USGS Science⌕ Search

Geology topics

Brian E. Washburn

Publications and source records attributed to Brian E. Washburn.

3 recordsLinked to original sources

The spring migration of adult North American Ospreys

Most North American Ospreys ( Pandion haliaetus ) are migratory, breeding in northern latitudes and migrating long distances to and from their wintering grounds in the tropics. Although fall migration patterns of North American Ospreys have been described and studied, very little has been published about the spring migration of these birds. We used satellite telemetry to: (1) determine the characteristics (timing, duration, migratory routes) of spring migrations of Ospreys; (2) determine if differences in spring migration patterns existed between sexes and among three breeding populations (east coast, midwestern, and western); and (3) compare consecutive fall and spring migrations of individual Ospreys. The median dates for departure from the wintering grounds and arrival on the breeding grounds did not differ significantly between adult male and female Ospreys. Compared to their fall migrations, all male and all east coast Ospreys spent fewer days on migration, fewer days in stopover periods along the migration route, traveled shorter distances overall, and traveled farther (on average) each day during spring. In contrast, fall and spring migration characteristics of all female and western Ospreys were similar. Our findings suggest that, although sex and breeding location might influence the spring migration strategy used by individual Ospreys, both males and females minimize the time spent on migration to ensure a timely arrival on the breeding grounds to establish or defend a nesting territory.

Journal of Raptor Research↗

Wintering ecology of adult North American ospreys

North American Ospreys ( Pandion haliaetus ) typically migrate long distances to their wintering grounds in the tropics. Beyond the general distribution of their wintering range (i.e., the Caribbean, South America, and Central America), very little is known about the wintering ecology of these birds. We used satellite telemetry to determine the duration of wintering period, to examine the characteristics of wintering areas used by Ospreys, and to quantify space use and activity patterns of wintering Ospreys. Adult Ospreys migrated to wintering sites and exhibited high wintering site fidelity among years. Overall, Ospreys wintered on river systems (50.6%) more than on lakes (19.0%), and use of coastal areas was (30.4%) intermediate. Ospreys remained on their wintering grounds for an average of 154 d for males and 167 d for females. Locations of wintering Ospreys obtained via GPS-capable satellite telemetry suggest these birds move infrequently and their movements are very localized (i.e., 2 and 1.4 km 2 , respectively. Overall, our findings suggest wintering adult North American Ospreys are very sedentary, demonstrating a pattern of limited daily movements and high fidelity to a few select locations (presumably roosts). We suggest this wintering strategy might be effective for reducing the risk of mortality and maximizing energy conservation.

Journal of Raptor Research↗

Using fecal glucocorticoids for stress assessment in Mourning Doves

Fecal glucocorticoid assays provide a potentially useful, noninvasive means to study physiological responses of wildlife to various stressors. The objective of our study was to validate a method for measuring glucocorticoid metabolites in Mourning Dove (Zenaida macroura ) feces. We validated the assay using standard procedures (e.g., parallelism, recovery of exogenous corticosterone) to demonstrate that the assay accurately and precisely measured glucocorticoid metabolites in Mourning Dove fecal extracts. We conducted adrenocorticotropin (ACTH) challenge experiments to validate the assay's ability to determine biologically important changes in fecal glucocorticoids. Fecal glucocorticoid levels increased significantly approximately 2-3 hr after administration of ACTH at 50 IU per kg body mass to wild Mourning Doves held in captivity. In contrast, fecal glucocorticoid metabolites did not increase in control birds, birds that received saline injections, or a lower dose of ACTH (1 IU per kg body mass). Variation in overall fecal glucocorticoid metabolite levels may have been influenced by season and the length of time birds were held in captivity. Non-invasive fecal glucocorticoid metabolite analyses, in combination with demographic information, may have considerable utility for monitoring the effects of natural and anthropogenic disturbances on Mourning Dove populations.

Condor↗