USGS Science⌕ Search

Geology topics

Donald D. Young

Publications and source records attributed to Donald D. Young.

6 recordsLinked to original sources

Ranking Alaska moose nutrition: Signals to begin liberal antlerless harvests

We focused on describing low nutritional status in an increasing moose ( Alces alces gigas ) population with reduced predation in Game Management Unit (GMU) 20A near Fairbanks, Alaska, USA. A skeptical public disallowed liberal antlerless harvests of this moose population until we provided convincing data on low nutritional status. We ranked nutritional status in 15 Alaska moose populations (in boreal forests and coastal tundra) based on multiyear twinning rates. Data on age-of-first-reproduction and parturition rates provided a ranking consistent with twinning rates in the 6 areas where comparative data were available. Also, short-yearling mass provided a ranking consistent with twinning rates in 5 of the 6 areas where data were available. Data from 5 areas implied an inverse relationship between twinning rate and browse removal rate. Only in GMU 20A did nutritional indices reach low levels where justification for halting population growth was apparent, which supports prior findings that nutrition is a minor factor limiting most Alaska moose populations compared to predation. With predator reductions, the GMU 20A moose population increased from 1976 until liberal antlerless harvests in 2004. During 1997–2005, GMU 20A moose exhibited the lowest nutritional status reported to date for wild, noninsular, North American populations, including 1) delayed reproduction until moose reached 36 months of age and the lowest parturition rate among 36-month-old moose (29%, n = 147); 2) the lowest average multiyear twinning rates from late-May aerial surveys ( x̄ = 7%, SE = 0.9%, n = 9 yr, range = 3–10%) and delayed twinning until moose reached 60 months of age; 3) the lowest average mass of female short-yearlings in Alaska ( x̄ = 155 ± 1.6 [SE] kg in the Tanana Flats subpopulation, up to 58 kg below average masses found elsewhere); and 4) high removal (42%) of current annual browse biomass compared to 9–26% elsewhere in boreal forests. When average multiyear twinning rates in GMU 20A (sampled during 1960–2005) declined to <10% in the mid- to late 1990s, we began encouraging liberal antlerless harvests, but only conservative annual harvests of 61–76 antlerless moose were achieved during 1996–2001. Using data in the context of our broader ranking system, we convinced skeptical citizen advisory committees to allow liberal antlerless harvests of 600–690 moose in 2004 and 2005, with the objective of halting population growth of the 16,000–17,000 moose; total harvests were 7–8% of total prehunt numbers. The resulting liberal antlerless harvests served to protect the moose population's health and habitat and to fulfill a mandate for elevated yield. Liberal antlerless harvests appear justified to halt population growth when multiyear twinning rates average ≤10% and ≥1 of the following signals substantiate low nutritional status: <50% of 36-month-old moose are parturient, average multiyear short-yearling mass is <175 kg, or >35% of annual browse biomass is removed by moose.

Journal of Wildlife Management↗

Predators

Calving caribou ( Rangifer tarandus ) of the Central Arctic herd, Alaska, have avoided the infrastructure associated with the complex of petroleum development areas from Prudhoe Bay to Kuparuk (Cameron et al. 1992, Nellemann and Cameron 1998, and Section 4 of this document). Calving females of the Porcupine caribou herd may similarly avoid any oil field roads and pipelines developed in areas traditionally used during the calving and post-calving periods. This may displace the caribou females and calves to areas east and south of the 1002 Area of the Arctic National Wildlife Refuge. Increased calf mortality could occur if calving caribou are displaced into areas that have a higher density of predators, higher rates of predation, or where a higher proportion of the predators regularly use caribou as a food source (Whitten et al. 1992). Our study assessed predation risks to caribou calving in the 1002 Area versus calving in potential displacement areas. Due to funding constraints, our research focused on grizzly bears ( Ursus arctos ), with wolves (Camus lupus) and golden eagles ( Aquila chrysaetos ) receiving only cursory attention. Our research objectives were 1) to compare relative abundance of predators within the 1002 Area with that in adjacent peripheral areas, 2) to determine factors affecting predator abundance on the calving grounds, and 3) to quantify the use of caribou as a food source for predators and the importance of caribou to the productivity of predator populations using the coastal plain of the Arctic National Wildlife Refuge.

Alaska, Northwest Territories, Yukon Territory↗

The porcupine caribou herd

Documentation of the natural range of variation in ecological, life history, and physiological characteristics of caribou ( Rangifer tarandus ) of the Porcupine caribou herd is a necessary base for detecting or predicting any potential effects of industrial development on the performance (e.g., distribution, demography, weight-gain of individuals) of the herd. To demonstrate an effect of development, post-development performance must differ from pre-development performance while accounting for any natural environmental trends. We had 2 working hypotheses for our investigations: 1) performance of the Porcupine caribou herd was associated with environmental patterns and habitat quality, and 2) access to important habitats was a key influence on demography. We sought to document the range of natural variation in habitat conditions, herd size, demography (defined here as survival and reproduction), sources and magnitude of mortality, distribution, habitat use, and weight gain and loss, and to develop an understanding of the interactions among these characteristics of the herd. In addition, we investigated ways that we could use this background information, combined with auxiliary information from the adjacent Central Arctic caribou herd, to predict the direction and magnitude of any potential effects of industrial oil development in the 1002 Area of the Arctic National Wildlife Refuge on Porcupine caribou herd calf survival on the herd's calving grounds during June.

