USGS Science⌕ Search

Geology topics

Felicia J. Sanders

Publications and source records attributed to Felicia J. Sanders.

11 recordsLinked to original sources

The cost of limited nocturnal roost availability on pre-migratory energy budgets in a central-place foraging shorebird, Numenius hudsonicus (Hudsonian Whimbrel)

Mobile species often travel long distances between the sites they use for different behaviors, such as central-place foragers that make daily commutes between a central roost and foraging sites. For migratory shorebird species that use coastal habitats, the limited availability of suitable nocturnal roost sites can lead individuals to commute long distances to their foraging territories, forcing them to balance the energetic cost of commuting with the need to refuel in between migratory flights. We investigated this potential trade-off in a population of Numenius hudsonicus (Hudsonian Whimbrel) that show wide variation in commute distance between a shared central nocturnal roost and individual foraging territories in coastal South Carolina, USA. We combined high-resolution movement data, behavioral state modeling, and empirical foraging behavior data to assess how increasing commute distances from a central nocturnal roost affect individual daily activity budgets, foraging habitat use, potential net energy gain, and breeding ground departure date. We found that N. hudsonicus that commute farther from their nocturnal roost spend a higher proportion of each day foraging and commuting, and that they delay their departure to the breeding grounds by 3–6 days. Our results indicate that roosting habitat close to foraging areas can reduce the energetic cost of commuting to help shorebirds avoid delays in migratory timing. Thus, protecting, restoring, and creating nocturnal roosting habitat close to foraging areas may enhance successful shorebird migration.

South Carolina↗

Site fidelity of American Oystercatcher Haematopus palliatus in the Cape Romain Region, South Carolina, United States of America

Site fidelity of American Oystercatchers Haematopus palliatus to both high-tide roosts and nesting habitats remains less-well studied than other aspects of their ecology. During high tides, shorebirds concentrate at roosts primarily to sleep and preen, and the loss of high-quality roost habitat has been linked to population declines in several species. Similarly, high-quality nesting habitat reduces risks from predation, flooding, and intraspecific competition. Strong site fidelity provides additional benefits by allowing individuals to become familiar with local resources and threats. We evaluated intra- and inter-annual fidelity to nonbreeding roosts, fidelity to breeding sites, and natal philopatry in a largely undeveloped coastal landscape, the Cape Romain Region in South Carolina. This region supports one of the largest resident breeding populations of American Oystercatchers along the Atlantic coast of the USA and roughly one third of the nation’s wintering population. From 2001–2014, on 713 days, we banded 290 adults and 141 chicks and conducted resighting surveys during spring high tides across beaches and shell rake roosts. Both resident and migrant birds exhibited strong fidelity to nonbreeding sites, while resident birds were even more faithful to their breeding locations. The mean distance between successive nest sites was just over 1 km, compared to an average shift of about 3 km among nonbreeding sites (maximum 43 km). Movements between breeding and nonbreeding sites averaged approximately 4 km. Natal fidelity was also high: birds first observed paired on a breeding site did so on average 5 km from their natal site (maximum 18 km), at a mean age of 5 years. In a region characterized by abundant oyster-reef foraging habitat and low disturbance, these patterns likely reflect the predictability of prey resources and the availability of protected roosts.

South Carolina↗

Daily survival rate and habitat characteristics of nests of Wilson's Plover

We assessed habitat characteristics and measured daily survival rate of 72 nests of Charadrius wilsonia (Wilson's Plover) during 2012 and 2013 on South Island and Sand Island on the central coast of South Carolina. At both study areas, nest sites were located at slightly higher elevations (i.e., small platforms of sand) relative to randomly selected nearby unused sites, and nests at each study area also appeared to be situated to enhance crypsis and/or vigilance. Daily survival rate (DSR) of nests ranged from 0.969 to 0.988 among study sites and years, and the probability of nest survival ranged from 0.405 to 0.764. Flooding and predation were the most common causes of nest failure at both sites. At South Island, DSR was most strongly related to maximum tide height, which suggests that flooding and overwash may be common causes of nest loss for Wilson's Plovers at these study sites. The difference in model results between the 2 nearby study sites may be partially due to more-frequent flooding at Sand Island because of some underlying yet unmeasured physiographic feature. Remaining data gaps for the species include regional assessments of nest and chick survival and habitat requirements during chick rearing.

