USGS Science⌕ Search

Geology topics

Janet M. Thibault

Publications and source records attributed to Janet M. Thibault.

4 recordsLinked to original sources

The cost of limited nocturnal roost availability on pre-migratory energy budgets in a central-place foraging shorebird, Numenius hudsonicus (Hudsonian Whimbrel)

Mobile species often travel long distances between the sites they use for different behaviors, such as central-place foragers that make daily commutes between a central roost and foraging sites. For migratory shorebird species that use coastal habitats, the limited availability of suitable nocturnal roost sites can lead individuals to commute long distances to their foraging territories, forcing them to balance the energetic cost of commuting with the need to refuel in between migratory flights. We investigated this potential trade-off in a population of Numenius hudsonicus (Hudsonian Whimbrel) that show wide variation in commute distance between a shared central nocturnal roost and individual foraging territories in coastal South Carolina, USA. We combined high-resolution movement data, behavioral state modeling, and empirical foraging behavior data to assess how increasing commute distances from a central nocturnal roost affect individual daily activity budgets, foraging habitat use, potential net energy gain, and breeding ground departure date. We found that N. hudsonicus that commute farther from their nocturnal roost spend a higher proportion of each day foraging and commuting, and that they delay their departure to the breeding grounds by 3–6 days. Our results indicate that roosting habitat close to foraging areas can reduce the energetic cost of commuting to help shorebirds avoid delays in migratory timing. Thus, protecting, restoring, and creating nocturnal roosting habitat close to foraging areas may enhance successful shorebird migration.

South Carolina↗

Site fidelity of American Oystercatcher Haematopus palliatus in the Cape Romain Region, South Carolina, United States of America

Site fidelity of American Oystercatchers Haematopus palliatus to both high-tide roosts and nesting habitats remains less-well studied than other aspects of their ecology. During high tides, shorebirds concentrate at roosts primarily to sleep and preen, and the loss of high-quality roost habitat has been linked to population declines in several species. Similarly, high-quality nesting habitat reduces risks from predation, flooding, and intraspecific competition. Strong site fidelity provides additional benefits by allowing individuals to become familiar with local resources and threats. We evaluated intra- and inter-annual fidelity to nonbreeding roosts, fidelity to breeding sites, and natal philopatry in a largely undeveloped coastal landscape, the Cape Romain Region in South Carolina. This region supports one of the largest resident breeding populations of American Oystercatchers along the Atlantic coast of the USA and roughly one third of the nation’s wintering population. From 2001–2014, on 713 days, we banded 290 adults and 141 chicks and conducted resighting surveys during spring high tides across beaches and shell rake roosts. Both resident and migrant birds exhibited strong fidelity to nonbreeding sites, while resident birds were even more faithful to their breeding locations. The mean distance between successive nest sites was just over 1 km, compared to an average shift of about 3 km among nonbreeding sites (maximum 43 km). Movements between breeding and nonbreeding sites averaged approximately 4 km. Natal fidelity was also high: birds first observed paired on a breeding site did so on average 5 km from their natal site (maximum 18 km), at a mean age of 5 years. In a region characterized by abundant oyster-reef foraging habitat and low disturbance, these patterns likely reflect the predictability of prey resources and the availability of protected roosts.

South Carolina↗

Reproductive ecology of American Oystercatchers nesting on shell rakes

Degradation of nesting habitat for coastal birds has led to the use of nontraditional nesting habitat. The American Oystercatcher ( Haematopus palliatus ) is listed as a "Species of High Concern'' by the U. S. Shorebird Conservation Plan and is declining in the southern portion of its U. S. breeding range, where ~ 50% of breeding oystercatchers nest on shell substrate instead of beachfront habitat. We measured daily survival rates during incubation and chick rearing in shell rake habitats over five breeding seasons in the Cape Romain region of South Carolina, USA. Of 354 nesting attempts monitored, 16.1% hatched at least one egg. During incubation, daily survival rate was 0.938, corresponding to 22.8% success to hatching (nest success). For broods, daily survival was 0.991, or 74.0% success from hatching to fledging. Productivity in the Cape Romain region is primarily being lost during the incubation phase, when nests are exposed to overwash and predation. Mobile chicks may, however, be able to avoid flood events or predators by relocating to higher or more protected portions of a shell rake. Based on comparative data for American Oystercatchers from elsewhere in their range, it does not appear that shell rakes in the Cape Romain region are inferior breeding habitat. Our data suggest that conservation actions targeting nest and chick loss from flooding and predation have the greatest opportunity to enhance reproductive success in this core breeding area, and that an assessment of the availability, structure, avian use, and protection status of shell rakes is warranted.

Condor↗

Parental attendance and brood success in American Oystercatchers in South Carolina

Research on breeding American Oystercatchers has focused on identifying factors that affect reproductive success but little attention has been paid to parent behavior during chick-rearing. Parental attendance of American Oystercatchers was measured in Bulls Bay and along the Atlantic Intracoastal Waterway (Waterway) within the Cape Romain Region, South Carolina, USA, during 2006. Parental attendance rates averaged 90.9% in Bulls Bay and 81.4% along the Waterway. Daily survival of chicks was higher in Bulls Bay (0.989 ± 0.007) compared to the Waterway (0.966 ± 0.012). The extent of shellfish reefs (i.e. foraging areas) adjacent to nest sites was greater in Bulls Bay (5,633 ± 658 m 2 ) compared to the Waterway (3,273 ± 850 m 2 ). Mean parental attendance in Bulls Bay was higher for successful broods (90.5%) compared to failed broods (79.8%). In contrast, mean parental attendance along the Waterway was higher for failed broods (93.4%) compared to successful broods (67.5%). Less extensive shellfish reefs adjacent to nest sites along the Waterway appeared to require parents to depart more frequently to forage and the resultant reduction in attendance may have negatively affected chick survival. Bulls Bay may provide higher quality nesting habitat compared to the Waterway with respect to proximity to food resources and parental attendance. Management and conservation efforts for American Oystercatchers should consider the relationship between foraging and nesting habitat and variability in behavioral attributes, such as parental attendance, in relationship to environmental conditions which ultimately affect reproductive success.

South Carolina↗