prey abundance, weather, land uses, and habitat conditions

We studied a nesting population of Prairie Falcons ( Falco mexicanus ) in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) from 1974-1997 to identify factors that influence abundance and reproduction. Our sampling period included two major droughts and associated crashes in Townsend's ground squirrel ( Spermophilus townsendii ) populations. The number of Prairie Falcon pairs found on long-term survey segments declined significantly from 1976-1997. Early declines were most severe at the eastern end of the NCA, where fires and agriculture have changed native shrubsteppe habitat. More recent declines occurred in the portion of canyon near the Orchard Training Area (OTA), where the Idaho Army National Guard conducts artillery firing and tank maneuvers. Overall Prairie Falcon reproductive rates were tied closely to annual indexes of ground squirrel abundance, but precipitation before and during the breeding season was related inversely to some measures of reproduction. Most reproductive parameters showed no significant trends over time, but during the 1990s, nesting success and productivity were lower in the stretch of canyon near the OTA than in adjacent areas. Extensive shrub loss, by itself, did not explain the pattern of declines in abundance and reproduction that we observed. Recent military training activities likely have interacted with fire and livestock grazing to create less than favorable foraging opportunities for Prairie Falcons in a large part of the NCA. To maintain Prairie Falcon populations in the NCA, managers should suppress wildfires, restore native plant communities, and regulate potentially incompatible land uses.

The Condor↗

Effects of fire on golden eagle territory occupancy and reproductive success

We examined effects of fire on golden eagle (Aquila chrysaetos) territory occupancy and reproductive success in southwestern Idaho because wildfires since 1980 have resulted in large-scale losses of shrub habitat in the Snake River Plain. Success (percentage of pairs that raised young) at burned territories declined after major fires (P = 0.004). Pairs in burned areas that could expand into adjacent vacant territories were as successful as pairs in unburned territories and more successful than pairs in burned territories that could not expand. Success at extensively burned territories was lowest 4-6 years after burning but increased 4-5 years later. The incidence and extent of fires did not help predict territories that would have low occupancy and success rates in postburn years. The presence of a vacant neighboring territory and the amount of agriculture and proportion of shrubs within 3 km of the nesting centroid best predicted probability of territory occupancy. Nesting success during preburn years best predicted the probability of a territory being successful in postburn years. Burned territories with high success rates during preburn years continued to have high success rates during postburn years, and those with low success in preburn years continued to be less successful after burning. In areas where much shrub habitat has been lost to fire, management for golden eagles should include active fire suppression and rehabilitation of burned areas.

Journal of Wildlife Management↗

Assessing relative abundance and reproductive success of shrubsteppe raptors

From 1991-1994, we quantified relative abundance and reproductive success of the Ferruginous Hawk (Buteo regalis), Northern Harrier (Circus cyaneus), Burrowing Owl (Speotytoc unicularia), and Short-eared Owl (Asio flammeus) on the shrubsteppe plateaus (benchlands) in and near the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in southwestern Idaho. To assess relative abundance, we searched randomly selected plots using four sampling methods: point counts, line transects, and quadrats of two sizes. On a persampling-effort basis, transects were slightly more effective than point counts and quadrats for locating raptor nests (3.4 pairs detected/100 h of effort vs. 2.2-3.1 pairs). Random sampling using quadrats failed to detect a Short-eared Owl population increase from 1993 to 1994. To evaluate nesting success, we tried to determine reproductive outcome for all nesting attempts located during random, historical, and incidental nest searches. We compared nesting success estimates based on all nesting attempts, on attempts found during incubation, and the Mayfield model. Most pairs used to evaluate success were pairs found incidentally. Visits to historical nesting areas yielded the highest number of pairs per sampling effort (14.6/100 h), but reoccupancy rates for most species decreased through time. Estimates based on all attempts had the highest sample sizes but probably overestimated success for all species except the Ferruginous Hawk. Estimates of success based on nesting attempts found during incubation had the lowest sample sizes. All three methods yielded biased nesting snccess estimates for the Northern Harrier and Short-eared Owl. The estimate based on pairs found during incubation probably provided the least biased estimate for the Burrowing Owl. Assessments of nesting success were hindered by difficulties in confirming egg laying and nesting success for all species except the Ferruginous hawk.

Journal of Field Ornithology↗