USGS Science⌕ Search

Geology topics

J.J. Hatch

Publications and source records attributed to J.J. Hatch.

5 recordsLinked to original sources

Post-fledging brood and care division in the roseate tern (Sterna dougallii)

Extended post-fledging parental care is an important aspect of parental care in birds, although little studied due to logistic difficulties. Commonly, the brood is split physically (brood division) and/or preferential care is given to a subset of the brood by one parent or the other (care division). Among gulls and tern (Laridae), males and females generally share parental activities during the pre-fledging period, but the allocation of parental care after fledging is little documented. This study examined the behaviour of male and female roseate terns ( Sterna dougallii ) during the late chick-rearing and early post-fledging periods, and in particular the amount of feeds and the time spent in attendance given to individual chicks/fledglings. Pre-fledging parental care was biparental in all cases. Post-fledging parental care was dependent on the number of fledglings in the brood. Males and females continued biparental care in clutches with one surviving fledgling, while in two-fledgling clutches, males fed the A-fledgling while females fed the B-fledgling. Overall, there was no difference in attendance, only in feeds. This division of care may be influenced by the male only being certain of the paternity of the A-chick but not by chick sex.

Journal of Ethology↗

Temporal variation in adult survival rates of Roseate Terns during periods of increasing and declining populations

We used 19 years of mark-recapture/resighting data collected on 11, 020 birds from 1988-2006 at five colony sites in Massachusetts, New York, and Connecticut, USA, to examine temporal variation in the survival rates of adult Roseate Terns (Sterna dougallii) during periods of overall population increase (1988-2000) and decline (2000-2006). Roseate Terns nested at only one colony site in Buzzards Bay, Massachusetts at the start of this period, but two more sites in this area were recolonized as the study progressed. Adult survival rates varied temporally in overall population increase (0.835 +/- 0.006 SE) and the period of population decline (0.835 +/- 0.008 SE). As expected based on previous work, adult survival from 1991 to 1992 was lowered as a result of a severe hurricane in August 1991. An oil spill in Buzzards Bay in April 2003 did not appear to result in lower survival of the birds nesting at the variation in other vital rates of this species (such as postfledging survival) needs to be examined to determine the likely cause(s) of the recent population decline.

Waterbirds↗

Effects of egg size, parental quality and hatch-date on growth and survival of Common Tern Sterna hirundo chicks

We examined the relative contributions of egg size, parental quality and hatch-date to growth and survival of second-hatched chicks (those chicks making the greatest contribution to differences in productivity among pairs) by exchanging clutches among nests of Common Terns Sterna hirundo matched for lay-date (range 13 May to 9 June). The mass of a second-laid egg in an exchanged clutch ranged from 17.70 to 23.80 g. Growth and survival were studied during three periods: early (days 0-3), middle (days 3-12) and late (days 12-25). Both egg mass and hatch-date were important predictors of hatchling mass (positive relationships), although there was no seasonal trend in egg mass. During the middle period, hatch-date was a significant predictor of mass gain and survival (inverse relationships). After controlling for hatch-date, other indices of parental quality made only small contributions to chick mass gain and survival. Our results suggest that although breeding early generally leads to greater overall survival of chicks, several important interactions among egg 'quality', parental quality and early laying may affect breeding success under specific conditions. ?? 2006 British Ornithologists' Union.

Ibis↗

Range extension for the gray-backed tern in the western Pacific

About 75 pairs of Gray-backed Terns (Sterna lunata) nested on Guguan in the Northern Mariana Islands in 1979. This locality represents a breeding range extension of about 2000 km to the west of the westernmost previously known colony. The species is also reported for the first time from Uracas, northernmost of the Northern Mariana Islands, where it may also breed.

Colonial Waterbirds↗