South Carolina↗

Assessing conservation tools for an at-risk shorebird: Feasibility of headstarting for American Oystercatchers Haematopus palliatus

Management of threatened and endangered populations of wildlife increasingly relies upon active intervention such as predator control, habitat manipulation, and ex situ breeding or care. One tool that has received consideration for the management of declining or threatened avian populations is headstarting, or the artificial incubation of eggs and subsequent placement of newly hatched chicks in original or foster nests. We assessed the feasibility of implementing a headstarting program for the American Oystercatcher Haematopus palliatus , a species of high conservation concern in the eastern USA. Annual productivity is often low and lost during incubation, suggesting artificial incubation could enhance annual productivity. We used a control-impact approach to assign nests as either control or headstart and measured daily survival rate, success of parents accepting headstarted chicks, attendance patterns and behaviours of parents, and chick survival. We also implemented a transparent scoring process to rate the success of each step and the overall program. Daily survival rates of nests were significantly higher at headstart compared to control nests, and parents continued to incubate when eggs were well secured at nest sites. Attendance patterns and behaviour did not differ between headstart and control parents, and parents readily accepted healthy chicks whether they were returned to original or foster nests. Chick survival and subsequently annual productivity were, however, not higher at headstart compared to control nests suggesting that although we were able to enhance nest survival, low chick survival was still limiting annual productivity. Ultimately, headstarting may be most appropriate for American Oystercatchers where productivity is lost primarily to flooding, predation, or disturbance during the incubation stage but not during the chick-rearing stage. If, for example, high rates of nest loss are due to predators that also may prey upon chicks, then headstarting may not be an effective conservation tool.

Bird Conservation International↗

Circulating fat-soluble vitamin concentrations and nutrient composition of aquatic prey eaten by American oystercatchers ( Haematopus palliatus ) in the southeastern United States

The American oystercatcher ( Haematopus palliatus palliatus ) is currently listed as a species of high concern by the United States Shorebird Conservation Plan. Because nutritional status directly impacts overall health and reproduction of individuals and populations, adequate management of a wildlife population requires intimate knowledge of a species' diet and nutrient requirements. Fat-soluble vitamin concentrations in blood plasma obtained from American oystercatchers and proximate, vitamin, and mineral composition of various oystercatcher prey species were determined as baseline data to assess nutritional status and nutrient supply. Bird and prey species samples were collected from the Cape Romain region, South Carolina, USA, and the Altamaha River delta islands, Georgia, USA, where breeding populations appear relatively stable in recent years. Vitamin A levels in blood samples were higher than ranges reported as normal for domestic avian species, and vitamin D concentrations were lower than anticipated based on values observed in poultry. Vitamin E levels were within ranges previously reported for avian groups with broadly similar feeding niches such as herons, gulls, and terns (eg, aquatic/estuarine/marine). Prey species (oysters, mussels, clams, blood arks [ Anadara ovalis ], whelks [ Busycon carica ], false angel wings [ Petricola pholadiformis ]) were similar in water content to vertebrate prey, moderate to high in protein, and moderate to low in crude fat. Ash and macronutrient concentrations in prey species were high compared with requirements of carnivores or avian species. Prey items analyzed appear to meet nutritional requirements for oystercatchers, as estimated by extrapolation from domestic carnivores and poultry species; excesses, imbalances, and toxicities—particularly of minerals and fat-soluble vitamins—may warrant further investigation.

