USGS Science⌕ Search

Geology topics

Douglas C. Andersen

Publications and source records attributed to Douglas C. Andersen.

22 records · Page 2Linked to original sources

Nutritional ecology of a fossorial herbivore: protein N and energy value of winter caches made by the northern pocket gopher, Thomomys talpoides

Northern pocket gophers ( Thomomys talpoides ) are fossorial herbivores that excavate belowground plant parts for food. In subalpine areas during autumn and winter, pocket gophers hoard plant parts in caches placed in or under snow. We examined the size and composition of 17 nival caches and tested the hypotheses that (i) cached food can provide complete energy and protein N sustenance during typical periods when burrowing is precluded by soil conditions, and (ii) cached food is a random sample of items encountered by burrowing gophers during tunnel excavation. Our data indicate that caches provide substantially more energy than protein in terms of a pocket gopher's daily maintenance requirements. Nevertheless, quantities stored are sufficient to allow individuals to endure commonly encountered adverse environmental conditions without entering negative energy or protein balance. Analysis of stomach contents and a comparison of cache composition to availability of plant species suggests that gophers consume high-protein items as they are encountered, and store low-protein items in caches.

Canadian Journal of Zoology↗

The effects of catastrophic ecosystem disturbance: the residual mammals at Mount St. Helens

Individuals that survive the direct effects of community- or ecosystem-level disturbances, i.e., "residuals", can have major roles in determining the rate and pathway of subsequent secondary succession. The explosive eruption of the Mount St. Helens volcano on 19 May 1980 resulted in severe damage to a cast array of animal and plant populations (Edwards and Schwartz, 1981; MacMahon, 1982; Hayward et al., 1982). We apply the term "catastrophic" to this event because of its intensity and the large area (>600 km 2 ) over which successional processes were initiated. We present here the results of surveys for mammals, particularly small mammals (excluding bats), conducted in the Mount St. Helens region during the 40 months following the eruption. Our purpose was to elucidate any patterns in species representation that might exist along a gradient of disturbance "intensity", and thus document which species could potentially influence early plant successional patterns there. We infer whether individuals captured were more likely to have been residuals (or their descendants), or immigrants from areas less affected by the eruption, from consideration of the time span between the eruption and the capture date, the trapping location, and life history data. We also make inferences concerning the animal-environment relationships that led to our survey results, and thereby address the question of the likelihood of other types of disturbance, either natural or anthropogenic, producing similar results. Data concerning survival of Thomomys talpoides , the northern pocket gopher, have been presented elsewhere (Andersen, 1982). Initial results from our studies of the relationships among residual small mammals and plant population dynamics are detailed in MacMahon and Warner (1984), Allen et al. (1984) and Andersen and MacMahon (in press).

Washington↗

Snowpack and variation in reproductive ecology of a montane ground-nesting passerine, Junco hyemalis

Effects of snow depth and rate of snowmelt on reproduction of a montane ground-nesting passerine were examined in a 5-year study of Dark-eyed Juncos Junco hyemalis in northern Utah, USA. Distribution of clucth sizes differed significantly among years. Although most clutches contained four eggs, 3-egg clutches, due primarily to second nestings, were more common during a year of early snowmelt and 5-egg clutches were most common during two years of late snowmelt. Average clutch size was lowest in an early snowmelt year and average clutch size and date at which meadows became snow-free were significantly positively correlated. Average hatching date of 4-egg clutches was also significantly positively correlated with date at which meadows became snow-free demonstrating that most birds tracked the pattern of snowmelt. Early snowmelt may allow more pairs to attempt second nesting, but late-lying snow causes breeding to be delayed, allowing time for only one nesting attempt. During this delay, female juncos continue to feed and some may gain enough reserves to produce larger clutches, accounting for the increase in average clutch size in years of late snowmelt. Three female juncos examined in June 1982, a period of late snowmelt, had significantly more lipid reserves than did six males collected at the same time, suggesting that females are not physiologically stressed while awaiting snowmelt. By tracking snowmelt patterns, juncos synchronize production of young with peak summer insect abundance and potentially decrease risk of predation. Snow depth and rate of snowmelt are thus proximate environmental factors that may influence the reproductive ecology of ground-nesting passerines.

Utah↗

Population dynamics and bioenergetics of a fossorial herbivore, Thomomys talpoides (Rodentia: Geomyidae), in a spruce-fir sere

Studies of the bioenergetics of the northern pocket gopher, Thomomys talpoides , are coupled with data on demography, activity budgets, and microclimates to model the energy requirements of individuals and populations in the Wasatch Mountains of Utah during 1976-1979. Metabolic rates during rest increased linearly with decreasing ambient temperature, but burrowing metabolic rates (16.3 mL O 2 • h -1 • g -9.75 ) were independent of both temperature and physical properties of the soil. Radio-telemetry studies indicated that free-ranging gophers are active =50% of each day. Conservative estimates of true energy consumption were calculated using estimates of habitat-specific minimum daily burrowing requirements. Rates of burrowing measured in the laboratory were either ∞ 0.0 or ∞ 2.0 cm/min. The low burrowing rate was observed when the soil was frozen or saturated with water, as would occur in the field in early winter and in spring, respectively. Gophers burrowed through soil at the study site at an average rate of ∞ 1.5 cm/min. Belowground food energy densities at gopher foraging depth declined from 24.6 to 3.2 J/cm 3 along a successional gradient (subalpine forb meadow to Engelmann spruce dominated forest). We conclude that individual gophers are food limited within the climax spruce seral stage. Further, daily energy costs associated with reproduction in females may exceed the belowground energy supply available in intermediate seral stages (aspen and subalpine fir). Reduction of burrowing rates for any reason will affect gophers in the late seral stages proportionately more than those resident in the meadow. The peak gopher densities recorded (from 62 individuals/ha in the meadow to 2 individuals/ha in spruce forest) support these inferences. Detailed demographic information was obtained only in the meadow seral stage. Adult survivorship was lower in winter than in summer and varied greatly between years (0.18-0.70 yr -1 ). Juvenile survivorship from weaning through the first year was comparable to adult annual rates. The fertility rate was 3.75 young • female -1 • yr -1 . The energy supply and demand analyses indicate that the growth of Thomomys talpoides populations in the early seral stages is seldom directly limited by the amount of food present. From our demographic, environmental, and autecological studies we conclude that stochastic events associated with weather affect energy acquisition (burrowing) rates, and thus survivorship. In montane environments, such events may prevent populations from attaining sizes at which territorial behavior would hypothetically limit further increases. The energy flow through the meadow population at moderate to high )1976-1977) densities (at least 1100 MJ • ha -1 • yr -1 ) indicates that pocket gophers are proficient energy movers relative to non-fossorial small mammals. Subalpine T. talpoides populations appear commonly to attain such densities. More than 30% of the annual primary productivity allocated to belowground parts of meadow forbs may be consumed by gophers.

Ecological Monographs↗