Decline in greater and lesser scaup populations: issues, hypotheses, and research directions. Summary report of the Scaup Workshop 9-10 September 1998, Jamestown, ND
Explore the source record for details and available documents.
Geology topics
Publications and source records attributed to J. E. Austin.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
The Northern Pintail is a medium-sized dabbling duck of slender, elegant lines and conservative plumage coloration. It is circumpolar in distribution and abundant in North America, with core nesting habitat in Alaska and the Prairie Pothole Region of southern Canada and the northern Great Plains. Breeders favor shallow wetlands interspersed throughout prairie grasslands or arctic tundra. An early fall migrant, the species arrives on wintering areas beginning in August, after wing molt, often forming large roosting and feeding flocks on open, shallow wetlands and flooded agricultural fields. The birds consume grains, marsh plant seeds, and aquatic invertebrates throughout the fall and winter. Northern Pintails are among the earliest nesting ducks in North America, beginning shortly after ice-out in many northern areas. Individuals form new pair bonds each winter but are highly promiscuous during the nesting season, with mated and unmated males often involved in vigorous, acrobatic Pursuit Flights. Annual nest success and productivity vary with water conditions, predation, and weather. Females build nests on the ground, often long distances from water. Only the female incubates; her mate leaves shortly after incubation begins. Ducklings hatch together in one day, follow the female to water after a day in the nest, and fledge by July or August. Adults and ducklings consume mainly aquatic invertebrates during the breeding season. Predators and farming operations destroy many thousands of Northern Pintail nests annually; farming has also greatly reduced the amount of quality nesting cover available. Winter habitats are threatened by water shortages, agricultural development, contamination, and urbanization. Periods of extended drought in prairie nesting regions have caused dramatic population declines, usually followed by periods of recovery. Over the long term, however, the continental population of Northern Pintails has declined significantly from 6 million birds in the early 1970s to less than 3 million in the late 1980s and early 1990s. However, new conservation measures, such as habitat restoration and enhancement of agricultural lands, as well as prudent harvest restrictions, suggest that Northern Pintails should have a secure future in North America.
Abstract not submitted to date
I determined the fatty acid composition of subcutaneous, abdominal, visceral, and leg saddle depots in adult female Canada Geese (Branta canadensis) wintering in north-central Missouri during October 1984-March 1985. Mean levels of C14:0, C16:0, C16:1, C18:0, C18:1, C18:2, and C18:3 generally were highest in the subcutaneous and abdominal depots. The ratio of saturated to unsaturated fats was highest in the leg saddle depot and lowest in the abdominal depot. I also assessed the differences among sexes, seasons, and years in fatty acid composition of abdominal fat depots in adult geese collected during October-March, 1985-1987. Adult females had consistently higher levels of C14:0 in abdominal depots than males. Fatty acid composition of the abdominal depot differed among years but not by season. In the abdominal depot, C14:0, C16:0, C16:1, and C18:1 were higher in 1986-1987 compared with the previous two years, whereas C18:3 was highest in 1984-1985. Differences among years reflected changes in winter diet. Fatty acids of wintering geese were similar to those previously found in breeding Canada Geese.
We monitored individual radio-equipped Canada geese (Branta canadensis) associated with a federal refuge to assess flight activities from late fall through spring. The number of flights per day was lowest in late fall when most geese remained within the refuge and highest in spring when they moved increasingly beyond the refuge area. The only significant seasonal difference in flight time occurred between late fall and late winter 1986. Over all seasons, diurnal flight time averaged 9.4 i?? 2.4 min (SE) and ranged from 0 to 33 min. Geese spent more time flying in afternoon periods during late winter 1986 and early winter 1987. Because of low goose populations on the refuge and abundant food resources in 1986-87, flight activity was probably lower than in most other years. Conservative estimates of average daily energy expenditures for flight ranged from 65 kJ/day in late fall to 200 kJ/day in early winter and were as high as 450 kJ/day. Additional energy costs for flight, when expressed as a percentage of daily energy expenditures, increased from fall (3%) to spring (10%). Highest estimates total daily energy costs (2987 kJ/day, equivalent to 178 g corn) appear to be within reasonable estimates of daily energy consumption. During periods of severe cold or limited food availability, however, additional energy demands for flight (e.g., due to disturbances or long foraging flights) may become important in the daily energy balance of individuals.
Canvasback (Aythya valisineria) broods (n = 69) accompanying marked females were observed during five summers in southwestern Manitoba. We evaluated movements of broods of different age classes ( 14 days old, 15-28 days old, and >28 days old) among ponds of different size and wetland class. Of 202 brood sightings, 7% occurred on seasonal ponds, 81% on semipermanent ponds, and 12% on permanent ponds. Pond size ( 0.2 ha vs. >0.2 ha) was a significant factor in brood use whereas wetland class was not. Canvasback broods used larger ponds as brood age class increased. Broods moved an average of 195 m between sightings. Eighty-three percent of broods observed within seven days of hatching (n = 46) had moved from the nesting pond. No significant differences in frequency or distance of movements were detected among years or among brood age classes. Extensive movements among ponds of various sizes and classes emphasize the importance of wetland complexes for providing diverse habitats needed for nesting and brood-rearing canvasbacks.
Abstract has not been submitted
We examined diets of canvasbacks (Aythya valisineria) breeding in southwestern Manitoba during 1977-81. Percent volume of animal foods consumed did not differ between males and females nor among prenesting, rapid follicle growth, laying, incubation, and renesting periods in females (mean = 50.1%). Tubers and shoots of fennelleaf pondweed (Potamogeton pectinatus) and midge larvae (Chironomidae) were the predominant foods, comprising on average 45% and 23% of the diet volume, respectively. Continued importance of plant foods to canvasbacks throughout reproduction contrasts with the mostly invertebrate diets of other prairie-breeding ducks, and does not fit current theories of nutritional ecology of breeding anatids (i.e., females meet the protein requirements of reproduction by consuming a high proportion of animal foods).