Geology topics
J. T. Lokemoen
Publications and source records attributed to J. T. Lokemoen.
Upland nesting of American bitterns, marsh hawks, and short-eared owls
No abstract available.
Ferruginous hawk nesting ecology and raptor populations in northern South Dakota
No abstract available.
Duck nesting in fields of undisturbed grass-legume cover
A study of dabbling duck ( Anatinae ) nesting was conducted during 1971-73 on nine 12- to 54-ha Cropland Adjustment Program fields in the prairie pothole region of north-central South Dakota. The tall, dense vegetation was comprised of introduced cool-season grasses and legumes, primarily smooth bromegrass ( Bromus inermis ), intermediate wheatgrass ( Agropyron intermedium ), and alfalfa. Complexes of temporary, seasonal, and semipermanent wetlands surrounded the fields at densities of 1.5-8.1 basins/km2 and areas of 9.4-17.2 ha/km2. Of the 620 nests studied, 38 percent were of blue-winged teal ( Anas discors ), 24 percent were of mallards ( A. platyrhynchos ), and 24 percent were of gadwalls ( A. strepera ). Densities of nests of all species averaged 67, 114, and 47 nests/km2 (3-yr av 77/km2). Calculated hatching rates were 69, 58, and 32 percent (av 56) for the 3 years. Hatchability of eggs in successful nests averaged 97.1 percent. Averages of 4.0, 6.2, and 1.2 ducklings were hatched per hectare in 1971, 1972, and 1973, respectively (3-yr av 3.7/ha).
Migration of birds in North Dakota during fall 1974
Abstract has not been submitted
Summer birds for a South Dakota prairie
Abstract has not been submitted
Waterfowl production on stock-watering ponds in the northern plains
In a 5-year study of stock-watering ponds in western North Dakota, pond size was found to be the major factor influencing duck use. As pond size increased, total pair and brood use per pond increased. Pairs used ponds as small as 0.1 acre in size, but broods were seldom seen on ponds of less than 1.0 surface acre. Dam-type ponds larger than 1.0 surface acre comprised only 29% of all man-made ponds on the study area but received 65% of the pair use and 87% of the brood use. Utilization of fenced ponds by pairs and broods was not significantly different from utilization of unfenced ponds. Grazing rates of 2 to 3 acres per AUM and lower rates permitted the development of grassy shoreline cover preferred by pairs and brushy and emergent shorelines preferred by broods. Duck pairs were significantly more numerous on older ponds and ponds with grassy shorelines but less numerous on ponds that had heavy deposits of sediment or were isolated from other wetlands. Broods were significantly more numerous on ponds with brushy shorelines and emergent vegetation than on those without. Broods were less numerous on turbid and newly constructed ponds. The most suitable stock-watering units for maximum waterfowl production were dam-type ponds of 1.5 surface acres, or larger, built in gentle to rolling terrain away from major sources of siltation.
Horned grebe breeding records in north-central South Dakota
Abstract has not been submitted
Population irruption of the least weasel (Mustela nivalis) in east central North Dakota
Abstract has not been submitted
Migration of birds in North Dakota during fall 1971
Abstract has not been submitted
Birds observed in North Dakota during the winter of 1970-71
Abstract has not been submitted
Use of stock ponds by breeding waterfowl and other water birds in Stanley County, South Dakota
Abstract has not been submitted
Breeding ecology of the redhead duck in western Montana
The habits of the redhead duck ( Aythya americana ) were studied in the Flathead Valley of western Montana in 1960 and 1961 to determine their habitat preferences in this pothole breeding ground. The 2,600-acre study area, surrounding the Ninepipe Reservoir, contained 686 potholes. Redheads usually were paired by the time they arrived on the study area in March. The average density of redhead breeding pairs was 25 pairs per square mile. For all spring activities except nesting, the birds used large, deep, open potholes or breeding-pair potholes. The several breeding-pair potholes and the nesting pothole utilized by the pair comprised their home range. Starting in late April, the pairs moved about the home range as the hens selected nesting sites, usually in the dense emergent vegetation of small, shallow potholes. Hard-stem bulrush ( Scirpus acutus ) and cat-tail ( Typha latifolia ) were preferred nesting cover. Redhead nesting success was only 15 percent, a low rate apparently caused by degenerate nesting behavior complicated by high redhead density, a lack of suitable nest hosts, and certain habitat deficiencies. By late June most drakes and unsuccessful hens had moved from the potholes to nearby reservoirs. All successful hens led their newly hatched broods from the nesting potholes to larger brood potholes and many eventually moved to the reservoir. By mid-July virtually all redheads had moved from the potholes to the reservoirs, where they remained until fall migration.