Georgia, South Carolina↗

Reproductive ecology of American Oystercatchers nesting on shell rakes

Degradation of nesting habitat for coastal birds has led to the use of nontraditional nesting habitat. The American Oystercatcher ( Haematopus palliatus ) is listed as a "Species of High Concern'' by the U. S. Shorebird Conservation Plan and is declining in the southern portion of its U. S. breeding range, where ~ 50% of breeding oystercatchers nest on shell substrate instead of beachfront habitat. We measured daily survival rates during incubation and chick rearing in shell rake habitats over five breeding seasons in the Cape Romain region of South Carolina, USA. Of 354 nesting attempts monitored, 16.1% hatched at least one egg. During incubation, daily survival rate was 0.938, corresponding to 22.8% success to hatching (nest success). For broods, daily survival was 0.991, or 74.0% success from hatching to fledging. Productivity in the Cape Romain region is primarily being lost during the incubation phase, when nests are exposed to overwash and predation. Mobile chicks may, however, be able to avoid flood events or predators by relocating to higher or more protected portions of a shell rake. Based on comparative data for American Oystercatchers from elsewhere in their range, it does not appear that shell rakes in the Cape Romain region are inferior breeding habitat. Our data suggest that conservation actions targeting nest and chick loss from flooding and predation have the greatest opportunity to enhance reproductive success in this core breeding area, and that an assessment of the availability, structure, avian use, and protection status of shell rakes is warranted.

Condor↗

Daily survival rates for nests of Black Skimmers from a core breeding area of the Southeastern USA

Little is known about the reproductive success of Black Skimmers ( Rynchops niger ) throughout the southeastern USA where availability of undisturbed beaches for nesting is limited. Daily survival rates (DSR) of nests were examined at three nesting sites in Cape Romain National Wildlife Refuge (CRNWR), South Carolina, USA, 2009&ndash;2010. The percent of successful nests ( n = 346 nests) ranged from 42&ndash;69% among colony sites when data were pooled across both years. The DSR of nests was primarily related to colony site, predation risk, height of high tide, and clutch size. Predation and overwash were the principal causes of identifiable nest loss, each accounting for &sim;33% of nest failures during the two study years. Because of the challenges of resighting skimmer chicks, we were not able to measure chick survival effectively and therefore accurate measures of productivity remain elusive. High variability in nest success among sites within close proximity to each other (<20 km) suggests factors at local scales such as disturbance, predation, and overwash events strongly influenced nest success of Black Skimmers during these 2 years as opposed to more region-wide stressors such as tropical storms or food availability. Although time-intensive techniques to control predators do exist, management options to limit flooding and overwash are far more limited. Conservation of Black Skimmers in the southeastern USA would benefit from coordinated, multi-state efforts to measure nest and chick survival.

South Carolina↗

Daily survival rate for nests and chicks of Least Terns ( Sternula antillarum ) at natural nest sites in South Carolina

Although a species of conservation concern, little is known about the reproductive success of Least Terns ( Sternula antillarum ) throughout the southeastern USA where availability of natural beaches for nesting is limited. Daily survival rate (DSR) of nests and chicks was examined at four natural nesting sites in Cape Romain National Wildlife Refuge, South Carolina, 2009&ndash;2010. Measures of nest success ( n = 257 nests) ranged from 0&ndash;93% among colony sites. The DSR of nests was primarily related to colony site, but year and estimates of predation risk also were related to DSR. Predation was the principal cause of identifiable nest loss, accounting for 47% of nest failures when the two years of data were pooled. The probability (&plusmn; SE) of a chick surviving from hatching to fledging = 0.449 &plusmn; 0.01 ( n = 92 chicks). DSR of chicks was negatively related to tide height and rainfall. Therefore, productivity of Least Terns is being lost during both the nesting and chick stage through a combination of biotic and abiotic factors that may prove difficult to fully mitigate or manage. Although natural nesting sites within Cape Romain National Wildlife Refuge intermittently produce successful nests, the consistency of productivity over the long term is still unknown. Given that the long term availability of anthropogenic nest sites (e.g., rooftops, dredge-spoil islands) for Least Terns is questionable, further research is required both locally and throughout the region to assess the extent to which natural sites act as population sources or sinks.

