USGS Science⌕ Search

Geology topics

J.L. Schamber

Publications and source records attributed to J.L. Schamber.

5 recordsLinked to original sources

Chronic hydrocarbon exposure of harlequin ducks in areas affected by the Selendang Ayu oil spill at Unalaska Island, Alaska

We evaluated chronic exposure of harlequin ducks (Histrionicus histrionicus) to hydrocarbons associated with the 2004 M/V Selendang Ayu oil spill at Unalaska Island, Alaska. We measured levels of hepatic 7-ethoxyresorufin-O-deethylase activity (EROD) in liver biopsy samples as an indicator of hydrocarbon exposure in three oiled bays and one reference bay in 2005, 2006, and 2008. Median EROD activity in ducks from oiled bays was significantly higher than in the reference bay in seven of nine pairwise comparisons. These results indicated that harlequin ducks were exposed to lingering hydrocarbons more than three years after the spill.

Alaska↗

Intercolony variation in growth of black brant goslings on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

Recent declines in black brant ( Branta bernicla nigricans ) are likely the result of low recruitment. In geese, recruitment is strongly affected by habitat conditions experienced by broods because gosling growth rates are indicative of forage conditions during brood rearing and strongly influence future survival and productivity. In 2006–2008, we studied gosling growth at 3 of the 4 major colonies on the Yukon‐Kuskokwim Delta, Alaska. Estimates of age‐adjusted gosling mass at the 2 southern colonies (approx. 30% of the world population of breeding black brant) was low (gosling mass at 30.5 days ranged 346.7 ± 42.5 g to 627.1 ± 15.9 g) in comparison to a third colony (gosling mass at 30.5 days ranged 640.0 ± 8.3 g to 821.6 ± 13.6 g) and to most previous estimates of age‐adjusted mass of brant goslings. Thus, our results are consistent with the hypothesis that poor gosling growth is negatively influencing the brant population. There are 2 non‐mutually exclusive explanations for the apparent growth rates we observed. First, the population decline may have been caused by density‐independent factors and habitat capacity has declined along with the population as a consequence of the unique foraging feedback between brant and their grazing habitats. Alternatively, a reduction in habitat capacity, as a result of changes to the grazing system, may have negatively influenced gosling growth, which is contributing to the overall long‐term population decline. We found support for both explanations. For colonies over habitat capacity we recommend management to enhance foraging habitat, whereas for colonies below habitat capacity we recommend management to increase nesting productivity.

Journal of Wildlife Management↗

Evaluating the validity of using unverified indices of body condition

Condition indices are commonly used in an attempt to link body condition of birds to ecological variables of interest, including demographic attributes such as survival and reproduction. Most indices are based on body mass adjusted for structural body size, calculated as simple ratios or residuals from regressions. However, condition indices are often applied without confirming their predictive value (i.e., without being validated against measured values of fat and protein), which we term ‘unverified’ use. We evaluated the ability of a number of unverified indices frequently found in the literature to predict absolute and proportional levels of fat and protein across five species of waterfowl. Among indices we considered, those accounting for body size never predicted absolute protein more precisely than body mass, however, some indices improved predictability of fat, although the form of the best index varied by species. Further, the gain in precision by using a condition index to predict either absolute or percent fat was minimal (rise in r 2 ≤0.13), and in many cases model fit was actually reduced. Our data agrees with previous assertions that the assumption that indices provide more precise indicators of body condition than body mass alone is often invalid. We strongly discourage the use of unverified indices, because subjectively selecting indices likely does little to improve precision and might in fact decrease predictability relative to using body mass alone.

Journal of Avian Biology↗

Latitudinal variation in population structure of wintering Pacific Black Brant

Latitudinal variation in population structure during the winter has been reported in many migratory birds, but has been documented in few species of waterfowl. Variation in environmental and social conditions at wintering sites can potentially influence the population dynamics of differential migrants. We examined latitudinal variation in sex and age classes of wintering Pacific Black Brant ( Branta bernicla nigricans ). Brant are distributed along a wide latitudinal gradient from Alaska to Mexico during the winter. Accordingly, migration distances for brant using different wintering locations are highly variable and winter settlement patterns are likely associated with a spatially variable food resource. We used resightings of brant banded in southwestern Alaska to examine sex and age ratios of birds wintering at Boundary Bay in British Columbia, and at San Quintin Bay, Ojo de Liebre Lagoon, and San Ignacio Lagoon in Baja California from 1998 to 2000. Sex ratios were similar among wintering locations for adults and were consistent with the mating strategy of geese. The distribution of juveniles varied among wintering areas, with greater proportions of juveniles observed at northern (San Quintin Bay and Ojo de Liebre Lagoon) than at southern (San Ignacio Lagoon) locations in Baja California. We suggest that age-related variation in the winter distribution of Pacific Black Brant is mediated by variation in productivity among individuals at different wintering locations and by social interactions among wintering family groups.

Journal of Field Ornithology↗

Survival of Common Eider Somateria mollissima adult females and ducklings during brood rearing

We studied survival of adult female and duckling Common Eiders during brood rearing at two sties o the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska, in 1997. Duckling survival to 30 days of age was 19%±10% (95% CI). Seventy-three percent of radio-marked adult females had lost all their ducklings by 30 days after hatch. Duckling survival was not related to hatch date. We estimate an average of 0.84 ducklings fledged per adult female radio-marked at hatch. Most broods moved to salt water within 15 days of hatch. Adult female survival during the first 30 days of brood rearing was 96±6% (95% CI). Mortality of adult females during brood rearing is probably higher than during other times of the year.

Wildfowl↗