USGS Science⌕ Search

Geology topics

Bruce Conant

Publications and source records attributed to Bruce Conant.

6 recordsLinked to original sources

Carryover effects associated with winter location affect fitness, social status, and population dynamics in a long-distance migrant

We used observations of individually marked female black brant geese (Branta bernicla nigricans; brant) at three wintering lagoons on the Pacific coast of Baja California—Laguna San Ignacio (LSI), Laguna Ojo de Liebre (LOL), and Bahía San Quintín (BSQ)—and the Tutakoke River breeding colony in Alaska to assess hypotheses about carryover effects on breeding and distribution of individuals among wintering areas. We estimated transition probabilities from wintering locations to breeding and nonbreeding by using multistratum robust-design capture-mark-recapture models. We also examined the effect of breeding on migration to wintering areas to assess the hypothesis that individuals in family groups occupied higher-quality wintering locations. We used 4,538 unique female brant in our analysis of the relationship between winter location and breeding probability. All competitive models of breeding probability contained additive effects of wintering location and the 1997–1998 El Niño–Southern Oscillation (ENSO) event on probability of breeding. Probability of breeding in non-ENSO years was 0.98 ± 0.02, 0.68 ± 0.04, and 0.91 ± 0.11 for females wintering at BSQ, LOL, and LSI, respectively. After the 1997–1998 ENSO event, breeding probability was between 2% (BSQ) and 38% (LOL) lower than in other years. Individuals that bred had the highest probability of migrating the next fall to the wintering area producing the highest probability of breeding.

American Naturalist↗

Effects of El Niño on distribution and reproductive performance of Black Brant

Climate in low-latitude wintering areas may influence temperate and high-latitude breeding populations of birds, but demonstrations of such relationships have been rare because of difficulties in linking wintering with breeding populations. We used long-term aerial surveys in Mexican wintering areas and breeding areas in Alaska, USA, to assess numbers of Black Brant ( Branta bernicla nigricans ; hereafter brant) on their principal wintering and breeding area in El Niño and non-El Niño years. We used Pollock's robust design to directly estimate probability of breeding and apparent annual survival of individually marked brant at the Tutakoke River (TR) colony, Alaska, in each year between 1988 and 2001. Fewer brant wintered in Mexico during every El Niño event since 1965. Fewer brant were observed on the principal breeding area following each El Niño since surveys began in 1985. Probability of breeding was negatively related to January sea surface temperature along the subtropical coast of North America during the preceding winter. Between 23% (five-year-olds or older) and 30% (three-year-olds) fewer brant nested in 1998 following the strong El Niño event in the winter of 1997–1998 than in non-El Niño years. This finding is consistent with life history theory, which predicts that longer-lived species preserve adult survival at the expense of reproduction. Oceanographic conditions off Baja California, apparently by their effect on Zostera marina (eelgrass), strongly influence winter distribution of brant geese and their reproduction (but not survival), which in turn affects ecosystem dynamics in Alaska.

Alaska↗

The status of sea ducks in the North Pacific Rim: Toward their conservation and management

Sea ducks (tribe Mergini after Johnsgard 1960) are the most northerly distributed ducks, and species diversity is greatest in the North Pacific. They exploit a diversity of inshore and offshore marine habitats during the non-breeding season, and their use of habitat during breeding varies from coastal through freshwater wetlands of the tundra and taiga (Figure 1, Appendix 1). Non-breeding cohorts frequent marine habitats most of the year. Sea ducks thus are important indicators of the quality of freshwater and marine ecosystems of northern biomes. Of the 17 species discussed in this manuscript, at least 3 are reported to be declining (Appendix 2). However, the basis for many of those assessments is equivocal because there has been little effort to monitor populations. The efforts to more precisely assess their status point to catastrophic declines (Kertell 1991, Stehn et a 1993). Conservation problems related to sea ducks have a long history throughout the Holarctic. For example, the Labrador duck ( Camptorhynchus labradorius ) became extinct in 1875. (Phillips 1925); common eiders ( Somateria mollissima ) declined seriously throughout the northern hemisphere (Townsend 1914, Phillips 1925, Doughty 1979); harlequin ducks ( Histrionicus histrionicus ) experienced declines in Iceland and Greenland (Gudmundsson1971, Salomonson 1950), and more recently have been designated endangered in eastern Canada (Committee On the Status of Endangered Wildlife in Canada 1990). In Russia, all species of eider and harlequin ducks have been closed to sport hunting since 1981, and the Chinese mergansers ( Mergus squamatus ) presently are extremely rare and fully protected, i.e. category one of the red book (Solomonov 1987).

Transactions of the North American Wildlife and Na↗

Decline of spectacled eiders nesting in western Alaska

Spectacled eider ( Somateria fischeri ) populations in western Alaska are now less than 4% of the numbers estimated in the early 1970s. In 1992, an estimated 1721 nesting pairs remained on the Yukon-Kuskokwim Delta. Causes of this rapid and continuing decline of -14% per year are undocumented. Many aspects of spectacled eider biology remain unknown, including their marine foraging habitats, food items, migratory movements, and population ecology. A review of some biological characteristics and possible threats to the species suggests the importance of quantifying potential impacts from parasites and disease, subsistence harvest, predation during brood rearing, and alteration of Bering Sea food resources. Factors causing the population decline of spectacled eiders must be determined and appropriate actions taken to reverse the trend.

Alaska↗

A comparison of aerial and boat-based surveys for marbled murrelets in southeast Alaska, July 23-28, 1991

Aerial and boat-based surveys for Marbled Murrelets ( Brachyramphus marmoratus ) were conducted simultaneously over short transect distances (ca. 2 km) in three different areas of the Alexander Archipelago to assess the accuracy and variability of aerial counts compared to boat-based counts. Additional aerial surveys were conducted over a wider geographic area to assess temporal and spatial variability of murrelet aggregations.

Alaska↗