USGS Science⌕ Search

Geology topics

Graham Wragg

Publications and source records attributed to Graham Wragg.

2 recordsLinked to original sources

Pelagic seabird surveys in the Tuamotu and Gambier Archipelagos, French Polynesia

We conducted pelagic seabird surveys in the Gambier and Tuamotu Archipelagos in the southeastern Pacific Ocean totaling 40 hours during 7-27 March 2003 and 22.5 hours during 22-27 July 2001. We used a 300-m-wide strip transect to estimate seabird density, and we estimated relative abundance of birds at all distances. In 2001, we observed a total of 326 birds of 18 species. The mean relative abundance of all birds was 14.3 ?? 3.1/h. Red-footed Booby Sula sula was the most abundant species (5.6/h), followed by White Tern Gygis alba (3.4/h), and Great Crested or Swift Tern Sterna bergii (1.2/h). In 2003, we observed a total of 1463 birds of 25 species. The mean relative abundance of all birds was 36.6 ?? 11.4/h and the mean density of all birds was 4.14 ?? 0.72/km2. Brown Noddy Anous stolidus was the most abundant species (17.6/h, 1.5/km2), followed by White Tern (8.4/h, 1.3/km2), and Red-footed Booby (4.6/h, 0.8/km2). Several globally or locally rare species were observed infrequently, including Phoenix Petrel Pterodroma alba (0.1/h, 0.03/km2). Distribution of birds was uneven, with long periods of no birds punctuated by occasional feeding flocks. In 2003, species diversity was related to length of observation period, with more species observed on longer segments (r2 = 0.58, F1.5 = 6.03, P = 0.05). Although the duration and extent of our surveys were limited, these data are valuable because little published information is available on pelagic seabirds in southeastern Polynesia.

French Polynesia↗

First record of laughing gull (Larus atricilla) in French Polynesia

On 6 March 2003 at 0800 h and again at 1300 h, while preparing for biological surveys in the Tuamotu and Gambier archipelagos of French Polynesia, we observed an immature gull flying in Rikitea harbor on Mangareva in the Gambier Islands. On both occasions we observed the gull for several minutes at distances as close as 20 m while it flew around the waterfront. It was a medium-sized gull, with long, pointed wings. The head was white with dark streaks and smudging on the nape. The bill was dark and of moderate length and thickness. The back and inner secondaries were dark grey, and the outer secondaries and primaries were a mottled dusky grey-brown. There was a complete, broad, dark band across the tip of the tail. These characters, particularly the long, pointed wings and broad tail band, led us to conclude that the bird was a laughing gull ( Larus atricilla ) in first winter plumage. Franklin’s gull ( L. pipixcan ) is similar in appearance and has been reported previously in several Pacific island groups (King 1967; Pratt et al. 1987), but can be distinguished from L. atricilla by its slightly smaller size, smaller bill, and narrower, incomplete tail band (Sibley 2000).

Notornis↗