Alaska, Northwest Territories, Yukon Territory↗

Grizzly bears and calving caribou: What is the relation with river corridors?

Researchers have debated the effect of the Trans-Alaska Pipeline (TAP) and associated developments to caribou ( Rangifer tarandus ) of the central Arctic herd (CAH) since the 1970s. Several studies have demonstrated that cows and calves of the CAH avoided the TAP corridor because of disturbance associated with the pipeline, whereas others have indicated that female caribou of the CAH avoided riparian habitats closely associated with the pipeline. This avoidance was explained as a predator-avoidance strategy. We investigated the relation between female caribou and grizzly bear ( Ursus arctos ) use of river corridors on the yet undisturbed calving grounds of the Porcupine caribou herd (PCH) in northeastern Alaska. On the coastal plain, caribou were closer to river corridors than expected (P = 0.038), but bear use of river corridors did not differ from expected (P = 0.740). In the foothills, caribou use of river corridors did not differ from expected (P = 0.520), but bears were farther from rivers than expected (P = 0.001). Our results did not suggest an avoidance of river corridors by calving caribou or a propensity for bears to be associated with riparian habitats, presumably for stalking or ambush cover. We propose that PCH caribou reduce the risks of predation to neonates by migrating to a common calving grounds, where predator swamping is the operational antipredator strategy. Consequently, we hypothesize that nutritional demands, not predator avoidance strategies, ultimately regulate habitat use patterns (e.g., use of river corridors) of calving PCH caribou.

Alaska↗

Grizzly bear predation rates on caribou calves in northeastern Alaska

During June 1993 and 1994, 11 radiocollared and 7 unmarked grizzly bears (Ursus arctos) were monitored visually (observation) from fixed-wing aircraft to document predation on calves of the Porcupine Caribou (Rangifer tarandus) Herd (PCH) in northeastern Alaska. Twenty-six (72%) grizzly bear observations were completed (???60 min) successfully (median duration = 180 min; ??95% CI = 136-181 min; range = 67-189 min) and 10 were discontinued (duration ???24 min) due to disturbance to the bear, or unfavorable weather conditions. Of the 26 successfully completed observations, 15 (58%) included predatory activity (encounter) directed at caribou calves and 8 (31%) included kills. Of 32 encounters, 9 resulted in kills, for a success rate of 28%. The median duration of encounters was 1 minute (??95% CI = 1-2 min; range = 1-6 min; n = 32;), and the median time spent at a kill was 14 minutes (??95% CI = 9-23 min; range = 6-56 min; n = 9). Sows with young (n = 4) killed more frequently (75%; P = 0.0178) than barren sows, boars, and consorting pairs combined (17%; n = 18). Estimated kill rate was highest for sows with young (6.3 kills/bear/day; n = 4), followed by barren sows (4.6 kills/bear/day; n = 5), boars (1.9 kills/bear/day; n = 5), and, finally, consorting pairs (1.0 kills/bear/day; n = 8). Estimated kill rate obtained via conventional radiotracking point surveys (4.8 kills/bear/day) was higher than that obtained via concurrent bear observations (3.1 kills/bear/day). Our research provides baseline estimates of predation rates by grizzly bears on caribou calves that will enhance the capability of wildlife professionals in managing populations of both predators and their prey.

Journal of Wildlife Management↗

Nesting by Golden Eagles on the North Slope of the Brooks Range in Northeastern Alaska

T wenty-two Golden Eagle ( Aquila chrysaetos ) nesting territories and 31 occupied eagle nests were documented on the north slope of the Brooks Range in northeastern Alaska, 1988-1990, in an area previously thought to be marginal breeding habitat for eagles. The mean number of young/successful nest was 1.25 in 1988, 1.27 in 1989, and 1.13 in 1990; means did not differ significantly among years. Eighty percent (20/25) of the nestlings for which age was estimated were assumed to have successfully fledged. Nesting success was 79% (11/14) in 1989, the only year nesting success could be determined. Laying dates ranged from 23 March (1990) to 11 May (1989) with mean estimated laying dates differing significantly among years. Annual variation in nesting phenology coincided with annual differences in snow accumulations during spring. These results indicate that Golden Eagles consistently and successfully breed at the northern extent of their range in Alaska, although, productivity may be lower than that for eagles at more southern latitudes.

Alaska↗