USGS Science⌕ Search

Geology topics

Garth Herring

Publications and source records attributed to Garth Herring.

38 records · Page 3Linked to original sources

Site characteristics and prey abundance at foraging sites used by Lesser Scaup ( Aythya affinis ) wintering in Florida

We examined site characteristics and prey abundances where wintering Aythya affinis (Lesser Scaup; hereafter scaup) foraged within three regions of the Indian River Lagoon system in central Florida. We observed that scaup concentrated in the Indian and Banana rivers; however, density of prey items did not differ between foraging sites and random sites. We also found that site characteristics were similar between foraging and random sites. Differences in site characteristics between random points across all three regions did not explain the distribution of Foraging scaup (no scaup foraged in the Mosquito Lagoon); however, prey densities were approximately 3 times lower in the Mosquito Lagoon region. Our study suggests that current habitat conditions within the northern Indian River Lagoon system meet the overwintering requirements of scaup; however, prey densities in the Mosquito Lagoon may have been too low to be profitable for foraging scaup during the period of our study.

Florida↗

Habitat use, movements and home range of wintering Lesser Scaup in Florida

Radio telemetry and diurnal time activity budgets were used to show that wintering Lesser Scaup ( Aythya affinis ) used different habitats for comfort and feeding activities at Merritt Island National Wildlife Refuge (Merritt Island), Florida and adjacent estuarine areas. Management should take this spatial consideration into account. The same data were used to determine if habitat use differed between sexes. Data on movements and home range were used to evaluate habitat quality and potential effects of human disturbance. Scaup foraged more in impounded wetlands and rested more in open estuarine regions. Mean distance between diurnal and nocturnal sites was 2.7 km (SE ± 0.3), and was similar between sexes and from mid to late winter. Male and female fixed kernel home ranges and core use areas did not differ. Mean fixed kernel 95% home range and 50% core use areas were 15.1 km 2 (SE ± 2.0) and 2.7 km 2 (SE ± 0.5) respectively, representing 3% and 0.5% of surveyed habitats. Males and females used habitats similarly and short distances traveled between diurnal and nocturnal sites suggested that habitat conditions were similar across the impounded wetlands and shallow portions of both the Indian River and Banana River. Sedentary or short movements suggested that disturbance was probably negligible at the principal areas used by Lesser Scaup. Habitat management strategies for scaup should not be restricted to Merritt Island. Adjustments should be made to take into account that maintenance activities occur in adjacent estuarine areas as well.

Florida↗