South Carolina↗

Range-wide patterns of migratory connectivity in the western sandpiper Calidris mauri

Understanding the population dynamics of migratory animals and predicting the consequences of environmental change requires knowing how populations are spatially connected between different periods of the annual cycle. We used stable isotopes to examine patterns of migratory connectivity across the range of the western sandpiper Calidris mauri . First, we developed a winter isotope basemap from stable-hydrogen (δD), -carbon (δ 13 C), and -nitrogen (δ 15 N) isotopes of feathers grown in wintering areas. δD and δ 15 N values from wintering individuals varied with the latitude and longitude of capture location, while δ 13 C varied with longitude only. We then tested the ability of the basemap to assign known-origin individuals. Sixty percent of wintering individuals were correctly assigned to their region of origin out of seven possible regions. Finally, we estimated the winter origins of breeding and migrant individuals and compared the resulting empirical distribution against the distribution that would be expected based on patterns of winter relative abundance. For breeding birds, the distribution of winter origins differed from expected only among males in the Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta and Nome, Alaska. Males in the Y-K Delta originated overwhelmingly from western Mexico, while in Nome, there were fewer males from western North America and more from the Baja Peninsula than expected. An unexpectedly high proportion of migrants captured at a stopover site in the interior United States originated from eastern and southern wintering areas, while none originated from western North America. In general, we document substantial mixing between the breeding and wintering populations of both sexes, which will buffer the global population of western sandpipers from the effects of local habitat loss on both breeding and wintering grounds.

Journal of Avian Biology↗

Foraging proficiency during the nonbreeding season of a specialized forager: are juvenile American Oystercatchers "bumble-beaks" compared to adults?

In many species, immature individuals are less proficient at foraging than are adults, and this difference may be especially critical during winter when survival can be at its minimum. We investigated the foraging proficiency of adult and immature American Oystercatchers ( Haematopus palliatus ) during the nonbreeding season. Oystercatchers forage on prey that must be handled with specialized skills, so age-related differences in foraging behavior may be expected. We found that adults spent more time searching than did immatures, a trend toward immatures taking longer to handle prey than did adults, and immatures more often handling prey unsuccessfully than did adults. Feeding rates and diet composition did not differ by age class. We posit that the immature birds traded off longer handling times with shorter searching times and that ultimately the abundant prey in the region may contribute to the ability of immature birds to feed at rates similar to those of adults.

Condor↗

Parental attendance and brood success in American Oystercatchers in South Carolina

Research on breeding American Oystercatchers has focused on identifying factors that affect reproductive success but little attention has been paid to parent behavior during chick-rearing. Parental attendance of American Oystercatchers was measured in Bulls Bay and along the Atlantic Intracoastal Waterway (Waterway) within the Cape Romain Region, South Carolina, USA, during 2006. Parental attendance rates averaged 90.9% in Bulls Bay and 81.4% along the Waterway. Daily survival of chicks was higher in Bulls Bay (0.989 &plusmn; 0.007) compared to the Waterway (0.966 &plusmn; 0.012). The extent of shellfish reefs (i.e. foraging areas) adjacent to nest sites was greater in Bulls Bay (5,633 &plusmn; 658 m 2 ) compared to the Waterway (3,273 &plusmn; 850 m 2 ). Mean parental attendance in Bulls Bay was higher for successful broods (90.5%) compared to failed broods (79.8%). In contrast, mean parental attendance along the Waterway was higher for failed broods (93.4%) compared to successful broods (67.5%). Less extensive shellfish reefs adjacent to nest sites along the Waterway appeared to require parents to depart more frequently to forage and the resultant reduction in attendance may have negatively affected chick survival. Bulls Bay may provide higher quality nesting habitat compared to the Waterway with respect to proximity to food resources and parental attendance. Management and conservation efforts for American Oystercatchers should consider the relationship between foraging and nesting habitat and variability in behavioral attributes, such as parental attendance, in relationship to environmental conditions which ultimately affect reproductive success.

South Carolina↗